Τρίτη 3 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
BOYΛΗ
Εισαγγελέας «καλεί» τους υπουργούς Εξωτερικών και ΜΜΕ

Την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών για την τέλεση «αξιόποινων πράξεων» στις δραστηριότητες του ΔΟΛ ζητάει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ι. Ντογιάκος

Ενδείξεις ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και ΜΜΕ τέλεσαν αξιόποινες πράξεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους όσον αφορά την «ανάπτυξη της επαγγελματικής δραστηριότητας από τον Χ. Λαμπράκη και το διορισμό του Σ. Ψυχάρη ως πολιτικού διοικητή του Αγίου Ορους», προκύπτουν από το πόρισμα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ι. Ντογιάκου που διαβιβάστηκε χτες στη Βουλή.

Με βάση το πόρισμα, ο εισαγγελέας αναφέρει ότι οι πράξεις των παραπάνω υπουργών εμπίπτουν στη διαδικασία του νόμου «περί ευθύνης υπουργών» και αρμόδια για την περαιτέρω διαδικασία είναι η Βουλή.

Το πόρισμα αναφέρει ότι μετά από «επίμονες καταγγελίες εκ μέρους εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου όσο και εκ μέρους δημοσιογράφων για ύπαρξη αθέμιτων σχέσεων μεταξύ πολιτικών και επιχειρηματιών, με επίκεντρο τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες» η Εισαγγελία διερεύνησε τις καταγγελίες και διαπίστωσε ευθύνες για την ανάληψη έργων του δημοσίου από το γραφείο ταξιδιών «Τράβελ Πλαν» του ΔΟΛ και για το διορισμό του Ψυχάρη στο Αγιον Ορος. Αντίθετα δε διαπίστωσε ευθύνες για το θέμα του Μεγάρου Μουσικής και τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα για το «Τράβελ Πλαν» αναφέρει:

Το εν λόγω γραφείο ταξιδιών της εταιρίας ΔΟΛ αναλάμβανε έργα ή προμήθειες από το δημόσιο και συγκεκριμένα ανέλαβε την έκδοση εισιτηρίων για τις μεταφορές των στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών, της ΕΠΟ και του ΟΤΕ. Αυτό είναι αντίθετο με τις διατάξεις του «νόμου Βενιζέλου», σύμφωνα με τον οποίο όσοι είναι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης δεν μπορούν να αναλαμβάνουν έργα ή προμήθειες από το Δημόσιο ή νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Πρόβλημα διαπίστωσε ο εισαγγελέας και στο θέμα της συμμετοχής του Χρ. Λαμπράκη στο ΔΣ του ΜΕΓΚΑ, αφού ο νόμος προβλέπει ότι όποιος μετέχει σε ΔΣ εταιρίας ΜΜΕ δεν πρέπει να έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για ποινικό αδίκημα, κάτι που δεν ισχύει για τον Χρ. Λαμπράκη ο οποίος έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για συκοφαντική δυσφήμηση και απλή δυσφήμηση.

Με βάση όλα τα παραπάνω ο εισαγγελέας τονίζει: «Φρονούμε ότι πιθανολογείται σοβαρά η τέλεση τόσο εκ μέρους του εκάστοτε υπουργού όσο και εκ μέρους των εκάστοτε μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης του εγκλήματος της παράβασης καθήκοντος».

Για το διορισμό του Στ. Ψυχάρη στον Αγιο Ορος αναφέρεται ότι και εκεί πιθανολογείται η τέλεση αξιόποινων πράξεων, αφού ο Στ. Ψυχάρης δεν ήταν μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) κάποιου πανεπιστημίου, προσόν που κατά το νόμο πρέπει να έχει ο εκάστοτε διοικητής του Αγίου Ορους. Ο Στ. Ψυχάρης εργάστηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, αλλά «κατά τον κρίσιμο χρόνο του διορισμού του δεν είχε την ιδιότητα του πανεπιστημιακού», αφού δεν ανήκει σε καμία από τις βαθμίδες του ΔΕΠ του Πανεπιστημίου.

Οσον αφορά το Μέγαρο Μουσικής, ο εισαγγελέας δε βρήκε τίποτα το μεμπτό, αλλά σημειώνει πως «η έρευνά μας δεν επεκτάθηκε στον τρόπο διαχείρισης και διάθεσης εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων του ΟΜΜΑ και του συλλόγου "Οι φίλοι της Μουσικής" των χρημάτων που κατά καιρούς έχουν διατεθεί στα εν λόγω σωματεία».

Επίσης από την έρευνα δεν προέκυψε η ύπαρξη οφειλών του ΔΟΛ προς το ΙΚΑ ή τα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσιογράφων.

Ο Δ. Ρέππας

Για «μετατόπιση από το πεδίο της πολιτικής στο πεδίο της ποινικής δικαιοσύνης» έκανε λόγο σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα της πορισματικής αναφοράς για τις δραστηριότητες του ΔΟΛ, ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, υποστηρίζοντας ότι προκαλεί κατάπληξη στην κυβέρνηση. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η αναφορά στις όποιες ενδείξεις γίνεται με την επίκληση διατάξεων που δεν ισχύουν, ενώ αντίθετα αγνοούνται διατάξεις που ισχύουν και δίνουν απάντηση σε όλα τα ερωτήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι διατάξεις του νέου Υπαλληλικού Κώδικα, ούτε ο νέος Οργανισμός του Υπουργείου Εξωτερικών» καθώς και οι διατάξεις της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας. Ο Δ. Ρέππας υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση λειτούργησε στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ