Σάββατο 21 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗ ΑΙΜΙΛΙΑ

Η εισήγηση της ΚΕ στο Συνέδριο αποτυπώνει τα ποιοτικά βήματα που έχουν γίνει. Εχουμε τις προϋποθέσεις να βελτιώσουμε τη δουλειά μας παραπέρα.

Πρέπει συνεπώς να εντοπίσουμε για να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται όσον αφορά στη παρέμβασή μας στην εργατική τάξη, στις μαζικές οργανώσεις, στο μαζικό κίνημα. Πρώτο και σημαντικό είναι η βελτίωση της ιδεολογικής - πολιτικής μας παρέμβασης στο λαϊκό κίνημα.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαιότητα η ανάπτυξη αγώνων τέτοιων που συνενώνουν σε κοινή δράση τους εργαζόμενους, τους μικροεπαγγελματίες, τη φτωχή αγροτιά.

Δεύτερο, πρέπει να μιλάμε συγκεκριμένα και κατανοητά, όχι γενικόλογα και συνθηματολογικά για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα και συγχρόνως για την πολιτική μας πρόταση διεξόδου από την κρίση, για την πρόταση εξουσίας.

Πρέπει να δουλεύουμε έτσι ώστε να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην καλλιέργεια και στο βάθεμα της εργατικής ταξικής συνείδησης. Η ταξική συνείδηση αποκτιέται δύσκολα. Η συνείδηση που αποκτιέται εύκολα και συνήθως την ονομάζουμε ταξική δεν είναι παρά η οικονομίστικη συνείδηση της εργατικής τάξης.

Η ταξική συνείδηση απαιτεί επιστημονική γνώση της πραγματικότητας, δράση και επαφή με την επαναστατική κοσμοθεωρία μας. Οι αγώνες που αναπτύσσει η Ε.Τ. για μικροβελτιώσεις απαιτούν μόνον πρακτική πείρα και συνδικαλιστική οργάνωση. Εμείς στοχεύουμε η Ε.Τ. να συνειδητοποιήσει τον ιστορικό της ρόλο και μαζί με τους συμμάχους της να ανατρέψει την εκμετάλλευση. Το κομμουνιστικό κόμμα είναι αυτό που θα μεταφέρει τις επαναστατικές ιδέες στο εργατικό κίνημα. Αυτός ο στόχος, όχι μόνο δεν εμποδίζει τον αγώνα για τη βελτίωση της ζωής της Ε.Τ. στον καπιταλισμό, αλλά βοηθάει να κατανοήσει ο εργαζόμενος τη πολύπλευρη εκμετάλλευση που υφίσταται και να δημιουργεί αντίστοιχη συνείδηση ρήξης και ανατροπής.

Αν το ΚΚΕ δεν είναι ισχυρό, καμιά συσπείρωση δεν μπορεί να επιβιώσει, αλλά και όσο οι συσπειρώσεις και τα μέτωπα πάλης ριζώνουν στην Ε.Τ. και το λαό, τόσο θα δυναμώνει και το ΚΚΕ. Ο ισχυρός μηχανισμός που έχουμε είναι η δημιουργία του λαϊκού μετώπου μέσα από ισχυρές συσπειρώσεις σ' όλα τα κινήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ