Σάββατο 21 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΙΛΙΟΝ
Θα νικήσουμε με τον κοινό αγώνα των λαών

Γιορτή προλεταριακού διεθνισμού πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης

Από την προχτεσινή εκδήλωση στο Ιλιον
Από την προχτεσινή εκδήλωση στο Ιλιον
Σε κλίμα θερμής διεθνιστικής αλληλεγγύης και με συνθήματα, όπως «στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», υποδέχτηκαν προχτές το απόγευμα τις ξένες αντιπροσωπείες που παρακολουθούν τις εργασίες του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, φίλοι και μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Δημαρχείο στο Ιλιον. Μια πολιτική γιορτή προλεταριακού διεθνισμού, για την ανταλλαγή εμπειριών, για να εκφραστεί η αλληλεγγύη, να μοιραστεί ο προβληματισμός, η οποία κατέληξε με τις γροθιές όλων σηκωμένες στο άκουσμα της μελωδίας των εργατών όλου του κόσμου, της Διεθνούς.

Οπως σημείωσε ο Γρηγόρης Ρήγας εκ μέρους της Αχτιδικής Οργάνωσης Δυτικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, το Συνέδριο του ΚΚΕ αποτελεί και σημείο συνάντησης δεκάδων κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, μια καλή ευκαιρία οι Ελληνες κομμουνιστές «να μάθουμε περισσότερα για την πάλη που δίνετε στις χώρες σας». Αναφέρθηκε - μεταξύ άλλων - στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση, ενώ τόνισε τις προσπάθειες του Κόμματος να στεριώσει και να ανανεώσει τους δεσμούς του με τους εργαζόμενους, τους νέους, τα λαϊκά στρώματα στους τόπους δουλειάς και κατοικίας. Η οικονομική κρίση απασχόλησε το σύνολο σχεδόν των ομιλητών.

«Οποιος θέλει να εμποδίσει να ξαναεμφανιστούν και άλλες νέες πιο καταστροφικές κρίσεις, που στα πλαίσιά τους δεν αποκλείεται να υπάρξουν συρράξεις και πόλεμοι, θα πρέπει να καταλάβει ότι το ζήτημα δεν είναι να βρούμε λύσεις για το πόσο πιο ανώδυνα μπορεί να ξεπεράσει αυτήν την κρίση ο καπιταλισμός, αλλά πως πρέπει να ανατραπεί και να αντικατασταθεί από το σοσιαλισμό», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Αλί Ρουκέρτ, Πρόεδρος του ΚΚ Λουξεμβούργου. «Αυτό προϋποθέτει να φτιαχτεί σε κάθε χώρα ένα ισχυρό ΚΚ, που θα πατά σε ισχυρούς δεσμούς με την εργατική τάξη και τους υπόλοιπους εργαζόμενους», συμπλήρωσε.

Στους χιλιάδες Ελληνες κομμουνιστές που εγκαταστάθηκαν στην Τσεχοσλοβακία ως πολιτικοί πρόσφυγες αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας του ο Πάβελ Οντσεντάλεκ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, Τσεχία, λέγοντας ότι «προσπαθήσαμε να γίνει η χώρα μας ένα ήσυχο, ειρηνικό και φιλικό λιμάνι γι' αυτούς». Σημείωσε ακόμα ότι «είναι αναγκαίο σήμερα να βαθύνουμε τη συνεργασία μας και να προχωράμε πιο ενωμένοι και πιο δραστήριοι. Το ΚΚΕ αποτελεί μια σημαντική και αναγνωρισμένη δύναμη αυτής της πάλης. Για πολλούς είναι μεγάλο παράδειγμα».

«Βρισκόμαστε συνεχώς σε έναν αγώνα με σκοπό να προωθήσουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα, την πρόοδο και να βαθύνουμε την κοινωνική δικαιοσύνη», τόνισε ο Ράχα Κολούρ, Πρόεδρος του ΚΚ Σρι Λάνκα, το οποίο αποτελεί μέλος της κυβέρνησης συνασπισμού. «Το κυρίως θέμα, με το οποίο έρχεται αντιμέτωπη η Σρι Λάνκα είναι η επίλυση του εθνικού προβλήματος. Το ΚΚ Σρι Λάνκα πιστεύει ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο πρόβλημα, η λύση τελικά έγκειται στην πολιτική επίλυση, βασιζόμενη στην ουσιώδη μεταβίβαση της δύναμης».

«Την κρίση που περνά το καπιταλιστικό σύστημα δεν πρέπει να την πληρώσει η εργατική τάξη που δεν ευθύνεται σε τίποτα. Ευθύνεται αποκλειστικά το σάπιο και διαβρωμένο καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο εμείς οι κομμουνιστές στη Σουηδία αντιπαλεύουμε για πάνω από 100 χρόνια», τόνισε με τη σειρά του ο Αλί Κιναλί, μέλος της ΚΕ και της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Σουηδικού ΚΚ. «Με το ίδιο πάθος θα πρέπει να δυναμώσουμε περισσότερο την πάλη ενάντια στο ρεφορμισμό, που ο καπιταλισμός χρησιμοποιεί όλο και πιο φανερά για να υλοποιεί τις πολιτικές τους και να παραπλανεί το λαό», υπογράμμισε.

«Ιστορικό» χαρακτήρισε ο Σοφίκ Αχμέντ μέλος της ΚΕ του ΚΚ Πακιστάν το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ, λέγοντας, ότι το ΚΚΕ θα μπορέσει να «υιοθετήσει πιο κατάλληλη στρατηγική σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή της Ιστορίας», όπου «η κακοήθης προπαγάνδα ενάντια στο μαρξισμό εκτοξεύτηκε μετά την αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ». Σημείωσε ακόμα: «Οι ταξικές διαφορές είναι εντονότερες στις αναπτυσσόμενες χώρες τώρα. Η εργατική τάξη μπορεί ευκολότερα να κινητοποιηθεί σε θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος, οι ευκαιρίες αναδιοργάνωσης των κομμουνιστικών δυνάμεων είναι μεγαλύτερες τώρα».

«Η εμπειρία σας στους πρόσφατους αγώνες, η πάλη ενάντια στην καταπίεση του καπιταλιστικού κράτους και την ωμότητα της αστυνομίας αποτελούν έμπνευση για το κίνημα της Πολωνίας», επισήμανε η Μπεάτα Καρόν, υπεύθυνη του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Πολωνίας. «Σήμερα η εργατική τάξη χρειάζεται κομμουνιστικό κίνημα που να είναι ικανό να αντιπαλέψει και να προτείνει εναλλακτικό οικονομικό σύστημα, ακόμα περισσότερο», είπε. Σημείωσε ακόμα την αντιιμπεριαλιστική αντίσταση στην Ελλάδα, όπως ο φραγμός της αποστολής από τις ΗΠΑ όπλων στο Ισραήλ για να επιτεθεί στη Γάζα.

Την καταδίκη της ταύτισης του κομμουνισμού με το φασισμό στον Εθνικό Νόμο Ασφαλείας που αποκλείει το δικαίωμα ύπαρξης κάθε κομμουνιστικού κόμματος ή κίνησης στη Ρουμανία, επισήμανε ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας για την Επανασύσταση του Ρουμανικού ΚΚ, Κονσταντίν Κρέτσου. Εκανε, επίσης έκκληση στη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των εργατικών, σοσιαλιστικών, κομμουνιστικών, δημοκρατικών και προοδευτικών κομμάτων από όλες τις χώρες.

Τέλος, εκ μέρους του Κόμματος Εργασίας Τουρκίας ο αντιπρόεδρος του Κόμματος και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, Καμίλ Τεκίν Σουρέκ, είπε ότι η ανεργία στην Τουρκία έχει φτάσει στο 20% εξαιτίας της κρίσης, που σημαίνει 3 εκατ. άνεργοι στη βαριά βιομηχανία. Υπογράμμισε όμως ότι ο λαός συμμετέχει μαζικά σε κινητοποιήσεις, όπως την περασμένη Κυριακή, όπου όπως είπε πάνω από 100.000 κόσμος διαδήλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Είπε ακόμα ότι ενόψει των 60 χρόνων από την ίδρυση του ΝΑΤΟ «προετοιμάζουμε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και θα ενώσουμε τη φωνή μας και τη γροθιά μας με άλλους λαούς ενάντια στον ιμπεριαλισμό». «Θα νικήσουμε τον ιμπεριαλισμό με τον κοινό αγώνα των λαών του κόσμου», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ