Σάββατο 21 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αυξημένα τα καθήκοντά μας στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης

Ασφυκτικά γεμάτη η αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΠ στη χτεσινή εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης

Μέσα σε κλίμα διεθνιστικής αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά, εκδήλωση στα πλαίσια του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ με τη συμμετοχή ξένων αντιπροσωπειών, οι οποίες παρευρίσκονται στις εργασίες του Συνεδρίου. Ηταν μια εκδήλωση όπου εκτός από τη μεταφορά εμπειρίας από τις χώρες που προέρχονται οι αντιπροσωπείες, αναδείχτηκε και η ανάγκη ανασυγκρότησης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, ιδιαίτερα κάτω από τις συνθήκες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, μέσα από προσπάθειες κοινής δράσης στην πάλη κατά του ιμπεριαλισμού, στην πάλη για το σοσιαλισμό. Στην εκδήλωση συμμετείχαν αντιπροσωπείες του Πορτογαλικού ΚΚ, του ΚΚΡΟ Ρωσίας, του Νοτιοαφρικανικού ΚΚ, του ΚΚ Ινδίας, του ΚΚ Βραζιλίας του κόμματος Τουντέχ Ιράν και του ΚΚ Βουλγαρίας.

Η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΠ, υποδεχόμενη τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων τόνισε ότι «η εκδήλωση αυτή είναι έκφραση αλληλεγγύης και διεθνισμού και μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε περισσότερα για την πάλη που δίνετε στις χώρες σας». Αναφέρθηκε στην κατάσταση της εργατικής τάξης στην πόλη του Πειραιά και επισήμανε ότι είναι η γενέθλια πόλη του ΚΚΕ. Τόνισε ακόμα ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανταποκριθούμε στο ύψος μεγάλων καθηκόντων». Είμαστε, είπε, αποφασισμένοι «να προχωρήσουμε τους στόχους μας για να πορευτούμε για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων».

Η Ελπίδα Παντελάκη σημείωσε: «Το κομμουνιστικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα βρίσκεται σήμερα σε αυξημένα και σύνθετα καθήκοντα, στο φόντο της εξελισσόμενης παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, που είναι αποτέλεσμα της βασικής αντίθεσης κεφαλαίου εργασίας και της αναρχίας της καπιταλιστικής παραγωγής. Αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον η πείρα από κάθε κόμμα στις προσπάθειές του για την ανάπτυξη της πάλης του ταξικού εργατικού κινήματος».

Στο χαιρετισμό του ο Αντζελο Αλβες, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Πορτογαλίας, επισήμανε: «Η παρούσα διεθνής κατάσταση στην οποία το καπιταλιστικό σύστημα ψάχνει τρόπο να φύγει από την κρίση, μέσα από την όξυνση της εκμετάλλευσης των εργατών και την καταπίεση των ανθρώπων, καταστρέφοντας θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, μέσω της στρατιωτικοποίησης και του πολέμου, κάνει ακόμα πιο αναγκαίο για τα κομμουνιστικά και επαναστατικά κόμματα να γίνουν πιο δυνατά και να εντείνουν τη διεθνιστική τους συνεργασία».

Ο Ανταλμέρτο Μοντέιρο, υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚ Βραζιλίας, ανέφερε: «Τα σημάδια της αντίστασης συνεχίζουν να εντείνονται παίρνοντας προοδευτική μορφή και αντιιμπεριαλιστικό - αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό. Αυτό συμβαίνει τώρα στη Λατινική Αμερική, όπου τα κράτη με την ιδιαίτερη πείρα τους που προκύπτει από τις εθνικές ιδιαιτερότητες προσπαθούν να συγκροτήσουν έναν ανεξάρτητο πόλο, ως αντίπαλο δέος στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό».

Ο Ιγκόρ Μίντεφ, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας, επισήμανε: «Στις μέρες μας χρειάζεται, όσο ποτέ η αλληλεγγύη, ο συντονισμός δράσης και οι κοινές δράσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, όλων των προοδευτικών και αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων του κόσμου. Μόνο το ΚΚ Ελλάδας, πιστό στο Μαρξισμό - Λενινισμό και την αρχή του Προλεταριακού Διεθνισμού είχε πάρει την πρωτοβουλία για πολλές διεθνείς και τοπικές συναντήσεις κομμουνιστών, για συνέδρια και σεμινάρια γύρω από υπαρκτά προβλήματα που αφορούν εμάς τους κομμουνιστές».

Ο Παλάμπ Σεγκούμπτα, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Ινδίας ανέφερε: «Το ΚΚ Ινδίας διαπίστωσε με μεγάλη ικανοποίηση τις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ να αναπτύξει το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, διεθνείς οργανισμούς μαζικών κινημάτων και το αντιπολεμικό - φιλειρηνικό μέτωπο μέσα από διάφορες συντονιστικές δραστηριότητες των Κομμουνιστικών Κομμάτων σε διεθνές επίπεδο, για κοινή δράση ενάντια στον ιμπεριαλισμό». Και πρόσθεσε: «Το 20ό Συνέδριο του ΚΚ Ινδίας που πραγματοποιήθηκε Μάρτη - Απρίλη 2008 έθεσε τα καθήκοντα για την επόμενη περίοδο, δηλαδή την ενίσχυση και διεύρυνση των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Ο Κρίστοφερ Τσεπ Ματλάκο, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Νότιας Αφρικής, τόνισε: «Το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ και η παρουσίαση των ιδεολογικών του και πολιτικών του καθηκόντων μαζί με τη δουλειά που έχει γίνει από αδελφά κόμματα, από τη στιγμή που φάνηκε η παρούσα παγκόσμια οικονομική κρίση, συμβάλλουν σημαντικά στην κοινή έκφραση των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων και των δυνάμεων της εργατικής τάξης διεθνώς για την επεξεργασία των καθηκόντων τους για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για το μέλλον του προλεταριάτου και την κοινωνική του απελευθέρωση».

Ο Ναβίντ Σομάλι, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος Τουντέχ του Ιράν, τόνισε: «Το Τουντέχ πιστεύει ότι οι κοινωνικές και πολιτικές στο Ιράν μπορούν να αλλάξουν το καθεστώς. Αυτό απαιτεί τη συνεργασία όλων των δημοκρατικών και πατριωτικών δυνάμεων. Πιστεύουμε ότι το δικτατορικό καθεστώς θα ανατραπεί μόνο αν γίνει υπόθεση όλου του λαού. Καταδικάζουμε κάθε ξένη παρέμβαση στα ζητήματα του Ιράν, με κάθε πιθανή δικαιολογία».

Ο Αλεξάντερ Παούνοφ, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βουλγαρίας, υπογράμμισε: «Το περιεχόμενο του Σοσιαλισμού διαμορφώνεται και εμπλουτίζεται από την επαναστατική κίνηση όλων των χωρών του κόσμου. Ο Σοσιαλισμός δε γεννιέται σε ένα εργαστήριο, αλλά εμφανίζεται σαν αποτέλεσμα της πάλης της εργατικής τάξης. Στόχος μας είναι να χτίσουμε στη χώρα μας το Σοσιαλισμό που θα απαντάει στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή αναμνηστικών μεταλλείων αφιερωμένων στο Μπλόκο της Κοκκινιάς. Στη συνέχεια όλοι οι συγκεντρωμένοι με υψωμένες γροθιές τραγούδησαν τη «Διεθνή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ