Σάββατο 21 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Εμπειρία απο την αντιιμπεριαλιστική πάλη

Σημαντική μεταφορά εμπειρίας στην χτεσινή εκδήλωση

Στην Καισαριανή, στην ιστορική πόλη των αντιφασιστικών αγώνων του λαού μας, βρέθηκαν χτες αντιπρόσωποι κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, τα οποία έχουν προσκληθεί για να παρακολουθήσουν τις εργασίες του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Σε μια ουσιαστική εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης ακούστηκε η εμπειρία της αντιιμπεριαλιστικής πάλης από επτά διαφορετικές χώρες.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής Γιώργος Κατημερτζής και καλωσόρισε τις αντιπροσωπείες. Ακολούθησε η Ευαγγελία Κολιού, μέλος του Γραφείου της Αχτιδικής Επιτροπής Ανατολικών Συνοικιών, η οποία τόνισε ότι «έχει μεγάλη σημασία για μας η πάλη των συντρόφων στις χώρες τους, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που το μεγάλο κεφάλαιο και οι ιμπεριαλιστικοί του οργανισμοί γίνονται πιο επιθετικοί». Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες των παρευρισκομένων αντιπροσωπειών.

O Σο Τσανγκ Σικ, πρέσβης της ΛΔ της Κορέας στην Ιταλία, σημείωσε ότι ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας και η πάλη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό, δίνει κουράγιο και στη χώρα του να συνεχίσει τη δική της πάλη. Αναφέρθηκε στις κατακτήσεις που υπάρχουν στη χώρα του σε θέματα εργασίας, Υγείας και Παιδείας, ενώ τόνισε ότι «η ιδεολογία είναι το εργαλείο που μπορεί να εγγυηθεί τη νίκη χωρίς να αποτύχουμε. Αυτή η απλή αλήθεια είναι πάντα στο μυαλό του λαού μας».

Ο Βίκτορ Τιούλκιν, Α' πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, επισήμανε ότι οι «Ρώσοι κομμουνιστές με μεγάλο σεβασμό αντικρίζουν το ΚΚΕ, όπως αξίζει σε ένα κόμμα το οποίο βασίζεται στις αρχές του επαναστατικού μαρξισμού». Τόνισε επίσης ότι «οι κομμουνιστές όλων των χωρών εκτιμούν τη δουλειά του ΚΚΕ στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, της ξεκάθαρης τοποθέτησης του στην κομμουνιστική κατεύθυνση».

Ο Μουνίρ Χαμάρνεχ, ΓΓ της ΚΕ του Ιορδανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ κατέχει ξεχωριστή θέση και είναι αντικείμενο σεβασμού από πολλά κομμουνιστικά κόμματα στον κόσμο. Οι λαοί των αραβικών χωρών εκτιμούν τη σταθερότητα του ΚΚΕ στη στήριξη του αγώνα τους για χειραφέτηση και δημοκρατία». Πρόσθεσε ότι το Ιορδανικό ΚΚ θεωρεί το ΚΚΕ «πιστό αδελφό σύμμαχο στους κοινούς αγώνες, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για ειρήνη, δικαιοσύνη και σοσιαλισμό».

Ο Καρμέλο Σουάρες, ΓΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας, χαιρέτησε το συνέδριο του ΚΚΕ, το οποίο «δείχνει την ιστορική υπεροχή των επαναστατικών ιδεών» και τόνισε ότι το κόμμα του είναι «αδερφό κόμμα με το ΚΚΕ και από το ίδιο στρατόπεδο παλεύουμε για τον ίδιο επαναστατικό σκοπό. Για εμάς ο προλεταριακός διεθνισμός δεν είναι μόνο μια ιδέα χωρίς πολιτική πράξη, αλλά μια ιδέα που επιβεβαιώνεται μέρα με τη μέρα».

Ο Τζον Λόουρη, ΓΓ του Εργατικού Κόμματος Ιρλανδίας, χαιρέτησε το συνέδριο και σημείωσε ότι «οι θέσεις που παρουσιάζονται και για τα δύο θέματα είναι επίκαιρες και αναγκαίες, αν θέλουμε την επίτευξη της σοσιαλιστικής μετατροπής του καπιταλισμού. Η παρούσα οικονομική κρίση αποκαλύπτει τη διαφθορά, την απανθρωπιά και την αντεργατική φύση του καπιταλιστικού συστήματος». Συμπλήρωσε ότι «καμία άλλη πολιτική δύναμη δε θα ενεργήσει υπέρ των συμφερόντων της εργατικής τάξης».

Ο Αλεξάντρου Παντάζι, ΓΓ της ΚΕ του Ρουμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, μετέφερε τους πιο ειλικρινείς και σεβαστούς χαιρετισμούς στο ΚΚΕ, από το κόμμα του. Εξέφρασε «νικηφόρο διαπιστευτήριο στο ΚΚΕ, το οποίο έκλεισε 90 χρόνια από την ίδρυση του και ξεχωρίζει ως γνήσιος επαναστάτης μαχητής σε όλη του τη δράση». Επισήμανε ότι «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι ολοφάνερη η υπεροχή της μαρξιστικής - λενινιστικής θεωρίας, πάνω σε διάφορα φιλοσοφικά συστήματα αστικών ιδεών».

Ο Ακέλ Τακέζ, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης, μετέφερε τους πιο θερμούς χαιρετισμούς από τον παλαιστινιακό λαό που γνωρίζει και νιώθει ότι έχει φίλους στην Ελλάδα. Δε θα ξεχάσει ότι η πρώτη ξένη αντιπροσωπεία που πήγε στην Παλαιστίνη, στην πρόσφατη ιμπεριαλιστική επίθεση του Ισραήλ, ήταν η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Ο παλαιστινιακός λαός γνωρίζει ότι έχει φίλους και δεν είναι μόνος.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα. Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή στην οποία οι εκπρόσωποι των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων τραγούδησαν τη Διεθνή, μαζί με τους Ελληνες κομμουνιστές που παρακολούθησαν την εκδήλωση. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, Παναγιώτης Μακρής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ