Σάββατο 21 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΠΑΤΕΛΑΚΗ ΓΙΑΝΝΑ

Στο δρόμο της συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού Μετώπου, για τη Λαϊκή Εξουσία και τη Λαϊκή Οικονομία, με στόχο το σοσιαλισμό, νομίζω επιπρόσθετη δυσκολία αποτελεί το ότι στρατιωτικά ελεγχόμαστε, άμεσα ή μέσω του ΝΑΤΟ, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη σύμφωνη γνώμη της αστικής τάξης ασφαλώς.

Δεν αμφισβητώ τις διαφοροποιήσεις στην προέλευση των εξοπλισμών ή των ενεργειακών πηγών. Η συμμετοχή στην αντιπυραυλική ασπίδα, η αναβάθμιση του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Θεσσαλονίκης μέχρι και με πυρηνικά πιθανόν, οι ίδιες οι βάσεις, επιβεβαιώνουν ότι οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις δεν καθορίζουν μόνο τις ροές των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και τους κοινωνικοπολιτικούς συσχετισμούς.

Η ανισόμετρη οικονομική ανάπτυξη αποτυπώνεται σε όλο το πλέγμα της αλληλοδιαπλοκής των καπιταλιστικών χωρών και όχι μόνο στην οικονομία.

Το αν μετά την κρίση χάσουν την πρωτοκαθεδρία οι Ηνωμένες Πολιτείες κι έχουμε άλλους να ελέγχουν όλο αυτό το στρατιωτικό πλέγμα, αυτό δε θα 'ναι πρόοδος για το λαϊκό κίνημα. Εχουμε και το ιστορικό προηγούμενο που οι Εγγλέζοι παρέδωσαν στους Αμερικάνους την επικυριαρχία.

Νομίζω ότι είναι υπαρκτό πρόβλημα πώς θα ελέγξεις αυτό το σύστημα που εμπλέκεται με πυρηνικά και τεχνογνωσία τέτοια που μάλλον χάνει το νόημα ακόμα και το κλείσιμο, στα πλαίσια του καπιταλισμού, αλλά που μπορεί αμυντικά να σε παραλύει.

Στους στόχους μας, επομένως, χρειάζεται να αναδείξουμε και αυτήν την πλευρά με επαρκέστερη επεξεργασία.

Δε νομίζω ότι φτάνει το «έξω από το ΝΑΤΟ» ή «έξω οι Βάσεις» ή η μείωση των στρατιωτικών δαπανών.

Αυτά τα ζητήματα αφορούν εξίσου και την οικονομική κρίση, τόσο από την πλευρά ενδεχόμενης εκτόνωσής της με πόλεμο, όσο και από την πλευρά αλλαγής των ιμπεριαλιστικών συσχετισμών.

Το θέτω αυτό το θέμα χωρίς να υπονοώ ότι πρέπει το Κόμμα να κάνει άλλες κοινωνικοπολιτικές συμμαχίες, από αυτές της Οικοδόμησης του Μετώπου, όπως τις έχουμε επεξεργαστεί, ούτε να χαράξει άλλο δρόμο προσέγγισης του σοσιαλισμού στην Ελλάδα.


Γιάννα Πατελάκη
Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ