Σάββατο 21 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στη μάχη για τη σοσιαλιστική προοπτική

Από χτες το πρωί το Σώμα του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ συζητά το δεύτερο θέμα: Τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα και την αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό. Η αξία αυτής της συζήτησης για το ίδιο το Κόμμα, για το εργατικό και λαϊκό κίνημα, υπογραμμίζεται απ' την αδιαμφισβήτητη επικαιρότητα και ρεαλιστικότητα του σοσιαλισμού, που, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, σήψης και βαρβαρότητας, επιβεβαιώνεται πως αποτελεί τη μοναδική προοπτική προς όφελος της εργατικής τάξης, του λαού στο σύνολό του.

Για τις δυνάμεις του ΚΚΕ και έναν ευρύτερο κύκλο ανθρώπων που πήραν ενεργά μέρος στην προσυνεδριακή διαδικασία, η συζήτηση αυτού του ζητήματος, που συγκέντρωσε τεράστιο ενδιαφέρον, έφερε ήδη κέρδη. Εγινε κατορθωτή η πάντα επιδιωκόμενη συνένωση της πρακτικής και θεωρητικής δουλειάς. Στη βάση της κοινής πεποίθησης όλων μας πως είναι αδύνατον ένα κομμουνιστικό κόμμα να δρα με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα, να έχει επιστημονικά επεξεργασμένη επαναστατική στρατηγική, βάζοντας στο ράφι τη θετική και αρνητική πείρα απ' τη σοσιαλιστική επανάσταση και οικοδόμηση. Οφείλει να τη μελετά, να εξάγει συμπεράσματα, χρήσιμα όχι μόνο για το σοσιαλιστικό μέλλον, αλλά για το παρόν της πάλης για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Για το ΚΚΕ ο σοσιαλισμός είναι στόχος προς κατάκτηση. Και για να κατακτηθεί είναι απαραίτητες, μεταξύ άλλων, η προετοιμασία, η ιδεολογικοπολιτική κατάρτιση και ετοιμότητα του υποκειμενικού παράγοντα. Κι αυτή η ετοιμότητα δεν μπορεί να υπάρξει, αν δε μελετηθεί σε βάθος η ήδη υπάρχουσα πείρα. Η ερμηνεία της αντεπανάστασης και της καπιταλιστικής παλινόρθωσης μπορεί να αναζωογονήσει την πίστη στο σοσιαλισμό, να συμβάλει στο να αποκτήσει ο λαός συνείδηση της επικαιρότητας και ρεαλιστικότητάς του.

Και είναι αυτό ακριβώς που ερέθισε τα αντανακλαστικά του ταξικού αντιπάλου για να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση σε βάρος του Κόμματος και του σοσιαλισμού, έχοντας στο πλάι του και τις δυνάμεις του οπορτουνισμού. Χτυπώντας το χτες, την πείρα του οποίου εξετάζει το ΚΚΕ, θέλουν να πλήξουν το σοσιαλιστικό αύριο, τη στρατηγική του ΚΚΕ. Αν για το ΚΚΕ η ενασχόληση με το «παρελθόν» ήταν αυτοσκοπός, δε θα είχαν κανένα πρόβλημα. Εχουν πρόβλημα γιατί γνωρίζουν την αξία αυτής της συζήτησης για το σήμερα και το σοσιαλιστικό μέλλον.

Εμείς συνεχίζουμε. Εξετάζουμε κριτικά και αυτοκριτικά τη σοσιαλιστική οικοδόμηση για να γίνουμε ικανότεροι και ισχυρότεροι στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού. Υπερασπιζόμαστε το σοσιαλισμό, γιατί παρά τις αδυναμίες και τα λάθη, παρά το λυσσαλέο πόλεμο που δέχτηκε, απέδειξε την ανωτερότητά του, ανύψωσε τον εργαζόμενο άνθρωπο, τσάκισε την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Την επαύριο του Συνεδρίου πιο πλατιά μέσα στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα εντείνουμε την προσπάθεια ώστε να στρατευτούν περισσότεροι, όλοι, στη μάχη για τη σοσιαλιστική προοπτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ