Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Ανταλλαγή απόψεων» για θέματα «τρομοκρατίας»

«Δε θα υπογραφεί κανένα μνημόνιο αστυνομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Μ. Βρετανία», δήλωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Αναφερόμενος στη διήμερη επίσκεψή του στο Λονδίνο, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, είπε ότι «υπήρξε άριστο κλίμα συνεργασίας, άντληση εμπειρίας σε επιχειρησιακά θέματα και ανταλλαγή απόψεων για νομοθετικά ζητήματα». Ο υπουργός συναντήθηκε με τον Βρετανό υπουργό Εσωτερικών Τζακ Στρόου, τον υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκά Θέματα Κιθ Βαζ, την υφυπουργό Αμυνας, καθώς και το διευθυντή της Σκότλαντ Γιαρντ.

Ανακοίνωσε ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί, ενώ στις αρχές του Νοέμβρη θα επισκεφτεί το Βελιγράδι για συνομιλίες με τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση. Επαφές θα πραγματοποιήσει και με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, όταν ο τελευταίος επισκεφτεί τη χώρα μας.

Με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης στη βρετανική πρωτεύουσα ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Π. Ασημιάδης, ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη Γ. Καμίνης, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ι. Διώτης και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ι. Γεωργακόπουλος.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η απόκτηση της βρετανικής εμπειρίας σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, οι γνώσεις της σε θέματα συλλογής και διαχείρισης αποδεικτικών στοιχείων με σύγχρονες μεθόδους και η νομική τους αξιοποίηση, η διαχείριση του DNA. Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που σε δυο μήνες θα είναι έτοιμο το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την πάταξη της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Αυτό θα περιλαμβάνει διατάξεις που θα επιτρέπουν στα δικαστήρια να δέχονται ως αποδεικτικά, στοιχεία που έχουν ληφθεί παράνομα, θα γίνονται έρευνες σε σπίτια κατά παράβαση των ισχυουσών νομοθετικών διατάξεων, ενώ καταπατείται ο θεσμός των ενόρκων, αφού θα ιδρυθούν ειδικά δικαστήρια που θα δικάζουν ανάλογες υποθέσεις.

Φαίνεται ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί μια σειρά μέτρων κατά της τρομοκρατίας, που θα αποτελέσουν την πυξίδα για την κατάρτιση ανάλογων μέτρων σε χώρες της ΕΕ. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών για την Πολιτική Ασφάλειας και την Εξωτερική Πολιτική. Τα μέτρα αυτά θα είναι η εγκατάσταση συνδέσμου στη χώρα που έγινε ένα τρομοκρατικό χτύπημα και η ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις υπηρεσίες Ασφάλειας των εμπλεκόμενων κρατών. Ηδη στη χώρα μας βρίσκεται κλιμάκιο της Σκότλαντ Γιαρντ. Επειδή η τρομοκρατία έχει διεθνή διάσταση, θα υπάρχει συνεργασία με τις χώρες που εμπλέκονται άμεσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ