Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Σε δύο φάσεις τα ανθυγιεινά μέτρα

Σε δύο φάσεις θα γίνει η εφαρμογή των ανθυγιεινών μέτρων που προβλέπονται στο σχέδιο της λεγόμενης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής του με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ). Ο υπουργός μάλιστα, επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αντιλαϊκή του αποφασιστικότητα, σε σκληρούς τόνους δήλωσε ότι τα μέτρα θα περάσουν παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει τη δημιουργία των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠΕΣΥ), την οργάνωση των νοσοκομείων, το ανθρώπινο δυναμικό και τον έλεγχο, θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή σε έναν περίπου μήνα. Το δεύτερο νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τη σύσταση του Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) και ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση μέχρι το τέλος του χρόνου, έτσι ώστε, όπως είπε ο Αλέκος Παπαδόπουλος, να αρχίσει τμηματικά η εφαρμογή της μεταρρύθμισης από την αρχή του 2001.

Σε έντονους τόνους ο υπουργός δήλωσε ότι παρά τις αντίθετες επιδιώξεις κάποιων που πιστεύουν ή ευελπιστούν ότι η μεταρρύθμιση δε θα προχωρήσει, τα μέτρα θα έχουν ολοκληρωθεί και ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο υπουργός αμέσως μετά έσπευσε να δώσει όρκους πίστης στον περίφημο κοινωνικό διάλογο, ισχυριζόμενος ότι συνεχίζεται και θα συνεχιστεί επί συγκεκριμένων όμως νομικών κειμένων.

Κατά τ' άλλα, στη χτεσινή συνάντηση, η πλειοψηφία του ΙΣΑ διαμήνυσε ουσιαστικά τη συμφωνία της με τους βασικούς άξονες του σχεδίου της μεταρρύθμισης, δίνοντας χείρα βοηθείας στον υπουργό, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση όπου εκδηλώνονται αντιδράσεις των εργαζομένων στα σχέδιά του, ενώ εξέφρασε διαφωνίες σε επιμέρους σημεία της μεταρρύθμισης, όπως η λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα νοσοκομεία.

Υπενθυμίζουμε πως στις 31 του Οκτώβρη πραγματοποιείται η πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στα νοσοκομεία της χώρας που έχει εξαγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» στο ΔΣ του ΙΣΑ Μαριάνθη Αλειφεροπούλου Χαλβατζή, εξέφρασε την αντίθεσή της στους βασικούς άξονες του σχεδίου μεταρρύθμισης και έθεσε τις προτάσεις της παράταξης για την ανάπτυξη ενός δημόσιου, δωρεάν, κοινωνικού συστήματος υγείας για όλους τους Ελληνες πολίτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ