Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Εφόδιο στην οργάνωση των αγώνων

Ενας γόνιμος διάλογος - συμβολή στην κριτική των σχεδίων της κυβέρνησης στην υγεία, αλλά και στην οργάνωση των αγώνων των εργαζομένων ενάντια σε αυτά τα διαλυτικά μέτρα, αναπτύχθηκε στη χτεσινή εκδήλωση που παρουσιάστηκαν οι Θέσεις του ΚΚΕ για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας.

Την παρουσίαση των Θέσεων έκανε ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ τις εργασίες της εκδήλωσης άνοιξε η Νικολλέτα Μεθωνιού, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Η Ν. Μεθωνιού, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρέθηκαν, «γεμίζοντας» ασφυκτικά την αίθουσα του «Τιτάνια», υπογράμμισε: «Εχει μια ιδιαίτερη σημασία η σημερινή μας εκδήλωση, γιατί βρισκόμαστε ταυτόχρονα και μέσα σε κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όπως η πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ στις 31.10.2000, ενάντια σε αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης».

Το προεδρείο της εκδήλωσης αποτέλεσαν η Ν. Μεθωνιού, ο Π. Κοσιώνης βουλευτής του ΚΚΕ, ο Ιπ. Κοκκκινόπουλος, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου και η Φούλη Μιχαλάκου παιδίατρος, ενώ την ημερίδα παρακολούθησαν και οι Δημήτρης Γόντικας και Ορέστης Κολοζώφ, μέλη του ΠΓ της ΚΕ, ο Γιάννης Πατάκης, βουλευτής του Κόμματος, αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης από τους Αλέκα Ζορμπαλά, Τ. Μαστρογιαννόπουλο και Αλ. Βερναρδάκη και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ.

Επιχείρηση μείωσης των αντιδράσεων

Ο Σπ. Στριφτάρης ξεκίνησε την ομιλία του με σχόλιο για τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού υγείας Αλ. Παπαδόπουλου. «Ολοι, είπε, καταλαβαίνουμε γιατί ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα κάνει τις νομοθετικές ρυθμίσεις σε δύο φάσεις. Προφανώς για να συναντήσει λιγότερες αντιδράσεις».

Το πρόβλημα της υγείας είναι πολιτικό και ταξικό και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί, υπογράμμισε ο Σπ. Στριφτάρης και κατέληξε τονίζοντας: Η αντιμετώπιση των σχεδίων της κυβέρνησης δεν είναι υπόθεση μόνο των εργαζομένων στην υγεία, αλλά όλων των εργαζομένων. Πρέπει, συνέχισε, να αναπτυχθεί πάλη για να μην υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, αλλά και αν γίνουν πράξη να μείνουν στα χαρτιά και γρήγορα να καταργηθούν.

Μετά την εισήγηση του βουλευτή του ΚΚΕ έγιναν ερωτήσεις και ακολούθησαν παρεμβάσεις. Εκ μέρους της Κομμουνιστικής Ανανέωσης μίλησε η Αλ. Ζορμπαλά, υπογραμμίζοντας ότι ο εξοβελισμός των μεταναστών από τα νοσοκομεία αναδεικνύει τον ανάλγητο χαρακτήρα των μέτρων της κυβέρνησης. Η υγεία τόνισε είναι δημόσιο αγαθό, που κατ' αποκλειστικότητα ανήκει στο κράτος.

Ο Κ. Κωτσόπουλος, σύμβουλος της Νομαρχίας Αθηνών, μετέφερε στην εκδήλωση το χαιρετισμό της νομάρχη Αθηνών Ελ. Μπεσμπέα. Οι διαπιστώσεις είπε είναι κοινές και ευχόμαστε κάτι να αλλάξει.

Ο Π. Κοσιώνης, βουλευτής του ΚΚΕ, στη σύντομη, αλλά μεστή παρέμβασή του υπογράμμισε: Αυτό το σχέδιο είναι διαφορετικό από όλα τα άλλα, αφού έχει ως αντικείμενο την υγεία και τη ζωή του ανθρώπου, που είναι το πιο πολύτιμο αγαθό. Ενα νοσοκομείο, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, με την κάθετη δομή του στέκεται σωστά απέναντι στον άρρωστο πολίτη. Στη συνέχεια, φέρνοντας ως παράδειγμα το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, όπου ορισμένοι τομείς έχουν εκχωρηθεί σε ιδιώτες, όπως η καθαριότητα, είπε: Ογδόντα καθαρίστριες με έναν «Γκιούλεκα» επικεφαλής τρέχουν πάνω κάτω χωρίς καμιά ασφάλιση και με μισθούς πείνας. Μέχρι τώρα οι εξαγγελίες του Αλ. Παπαδόπουλου, συνέχισε, πέρα από όλα τα άλλα, έχουν την αντίληψη του υπερσυγκεντρωτισμού και τις «εξοικονόμησης πόρων» με στοιχεία οικονομικού ρατσισμού. Και ο Π. Κοσιώνης κατέληξε: Μπορεί μια κυβέρνηση που κάνει συνεχώς ιδιωτικοποιήσεις βασικών τομέων του δημοσίου να δημιουργήσει ένα σύστημα υγείας που να εξυπηρετεί τον ελληνικό λαό;

Ο Δ. Βαρέλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας, εξέφρασε τη διαφωνία του με το σχέδιο όπως είναι, ενώ χαρακτήρισε το ΟΔΙΠΥ νεφελώδες υπεργραφειοκρατικό μοντέλο.

Παρεμβάσεις ακόμα έκαναν οι Β. Τουμπέλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, Ι. Παπαδόπουλος, επίκουρος καθηγητής υπεύθυνος του Τομέα Πρόληψης του ΕΚΑΒ, η Μ. Πολίτη, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο κέντρο βρεφών «Η Μητέρα», ο Γ. Παναγιωτόπουλος, ορθοπεδικός, πρώην διευθυντής του νοσοκομείου «Αγ. Σάββας», Θ. Γιαννόπουλος, διευθυντής του βιοχημικού εργαστηρίου στο Τζάνειο. Η Κ. Μπουντούρογλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, η Ζ. Σώκου, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Φάρμακο, ο Η. Τσιώρας, μέλος της διοίκησης της ΕΙΝΑΠ και εργαζόμενος στον Ευαγγελισμό, η Εφη Γκόρνυ, η Ελ. Τουλάτου, πρόεδρος του Σωματείου Αποκλειστικών Νοσοκόμων «Η Αλληλεγγύη», η Αθ. Κολίγιαννη, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Γυναικών με καρκίνο του μαστού «Ελπίδα Ζωής» και ο Π. Σπύρου, εργαζόμενος του «Αγ. Σοφία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ