Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 26 ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ

1905 Η Σουηδία και η Νορβηγία υπογράφουν Συνθήκη Διαχωρισμού, ενώ ο Οσκαρ ο 2ος παραιτείται από το θρόνο του. Η Νορβηγία ανεξαρτητοποιείται.

1912 Στις 11 το βράδυ, ο Ταξίν πασάς υπογράφει την παράδοση της Θεσσαλονίκης, που έχουν ήδη απελευθερώσει τα ελληνικά στρατεύματα.

1978 Εως τα μέσα του 1979, θα έχει υπογραφεί η συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ και έως την 1η Γενάρη του 1981 θα υλοποιηθεί. Αυτά ανακοινώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ενώ την ίδια μέρα υπέρ της ένταξης τάσσονται ο Γάλλος πρωθυπουργός Ρεϊμόν Μπαρ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ντε Γκερενκό.

1979 Υπέρ της παραχώρησης ευρύτατης αυτονομίας στη Χώρα των Βάσκων και την Καταλονία ψηφίζουν με συντριπτική πλειοψηφία οι κάτοικοι αυτών των δύο περιοχών. Η ΕΤΕ, όμως, ανακοινώνει ότι θα συνεχίσει τη δράση της κατά της κυβέρνησης της Μαδρίτης.

  • Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Τσουνγκ Χι, δολοφονείται από πραξικοπηματίες, με επικεφαλής τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, κατά τη διάρκεια επίσημου γεύματος.

1984 Καρδιά μπαμπουίνου μεταμοσχεύεται σε κοριτσάκι ηλικίας μόλις 14 ημερών, το οποίο ήταν καταδικασμένο να πεθάνει μέσα σε λίγες μέρες, λόγω εκ γενετής ανωμαλίας της καρδιάς. Η επέμβαση πραγματοποιείται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ