Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Διαχρονική η εγκατάλειψη της Ηπείρου

Στις 18 Ιουνίου 1954, σχολίαζα σε οικονομικό έντυπο, μετά από επιτόπια έρευνα στην Ηπειρο, την εγκατάλειψη της περιοχής:

«Η οικονομική κρίσις την οποίαν διέρχεται ολόκληρος η περιφέρεια, έρχεται να υποδηλώση την σοβαράν ευθύνην του Κράτους, έναντι ενός τμήματος, εκείνο της Ελλάδος το οποίον εξηγόρασε το δικαίωμα καλυτέρας μεταχειρίσεως, με τας θυσίας, τον ιδρώτα και την εργατικότητα των κατοίκων της. Το πρόβλημα δεν είναι νέον».

Προπολεμικώς, κυρίως λόγω της ελλείψεως συγκοινωνιακού δικτύου, η Ηπειρος παρέμενε μία περιοχή απομονωμένη, διά να μην είπωμεν εγκαταλελειμμένη εις την τύχην της. Μεταπολεμικώς, τα συσσωρευθέντα προβλήματα δεν εύρον τη λύσιν των, ενώ νέα τοιαύτα εδημιουργήθησαν. Η λήψις συντόνων και αμέσων μέτρων - (υποδεικνύαμε)- δεν είναι δύσκολος.

Τη διευκολύνει η μετριοπάθεια, ο ρεαλισμός και, προ παντός, η κοινή διατύπωσις των αιτημάτων εκ μέρους όλων (των τοπικών παραγόντων) οι οποίοι συναρτούν το επιμέρους συμφέρον, από το συμφέρον του συνόλου.

Ηικανοποίησις των αιτημάτων τούτων είναι μία ηθική υποχρέωσις και μία πραγματική ανάγκη έναντι της Ηπείρου, η οποία εβάσταξε πάντοτε με στωικότητα την πενίαν της και δεν ζητεί παρά την συμπαράστασιν του Κράτους, διά να αναστυλώση την οικονομίαν της.

Μισόν αιώνα από τότε (46 χρόνια) η Ηπειρος εξακολουθεί να περιμένει «με στωικότητα» την προσοχή της πολιτείας για την ενίσχυση και την υποβοήθηση των κατοίκων της, τη θέσπιση κινήτρων και βέβαια την ανάπτυξη ενός πλέγματος έργων υποδομής.

Χρειάζεται να υπογραμμίσουμε με ιδιαίτερη έμφαση ότι ένα «μητροπολιτικό» Κέντρο που συγκεντρώνει έργα, όπως π.χ. αυτά της Ολυμπιάδας, χωρίς τη μέριμνα για την περιφέρεια και μάλιστα την ακριτική, οδηγείται στον υδροκεφαλισμό με τις γνωστές αρνητικές συνέπειες.

Αν σήμερα - και βέβαια μέσα στις σημερινές συνθήκες - σχολιάζαμε τη γενική οικονομική κατάσταση της Ηπείρου δε θα βρίσκαμε ότι θ' αλλάζαμε το σχόλιό μας, πριν 46 χρόνια.

Η Ηπειρος, εκτός από τη «στωικότητα», πρέπει να αναπτύξει και τον απαραίτητο δυναμισμό της διεκδίκησης.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ