Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΩΤΟΣ
Ειδική δουλιά για την προβολή των θέσεων της Λαϊκής Οικονομίας

Παρουσιάζοντας την εισήγηση της απερχόμενης Επιτροπής Περιοχής ο Γιάννης Χώτος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της απερχόμενης Επιτροπής Περιοχής της Θεσσαλίας, έκανε, μεταξύ των άλλων, ιδιαίτερη αναφορά στην ειδική δουλιά που πρέπει να κάνει η Οργάνωση στη Θεσσαλία για την προβολή των θέσεων της Λαϊκής Οικονομίας. Τόνισε συγκεκριμένα πως «η παραπέρα επεξεργασία που κάνουν οι Θέσεις της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο, με την προβολή της Λαϊκής Οικονομίας και της Λαϊκής Εξουσίας, μας δίνει πρόσθετα εφόδια για να γίνει πιο πειστική η επιχειρηματολογία μας και να "μπολιάσει" την εναλλακτική μας πρόταση με τις ανάγκες των εργαζομένων και της χώρας μας. Να "μπολιάσει" τη μέχρι τώρα αντίθεση με το σύνολο ή πλευρές της ακολουθούμενης πολιτικής, με προβολή σε διάφορους τομείς, συνδεδεμένων με τη συνολική πρόταση της Λαϊκής Οικονομίας».

«Ολοκληρωμένες επεξεργασίες», σημείωσε ο ομιλητής, «πρέπει να κάνουμε και ως Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας για να εξειδικεύσουμε τη μορφή που θα παίρνει η προβολή της πρότασής μας για τη Λαϊκή Οικονομία στην περιοχή μας.

Για παράδειγμα, η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας ή θα ακολουθήσει το δρόμο της συρρίκνωσης της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, της βίαιης απομάκρυνσής της ή θα ακολουθήσει το δρόμο της συγκέντρωσης της παραγωγής μέσα από τους αγροτικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς.

Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας θα κινείται στη σημερινή κατεύθυνση ή σε αυτήν των κτηνοτροφικών και αγροτοκτηνοτροφικών συνεταιρισμών, με διασφάλιση του βιοτικού επιπέδου των κτηνοτρόφων, καλής ποιότητας προϊόντα διατροφής για το λαό της περιοχής και της χώρας. Αυτά με τη σειρά τους συνδέονται με αναπροσαρμογή της φυτικής καλλιέργειας και για ανάγκες ζωοτροφών (όχι μεταλλαγμένων ή ζωικών αλεύρων), αλλά και με κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής άρδευσης (Κάρλα, Αχελώος...) και αντιπλημμυρικών, με άλλη πολιτική για τα δάση και τους βοσκότοπους.

Αρκετά προϊόντα (αγροτικά ή κτηνοτροφικά) έχουν άμεση σύνδεση με την ανάπτυξη αντίστοιχων βιοτεχνιών ή βιομηχανιών, π.χ., βαμβάκι - ιματισμός, ξυλεία - έπιπλο, τομέων που πλήττονται σήμερα. Η προβολή τέτοιων προτάσεων στο λαό της περιοχής, η υιοθέτησή τους από το λαϊκό κίνημα, θα ενώσει την εργατική τάξη με τους αγρότες και τους επαγγελματίες στη βάση των κοινών τους συμφερόντων και θα ξεφεύγει από τα πλαίσια έκφρασης απλής αλληλεγγύης (ή του συνθήματος «αγροτιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλιά»). Φυσικά, μαζί και με την αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού για την ανάπτυξη των πλουτοπαραγωγικών πηγών και δυνάμεων της περιοχής (τσιμέντα, ενέργεια, μεταφορές, τουρισμός) ενώ θα αξιοποιηθεί και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για έρευνα στην υπηρεσία της ανάπτυξης της περιοχής».

«Είναι καθαρό», σημείωσε ο Γιάννης Χώτος, «πως μια τέτοια ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο σε αντίθεση με τα μονοπώλια, σε απειθαρχία και ρήξη με τις επιλογές της ΕΕ, δεν μπορεί να υπάρξει έξω από τα πλαίσια ενός πανεθνικού σχεδιασμού και μιας κοινωνικοποιημένης παραγωγής (στα βασικά συγκεντρωμένα μέσα), στα πλαίσια της Λαϊκής Οικονομίας, που αποτελεί σήμερα ρεαλιστική απάντηση στα προβλήματα του λαού και της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ