Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκαλούν και ευθύνονται εξίσου

Αίφνης ο «κοκός» γίνεται πρώτη είδηση, ποζάρει (είτε ο ίδιος είτε οι αντ' αυτού) στα κάθε είδους «παράθυρα» των ΜΜΕ, ζητώντας - ο πτωχός - τα «σπιτάκια» του, τις... πατρογονικές του εστίες, αλλά και να του επιτραπεί να τρώει το παγωτό του στις Σπέτσες, να βολτάρει ανά την Ελλάδα, όπως άλλωστε ο κάθε... «Ρωμιός», αφού έτσι αυτοπροσδιορίστηκε!

Ο «αδικημένος» (όπως αυτοχαρακτηρίστηκε), στο όνομα μιας οικογένειας «που έχει υποστεί πολλά», όπως ανερυθρίαστα δήλωσε, διεκδικεί από τον ελληνικό λαό μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές και σαν καθωσπρέπει γαλαζοαίματος δηλώνει εκ των προτέρων ότι θα καθησυχάσει και τη συνείδησή του (αν διαθέτει) διά της μεθόδου της φιλανθρωπίας: θα επιστρέψει τα 50 εκατομμύρια στους δύσμοιρους σεισμόπληκτους!

Το γελοίο όμως έχει και τα όριά του. Η αθλιότητα το ίδιο, πόσο μάλλον όταν εκδηλώνεται σε βάρος μιας λαμπρής ιστορίας του ελληνικού λαού και της ιστορικής του μνήμης. Προκαλεί βάναυσα ο κ. Γλύξμπουργκ, ο απόγονος μιας οικογένειας που επισώρευσε δεινά και συμφορές στον ελληνικό λαό, είτε με τα παιδομαζώματα της μάνας του, είτε με τα χαράτσια για τις προίκες της αδερφής του, ο απόγονος μιας οικογένειας που ο ελληνικός λαός την πλήρωσε χρυσάφι, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Προκαλεί αντί να σιωπά ο Κ. Γλύξμπουργκ, αυτός για τον οποίο ο ελληνικός λαός φρόντισε να «μαρμαρωθεί» και να μη ζωντανέψει ποτέ ξανά.

Προκαλούν όμως και ευθύνονται εξίσου και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, που επιμένουν να διατηρούν ένα απόστημα, αντί να το καυτηριάσουν στη ρίζα του. Η πρώτη γιατί αρκείται σε φραστικούς λεονταρισμούς, γιατί μπορεί αλλά δε θέλει να τελειώνει με τον κ. Γλύξμπουργκ. Η αναθεώρηση του Συντάγματος τής δίνει την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το θέμα διαπαντός, όπως από την πρώτη στιγμή την κάλεσε να πράξει το ΚΚΕ. Δεν την αδράχνει και ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του... Η δεύτερη γιατί επιμένει να διαπραγματευτούμε τα αδιαπραγμάτευτα, να τα «βρούμε» δηλαδή με τον γιο της «Φρίκης» (παρατσούκλι της μάνας του, που ταίριαζε γάντι στο βίο και την πολιτεία της). Μερίδιο ευθύνης έχουν βέβαια και τα ΜΜΕ, που έσπευσαν να δώσουν βήμα στους νοσταλγούς της μοναρχίας.

Τώρα βέβαια την κυβέρνηση ολίγον τι τη βόλεψε η εκδήλωση του θέματος στη δεδομένη χρονική συγκυρία. Κάτι τα εργασιακά, κάτι το ασφαλιστικό (τα σφοδρότερα αντεργατικά μέτρα των τελευταίων ετών), κάτι η αντίσταση των εργαζομένων, η προσπάθεια συντονισμού της δράσης τους, κάτι τα εσωκομματικά και ενδοκυβερνητικά προβλήματα που έχουν ενσκήψει και ο Γλύξμπουργκ ήρθε ως από μηχανής θεός να στρέψει - έστω και προσωρινά - τα φώτα της δημοσιότητας αλλού. Δεν είναι άλλωστε τυχαία - αντίθετα, είναι μάλλον δηλωτική του σκεπτικού της κυβέρνησης - η πρόταση του Δ. Ρέππα να δημιουργήσουμε ένα αρραγές μέτωπο εναντίον της επίθεσης που δέχεται ο ελληνικός λαός από τον τέως!

Και για να τελειώνουμε μ' αυτή την ιστορία: Αν η κυβέρνηση θέλει, όπως δηλώνει, ας πάρει δραστικά μέτρα τώρα που δίνεται η ευκαιρία με την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αλλιώς, ας πάψουν οι φωστήρες του «εκσυγχρονισμού» να προκαλούν και να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και να παίζουν παιχνίδια σε βάρος του λαού, που θα κληθεί τελικά «να (ξανα)πληρώσει τη νύφη», να πληρώσει τα σπασμένα της πολιτικής της. Οσο για τα αρραγή μέτωπα, θα τα βρει απέναντί της, τόσο αυτή όσο και όλοι εκείνοι που με τον άλφα ή βήτα τρόπο στηρίζουν την πολιτική της, όπως και όπου κι αν εκδηλώνεται αυτή.


Βάσω ΝΙΕΡΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με απαίτηση των Αμερικανών τα διαβατήρια από την ΕΛ.ΑΣ. (2002-11-27 00:00:00.0)
ΤΗΛΕΠΑΘΗ (2001-09-12 00:00:00.0)
Ο λαός καταργεί τη μοναρχία (2000-12-10 00:00:00.0)
Απανωτές προκλήσεις σε βάρος του λαού (2000-12-03 00:00:00.0)
Η ΛΑΟΜΙΣΗΤΗ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ... (2000-11-26 00:00:00.0)
Σανίδες σωτηρίας (1999-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ