Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εν αναμονή της νέας απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου!

  Προ τετελεσμένων κινδυνεύει να βρεθεί ο ελληνικός λαός, αφού η κυβέρνηση αρνείται να διευθετήσει το θέμα με τη λεγόμενη «βασιλική περιουσία»

Εν αναμονή της τελικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την «εύλογη αποζημίωση» που θα πρέπει να χορηγηθεί στον Κ. Γλύξμπουργκ, βρίσκεται η κυβέρνηση, αρνούμενη - παρά την όξυνση της λεκτικής αντιπαράθεσης με τον τέως - να αντιμετωπίσει οριστικά το θέμα στα πλαίσια της Συνταγματικής αναθεώρησης και διακινδυνεύοντας έτσι, η «εύλογη» αποζημίωση που θα ορίσει το Δικαστήριο μόνο τέτοια να μην είναι!

Εξαιτίας αυτής της στάσης της ο ελληνικός λαός κινδυνεύει να βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων σε έξι μήνες, οπότε και θα εκδοθεί η τελική απόφαση του δικαστηρίου. «Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει, σε έξι μήνες, όπως γνωρίζετε, το θέμα της εύλογης αποζημίωσης προς τον τέως», είναι η φράση, όπως ακριβώς ακούστηκε χτες από τον υφυπουργό Τύπου Τηλέμαχου Χυτήρη, που επιβεβαιώνει τα παραπάνω.

Η ΝΔ, διά του εκπροσώπου Τύπου Θ. Ρουσόπουλου, άδραξε την ευκαιρία για να καταγγείλει το ΠΑΣΟΚ, επιχαίροντας για την επιβεβαίωση της δικής της στάσης, η οποία εξαρχής ήταν υπέρ των διαπραγματεύσεων με τον Κ. Γλύξμπουργκ.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ δήλωσε πως «πριν αλέκτωρ φωνήσαι, η κυβέρνηση, διά του κ. Χυτήρη, αποκάλυψε, τι κρύβεται πίσω από τις κορόνες της, το φθηνό και γκρίζο λαϊκισμό της. Μέχρι χθες, η κυβέρνηση εμφανιζόταν αδιάλλακτη. Σήμερα, ομολόγησε ότι πρόθεσή της είναι η καταβολή "εύλογης αποζημίωσης" στον τέως. Τελικά, για άλλη μια φορά, τα σπασμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός»!

Κατά τα άλλα ο Τ. Χυτήρης αιτιολόγησε χτες το χαρακτηρισμό «σύγχρονος Ελγιν» που προσέδωσε στον Κ. Γλύξμπουργκ. Ανέφερε πως ο χαρακτηρισμός αυτός «συνδέεται με τη μεταφορά ενός ολόκληρου θησαυρού από το Τατόι στο εξωτερικό». Θησαυρό τον οποίο προσδιόρισε σε: «Δεκαπέντε νταλίκες. Μια αρχαιολογική συλλογή, η οποία αποτελούνταν από 890 αντικείμενα προϊστορικά, κλασικής, ρωμαϊκής και βυζαντινής εποχής. Αρχαιολογική συλλογή με αντικείμενα που βρέθηκαν στην Αρχαία Δεκέλεια. Πάνω από 1.000 - 1.200 πίνακες, χαλκογραφίες, λιθογραφίες και πίνακες μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών. Σπάθες και άλλα κειμήλια του 1821, τα οποία και αυτά έφυγαν από την Ελλάδα. Μεγάλη συλλογή εικόνων των 16ου, 17ου και 18ου αιώνα. Και ταυτόχρονα περίπου 18.000 παλαιά βιβλία, μεγάλης ιστορικής αξίας».

Μάλιστα, ο Τ. Χυτήρης κατήγγειλε ότι αυτά «έφυγαν» από την Ελλάδα με τη βοήθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη και με «κάθε επισημότητα» πράγμα που «είναι και το χειρότερο» όπως είπε. Αποκάλυψε ακόμα πως την εποχή εκείνη είχε γίνει προσφυγή, για το θέμα αυτό από τον Δ. Τσοβόλα στην Εισαγγελία Αθήνας, της οποίας «η τύχη αγνοείται».

Ωστόσο, ο Τ. Χυτήρης δεν απάντησε στο αν η κυβέρνηση προτίθεται να διεκδικήσει εκ νέου αυτό το θησαυρό, ούτε έδωσε πειστικές απαντήσεις για τις ευθύνες που βαραίνουν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, αφού είπε πως «κανένα "σπιτάκι" δεν ανήκει στον τέως. Επίσης, κανένα κομμάτι εδάφους δεν ανήκει στον τέως. Το θέμα είναι -και μόνον αυτό- η εύλογη αποζημίωση που ορίζεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» κατήγγειλε «και αυτά γιατί πληρώνουμε εμείς την ανεπάρκεια των κυβερνήσεων της ΝΔ και της Δεξιάς, από το 1974 έως σήμερα».

Σε ό,τι αφορά τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ βέβαια, ούτε λόγος να γίνεται για την «επάρκειά» τους, την οποία υπερασπίστηκε ο Τ. Χυτήρης, λέγοντας πως η συμφωνία με τον τέως αφορούσε στην επιστροφή ενός διαδρόμου στο Τατόι πέριξ των τάφων, την οποία συμφωνία όμως δεν αποδέχτηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και προέβη σε νέα συμφωνία, την οποία κύρωσε με ένα νόμο αντισυνταγματικό.

Μάλιστα, χαρακτήρισε το νόμο αυτό «επωφελέστερο και για τον έναν και για τον άλλο» και όταν ρωτήθηκε τι ωφελήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης από αυτόν, απάντησε «δεν ξέρω, μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να πίστευε ότι χρωστάει στον τέως»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ