Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Ελλάδα υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ

Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στη Βουδαπέστη

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-

Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης γιατί πιστεύει ότι μόνο αν ολοκληρωθεί η διεύρυνση με τις χώρες αυτές θα υπάρξει η ειρήνη και σταθερότητα στην Ευρώπη!

Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ούγγρο ομόλογό του, Βίκτορ Ορμπαν. Ο Κ. Σημίτης δήλωσε επίσης ότι στη Σύνοδο Κορυφής στη Νίκαια θα εμμείνει στην τήρηση των προθεσμιών για τη διεύρυνση.

Οπως αποκάλυψε, στις συναντήσεις που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, που επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα, συζήτησε τα θέματα τα οποία θα αντιμετωπίσει η Σύνοδος της Νίκαιας, στα περισσότερα από τα οποία έχουν επιτευχθεί συμφωνίες, άλλα όμως παραμένουν ανοιχτά.

Ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για την έκβαση της Συνόδου και πρόσθεσε ότι υπάρχουν θέματα, όπως η απασχόληση, η πορεία της ΕΕ, η εφαρμογή των αποφάσεων της Λισαβόνας για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη νέα οικονομία, τα οποία πρέπει να προωθηθούν. Πιστεύω, όμως, είπε, ότι η Νίκαια θα αποτελέσει ένα θετικό βήμα για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, στις δηλώσεις του ανέφερε ότι με τον Κ. Σημίτη συζήτησε θέματα διμερή αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος και ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία των δυο χωρών, η οποία από τις αρχές της δεκαετίας του '80 παρουσιάζει αρνητικές τάσεις.

Οι άλλοτε πολύ καλές οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Ουγγαρίας υποβαθμίστηκαν λόγω της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, αλλά τώρα ανοίγονται νέες προοπτικές για τη βελτίωση αυτών των σχέσεων. Ο Β. Ορμπαν είπε ότι η Ουγγαρία έχει ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης το οποίο στηρίζει επενδύσεις στην Ουγγαρία και στα πλαίσια αυτού του προγράμματος η ουγγρική κυβέρνηση θα στηρίξει τις προσπάθειες Ελλήνων επιχειρηματιών που θέλουν να επενδύσουν στην Ουγγαρία. Τα «πρώτα χελιδόνια» από την Ελλάδα άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις, αποδείχτηκαν σοβαροί και αξιόπιστοι εταίροι με την ουγγρική κυβέρνηση. Γι' αυτό ελπίζουμε και σε ανάλογη συνέχεια, σημείωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Β. Ορμπαν είπε ότι η Ουγγαρία συμμερίζεται όλες τις αποφάσεις του ΟΗΕ και υιοθετεί την άποψη να εφαρμοστούν για την επίλυση του Κυπριακού. Με την Κύπρο βρισκόμαστε στο ίδιο πρώτο κύμα της διεύρυνσης, η Κύπρος πάει καλά, αλλά αυτό δεν είναι δικό μας θέμα να το κρίνουμε. Η σημερινή κυβέρνηση της Ουγγαρίας άνοιξε και λειτουργεί πρεσβεία στη Λευκωσία και αυτό είναι ένδειξη ότι οι σχέσεις με την Κύπρο είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

Για τις ελληνοουγγρικές σχέσεις αναφορικά με τις σχέσεις της Ουγγαρίας με την Τουρκία, είπε ότι η αντιπαράθεση που χαρακτηρίζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν εκφράζεται καθόλου στην ουγγρική εξωτερική πολιτική. Οι ελληνοουγγρικές σχέσεις δεν επιβαρύνονται από τις σχέσεις της Ουγγαρίας με την Τουρκία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοι τους συμφωνούν και υλοποιούν το πρόγραμμα της Ουγγρικής Προεδρίας (2024-10-15 00:00:00.0)
Συμβιβασμός σχετικά με τα κεφάλαια που προορίζονται για την Ουκρανία (2022-12-14 00:00:00.0)
Ευρύτερη αντιπαράθεση με αφορμή πανεπιστήμιο του Σόρος (2017-04-11 00:00:00.0)
Χαμηλή συμμετοχή στο ξενοφοβικό αποπροσανατολιστικό δημοψήφισμα (2016-10-04 00:00:00.0)
Ανησυχία για νέο ρήγμα σε δεξαμενή (2010-10-12 00:00:00.0)
Απαιτήσεις στη γιουγκοσλαβική Βοϊβοδίνα (1999-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ