Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κερδίστε το στοίχημα, σύντροφοι!

Φτάνουμε; Δεν είμαστε λίγοι; Το παράδειγμα της «ΜΕΤΚΑ», που μετέφερε στη συνδιάσκεψη αντιπρόσωπος από το Βόλο, απαντάει. Χρόνια πριν, ένα φίλος του Κόμματος - τελευταία εντάχθηκε στις γραμμές μας - έκανε πρωτοπόρα, επίμονη, υπομονετική δουλιά. Ολη αυτή η προσπάθεια κατέληξε στη διαμόρφωση ταξικού ψηφοδελτίου, όπου συμμετείχαν και εργαζόμενοι, που παλιότερα είχαν στηρίξει ψηφοδέλτια ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, σε μια καθαρά αγωνιστική κατεύθυνση και έφερε τα πάνω - κάτω στο σωματείο. Δίπλα στις «λίγες» οργανωμένες δυνάμεις, υπάρχει ένα υπερπολύτιμο δυναμικό φίλων και ψηφοφόρων του Κόμματος. Φτάνει να τους εμπιστευτούμε, να τους αξιοποιήσουμε, να τους βοηθήσουμε κατάλληλα και θα βρούμε λύσεις, που θα δώσουν θαυμαστά αποτελέσματα.

* * * * *

Συγκεκριμένη και μελετημένη η επίθεση του αντίπαλου, στην προσπάθειά του να μειώσει την αποτελεσματικότητα των όπλων του λαϊκού κινήματος. «Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας δέχεται σφοδρή επίθεση», τόνισε άλλος αντιπρόσωπος, «γιατί παίζει το ρόλο της ατμομηχανής του εργατοϋπαλληλικού κινήματος στη Θεσσαλία». Βάλτε μπρος, σύντροφοι...

* * * * *

Διάχυτη η εντύπωση στο Σώμα ότι δε μας περιμένουν ανοιχτοί λεωφόροι. «Η βομβιστική ενέργεια στο περιοδικό της Κανέλλη είναι ένα προανάκρουσμα της όξυνσης της ταξικής πάλης στη χώρα μας», τόνισε αντιπρόσωπος από τα Τρίκαλα. Συνεπώς, αυξημένη επαγρύπνηση.

* * * * *

Στην πρόσφατη κινητοποίηση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Βόλου για ζητήματα παιδείας, η πορεία κατέληξε έξω από τη Νομαρχία. Εκεί, όπως ανέφερε αντιπρόσωπος, στέλεχος της ΚΝΕ, διαβάστηκε ανακοίνωση συμπαράστασης από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων (ΣΕΑΣ). Αυθόρμητο, μαζικό, ενθουσιώδες, ήρθε το χειροκρότημα των φοιτητών. Εμπρακτη απόδειξη ότι η νεολαία - και όχι μόνο - περιμένει από τα πρωτοπόρα τμήματα της εργατικής τάξης να θέσουν στο κέντρο της προσοχής τους το τεράστιο πρόβλημα της Παιδείας και να πάρουν πρωτοβουλίες για κοινή δράση. Το αίτημα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία τούς αφορά άμεσα.

* * * * *

«Τη σχολική περίοδο '96 - '97, είχαμε στη Λάρισα 27 μαθητές σε ιδιωτικά Λύκεια. Σήμερα έχουμε 500 μαθητές. Στο Βόλο, η Μητρόπολη ίδρυσε φέτος ιδιωτικό Γυμνάσιο - Λύκειο. Στη Λάρισα, παραθρησκευτικοί κύκλοι ελέγχουν ιδιωτικό Γυμνάσιο - Λύκειο. Ιδιωτικά Λύκεια ήταν χορηγοί στην εκδήλωση για το Πολυτεχνείο με συνδιοργάνωση του Δήμου Λάρισας. Μεγάλο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο ξεκινά τη διαφημιστική του καμπάνια το καλοκαίρι με προσκλήσεις σε επιλεγμένους μαθητές για δωρεάν συμμετοχή σε συναυλία δημοφιλέστατου, στη νεολαία, δίδυμου τραγουδοποιών». Στοιχεία αποκαλυπτικά του τι ακριβώς γίνεται στο χώρο της εκπαίδευσης, που ανέφερε στην ομιλία του σύντροφος εκπαιδευτικός.

* * * * *

Φαίνεται πως ...δεν υπάρχει το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στη Λάρισα. Πλήρης η αποσιώπηση της ύπαρξης και της δράσης του από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και από τα περισσότερα τοπικά ΜΜΕ, όπως κατήγγειλε συντρόφισσα αντιπρόσωπος. Δουλιά δικιά μας, λοιπόν, να το κρατάμε εμείς στην επικαιρότητα, με την αντιΝΑΤΟική δράση μας.

* * * * *

Με καλές συσπειρώσεις, συστηματική, επίμονη δουλιά, μπορούμε στην ΤΑ να πετυχαίνουμε στόχους πολύ υψηλότερους από τα κομματικά μας ποσοστά. Τρίτο κόμμα το ΚΚΕ στο Ζάρκο, π.χ., αλλά από το '63 - 20 συνεχή χρόνια, αν αφαιρέσουμε τη χούντα - κομμουνιστή κοινοτάρχη ή δήμαρχο βγάζουν οι κάτοικοι, όπως σημείωσε αντιπρόσωπος από την περιοχή. Είναι τυχαίο;

* * * * *

Δε χαρίζουμε κανέναν εργαζόμενο. Κάνουμε συνεχείς προσπάθειες για συνεργασίες - συμπαράταξη με όλους όσοι είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν ένα ταξικό ψηφοδέλτιο, να αγωνιστούν για τη λύση των προβλημάτων τους. Τις ίδιες τις μέρες των εκλογών, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, η ΣΕΑΣ έπιασε για πρώτη φορά επαφές σε τέσσερις εργασιακούς χώρους, όπου κυριαρχεί η ΔΑΚΕ, ενώ η μία παραπάνω έδρα που πήραν οι ταξικές δυνάμεις στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ήταν αποτέλεσμα της επιτυχημένης πολιτικής συνεργασιών, που προωθήθηκε στο ταξικό ψηφοδέλτιο. Και έπεται η συνέχεια...

* * * * *

Γιατί καθυστερούμε στην οικοδόμηση; Πόσο το «φροντίζουμε» αυτό το καθήκον; Χαρακτηριστική η ομολογία αντιπροσώπου: «Εχω σκορπίσει αρκετά Καταστατικά του Κόμματος μέσα σε εργοστάσια και δεν έχω πάει να τα πάρω πίσω μαζί με τα βιογραφικά». Να πάμε, σύντροφε, να πάμε. Αυτή τη βδομάδα κιόλας.

* * * * *

Αγγίζει τον κόσμο ή όχι το πρόβλημα της Υγείας; «Μια φορά σχεδιάσαμε σαν ΚΟΒ τη δουλιά μας», τόνισε μια αντιπρόσωπος από το χώρο της Υγείας, «και ούτε εμείς δεν περιμέναμε τέτοιο αποτέλεσμα. Καλέσαμε σε μια σύσκεψη κόμματα και φορείς της Λάρισας να συζητήσουμε τη θέση μας για την Υγεία και ήρθαν όλοι! Μας συγχάρηκαν για την πρωτοβουλία μας, αναγνώρισαν το δίκιο των απόψεών μας, μέχρι που ένας δημοτικός σύμβουλος άλλης παράταξης, σε δημοτικό συμβούλιο που έγινε λίγες μέρες μετά, έβαλε και υποστήριξε τις δικές μας απόψεις». Ετσι είναι, συντρόφισσα. «Πονάει» ο κόσμος για τα προβλήματα της Υγείας. Μόνο που χρειάζεται το κατάλληλο «εμβόλιο» για να «πάρει» μπροστά. Εσείς, μάλλον, το ανακαλύψατε. Κάντε, λοιπόν, μαζική χρήση.

* * * * *

«Απορία» αντιπροσώπου: «Μας λέγανε ότι έχουν μοιράσει τον κόσμο Ρώσοι - Αμερικάνοι. Τώρα κανένας δε βγαίνει να πει: Τι έγινε, βρε παιδιά, μ' εκείνη τη μοιρασιά; Ισχύει ακόμη;».

* * * * *

Οι αρχές λειτουργίας του Κόμματος βρέθηκαν στο κέντρο της συζήτησης. Και η παρατήρηση αντιπροσώπου «χτύπησε» κατευθείαν στην καρδιά του προβλήματος: «Δε φτάνει να υμνούμε σ' όλους τους τόνους τις αρχές και τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά. Πρέπει και να τα εφαρμόζουμε στην πράξη».

* * * * *

«Το βασικό στοίχημα που έχουμε να κερδίσουμε είναι, πώς, με ποιο τρόπο, κάθε κρίκος του Κόμματος και της ΚΝΕ θα μάθει να δουλεύει αποτελεσματικά για την οικοδόμηση του Μετώπου», σημείωσε, στην ομιλία του, αντιπρόσωπος ΚΝίτης. Κερδίστε το λοιπόν, σύντροφοι! Στη Θεσσαλία έχετε δείξει ότι το μπορείτε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ