Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Σκέψεις για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Διάβασα τις Θέσεις του ΚΚΕ, με βρίσκουν σύμφωνο. Ολα τα μέσα του ιμπεριαλισμού κάνουν πλύση εγκεφάλου στους λαούς ενάντια στα ΚΚ, όπως και στο ΚΚΕ. Ο Λένιν έλεγε «ας περνάν τα καραβάνια και ας γαβγίζουν τα σκυλιά» και το σοσιαλιστικό στρατόπεδο όταν δημιουργήθηκε έλεγαν «παραπέτασμα, δεν έχουν τι να φάνε». Είχα την τύχη να κάνω 40 χρόνια στην Τσεχοσλοβακία, ήταν η μέρα και ο καπιταλισμός η νύχτα.

1. Επαψε η εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ολοι είχαν δουλιά, δεν υπήρχε άνεργος, δεν υπήρχε ζητιάνος, έκαναν 5 μέρες δουλιά τη βδομάδα, Σάββατο - Κυριακή ελεύθερο.

Η δωρεάν παιδεία, όταν έπαιρνε το πτυχίο ο φοιτητής είχε τη δουλιά του, εδώ πρέπει να τρέχει άνεργος.

2. Δωρεάν ιατρική περίθαλψη, δωρεάν φάρμακα.

3. Η δουλιά είναι υποχρεωτική, όχι να ζεις εις βάρος των γονιών σου, ίδιος μισθός άντρας, γυναίκα, παιδιά.

4. Κατοικία φτηνή, 30 χρόνια ίδιο ενοίκιο.

5. Η γυναίκα στη γέννα έπαιρνε τρία χρόνια πληρωμένη άδεια και για τρία παιδιά άλλο ένα μηνιαίο μισθό επίδομα, όχι όπως εδώ ψίχουλα, στο χρόνο μια φορά. Στη σύνταξη για τη γυναίκα πιάναν τρία χρόνια το κάθε παιδί και έπαιρνε στα 55 χρόνια σύνταξη, τώρα για τον παράδεισο του καπιταλισμού η ανεργία στο Νόμο μας Πιερίας, είναι 30% άνεργοι που πληρώνονται, άλλοι τόσοι που βγάζουν λίγα μεροκάματα χωρίς ένσημα, με τι θα ζήσουν χωρίς σύνταξη;

Εδώ κράτος ζητιάνων, πορνείας με τους σωματοφύλακες, οι έμποροι με χασίς που δηλητηριάζουν τα παιδιά μας.

Το 8ωρο, που έδωσαν ποτάμια αίμα οι εργάτες της Αμερικής, πάει περίπατο, τώρα έχουμε και τα ρόπαλα των ΜΑΤ να χτυπούν αγρότες, οικοδόμους, καθηγητές, ψαράδες, άνεργους, ναύτες, μαθητές σχολείων που δεν έχουν δικαίωμα να παλεύουν. Μόνο τα μονοπώλια ό,τι ζητούν, το παίρνουν. Μέχρι που ήταν το σοσ. στρατόπεδο υπήρχε ειρήνη, μέχρι που οι τροτσκιστές οπορτουνιστές διέλυσαν το σοσιαλισμό, οι Γκορμπατσόφ και η φάρα του. Χρειάζεται επαγρύπνηση. Οι ιμπεριαλιστές πήραν φόρα ότι οι χώρες αυτές δεν είχαν τίποτα και το Δημόσιο δεν περπατάει, έτσι ο καπιταλισμός πέρασε στην αποκρατικοποίηση, πέρασε στο στυγνό μονοπωλιακό ιμπεριαλισμό που είναι το ανώτερο στάδιο του ιμπεριαλισμού που σαπίζει και πεθαίνει, έλεγε ο Λένιν. Κάναν και ελεύθερη οικονομία που ο μεγάλος έτρωγε τον μικρό και τα μέσα παραγωγής πέρασαν σε λίγα χέρια. Εκλεισαν μαγαζιά, βιοτεχνίες και ο κόσμος πεινάει, δε θα πάει άλλο αυτό, ο καπιταλισμός έφαγε το ψωμί του, θέλουν ή όχι θα περάσουν στο σοσιαλισμό.

Συντρ. μάς χρειάζεται πολλή δουλιά από μέλη και στελέχη να πιάσουμε το πλάνο της οικονομικής εξόρμησης καθώς και πολιτική δουλιά στον κόσμο μας, να παίρνουμε το «Ριζοσπάστη», είναι το όργανο του ΚΚΕ, θα μας βοηθήσει. Οι Αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου να μη μείνουν στα χαρτιά, να διαβάσουμε τη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία. Μας περιμένουν μεγάλες ανακατατάξεις. Ολα τα στρώματα του λαού μας είναι αγανακτισμένα, όλους τους χτυπούν τα μονοπώλια. Ενας είναι ο εχθρός για όλους. Ο καπιταλισμός σήμερα περνάει μεγάλη κρίση και είναι γενική η κρίση. Ελεγαν θα 'ρθει το ευρώ και να δείτε ζωή, τώρα φωνάζουν, το ευρώ πέφτει το δολάριο ανεβαίνει. Πέρασε η ΕΟΚ, ήρθε το Μάαστριχτ, τώρα έπεσε το Μάαστριχτ ήρθε το ευρώ, τώρα θα φαγωθούν τα κεφάλαια αναμεταξύ τους και από την άλλη μεριά οι εργαζόμενοι ενάντια στο κεφάλαιο, έτσι ο καπιταλισμός θε να γυρίσει ή να περάσει στο σοσιαλισμό. Θα παρακαλέσω τους πολιτικούς πρόσφυγες να γράφουν στο «Ριζοσπάστη» γιατί τα μέσα ενημέρωσης έκαναν και κάνουν πλύση εγκεφάλου ότι ο σοσιαλισμός ήταν παραπέτασμα. Μόνο εμείς ζήσαμε εκεί και ξέρουμε τι σύστημα ήταν. Θα σταθώ λίγο σε μερικούς συντρ. που βγήκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και βάζουν θέσεις που δεν αρμόζουν για κομμουνιστές. Τα μέλη και στελέχη τη γνώμη τη λένε στο Σώμα και όχι στους δρόμους. ΣΤΟΠ, τέτοιες θέσεις παρέδωσαν τις σοσιαλιστικές χώρες στον καπιταλισμό. Επαγρύπνηση.

Ενας παλιός σύντροφος

57 χρόνια στο ΚΚΕ - Αντίσταση, ΔΣΕ


ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΛΗΣ
Κατερίνη


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ