Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ
Σε ιδιώτες η διαχείριση των απορριμμάτων

Να αποτραπεί η κατασκευή του εργοστασίου βιολογικής ξήρανσης που θα χαρατσώσει το λαό και θα υποθηκεύσει την υγεία του, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ

Να αποτραπεί η δημοπράτηση της κατασκευής της μονάδας βιολογικής ξήρανσης στο Νομό Αχαΐας, που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία των κατοίκων και στο περιβάλλον, ενώ η λειτουργία του θα κοστίζει πανάκριβα στις λαϊκές οικογένειες και να γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων στο νομό αποκλειστικά από δημόσιο φορέα με αξιοποίηση όλων των δοκιμασμένων σύγχρονων επιστημονικοτεχνικών πρακτικών. Αυτό ζητούν από την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος (υποψήφιος περιφερειάρχης στη Δυτική Ελλάδα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»), Νίκος Μωραΐτης και Μπάμπης Χαραλάμπους με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και απευθύνουν στους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Σας θέτουμε υπόψη ότι ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Νομού Αχαΐας, με τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών, ετοιμάζεται να δημοπρατήσει την κατασκευή πανάκριβης μονάδας βιολογικής ξήρανσης όλων σχεδόν των απορριμμάτων του Ν. Αχαΐας (150.000τον./έτος) προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων ευρώ από δημόσιους πόρους (ΕΣΠΑ), καθώς και τη λειτουργία της μονάδας αυτής επί 20 χρόνια από τον επιχειρηματικό όμιλο που θα την κατασκευάσει. Με τον τρόπο αυτό ο ανάδοχος θα εισπράττει υπέρογκα τέλη από τα λαϊκά στρώματα, καθώς οι ΟΤΑ του Ν. Αχαΐας θα μεταφέρουν σε αυτήν υποχρεωτικά τα απορρίμματά τους. Στην υπόψη μονάδα θα ανακυκλώνονται μόνο μέταλλα, το 2% έως 3% του συνολικού φορτίου, το 25% θα οδηγείται ως άχρηστα στον παρακείμενο ΧΥΤΑ και το υπόλοιπο (πάνω από 70%, μαζί με τα περιεχόμενα οργανικά) θα ξηραίνεται και θα οδηγείται με πρόσθετη δαπάνη για καύση (άγνωστο πού) ή για ταφή.

Σε σχέση με τα παραπάνω καταγγέλλουμε τα εξής:

1. Το υπόψη έργο είναι εξαιρετικά υπερτιμολογημένο με βάση και τα δεδομένα της δικής μας χώρας. Συγκριτικά με παρόμοιας τεχνολογίας μονάδα (βιολογική ξήρανση) που λειτουργεί στο Νομό Ηρακλείου της Κρήτης το κόστος κατασκευής είναι τρεισήμισι φορές υψηλότερο (410 ευρώ/τον. το έτος έναντι 120 ευρώ /τον. το έτος), ενώ το κόστος λειτουργίας μπορεί να προκύψει ακόμη μεγαλύτερο, ανάλογα με την «τύχη» που θα έχουν τα «βιοξηραμένα» σκουπίδια.

2. Μπαίνει για μια 20ετία φραγμός στην ουσιαστική ανακύκλωση υλικών, καθώς όλη πρακτικά η παραγόμενη ποσότητα των οικιακών απορριμμάτων θα δεσμεύεται για καύση, μετά τη βιοξήρανσή τους, άγνωστο πού.

3. Μέχρι να εξασφαλιστεί η καύση των ξηρών σκουπιδιών, ενδεχόμενο αμφισβητούμενο, αυτά θα θάβονται υποχρεωτικά. Δηλαδή θα υπάρξει μια σκανδαλώδης διασπάθιση δημόσιων χρημάτων για την κατασκευή και τη λειτουργία μιας εγκατάστασης ξήρανσης με τελικό αποτέλεσμα τα σκουπίδια, ξηρά πλέον, να ξαναθάβονται!

4. Πρόσθετα και σοβαρά προβλήματα θα δημιουργηθούν σε βάρος της υγείας και του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της όποιας εγκατάστασης καύσης των ξηρών σκουπιδιών, εάν τελικά υλοποιηθεί μια τέτοια «λύση».

Αποδεικνύεται, από τα παραπάνω, ότι και σ' αυτή την περίπτωση, στο κέντρο της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βρίσκεται η υποστήριξη των κερδών του κεφαλαίου, σε βάρος των λαϊκών αναγκών, με τη σύμπραξη κατά κανόνα των δημοτικών αρχών.

Στην αντίπερα όχθη, σύμφωνα με την πάγια αντίληψή μας, η διαχείριση των απορριμμάτων και η επεξεργασία τους πρέπει να είναι αποκλειστικά υπόθεση του κράτους. Χωρίς καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα, καμιά επιβάρυνση σε βάρος των εργαζομένων, μέσα από ενιαίο δημόσιο φορέα, με κεντρικό σχεδιασμό και πόρους, με τη συνεργασία της τοπικής διοίκησης και με αξιοποίηση των δοκιμασμένων σύγχρονων επιστημονικοτεχνικών μέσων και πρακτικών, στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, με επίκεντρο τη συνδυασμένη ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Υστερα από τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποια άμεσα μέτρα προτίθενται να λάβουν, ώστε να αποτραπεί η δημοπράτηση του πιο πάνω έργου, που μόνο τα κέρδη του κεφαλαίου υπηρετεί σε βάρος του πενιχρού εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας, της υγείας και του περιβάλλοντος.

2. Με ποια συγκεκριμένα έργα, με ποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, με ποιους πόρους (ύψος, προέλευση) και με ποιους όρους προτίθενται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης όλων των στερεών αποβλήτων του Νομού Αχαΐας (αστικά στερεά απόβλητα, επικίνδυνα απόβλητα και μολυσματικά, γεωργικά, ζωικά υποπροϊόντα και απόβλητα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ