Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
ΓΥΘΕΙΟ - ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
Ολη η πόλη μια χωματερή!

Λόφοι σκουπιδιών πνίγουν την πόλη και απειλούν τη δημόσια υγεία, με ευθύνη της δημοτικής αρχής και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Η είσοδος της πόλης του Γυθείου από τη Μάνη

Κ.Ζ.

Η είσοδος της πόλης του Γυθείου από τη Μάνη
Πλησιάζοντας το Γύθειο, η αποκρουστική οσμή των σάπιων σκουπιδιών που παραμένουν συσσωρευμένα στους δρόμους μήνες και χρόνια τώρα είναι το «καλωσόρισμα» για τον κάθε επισκέπτη. Ακολουθούν οι μύγες, οι οποίες, όπου και αν πας, όπου κι αν βρεθείς, σε συνοδεύουν σταθερά. Το ίδιο, τα κουνούπια το βράδυ. Μια οικολογική βόμβα έχει ήδη αρχίσει να ενεργοποιείται.

«Αν το Γύθειο είχε φωνή θα κραύγαζε "βοήθεια!". Εχουμε, όμως, εμείς φωνή και πρέπει να τους μαυρίσουμε, όλους αυτούς που ευθύνονται για την κατάντια που ζούμε». Είναι μια φωνή αγωνίας από μια κάτοικο του Γυθείου που ξεπροβάλλει μέσα από ένα σωρό σκουπιδιών που έχει κλείσει το σπίτι της.

Γρήγορα, η αποστροφή και η σιχαμάρα από αυτήν την εφιαλτική εικόνα αντικαθίσταται από την οργή και την αγανάκτηση, γιατί μια πόλη, τους χιλιάδες ανθρώπους της, κάποιοι τους έχουν μετατρέψει σε ομήρους των σκουπιδιών.

Το πρόβλημα άρχισε να κλιμακώνεται πριν από περίπου 5 χρόνια, όταν κρίθηκε παράνομος και σταμάτησε να λειτουργεί ο σκουπιδότοπος που υπήρχε στην περιοχή Λίμνη, όπου κατέληγαν τα σκουπίδια που περισυνέλεγαν από την πόλη τα απορριμματοφόρα του δήμου. Τα σκουπίδια άρχισαν να συσσωρεύονται, τα απορριμματοφόρα σταμάτησαν την περισυλλογή λόγω του όγκου των απορριμάτων και σιγά σιγά καταργήθηκαν ακόμα και οι κάδοι.

Μια χωματερή μπροστά στο γήπεδο

Κ.Ζ.

Μια χωματερή μπροστά στο γήπεδο
Ακολούθησε για ένα διάστημα η περιστασιακή και εν κρυπτώ μεταφορά ενός μέρους των σκουπιδιών σε γειτονικούς δήμους, ενώ πιο πρόσφατα φορτωτές γέμιζαν κάθε βδομάδα δύο φορτηγά με σκουπίδια και τα μετέφεραν σε χωματερές ανά την Ελλάδα, όπως στα Λιόσια, στην Αχαΐα και αλλού, με κόστος που έφθανε τα 3.000 ευρώ τη βδομάδα. Ομως, κι αυτό σταμάτησε γιατί διακόπηκε η σύμβαση με τον εργολάβο. Το αποτέλεσμα είναι ο κύριος όγκος από τα σκουπίδια αυτού του καλοκαιριού, αλλά και από προηγούμενα καλοκαίρια, να βρίσκεται ακόμα στους δρόμους!

Ο Ηλίας Γεωργαράκος, υποψήφιος δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», εξηγεί στον «Ρ» πως η όλη κατάσταση «είναι το αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης των δήμων και της αδυναμίας, της ατολμίας, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, αλλά και εξαρτήσεων των δημοτικών αρχών, να συγκρουστούν με τα ιδιωτικά συμφέροντα που λυμαίνονται τους δήμους και συνολικά τη χώρα».

Σκουπίδια παντού

«Ανατολική Μάνη», είναι το όνομα του καλλικρατικού δήμου, με έδρα το Γύθειο και ιστορική πρωτεύουσα την Αρεόπολη, που προήλθε από τη συνένωση των πρώην δήμων Γυθείου, Σμύνους, Οιτύλου και Αν. Μάνης. Δηλαδή, ένας δήμος όλη η χερσόνησος του Ταϋγέτου μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο, εκτός από το τμήμα που ανήκει στο Νομό Μεσσηνίας και αποτελεί το Δήμο Δυτικής Μάνης.

Είναι το αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης των δήμων και της έλλειψης πολιτικής βούλησης των δημοτικών αρχών να συγκρουστούν με τα ιδιωτικά συμφέροντα, τονίζει ο Ηλίας Γεωργαράκος, υποψήφιος δήμαρχος Ανατολικής Μάνης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Είναι το αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης των δήμων και της έλλειψης πολιτικής βούλησης των δημοτικών αρχών να συγκρουστούν με τα ιδιωτικά συμφέροντα, τονίζει ο Ηλίας Γεωργαράκος, υποψήφιος δήμαρχος Ανατολικής Μάνης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Μαζί με τον Ηλία Γεωργαράκο, περπατήσαμε την Κυριακή 17 Οκτώβρη στους δρόμους του Γυθείου. Η κατάσταση που επικρατεί στην πόλη δεν περιγράφεται με λόγια. Λόφοι σκουπιδιών, που είναι τοξικές βόμβες, έχουν διασπαρεί σε διάφορα σημεία της πόλης. Μεγάλοι σωροί σκουπιδιών, που λόγω του χρόνου έχουν αρχίσει να «χωνεύουν» και να μετατρέπονται σε άμορφες μάζας, κυριαρχούν τουλάχιστον σε δέκα κεντρικά σημεία του Γυθείου, όπου έχουν σχηματιστεί ελεύθερες χωματερές ανάμεσα στα σπίτια!

Στις «αστικές» αυτές χωματερές, πάνω στα πεζοδρόμια και τους δρόμους, εναποτίθενται πλέον τα σκουπίδια από τους κατοίκους και τα καταστήματα, αφού έχουν καταργηθεί οι κάδοι και δε γίνεται καμία αποκομιδή εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ειδικά τον τελευταίο μήνα δεν έχει σηκωθεί ούτε σακούλα.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα γύρω χωριά, αλλά εκεί δε φαίνεται τόσο, γιατί τα σκουπίδια «χάνονται» στις ρεματιές. Μια χωματερή μέσα στην πόλη έχει σχηματιστεί σε μήκος, μέχρι στιγμής, άνω των 150 μέτρων, επί του δρόμου Γυθείου - Αρεόπολης, εμποδίζοντας ακόμα και την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Μπροστά στο γήπεδο του Γυθείου, μέχρι πάνω στον περίβολό του, ένας σωρός εκατοντάδων τόνων με κάθε είδους σκουπίδια, ακόμα και κουφάρια από ζώα, φθάνει έως τη θάλασσα, σε σημείο πλέον που το κύμα να έχει αναλάβει το έργο της αποκομιδής, με συνέπεια και τη θαλάσσια ρύπανση.

Δύο νεαροί ποδηλάτες σε κεντρικό δρόμο του Γυθείου έχουν κλείσει το στόμα τους για να περάσουν

Κ.Ζ.

Δύο νεαροί ποδηλάτες σε κεντρικό δρόμο του Γυθείου έχουν κλείσει το στόμα τους για να περάσουν
Πιο πάνω, στην είσοδο του Γυθείου από τη Σπάρτη, άλλοι τεράστιοι σωροί έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στα σπίτια εμποδίζοντας την πρόσβαση μέσω αυτοκινήτου σε αυτά. Λίγο παραπέρα, το Γυμνάσιο Γυθείου έχει κι αυτό το δικό του μερίδιο με ένα μεγάλο σωρό σκουπιδιών απέναντι από την είσοδο του σχολείου.

Οπως καταγγέλλουν οι περίοικοι, ούτε καν κάποια στοιχειώδης απολύμανση δεν έχει γίνει. «Τα ποντίκια έχουν στήσει εδώ το δικό τους βασίλειο και σε λίγο θα μας διώξουν κι από τα σπίτια μας, που ήδη έχουν κάνει κατοχή οι μύγες, οι κατσαρίδες και τα κουνούπια», λέει με αγωνία μια ηλικιωμένη γυναίκα κοντά στις εργατικές πολυκατοικίες.

Σαν ειρωνεία φαίνονται τα φανταχτερά εκλογικά κέντρα στην παραλία του Γυθείου, όπου μάλιστα τις τελευταίες μέρες για τις ανάγκες εξωραϊσμού της βιτρίνας, τα σκουπίδια μετακινήθηκαν στα πέριξ, λίγα μέτρα παραπέρα, αλλά οι μύγες δεν λένε να το αποδεχθούν και συνεχίζουν να κυκλοφορούν.

Ενας οδηγός αυτοκινήτου μας είδε που βγάζαμε φωτογραφίες τους σωρούς σκουπιδιών και σχολίασε ότι με τη δημοσιότητα μπορεί να δυσφημιστεί η πόλη και αυτό να έχει επιπτώσεις στον τουρισμό! Χαρακτηριστικό δείγμα και αυτό της αδιέξοδης λογικής στην οποία έχουν οδηγήσει οι υπεύθυνοι πολλούς από τους ανθρώπους που βιώνουν αυτήν την κατάσταση.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας και μιαν αλήθεια: «Αν τα σκουπίδια δεν μαζευόντουσαν λόγω απεργίας, θα είχαν βγάλει ακόμα και το Στρατό στους δρόμους να τα μαζέψει και θα μας λέγανε ότι οι απεργοί κάνουν ζημιά στον τουρισμό. Τώρα, όμως, μας έχουν αφήσει να βράζουμε στο ζουμί μας».

Ολοκληρωμένη πρόταση από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Στο Δήμο Ανατολικής Μάνης, «κατεβαίνουν» πέντε συνολικά συνδυασμοί συμπεριλαμβανομένης της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Οι τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι (Π. Ανδρεάκος, Κ. Μιχαλολιάκος, Α. Καλαντώνης, Ι. Τζεφεράκος) προέρχονται από το χώρο της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., όπου τελευταία βρήκαν στέγη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που είτε συμμετέχουν με δικούς τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους στους συνδυασμούς, είτε στηρίζουν τους υποψήφιους δημάρχους. Μάλιστα, ο βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ Λ. Γρηγοράκος ανακοίνωσε δημόσια τη στήριξή του σ' έναν από αυτούς.

«Το πρόβλημα - επισημαίνει ο υποψήφιος δήμαρχος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ηλίας Γεωργαράκος - δεν πρόκειται να το αντιμετωπίσουν ούτε μετά τις εκλογές, γιατί όλοι αυτοί εκφράζουν τη λογική που θεσμοθετεί ο Καλλικράτης. Θέλουν τους δήμους επιχειρήσεις, φοροεισπράκτορες και τροχονόμους επιχειρηματικών συμφερόντων. Το ζητούμενο είναι να υπηρετείται ο λαός και οι ανάγκες του και όχι τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και η κερδοφορία τους μέσα από την εκμετάλλευση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει διαμορφώσει ολοκληρωμένη πρόταση για το Δήμο Αν. Μάνης και καλεί το λαό να διεκδικήσει την εφαρμογή Προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων, χωρίς ιδιώτες, με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και υποδομές, όπως Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμάτων, Εργοστάσιο μηχανικής επεξεργασίας των απορριμμάτων, Εργοστάσιο διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, Μονάδα λιπασματοποίησης και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.

Η ψηφοθηρία, πάνω από τους σωρούς των σκουπιδιών, εκ μέρους των άλλων υποψηφίων δημάρχων δεν έχει όρια. Διαλαλούν πως θα λύσουν το πρόβλημα των σκουπιδιών και όλα τα άλλα. Ακούγονται, μάλιστα, ανάμεσα στους κατοίκους και διάφορα, κάτι σαν ανέκδοτα, όπως ότι έρχεται μηχάνημα στο Γύθειο που θα «τρώει» τα σκουπίδια ή θα τα καίει ή ως διά μαγείας θα τα ανακυκλώνει έτσι όπως είναι σάπια ή θα τα μετατρέπει σε λίπασμα! Διαγκωνίζονται στην εξαπάτηση του λαού, ανοίγοντας ταυτόχρονα δρόμους για λύσεις όπως η καύση των απορριμάτων, την οποία διακαώς επιθυμούν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Μια επίσκεψη λίγο έξω από το Γύθειο στην περιοχή Λίμνη, όπου ήταν η παλιά - παράνομη χωματερή η οποία υποτίθεται πως έχει κλείσει, αρκεί για να δει κάποιος το μέγεθος της απάτης που συντελείται. Ανάμεσα στις καλλιέργειες (ελιές, καλαμπόκι κ.λπ.) - εδώ προκύπτει και θέμα μόλυνσής τους - σωροί σκουπιδιών που σαπίζουν.

Οπως πληροφορούμαστε, εδώ είναι τώρα ο χώρος συγκέντρωσης των υλικών της λεγόμενης ανακύκλωσης. Στην ουσία είναι μια χωματερή ανακυκλώσιμων υλικών ανακατεμένων με σακούλες σκουπιδιών που σαπίζουν, ενώ ακόμα και αυτές οι υποτυπώδεις εγκαταστάσεις της ανακύκλωσης (πρέσα) είναι κατεστραμμένες και έχουν μετατραπεί σ' ένα σωρό σκουπιδιών. Στη χωματερή αυτή έχουν καταλήξει ακόμα και οι κάδοι της υποτιθέμενης ανακύκλωσης.

Να δυναμώσει η φιλολαϊκή προοπτική

Τα σκουπίδια μπορεί να βγάζουν μάτι και μέσα από την μπόχα τους να αναδύεται η ίδια η μπόχα, η σαπίλα του συστήματος, που δίνει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων και τα λαϊκά προβλήματα είναι απλώς το αναλώσιμο υλικό και το προπαγανδιστικό εργαλείο για τη χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και το Γύθειο και η ευρύτερη περιοχή της Μάνης αντιμετωπίζουν και άλλα προβλήματα.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται:

Η παντελής απουσία αποχέτευσης, με το λιμάνι του Γυθείου να έχει μετατραπεί σε χαβούζα. Το πρόβλημα της ύδρευσης της Μάνης. Το πρόβλημα με τις πυρκαγιές που την τελευταία δεκαετία έχουν καταστρέψει ένα πολύ μεγάλο μέρος της χερσονήσου του Ταϋγέτου και κανένα μέτρο πρόληψης και αποκατάστασης δεν έχει ληφθεί.

Ακόμα, τα αδιέξοδα των ελαιοπαραγωγών, όπου 5-6 μεγαλέμποροι λεηλατούν τους κόπους τους, ενώ τελευταία ακούγονται και περιπτώσεις για το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρήσεων τροφίμων να αγοράσουν παραγωγικές περιοχές. Εξίσου σοβαρό είναι το πρόβλημα της εμπορευματοποίησης της γης και της άναρχης δόμησης παραθεριστικών κατοικιών, ενώ τελευταία προέκυψε και το ...φρούτο των φωτοβολταϊκών πάρκων.

Τη διαφορά σ' αυτήν την εκλογική μάχη την κάνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», που δίνει την ευκαιρία στο λαό με την ψήφο του να σηκώσει ανάστημα, να διεκδικήσει όλα όσα του ανήκουν, να τιμωρήσει τους ενόχους.

Για πρώτη φορά στο Γύθειο και στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης, που σήμερα αποτελεί το Δήμο Ανατολικής Μάνης, κατεβαίνει σε δημοτικό επίπεδο συνδυασμός δημοτικής παράταξης που στηρίζεται από το ΚΚΕ. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν να αναδειχτεί σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων ο ίδιος ο λαός, αξιοποιώντας και την ψήφο του.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ