Παρασκευή 28 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Η «Λευκή Βίβλος» του αίματος
Περιβαλλοντική τρομοκρατία

«Επεσαν "μαύρες" και όξινες βροχές. Η γη μολύνθηκε. Οι συνέπειες για τις σοδειές θα είναι μεγάλες.»

Πόσο επηρεάζεται μια περιοχή από τους βομβαρδισμούς διυλιστηρίων και εργοστασίων χημικών; Η περίπτωση του Πάντσεβο είναι χαρακτηριστική και δίνει μια πρώτη απάντηση. Η πόλη και η γύρω περιοχή αντιμετώπισε συνεχείς αεροπορικές επιδρομές, λόγω των βιομηχανιών χημικών που φιλοξενούνται εκεί.

Οπως τονίζει ο Μίλαν Σκούλιτς, καθηγητής της Νομικής Σχολής του Βελιγραδίου, «μια επιδρομή που προκάλεσε μεγάλες οικολογικές συνέπειες έγινε στις 18 Απρίλη, όταν οι χημικές εγκαταστάσεις είχαν τεθεί ήδη εκτός λειτουργίας. Επομένως, ο μοναδικός σκοπός της καταστροφής ήταν η έκθεση πολιτών σε μεγάλο κίνδυνο. Ο αριθμός όσων εκτέθηκαν σε μολυσματικές χημικές ουσίες ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, εφόσον μόνο ο δήμος του Πάντσεβο αριθμεί 130 χιλιάδες κατοίκους. Πολλοί γειτονικοί δήμοι εκτέθηκαν σε κίνδυνο συμπεριλαμβανομένου του Βελιγραδίου, με πληθυσμό άνω των δύο εκατομμυρίων και μόλις 16 χιλιόμετρα από το Πάντσεβο. Επιπλέον, οι άνεμοι μετέφεραν ατμοσφαιρική μόλυνση πάνω από μια ευρύτερη περιοχή της χώρας.»

Τα τρία εργοστάσια της χημικής βιομηχανίας του Πάντσεβο βομβαρδίστηκαν ανελέητα στις 12 Απρίλη, το βράδυ της 15ης προς 16η Απρίλη και το βράδυ της 17ης προς 18η Απρίλη. «Πολλοί κάτοικοι ανήσυχοι έφυγαν από την πόλη. Ομως δεν μπόρεσαν να αποφύγουν την εισπνοή δηλητηριωδών και επικίνδυνων ουσιών, επειδή μεταφέρονταν από τον αέρα, γεγονός που έκανε αδύνατο να συγκεκριμενοποιηθεί μέχρι ποιο σημείο μπορεί να απειλείται κάποια περιοχή.»

Στα διυλιστήρια, πολλές δεξαμενές καυσίμων ανατινάχτηκαν. Η φωτιά που προκλήθηκε έφτανε τα εκατό μέτρα ύψος, παράγοντας πυκνό, μαύρο καπνό που κάλυψε τον ουρανό για πολλές μέρες. Οπως αναφέρουν οι Γιουγκοσλάβοι, έπεσε μαύρη - στην κυριολεξία - βροχή που περιείχε καρκινογενείς ουσίες. Ακολούθησαν όξινες βροχές. «Είναι βέβαιο ότι εξαιτίας της μολυσμένης γης, θα υπάρξουν σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες για τις σοδειές στο Πάντσεβο και την ευρύτερη περιοχή».

Ο καθηγητής συνεχίζει: «Οσοι έδωσαν διαταγές για την επίθεση σε αυτές τις εγκαταστάσεις πρέπει να ήταν ενήμεροι για τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία γενικά. Οι επιτιθέμενοι ήταν προφανώς ενήμεροι για τη φύση της χημικής βιομηχανίας του Πάντσεβο και το υψηλό ρίσκο για τους πολίτες - μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα - που θα προκαλούσε η καταστροφή αυτών των εγκαταστάσεων.

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι οι επιτιθέμενοι είχαν πρόθεση γενοκτονίας. Καταστρέφοντας τη χημική βιομηχανία του Πάντσεβο, συγκεντρωμένη σε μια μικρή, σχετικά, περιοχή και περιτριγυρισμένη από πολλούς πολίτες και κοντά στο Βελιγράδι των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, ανελέητα άρχισαν να καταστρέφουν εγκαταστάσεις αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, να πληγώνουν και να σκοτώνουν αμάχους. Δραστηριότητες που μπορούν να οριστούν ως "περιβαλλοντική τρομοκρατία", στο πλαίσιο ενός γενικευμένου πολέμου.

Οσοι έδωσαν διαταγές για το βομβαρδισμό της χημικής βιομηχανίας του Πάντσεβο και όσοι τις εκτέλεσαν, διέπραξαν το έγκλημα της γενοκτονίας και εγκλήματα πολέμου κατά άμαχου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης απαγορευμένων όπλων.»

Οι εγκαταστάσεις συνέχισαν να βομβαρδίζονται από τους ΝΑΤΟικούς σε όλη τη διάρκεια του πολέμου. Μέχρι και τις 8 Ιούνη, δηλαδή δύο μέρες πριν τη λήξη των επιθέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ