Παρασκευή 28 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε αποχή κατεβαίνουν οι δικηγόροι

Σε αποχή κατεβαίνουν οι δικηγόροι της Αθήνας στο χρονικό διάστημα 7 ή 8 Φλεβάρη, ενώ την ίδια ημέρα που θα γίνει η αποχή, θα πραγματοποιήσουν και έκτακτη γενική συνέλευση.

Το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε απεργιακή κινητοποίηση μετά την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ να επαναφέρει τις κατώτατες δικηγορικές αμοιβές στα όρια που ίσχυαν μέχρι την 31 Δεκέμβρη 1999. Ο υφυπουργός Οικονομικών, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, προχώρησε σ' αυτή την απόφαση, γιατί διαπιστώνει πλέον ότι η εφαρμογή των νέων τιμών θα επιβαρύνει κατά 0,24% τη διαμόρφωση του δείκτη τιμών καταναλωτή και κατά συνέπεια θα συμβάλλει στην αύξηση του πληθωρισμού. Η νέα κυβερνητική απόφαση είναι ουσιαστικά μια προεκλογικού τύπου ρύθμιση, καθώς η ίδια προβλέπει ότι μετά τον Ιούλη οι δικηγόροι θα μπορούν ελεύθερα να εισπράττουν τα δικηγορικά χαράτσια.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΑ αποφασίστηκε επίσης να μη γίνεται από την ερχόμενη Δευτέρα, παρακράτηση του 15% των προεισπραττόμενων δικηγορικών αμοιβών που ορίζει ο νόμος.

Η υπόθεση με τις αμοιβές των δικηγόρων έχει εξελιχθεί σε θρίλερ και έχει ως εξής:

Από την 1-1-2000 καθορίστηκε αύξηση των ελάχιστων δικηγορικών αμοιβών με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ και του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου. Με αυτή την απόφαση οι αμοιβές των δικηγόρων τουλάχιστον διπλασιάζονταν, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έφταναν μέχρι και τριπλασιασμό.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δικηγόρων, μέσω της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας στις 4-12-1999 στη Λιβαδειά είχαν προτείνει αυξήσεις. Ωστόσο, με την τελική απόφαση των Γ. Δρυ και Ε. Γιαννόπουλου επέρχονταν αυξήσεις κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές που είχαν προτείνει οι δικηγόροι.

Τελικά, το υπουργείο Οικονομικών με υπουργική απόφαση στις 25 Γενάρη προχώρησε στην αναστολή ισχύος των νέων κατώτατων δικηγορικών αμοιβών, πράγμα που προκάλεσε τη μήνιν των συνδικαλιστικών φορέων των δικηγόρων.

Η «Δικηγορική Αγωνιστική Κίνηση» από την αρχή ήταν αντίθετη με τις υπέρογκες αυξήσεις στις δικηγορικές αμοιβές και είχε διευκρινίσει έγκαιρα ότι αυτή η εξέλιξη καθιστά πολύ δύσκολη την προσφυγή στα δικαστήρια, των φτωχών και λαϊκών στρωμάτων. Ακόμα δήλωσε ότι οι υπέρογκες αυξήσεις θα έχουν επιπτώσεις και στους δικηγόρους των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, οι οποίοι απευθύνονται στα στρώματα με χαμηλά εισοδήματα. Παράλληλα, είχε καταγγείλει ότι οι αποφάσεις για τις δικηγορικές αμοιβές ελήφθησαν ερήμην των δικηγόρων και χωρίς να ενημερωθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ