Παρασκευή 28 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ
Κάθε δημότης κι ο χωροφύλακάς του

Κυβέρνηση και δήμαρχος  προωθούν παραπέρα το σχέδιό τους για ένα κέντρο της πόλης καθαρό από τα θύματα της πολιτικής τους

Η μέρα που οι αστυνόμοι του Αβραμόπουλου δε θα διαφέρουν απο τους ΜΑΤατζήδες του Χρυσοχοΐδη δεν είναι μακριά
Η μέρα που οι αστυνόμοι του Αβραμόπουλου δε θα διαφέρουν απο τους ΜΑΤατζήδες του Χρυσοχοΐδη δεν είναι μακριά
Σε μια ακόμα πιο έντονα αστυνομοκρατούμενη πόλη, όπου το κέντρο της θα φαντάζει ως νησίδα ποιότητας ζωής, ενώ γύρω θα απλώνεται ένα πέλαγος βαρβαρότητας, στοχεύει η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με τον εκλεκτό της δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο. Σ' αυτή την κατεύθυνση έγινε χτες συνάντηση του δημάρχου με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη. Στόχος, όπως ισχυρίστηκε χτες ο ίδιος ο δήμαρχος, η δημιουργία κοινών μηχανισμών για «να λειτουργήσει η Αθήνα υπό όρους ασφαλείας και ευταξίας». Και εννοεί με τη φράση αυτή αυτό που κατήγγειλε, από τον Αύγουστο του '98 ακόμα, η «Συμπαράταξη για την Αθήνα»: Την παραπέρα προώθηση μιας επιχείρησης ταξικής εκκαθάρισης του κέντρου.

Ο ίδιος ο Δ. Αβραμόπουλος χτες το μεσημέρι, μετά από συνάντησή του με τον Μ. Χρυσοχοΐδη, χωρίς να κρύβει τη χαρά του για τη συνεχή συνεννόηση που έχει, όπως είπε, για τα θέματα αυτά με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, προανάγγειλε μάλιστα νέα συνάντηση, που μπορεί να γίνει και σύντομα, όπως είπε, ανάλογα από το πώς θα εξελιχθούν τα κοινά προγράμματα του δήμου και της αστυνομίας.

Ο δήμαρχος, χωρίς να παίρνει υπόψη του τις επικρίσεις που δέχεται στο δημοτικό συμβούλιο για τα σχέδιά του, αναφορικά με την όλο και πιο στρατοκρατικά συγκροτούμενη δημοτική υπηρεσία αστυνόμευσης, προωθεί όλο και περισσότερο προγράμματα αστυνόμευσης της Αθήνας σε συνεργασία με την κρατική αστυνομία. Στην κατεύθυνση αυτή, ζητά από την κυβέρνηση να του επιτραπεί να προχωρήσει σε προσλήψεις τουλάχιστον 500 δημοτικών αστυνομικών, για να αξιοποιηθούν τα νέα μηχανοκίνητα μέσα (περιπολικά, δίκυκλα κλπ.), που πρόκειται να προμηθευτεί ο δήμος και να εκτελεστούν οι ...προμήθειες για την αγορά του κατάλληλου οπλισμού. Ο Δ. Αβραμόπουλος δεν έχει κρύψει ότι είναι υπέρ της οπλοφορίας των δημοτικών υπαλλήλων, δηλαδή υπέρ της δημιουργίας μιας αστυνομίας, που θα αντιγράφει τις πρακτικές και τις μεθόδους της δημόσιας αστυνομικής αρχής.

Ο δήμαρχος της Αθήνας θεώρησε σκόπιμο να επισημάνει στους δημοσιογράφους ότι το τελευταίο διάστημα έχει βελτιωθεί αισθητά η εικόνα και η λειτουργία της πόλης (!), ξεχωρίζοντας ο ίδιος ως ανοιχτό ακόμα «το θέμα του παρκαρίσματος των αυτοκινήτων, αλλά και των μηχανών πάνω στα πεζοδρόμια». Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις με αφορμή τη λειτουργία του ΜΕΤΡΟ και την έλλειψη χώρων στάθμευσης κοντά στους σταθμούς, αναγνώρισε ότι υπάρχει όντος τέτοιο πρόβλημα, αλλά μετέθεσε αλλού τις ευθύνες. Είπε ότι από την πλευρά του δήμου προωθούνται έξι υπόγεια γκαράζ, αλλά και το σχέδιο για τη λειτουργία τραμ.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, από την πλευρά του, έχει αποδεσμεύσει με Προεδρικά Διατάγματα την αστυνομία από πολλές αρμοδιότητες, οι οποίες έχουν μεταβιβαστεί στους δήμους και ειδικότερα στις υπό ίδρυση δημοτικές αστυνομίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο έχει δεσμευτεί να εκπαιδεύσει το προσωπικό τους και να διαθέσει αξιωματικούς για τη λειτουργία τους, γεγονός που σηματοδοτεί τα στρατιωτικά πρότυπα, πάνω στα οποία η κυβέρνηση και ορισμένοι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης θέλουν να συγκροτείται και λειτουργεί η μέχρι σήμερα δημοτική υπηρεσία. Αλλωστε, ήδη έχουν προνοήσει να επιτρέπεται κατά προτεραιότητα η προτίμηση για διοικητικές θέσεις απόστρατων αξιωματικών ή άλλων προσώπων με ειδική προϋπηρεσία στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Εδώ και δυο χρόνια, ο δήμαρχος της Αθήνας έχει ζητήσει από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να εκτελούνται κοινές περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας, πράγμα, που, όπως είπε χτες, « ήδη το κάνουμε με μεικτά τμήματα, τα οποία περιπολούν στο κέντρο της Αθήνας». Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι ο δήμαρχος έχει ζητήσει μεγαλύτερη αστυνόμευση στο κέντρο και έχει υποδείξει και συγκεκριμένους χώρους για περιπολίες.

Στις αρμοδιότητες που έχουν πλέον οι δημοτικές αστυνομίες περιλαμβάνονται, εκτός από τις περιπολίες, η χορήγηση αδειών σε μικροπωλητές, ο έλεγχος του υπαίθριου εμπορίου, η έκδοση αδειών λειτουργίας διαφόρων καταστημάτων, η εφαρμογή των διατάξεων κοινής ησυχίας, καθαριότητας και αισθητικής των πόλεων, η λειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο έλεγχος της στάθμευσης, η ρύθμιση της κυκλοφορίας, ο έλεγχος της ηχορύπανσης και εκπομπής ρύπων, η εφαρμογή του οικοδομικού κανονισμού, ο έλεγχος της σήμανσης των εργασιών που γίνονται στους δρόμους, ο έλεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν την αλιεία σε λίμνες, ιχθυοτροφεία και ποταμούς, η επιθεώρηση των καντινών κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ