Παρασκευή 28 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Η «Λευκή Βίβλος» του αίματος
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Εγκλήματα κατά της φύσης

Οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί διυλιστηρίων, εργοστασίων χημικών και άλλων συναφών εγκαταστάσεων προκάλεσαν τεράστια οικονομική και οικολογική καταστροφή για την περιοχή των Βαλκανίων

Πυκνοί καπνοί «δηλητηριάζουν» τη Γιουγκοσλαβία
Πυκνοί καπνοί «δηλητηριάζουν» τη Γιουγκοσλαβία
Ανυπολόγιστη καταστροφή προκάλεσαν στη Γιουγκοσλαβία οι βομβαρδισμοί διυλιστηρίων, αποθηκών καυσίμων, βιομηχανιών παραγωγής χημικών και άλλων συναφών εγκαταστάσεων. Η επίθεση πριν περίπου ένα χρόνο δεν προξένησε μόνο οικονομική ζημιά. Πολύ σημαντικότερο και με βάθος χρόνου είναι το πρόβλημα που ανέκυψε με την περιβαλλοντική μόλυνση στην ατμόσφαιρα, τον υδροφόρο ορίζοντα και τη γη της γειτονικής χώρας (και όχι μόνο). Μόλυνση που θα επιβαρύνει την αλυσίδα τροφής και τη δημόσια υγεία για πολλές γενιές.

Ο «Ρ» συνεχίζει την παρουσίαση ντοκουμέντων από τη «Λευκή Βίβλο» της Γιουγκοσλαβίας. Ενα δίτομο έργο, που δημοσίευσαν οι γιουγκοσλαβικές αρχές, το οποίο παρουσιάζει αναλυτικά τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα κατά αμάχων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων. Σύμφωνα με τη «Λευκή Βίβλο», καταμετρήθηκαν τουλάχιστον 40 κύματα επιθέσεων κατά διυλιστηρίων και ανάλογων εγκαταστάσεων, τα οποία βρήκαν το στόχο τους.

Επανειλημμένα βομβαρδίστηκαν οι περιοχές Πάντσεβο, Νις, Νόβι Σαντ, Σμεντέρεβο, Μπορ, Πράχοβο, Τσονόπλια και Μπογκούτοβατς, επειδή φιλοξενούσαν τις επίμαχες δραστηριότητες. Οπως έχουν προειδοποιήσει και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ (αναλυτικά ρεπορτάζ έχει δημοσιεύσει ο «Ρ»), η περιβαλλοντική καταστροφή είναι μεγάλη και δεν περιορίστηκε στις προαναφερόμενες περιοχές. Επικίνδυνες ουσίες μεταφέρθηκαν με τους ανέμους και σε άλλες χώρες. Το ίδιο συνέβη με τα χημικά και το πετρέλαιο που μόλυναν τα νερά ποταμών, οι οποίοι διασχίζουν περισσότερα από ένα κράτη, όπως ο Δούναβης.


Επίσης, να σημειωθεί, ότι και από αυτές τις επιθέσεις δεν έλειψαν οι απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό. Αμαχοι που σκοτώθηκαν επειδή εργάζονταν σε αυτές τις εγκαταστάσεις ή έτυχε να βρίσκονται κοντά τους την ώρα του βομβαρδισμού. Θυμίζουμε μερικές περιπτώσεις:

Στις 4 Απρίλη δύο βόμβες πλήττουν αποθήκη καυσίμων στο χωριό Μπογκούτοβατς. Προκλήθηκε πυρκαγιά και οι εγκαταστάσεις έπαθαν τεράστιες ζημιές. «Παράπλευρες απώλειες», ο σιδηροδρομικός σταθμός, δημοτικό σχολείο, είκοσι κατοικίες και τρεις τραυματίες.

Την ίδια μέρα, δυο βόμβες χτυπούν τη μονάδα παραγωγής ενέργειας χημικής βιομηχανίας στο Πάντσεβο. Δυο εργάτες σκοτώνονται και τέσσερις τραυματίζονται.

Στις 6 Απρίλη, βομβαρδίζεται αποθήκη καυσίμων της επιχείρησης «Beopetrol» στο χωριό Ντέβετ Γιουγκοβίτσα, κοντά στην Πρίστινα. Χτυπήθηκε μια δεξαμενή με 3.100 κυβικά μέτρα ντίζελ. Επλήγησαν άλλες δυο δεξαμενές με 900 κμ καυσίμου. Μεγάλες υλικές καταστροφές.

Στις 9 Απρίλη, στο Σμεντέρεβο, έξι βόμβες πλήττουν τις εγκαταστάσεις της «NIS Jugopetrol». Οι πέντε χτυπούν δεξαμενές πετρελαίου και κηροζίνης, προκαλώντας μεγάλης έκτασης πυρκαγιά. Στην προσπάθεια κατάσβεσης τραυματίζονται τρεις πυροσβέστες. Μεγάλες υλικές καταστροφές και στη γύρω περιοχή.

Στις 12 Απρίλη πύραυλος χτύπησε τον περίβολο διυλιστηρίου στο Νόβι Σαντ. Ενας δεύτερος πύραυλος έπεσε δίπλα σε δημοτικό σχολείο. Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στο σχολείο, το προσχολικό ινστιτούτο και σε κατοικίες.

Στις 11 Μάη βομβαρδίζονται δεξαμενές και αποθήκες καυσίμων στη Νις. Ενας άνδρας σκοτώνεται στην πίσω αυλή του σπιτιού του από θραύσμα.


Ο Ντραγκοσλάβ Γκρούγιτς. Σκοτώθηκε στις 17.5.99. Περνούσε δίπλα από αποθήκη καυσίμων, όταν αυτή έγινε στόχος του ΝΑΤΟ
Ο Ντραγκοσλάβ Γκρούγιτς. Σκοτώθηκε στις 17.5.99. Περνούσε δίπλα από αποθήκη καυσίμων, όταν αυτή έγινε στόχος του ΝΑΤΟ

Βομβαρδισμένο εργοστάσιο πετροχημικών στο Πάντσεβο
Βομβαρδισμένο εργοστάσιο πετροχημικών στο Πάντσεβο

Θ. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση στη Βουλή για τον Αμβρακικό Κόλπο (2008-02-28 00:00:00.0)
Να απομακρυνθούν οι δεξαμενές του θανάτου (2007-02-17 00:00:00.0)
Δεν άφησαν τίποτα όρθιο (2000-01-29 00:00:00.0)
Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να επουλωθούν οι πληγές (2000-01-18 00:00:00.0)
Στο αίμα έπνιξαν χτες τη Γιουγκοσλαβία οι ΝΑΤΟικές βόμβες (1999-04-07 00:00:00.0)
Εκρηξη και πυρκαγιά στου "Μαμιδάκη" (1997-07-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ