Παρασκευή 28 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΪΔΑΡΙ
Το μετέωρο βήμα ενός νοσοκομείου

Γενική άποψη του νοσοκομείου Χαϊδαρίου
Γενική άποψη του νοσοκομείου Χαϊδαρίου
Μια προεκλογική τακτική που θα δίνει την ψευδαίσθηση στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής ότι αποκτούν το δικό τους νοσοκομείο στο Χαϊδάρι- και μάλιστα πανεπιστημιακού επιπέδου - ακολουθήθηκε χτες στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η «διχοτόμηση» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που συνεπάγεται και τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου στο Χαϊδάρι που «θα στεγάζει αμιγώς πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια και θα είναι ενταγμένο στο ΕΣΥ», σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού - θα είναι πανεπιστημιακό, κατά τον υπουργό Παιδείας και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών ή θα είναι ενταγμένο στο ΕΣΥ κατά τον υπουργό Υγείας.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό μετείχαν οι υπουργοί Παιδείας Γερ. Αρσένης, Υγείας Λ. Παπαδήμας , ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Δημόπουλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος Αντ. Κουτσελίνης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Στεφανής, ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδης, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Δ. Κλάδης και ο διευθυντής του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Γ. Παπαδημητρίου.

Η απόφαση που πάρθηκε, όπως δήλωσε πρώτος μετά τη συνάντηση ο Γερ. Αρσένης ήταν η δημιουργία δύο Τμημάτων της Ιατρικής Σχολής, που θα δίνουν ισότιμα και ίδιου κύρους διπλώματα. Κατά τον Γερ. Αρσένη το ένα τμήμα θα έχει ως έδρα τα νοσοκομεία στα οποία υπάρχουν πανεπιστημιακές κλινικές στο κέντρο της Αθήνας και το «άλλο τμήμα θα είναι στο περιφερειακό νοσοκομείο του Χαϊδαρίου, το οποίο θα λειτουργήσει ως Πανεπιστημιακό νοσοκομείο» (σσ δικές μας οι υπογραμμίσεις).

Ολη αυτή η πολυμορφία των δηλώσεων αποτυπώνει τις πολλαπλές επιδιώξεις της κυβέρνησης ενόψει των εκλογών, αφενός με τη «διχοτόμηση» των λειτουργικών ελλείψεων της Ιατρικής Σχολής και αφετέρου με τις υγειονομικές ανάγκες στη Δυτική Αττική. Ετσι, με βάση τις ανακοινώσεις, ο Λ. Παπαδήμας μίλησε για αλυσίδα που αρχίζει απ' το Θριάσιο νοσοκομείο, το οποίο υπολειτουργεί, συνεχίζει στο Χαϊδάρι και καταλήγει στους Αγίους Αναργύρους - και διαλύθηκε απ' τους σεισμούς και τις επιλογές της κυβέρνησης.

Αργά χτες το βράδυ ο Λ. Παπαδήμας δήλωσε στο «Ρ» ότι το νοσοκομείο Χαϊδαρίου θα είναι ενταγμένο στο ΕΣΥ και ότι θα λειτουργήσει όπως λειτουργούν τα περιφερειακά νοσοκομεία στην Πάτρα και στα Γιάννινα.

Πέρα όμως απ' τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας ο «Ρ» γνωρίζει ότι έγινε προσπάθεια να παρουσιαστεί η χτεσινή σύσκεψη ως επιστέγασμα μιας πορείας προς την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του Λεκανοπεδίου. Ετσι την περασμένη Δευτέρα ειδοποιήθηκε ο Δήμος Χαϊδαρίου ότι την περασμένη Τετάρτη θα γινόταν περιοδεία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στο νοσοκομείο Χαϊδαρίου και γι' αυτό το λόγο έπρεπε να γίνει η σχετική καθαριότητα.

Τελικώς η περιοδεία δεν έγινε. Ούτε και ο Δήμος Χαϊδαρίου κλήθηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Ν ασημειωθεί ότι ο Δήμος Χαϊδαρίου είναι αντίθετος στη διεκδίκηση 1.500 στρεμμάτων από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου θα στεγαστούν οι δραστηριότητες του Πανεπιστημίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ