Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Τι σημαίνει για το λαό η «συμμετοχική δημοκρατία» σε επίπεδο διακυβέρνησης που οραματίζεται ο Γ. Παπανδρέου;

Η «ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» είναι μια ακόμη πιο αντιδραστική εκδοχή του αστικού κράτους. Σκοπός τους δεν είναι απλά και μόνο η ανοχή των λαϊκών δυνάμεων στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά η συμμετοχή τους στη συνδιαμόρφωση και την εφαρμογή της.

Με τον διαβόητο «κοινωνικό διάλογο», στόχος ήταν να δημιουργήσουν τις συνθήκες υποταγής ή ανοχής στην εφαρμοζόμενη αντεργατική πολιτική και να εμφανίζεται μάλιστα ως τρόπος διεκδίκησης των συμφερόντων της εργατικής τάξης από ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ. Με δεδομένο, βεβαίως, το συσχετισμό δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα (ηγεσίες με πλειοψηφία τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ που συμμετείχαν σ' αυτή την αντιδραστική για την εργατική τάξη διαδικασία). Αν, λοιπόν, μ' αυτή τη διαδικασία θέλησαν να δημιουργήσουν συνθήκες ταξικής ειρήνης και συνεργασίας, κόντρα στους ταξικούς αγώνες, τώρα με τη «συμμετοχική δημοκρατία» επιδιώκουν να δημιουργήσουν συνθήκες όπου οι ίδιες οι λαϊκές δυνάμεις, αντί να αγωνίζονται να διεκδικούν την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους, θα ενεργοποιούνται για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ότι ο Γ. Παπανδρέου οραματίζεται μια διακυβέρνηση όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) με άλλους φορείς, όπως π.χ. οι λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), θα συσπειρώνουν και θα ενεργοποιούν τους εργαζόμενους για τη λύση των προβλημάτων τους. Τα πλαίσια, όμως, θα είναι προκαθορισμένα. Η πολιτική προδιαγεγραμμένη και με στόχο τη γιγάντωση του μεγάλου κεφαλαίου στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Αντί, λοιπόν, οι εργαζόμενοι να διεκδικούν δημόσια δωρεάν υγεία, κοινωνικές υπηρεσίες, αυτά θα τα αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι «πολίτες» μέσω της ΤΑ, των ΜΚΟ, της εκκλησίας, των «φιλανθρώπων καπιταλιστών», άλλες ομάδες πληθυσμού, που θα προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες ως «αλληλεγγύη στον πλησίον». Οι φτωχοί θα μοιράζουν τη φτώχεια τους με τους εξαθλιωμένους. Οι εργαζόμενοι τις θέσεις εργασίας τους με τους ανέργους κ.ο.κ. Και, βεβαίως, τα κέρδη θα αυξάνονται. Και όλ' αυτά θα γίνονται θεσμοθετημένα και επίσημα από το κράτος.

ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ της «συμμετοχικής δημοκρατίας» επιδιώκει να τσακίσει στις λαϊκές συνειδήσεις την αναγκαιότητα και το σκοπό της ταξικής πάλης, φράζοντας το δρόμο της φιλολαϊκής προοπτικής, με το να βάλει τους ίδιους τους εργαζόμενους να διαχειρίζονται την αντιλαϊκή πολιτική, ως τη μοναδική γι' αυτούς διέξοδο. Και έτσι να κατασκευάζει συνενόχους. Ακόμη να τους κατευθύνει ενάντια στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα, αφού δημιουργείται στρεβλή συνείδηση των ταξικών συμφερόντων ή ακόμη χάνεται αυτή η συνείδηση. Ετσι αντί τα λαϊκά στρώματα να διεκδικούν πολιτική λύσης των προβλημάτων τους, θα ενεργοποιούνται να τα αντιμετωπίσουν κάνοντας εκπτώσεις από τις ανάγκες στους στα πλαίσια της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Στην ουσία θέλουν ενεργούς τους εργαζόμενους για την εφαρμογή πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου και τσάκισμα του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού κινήματος.

ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑΤΙ αυτή η ιστορία της «συμμετοχικής δημοκρατίας» πάει πολύ μακριά, με στόχευση και συγκεκριμένο ταξικό υπέρ του κεφαλαίου σκοπό. Επομένως, η εργατική τάξη, τ' άλλα λαϊκά στρώματα όχι μόνο δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της, αλλά να οργανώσουν την κοινή τους μετωπική πάλη κατά της πολιτικής των μεγαλοεπιχειρηματιών και των κομμάτων τους. Σημαντικό βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση είναι η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Ορίστηκαν δύο υπηρεσιακοί υπουργοί

Την τοποθέτηση δύο υπηρεσιακών υπουργών ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος αναλαμβάνει υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και ο πρώην ευρωβουλευτής και υπουργός Γ. Ρωμαίος αναλαμβάνει υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η ορκωμοσία των υπηρεσιακών υπουργών θα γίνει την Παρασκευή. Την ίδια ώρα τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, διαδέχεται στο υπουργείο Εξωτερικών ο έως τώρα αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τ. Γιαννίτσης. Στο μεταξύ, σήμερα Τετάρτη 11 Φλεβάρη, λήγουν οι εργασίες της παρούσας Βουλής, ενώ η νέα συγκαλείται στις 18 Μάρτη.

Το ΠΑΣΟΚ του Μάνου και του Ανδριανόπουλου

Η διεύρυνση της «μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης» του Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε με την ένταξη στους κόλπους της των λεγόμενων «κεντροαριστερών» και κλείνει με την προσχώρηση σ' αυτήν γνήσιων εκφραστών της άκρως νεοφιλελεύθερης πολιτικής αντίληψης, των Αν. Ανδριανόπουλου και Στ. Μάνου.

Οι χτεσινές προσχωρήσεις των δυο πρώην βουλευτών της ΝΔ στο κυβερνών κόμμα, οι οποίοι τις χαρακτηρίζουν συνεργασίες, επιβεβαίωσαν πανηγυρικά την άποψη ότι ανάμεσα στους εκπροσώπους του δικομματισμού υπάρχει πλήρης ταύτιση θέσεων, απόψεων και προγραμμάτων, που έχουν έναν κοινό στόχο, την εφαρμογή μιας σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και σε όφελος της πλουτοκρατίας.

Η προχτεσινή πρόσκληση στις «φιλελεύθερες φωνές και τα ανήσυχα πνεύματα» που απηύθυνε ο Γιώργος Παπανδρέου, κάνοντας ταυτόχρονα άνοιγμα προς τα αριστερά και προς τα δεξιά, στην πρώτη του προεκλογική ομιλία ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στον Κορυδαλλό, βρήκε αμέσως ανταπόκριση από τους εκφραστές της «θατσερικής» νεοφιλελεύθερης πολιτικής, οι οποίοι σύμφωνα και με τις δηλώσεις του... αναγνωρίζουν «κοινές ή παράλληλες αντιλήψεις σε θεμελιώδη ζητήματα»!

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο πολιτικοί θα είναι υποψήφιοι σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και πιθανά ένας από τους δυο θα είναι υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα είναι η Μ. Δαμανάκη και ο Μ. Ανδρουλάκης, ενώ διαρρέουν ότι ο τελευταίος προαλείφεται για εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Επεσαν οι μάσκες

Στην ανακοίνωση για τη συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ, ο Στ. Μάνος ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός και φανέρωσε τις πολιτικές του διαθέσεις, υποστηρίζοντας: «Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση του Γ. Παπανδρέου να συμμετάσχουμε στην προσπάθεια να αλλάξει η Ελλάδα, να προετοιμαστεί για τον δύσκολο ανταγωνιστικό, αλλά και γεμάτο ευκαιρίες κόσμο που έρχεται»...

Ο Στ. Μάνος, συγχρόνως, ανέφερε: «Παρά τη διαφορετική πολιτική διαδρομή με τον Γ. Παπανδρέου, τους συνδέουν κοινές ή παράλληλες αντιλήψεις σε θεμελιώδη ζητήματα, όπως η εξωτερική πολιτική, η πολιτική για τα ναρκωτικά, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, οι επιλογές για την παιδεία και τον τρόπο οργάνωσης της κομματικής ζωής». Με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση ο πρώην υπουργός της ΝΔ έριξε, ουσιαστικά, τις δήθεν «διαχωριστικές γραμμές» που προσπαθούσε να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, με φραστικές «κορόνες» εναντίον των επικίνδυνων νεοφιλελεύθερων πολιτικών απόψεων.

Με τη σειρά του ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος στη γραπτή του δήλωση ανέφερε: «Διατηρώντας την πολιτική μου αυτονομία, αλλά και την ιδεολογική μου ταυτότητα, αισθάνομαι έτοιμος να ανταποκριθώ στο κάλεσμα του Γ. Παπανδρέου, για να αλλάξουμε πολλά πράγματα στη σύγχρονη Ελλάδα και να βαδίσουμε με σιγουριά προς το μέλλον».

Ο πρώην υπουργός της ΝΔ σημείωσε επίσης ότι «αποτελεί εξαιρετική τιμή πως αναγνωρίζονται οι απόψεις μου ως ένα από τα ουσιαστικά συστατικά στοιχεία της ευρύτερης δύναμης ανατροπής που φιλοδοξείται να σχηματισθεί».

Κινούνται μεταξύ των φυσικών τους χώρων

Νωρίς το μεσημέρι και πριν από την επίσημη ανακοίνωση των συνεργασιών των δυο πρώην βουλευτών της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε για την απόφαση του Στ. Παπαθεμελή να συνεργαστεί με τη ΝΔ ότι «ο καθένας επιλέγει το φυσικό του χώρο στις νέες συνθήκες»... Η συγκεκριμένη δήλωση μπορεί να έγινε για να σχολιαστεί μια άλλη μετακίνηση, αλλά είναι σίγουρο ότι λίγες ώρες αργότερα θα μπορούσε κάλλιστα να καλύπτει και την ένταξη του Στ. Μάνου και του Αν. Ανδριανόπουλου στο ΠΑΣΟΚ...

O κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε, επίσης, σχετικά με τις συνεργασίες ότι «υπάρχει εντολή από τον Γ. Παπανδρέου να αλλάξει το κόμμα, ώστε να γίνει ένα ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα, που φυσικά απαιτεί και νέες νοοτροπίες και νέες συμπεριφορές από τα στελέχη».

Τις τελευταίες μετεγγραφές στο ΠΑΣΟΚ έσπευσε να χαιρετίσει και ο πρώην γραμματέας του κόμματος Κ. Λαλιώτης, ο οποίος έκανε λόγο για «αμφίπλευρες διευρύνσεις», υποστηρίζοντας συγχρόνως ότι οι Στ. Μάνος και Αν. Ανδριανόπουλος «διατηρούν την αυτοτέλεια της πολιτικής τους σκέψης και ταυτότητας»... Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Κ. Λαλιώτης συμμετείχε χτες για πρώτη φορά στο κεντρικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συνεδριάζει σε καθημερινή βάση.

Ανακοίνωσαν υποψήφιους

Εξάλλου έντεκα νέα ονόματα, που θα πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε χτες ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα ανακοινωθεί πιθανότατα την Παρασκευή, αλλά δεν αποκλείεται μετά και τις τελευταίες εξελίξεις η δημοσιοποίηση των ονομάτων να γίνει και σήμερα από τον Γ. Παπανδρέου.

Ανοίγει το ασφαλιστικό

Μια νέα «μεταρρύθμιση» στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, είναι μέσα στις προτεραιότητες του Γ. Παπανδρέου σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές. Την απάντηση αυτή δίνει ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σε σχετική ερώτηση του περιοδικού «ΤΙΜΕ» (Ευρωπαϊκή Εκδοση). Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου δεν κρύβει ότι τη «μεταρρύθμιση» αυτή την ιεραρχεί ως το δεύτερο στόχο, ανάμεσα στις προτεραιότητες που θέτει.

Γίνεται φανερό ότι για το «νέο ΠΑΣΟΚ», τη νέα «δημοκρατική παράταξη», το ασφαλιστικό όχι μόνο δεν «έκλεισε», αλλά μπαίνει και ψηλά στην κυβερνητική του ατζέντα. Ακόμα όμως πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ήδη ο Γ. Παπανδρέου έχει δείξει και την κατεύθυνση που θα κινηθεί αυτή η μεταρρύθμιση. Η πρότασή του για την ανασφάλιστη εργασία, για νέους εργάτες χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα, για Ταμεία που δε θα εισπράττουν εργοδοτικές εισφορές, μόνο αγανάχτηση μπορεί να προκαλεί. Πολύ περισσότερο που η «παράταση του εργάσιμου βίου» αποτελεί σαφή πρόβλεψη και στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

ΚΚΕ
Ολοι οι αρχηγοί στις τηλεοπτικές συζητήσεις

Αναφορικά με τις τηλεοπτικές συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει:

«Αντί το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ να διαγκωνίζονται για τις διαδικασίες των συζητήσεων ανάμεσά τους, ψάχνοντας ίσως για πρόσχημα ματαίωσης των συζητήσεων, ας δεχτούν την πρόταση του ΚΚΕ για συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών όλων των κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΑΔΕΔΥ
Πορεία ιδιωτικοποιήσεων και... «κοινωνικός διάλογος»

Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών του δημοσίου και η αναγνώριση της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα αποτελούν ορισμένους από τους βασικούς άξονες της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής που δεσμεύεται ότι θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση. Αποδεικνύοντας παράλληλα την πλήρη ταύτισή του με τις θέσεις της ΝΔ. Οι παραπάνω θέσεις επιβεβαιώθηκαν, ουσιαστικά, από τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ στα γραφεία της.

Την επισήμανση του Δ. Αγκαβανάκη, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και στελέχους του ΠΑΜΕ, ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ για μη κρατικά πανεπιστήμια οδηγεί μοιραία στην ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο Γ. Παπανδρέου όχι μόνο δεν τη διέψευσε αλλά συμπλήρωσε ότι «το σοβαρό κράτος λειτουργεί πολύ πιο καλά αν μπορεί να παρεμβαίνει στην αγορά. Και καλώς ή κακώς υπάρχει αγορά στην εκπαίδευση. Υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα, υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο και αναγνωρίζονται σε όλο τον κόσμο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», για να προσθέσει ότι σε άλλες χώρες υπάρχουν μηχανισμοί πιστοποίησης, όπως στην Κύπρο, που αξιολογούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια για να δουν αν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων και υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, ανέφερε ότι με πρόσχημα πάλι το δημόσιο συμφέρον πρέπει να δούμε πού μπορεί το δημόσιο να παίξει στρατηγικό ρόλο και πού μπορεί μερικές υπηρεσίες να τις αφήσει στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Να σημειωθεί ότι για θέματα όπως η κοινωνική ασφάλιση, το μισθολόγιο, ζητήματα δημοκρατίας, τη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας κ.ά. ο Γ. Παπανδρέου απέφυγε να τα απαντήσει παραπέμποντας γενικά και αόριστα σε ένα μελλοντικό «κοινωνικό διάλογο».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Καμία πίστη στις θέσεις των κομμάτων τα οποία στήριξαν το Μάαστριχτ

Με αφορμή τη χτεσινή συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ και την προετοιμασία του Εαρινού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι το μόνο κόμμα σήμερα στη Βουλή, που δεν έχει καμιά πολιτική και ηθική δέσμευση να υπερασπίζεται, ή να προωθεί τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επομένως, είναι το κόμμα εκείνο, που από τη θέση μιας ισχυρότερης αντιπολίτευσης, μετά τις 7 Μάρτη, θα συμβάλει στην ανάπτυξη λαϊκών αγώνων, εναντίον των αποφάσεων του ΕΚΟΦΙΝ, που συγκεκριμένα είναι:

- Η αύξηση του εργάσιμου χρόνου, έτσι ώστε να παίρνουμε τη σύνταξη λίγο πριν πεθάνουμε.

- Η ελαστικοποίηση παραπέρα των εργασιακών σχέσεων.

- Η καθήλωση των εισοδημάτων.

Αυτά είπε η "Λισαβόνα" και αυτά προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επομένως, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δώσουν καμία πίστη στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και των κομμάτων εκείνων που έχουν συμβάλει στην ψήφιση του Μάαστριχτ και στην ομοσπονδιοποίηση της Ενωσης, διότι, όταν έχεις δεσμευτεί με την υπογραφή σου σε αντιλαϊκές στρατηγικές, δεν μπορείς, δεν έχεις το σθένος, δε θέλεις να συμβάλεις και στην αντίσταση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου χτες στον Κορυδαλλό είχε το θράσος να απευθυνθεί στην εργατιά και στους ναυτεργάτες. Και λέμε θράσος, γιατί πραγματικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε ακόμα σκληρότερες συνθήκες δουλιάς των εργαζομένων, τους δε ναυτεργάτες τους οδήγησε, σ' ένα μεγάλο μέρος, στην ανεργία. Τα κόμματα που υπερασπίζονται την Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι στην εξουσία θα πρωτοστατήσουν στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων. Αυτοί που θα είναι στην αντιπολίτευση και έχουν συμφωνήσει με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ δεν μπορούν να εγγυηθούν μια συνεπή υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και μια ουσιαστική αντίσταση σ' αυτές τις επιλογές.

Τέλος, θέλω να σχολιάσω μια άλλη τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος, για άλλη μια φορά, είπε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να εγκαταλείψουν αντιλήψεις δογματικές, του παρελθόντος, και την ίδια ώρα τους κάλεσε - στην ουσία - να παραιτηθούν από διεκδικήσεις στοιχειώδεις για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά και του δικαιώματος στον ελεύθερο χρόνο.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν το λάθος για άλλη μια φορά, δίνοντας δύναμη στα κόμματα του δικομματισμού. Είναι σα να αυτοπυροβολούνται. Θέλουμε να το επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά».

Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Απαιτείται η αναμόρφωση της αγοράς εργασίας...

Κόλαση μέτρων ζητά για τα επόμενα χρόνια η ΕΕ στους τομείς του Ασφαλιστικού, των εργασιακών σχέσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής...

Η αναμόρφωση της αγοράς εργασίας, που αποτελεί μια από τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Αυτό συμφώνησαν χτες από κοινού στην ΕΕ ο Ν. Χριστοδουλάκης με τους ομολόγους του, προαναγγέλλοντας - και ομολογώντας ουσιαστικά - το όργιο των αντιλαϊκών επιλογών που σχεδιάζονται στα πλαίσια της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμοστεί μετά τις εκλογές.

Στις Βρυξέλλες, όπου έγιναν οι υπουργικές δηλώσεις, συνεδρίασε χτες το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας και εγκρίθηκε το «επικαιροποιημένο» Προγράμματος Σταθερότητας για την περίοδο 2003 - 2006. Οι δηλώσεις ασφαλώς του Ελληνα υπουργού Οικονομίας αποτελούν προάγγελο κακών νέων, σηματοδοτούν τη σφοδρότητα της αντιλαϊκής επίθεσης που θα ξεκινήσει την επαύριο των εκλογών στα μέτωπα των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού και της δημοσιονομικής πολιτικής. Στόχος, η επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, η σύντμηση του χρόνου υλοποίησής τους, ώστε να προλάβει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο το τρένο της Λισαβόνας... Με λίγα λόγια για την περίοδο 2004 - 2010 προαναγγέλλουν μέτρα και πολιτικές που θα δημιουργήσουν κόλαση για τα λαϊκά στρώματα.

Τον τόνο αυτό τον έδωσαν και οι επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, εξαπολύοντας μια ολομέτωπη επίθεση, κατά των - εναπομεινασών - εργατικών κατακτήσεων στη χώρα μας, καταλογίζει στην ελληνική κυβέρνηση, καθυστερήσεις στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Η έκθεση εφαρμογής των Κατευθύνσεων Οικονομικής Πολιτικής της ΕΕ καταλογίζει στην Ελλάδα μη αποτελεσματική προώθηση της «ευελιξίας στην αγορά εργασίας», καθώς και μέτρων που «θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών». Στο ίδιο αντιλαϊκό μοτίβο επισημαίνεται επίσης ότι «δε συνεχίστηκαν οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και την κοινωνική πρόνοια». Εφιστά, επίσης, την προσοχή στην ελληνική κυβέρνηση να προβεί στη λήψη μέτρων για «τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων» (μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών), αλλά και τον κατακερματισμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, έτσι ώστε «να λαμβάνονται υπόψη οι περιφερειακές συνθήκες και οι ιδιαιτερότητες των διαφόρων κλάδων».

Με σκληρότερους ακόμα όρους η Εκθεση της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση τη λήψη μιας σειράς μέτρων για την ενίσχυση της «δημοσιονομικής σταθερότητας», την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, καθώς και την άρση των αντικινήτρων για πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης... Θέτουν δηλαδή θέμα κατάργησης του ορίου των απολύσεων, του κατώτατου μισθού κλπ.

Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το «Πρόγραμμα Σταθερότητας» το ΕΚΟΦΙΝ στην «έκδοση γνώμης» θέτει ευθέως θέμα μείωσης των μισθών, καθώς εκτιμά ότι «ορισμένες δαπάνες, όπως οι μισθοί αυξήθηκαν σημαντικά το 2003 και θα πρέπει να υπάρχει συγκράτηση τα επόμενα χρόνια». Παράλληλα, αμφισβητεί τους στόχους μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια (κάνει λόγο για «αισιόδοξο σενάριο»), ενώ αμφισβητεί και τους στόχους για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που έχει τεθεί από το πρόγραμμα για το 2004 και 2006, καθώς εκτιμά ότι το δημοσιονιμικό έλλειμμα θα διατηρηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Η γενική εκτίμηση του Συμβουλίου είναι ότι «δημοσιονομική προσαρμογή τα επόμενα χρόνια θα είναι περιορισμένη» και με κομψό τρόπο θέτει θέμα εφαρμογής σκληρότερης δημοσιονομικής πολιτικής. Κατά το ΕΚΟΦΙΝ «ένα περισσότερο ισορροπημένο "μείγμα πολιτικών" θα απαιτούσε μια αυστηρότερη τοποθέτηση απέναντι στη δημοσιονομική πολιτική...».

Δεν έμειναν ικανοποιημένες οι Βρυξέλλες από το ρυθμό προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην ελληνική οικονομία (αγορά εργασίας, ασφαλιστικό, δημοσιονομική πολιτική) και απαιτούν επιτάχυνση...

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη συζήτηση που έγινε χτες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου και συζητήθηκε το επικαιροποιημένο «Πρόγραμμα Σταθερότητας».

Απλά, «δε συμφωνούμε»...

«

Για να είμαι ειλικρινής, δεν υπάρχουν και πρακτικά περιθώρια, εξαιτίας της πολιτικής του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ δεν είναι ούτε ΚΚ Γαλλίας, ούτε ΑΚΕΛ. Είναι ένα πολύ περιχαρακωμένο κόμμα, με πολύ αρτηριοσκληρωτικές απόψεις, που εμποδίζουν οποιαδήποτε σύμπραξη μαζί του...»! Τάδε έφη ο Θ. Μαργαρίτης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ.

Προσπερνάμε τα περί «περιχαράκωσης» και «αρτηριοσκλήρωσης». Ο φανατισμός της ηγεσίας του ΣΥΝ εναντίον του ΚΚΕ έχει μια ευρεία γκάμα κοσμητικών επιθέτων στη διάθεσή του για να εκφράζεται. Τα σημειώνουμε απλά ως ένδειξη του επιπέδου πολιτικής αντιπαράθεσης, στο οποίο γνωρίζει με «κλειστά μάτια» να κινείται η, κατά τα άλλα, «ανανεωτική αριστερά».

Στεκόμαστε στο πρώτο σκέλος των δηλώσεων του Θ. Μαργαρίτη. Αν μη τι άλλο, ο άνθρωπος είναι ειλικρινής: «Δε συμφωνούμε, βρε παιδιά, με το ΚΚΕ, πώς να το κάνουμε; Με το ζόρι παντρειά δε γίνεται». Σε ελεύθερη απόδοση, αυτή είναι η άποψή του. Με δεδομένο ότι αυτή είναι και η άποψη συνολικά της ηγεσίας του ΣΥΝ, γεννάται το εύλογο ερώτημα: Προς τι τα περί «συνεργασιών» και «ενότητας»; Και γιατί όπου βρεθούν κι όπου σταθούν τα ρίχνουν άγρια στο ΚΚΕ για τη μη επίτευξή τους;

Τι τους εμποδίζει να πουν την αλήθεια; Ισως, ο ευσεβής τους πόθος πως με κάτι τέτοια θα εκθέσουν το ΚΚΕ στη συνείδηση των αριστερών ανθρώπων και θα τους αποτρέψουν από το να το ενισχύσουν. Κι ο φόβος τους πως αν πουν την αλήθεια, ότι δηλαδή με το ΚΚΕ τους χωρίζει άβυσσος πολιτική και ιδεολογική, θα εκτεθούν οι ίδιοι. Γιατί τότε θα πρέπει, εκτός των άλλων, να ομολογήσουν τις πραγματικές εκλεκτικές τους συγγένειες, πολιτικές και ιδεολογικές...


Β.Ν.

Ξεκινά σήμερα η προεκλογική περίοδος

Ξεκινά επίσημα σήμερα, 11 Φλεβάρη, η προεκλογική περίοδος, οπότε και διαλύεται η Βουλή. Μέχρι και τη διεξαγωγή των εκλογών, στις 7 Μάρτη, υπάρχουν ορισμένες κρίσιμες ημερομηνίες για τα κόμματα, τους υποψήφιους βουλευτές και συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, που αφορούν την εκλογική διαδικασία.

Συγκεκριμένα μέχρι τις 13 Φλεβάρη οι στρατιωτικοί κλπ. που επιθυμούν να ψηφίσουν στο δήμο όπου είναι εγγεγραμμένοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετική δήλωση στους προϊσταμένους ή διοικητές τους. Οι καταστάσεις σχετικά με τον τόπο που θα ψηφίσουν οι στρατιωτικοί θα πρέπει να αποσταλούν στον πρόεδρο πρωτοδικών της οικείας Περιφέρειας μέχρι τις 16/2. Ενώ στις 19/2 λήγει η προθεσμία για την άσκηση ένστασης κατά της εγγραφής στις καταστάσεις των στρατιωτικών.

Μέχρι τις 14/2 οι Γενικοί Γραμματείς (ΓΓ) Περιφερειών θα πρέπει να έχουν συγκροτήσει τις Τοπικές Επιτροπές Ελέγχου Εκλογικών Παραβιάσεων, στην έδρα κάθε νομού. Επίσης την ίδια ημερομηνία τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια θα πρέπει να έχουν καθορίσει και κατανείμει στα κόμματα τους χώρους για την προεκλογική προβολή τους. Αν δεν το πράξουν, την απόφαση θα λάβει ο οικείος ΓΓ Περιφέρειας.

Μέχρι τις 20/2 τα κόμματα θα πρέπει να δηλώσουν στον πρόεδρο της Βουλής και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το όνομα και το έμβλημά τους, καθώς επίσης να κάνουν δήλωση συνασπισμού περισσότερων συνεργαζόμενων κομμάτων. Την ίδια ημερομηνία λήγει η προθεσμία για την πρόταση των υποψηφίων και την υποβολή παραίτησης των δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων, αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων από την υπηρεσία και τις θέσεις που αποτελούν κώλυμα εκλογιμότητας.

Στις 21/2 ανακηρύσσονται από τα αρμόδια δικαστήρια πρωτοδικών οι υποψήφιοι.

Στις 24/2 λήγει η προθεσμία για την επίδοση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών. Αυτοί ανακηρύσσονται από το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου μια μέρα μετά, δηλαδή στις 25/2.

Επίσης, στις 25/2 οι νομάρχες θα πρέπει να έχουν αποστείλει στο υπουργείο Εσωτερικών τα εκλογικά τμήματα.

Στις 26/2 θα πρέπει να έχουν σταλεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου οι ονομαστικές καταστάσεις των δικαστικών λειτουργών, υπαλλήλων, κλπ. καθώς και των καταλόγων των δικηγόρων και των ασκούμενων δικηγόρων. Επίσης, στις 26/2 οι νομάρχες πρέπει να έχουν καθορίσει τα εκλογικά τμήματα. Ενώ το υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να ενημερώσει την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τα εκλογικά τμήματα που συστάθηκαν. Την ίδια ημερομηνία λήγει η προθεσμία διορισμού ή κλήρωσης των μελών των εφορευτικών επιτροπών.

Στις 27/2 λήγει η προθεσμία που έχουν τα κόμματα για να παραδώσουν στον οικείο νομάρχη επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων για τις ανάγκες των εκλογικών τμημάτων. Επίσης, μέχρι τις 27/2 μπορούν τα κόμματα, σε περίπτωση θανάτου υποψηφίου, να προτείνουν άλλον.

Ακόμη, το αργότερο μέχρι το μεσημέρι της 6ης Μάρτη, οι ΓΓ Περιφερειών θα πρέπει να ενημερώσουν το υπουργείο για την εμφάνιση των εφόρων και δικαστικών αντιπροσώπων της περιφέρειάς τους. Αυτοί θυμίζουμε ότι θα πρέπει να βρίσκονται στον τόπο διορισμού τους δύο μέρες πριν την ψηφοφορία.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κόμμα των «μη προνομιούχων»!

Το «φιλολαϊκό» προφίλ της επιχειρεί να ενισχύσει η ηγεσία της ΝΔ, εκμεταλλευόμενη από την ανάποδη τη «μεταγραφή» των Μάνου και Ανδριανόπουλου στο ΠΑΣΟΚ

Την εκλογική συνεργασία με το κόμμα του Στ. Παπαθεμελή ανακοίνωσε χθες ο Κ. Καραμανλής, αλλά προσδοκά περισσότερα εκλογικά οφέλη από τη συνεργασία των Ανδριανόπουλου και Μάνου με το ΠΑΣΟΚ, βάζοντας τη μάσκα του κόμματος των «μη προνομιούχων»!

Μετά το αρχικό «μούδιασμα» από την «πράσινη μεταγραφή» των δύο πρώην στελεχών της, η Ρηγίλλης πέρασε στην επικοινωνιακή αντεπίθεση, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί την εξέλιξη, για να ενισχύσει το «φιλολαϊκό προφίλ» του κόμματος.

Η επιδίωξη αυτή ήταν φανερή στη δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος, που παρουσίασε το κόμμα του ως το κόμμα των μη προνομιούχων(!). «Ο φυσικός χώρος της ΝΔ είναι η κοινωνία. Πιστεύουμε ότι η πολιτική υπάρχει για να υπηρετεί τους πολλούς, τους λιγότερο προνομιούχους, αυτούς που θέλουν ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος», ανέφερε ο Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που νωρίτερα είχε σχολιάσει την κίνηση του Στ. Παπαθεμελή να συνεργαστεί με τη ΝΔ, με τη φράση «ο καθένας επιλέγει το φυσικό του χώρο στις νέες συνθήκες». Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επέκρινε, έμμεσα, τους Μάνο και Ανδριανόπουλο, για πολιτικό καιροσκοπισμό και ιδεολογικές εκπτώσεις. «Αρνούμαστε να υποκύψουμε στις σειρήνες του πολιτικού καιροσκοπισμού και των ιδεολογικών εκπτώσεων. Προχωράμε μπροστά με τις ιδέες μας να συσπειρώνουν μια ευρεία κοινωνική πλειοψηφία», τόνισε.

Στη Ρηγίλλης δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για την επιλογή των δύο εκφραστών του νεοφιλελευθερισμού να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τους για «τυχοδιωκτισμό», επισημαίνοντας ότι η ΝΔ ποτέ δεν τους είχε κλείσει την πόρτα. Αντίθετα, ο Γ. Σουφλιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε κάνει συγκεκριμένη πρόταση στον Α. Ανδριανόπουλο για επιστροφή «χωρίς όρους και προϋποθέσεις», αλλά έκπληκτος τον άκουσε την επόμενη μέρα να δηλώνει ότι η ΝΔ τον αγνοεί και δεν του έχει γίνει καμία πρόταση συνεργασίας. Χαρακτηριστική, πάντως, είναι η δήλωση του Γ. Αλογοσκούφη (στο «Σκάι») ότι «η ΝΔ είχε ανοιχτές τις πόρτες της και για τον κύριο Ανδριανόπουλο και για τον κύριο Μάνο. Το γεγονός ότι εκείνοι δεν επέλεξαν να έρθουν να συνεργαστούν με τη ΝΔ είναι κάτι που αφορά εκείνους».

Στην προσπάθεια να εκμεταλλευτούν προπαγανδιστικά το θέμα, εμφανίζοντας το ΠΑΣΟΚ ως «κοινωνικά ανάλγητο», από τη Ρηγίλλης διοχέτευαν την «απορία», πώς γίνεται το ΠΑΣΟΚ, που μέχρι χθες κατηγορούσε τη ΝΔ «για επιστροφή στην πολιτική του 1990-1993», να συνεργάζεται με τους βασικούς πρωταγωνιστές εκείνης της πολιτικής. Συνεργάτες του Κ. Καραμανλή εξέφραζαν σοβαρές επιφυλάξεις για τα εκλογικά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει το ΠΑΣΟΚ από τη χθεσινή «μεταγραφή», διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι θα προκαλέσει «σύγχυση» και «ιδεολογική αποσταθεροποίηση» στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε να θριαμβολογήσει για τη συνεργασία του με τη «Δημοκρατική Αναγέννηση», περιοριζόμενος να την προβάλει ως απόδειξη της πίστης του στον «πλουραλισμό των ιδεών». «Τον Στέλιο Παπαθεμελή τον εκτιμώ, γιατί είναι ένας άνθρωπος με αρχές. Ενας άνθρωπος, που έχει το θάρρος της γνώμης του», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής μετά την εικοσάλεπτη συνάντηση που είχε μαζί του στο γραφείο του στη Βουλή. «Η φωνή της Δημοκρατικής Αναγέννησης και των ανθρώπων της είναι χρήσιμη. Αξίζει να υπάρχει και να ακούγεται στη Βουλή. Αυτή τη φωνή τη δεχόμαστε όπως είναι. Δε θέλουμε να την αλλάξουμε. Τη σεβόμαστε, γιατί πιστεύουμε στον πλουραλισμό των ιδεών», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Στ. Παπαθεμελής, αφού αναφέρθηκε στη μακρά και ειλικρινή προσωπική φιλία που τον συνδέει με το «νέο και άφθαρτο» Κ. Καραμανλή, δικαιολόγησε τη συνεργασία του με τη ΝΔ στην «αναγκαιότητα πολιτικής αλλαγής στον τόπο, ακόμα και για λόγους δημοκρατικής λειτουργίας του συστήματος». Ο ανεξάρτητος βουλευτής, που αποχώρησε τον περασμένο Νοέμβρη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, θα είναι υποψήφιος στην Α` Θεσσαλονίκης. Επίσης δύο στελέχη της «Δημοκρατικής Αναγέννησης» θα είναι υποψήφια με τους συνδυασμούς της ΝΔ στην Α` και Β` Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η Αλέκα Παπαρήγα, αναφερόμενη στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

Δημιουργούμε προϋποθέσεις πολιτιστικής ανύψωσης και στήριξης του καλλιτεχνικού έργου μέσα από τη γενική πολιτική μας πρόταση για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου και την εναλλακτική πολιτική λύση εξουσίας.

Δίνουμε σημασία και στα ιδιαίτερα μέτωπα πάλης του λαϊκού κινήματος και ειδικότερα των καλλιτεχνών. Συνδέουμε αυτά τα μέτωπα πάλης με την πάλη για την αντιμετώπιση του βασικού πολιτικού προβλήματος. Με δράση κατά των ιδιωτικοποιήσεων που συντελέστηκαν και συντελούνται, με αποτέλεσμα η αγορά και τα μεγάλα συμφέροντα να καθορίζουν και την κρατική πολιτιστική πολιτική. Με δράση υπέρ της ερασιτεχνικής δημιουργίας, που πλήττεται εξαιτίας της γενικής ατμόσφαιρας και των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων, των αρνητικών εξελίξεων στην Παιδεία και την ΤΑ. Στήριξη των πολιτιστικών φορέων των εργαζομένων που συρρικνώθηκαν, κύρια λόγω των γενικότερων αλλαγών στον τρόπο ζωής. Με αγώνα για προοδευτικές αλλαγές στην Παιδεία, καθώς η «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση» του '97 περιόρισε τη σχέση των μαθητών με την ερασιτεχνική δημιουργία. Με αντιμετώπιση του υψηλού κόστους της ψυχαγωγίας, της μόρφωσης, της συμμετοχής στα πολιτιστικά αγαθά, κόστος που οδηγεί τον εργαζόμενο στη μαζική υποκουλτούρα. Με κοινωνική κριτική και άσκηση πίεσης κατά της τηλεοπτικής υποκουλτούρας.

Με δράση για τη λύση των προβλημάτων των καλλιτεχνών. Με δράση κατά της ανεργίας τους, για την επαγγελματική τους κατοχύρωση, την κρατική ασφάλιση και περίθαλψή τους. Για την οικονομική στήριξη και χρηματοδότηση της τέχνης, χωρίς, βεβαίως, καμιά παρέμβαση στο περιεχόμενό της.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
  • Να εντάξουμε στις διεκδικήσεις των εργαζομένων αιτήματα και στόχους που συνδέονται με τον ελεύθερο χρόνο και την υποδομή για πολιτισμό.
  • Να πάρουμε πρωτοβουλίες για άνθηση της πολιτιστικής δραστηριότητας από τις μαζικές οργανώσεις. Να ξαναδεθούμε εμείς οι κομμουνιστές και οι άλλοι ριζοσπάστες με την τέχνη και τον πολιτισμό. Να στηρίξουμε το παραγόμενο πολιτιστικό έργο.
  • Να αναπτυχθεί η μελέτη και έρευνα, στο πεδίο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης στο χώρο του πολιτισμού, καθώς πολιτισμός σημαίνει διάλογος, αντίθεση, ακόμα και διαμάχη.
  • Να έρθουμε κοντά με όλες τις μορφές της τέχνης. Να ανθίσει το ενδιαφέρον για το θέατρο, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τις εικαστικές τέχνες. Να συνδέσουμε τον πολιτισμό, την απόλαυση της πολιτιστικής δημιουργίας και τη συλλογικότητα στον τρόπο ζωής. Να δυναμώσει ο αγώνας για να ενταχθεί ο πολιτισμός στην Παιδεία.
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πολιτισμός για το λαό, όχι για την ενσωμάτωση στο σύστημα

Κατακλύστηκε από εργάτες του Πολιτισμού το θέατρο «Βεάκη» τη Δευτέρα το βράδυ στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ

Οι άνθρωποι του Πολιτισμού «που έχουν τάξει την τέχνη τους στην υπηρεσία του λαού, που έχουν την ευαισθησία και την ιδιαίτερη ικανότητα να βλέπουν πίσω από τα φαινόμενα, που βλέπουν τη δουλιά τους να αποδυναμώνεται, που νιώθουν χρέος τους να κρατούν την τέχνη τους ζωντανή και με αυτή να αποκαλύπτουν την αλήθεια, όσο κι όπου κι αν είναι κρυμμένη», όπως υπογράμμισε με τον εισαγωγικό χαιρετισμό του ο Κώστας Καζάκος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ, προσέτρεξαν, προχτές το βράδυ στο θέατρο «Βεάκη», ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του ΚΚΕ, για μια συνάντηση με την Γενική Γραμματέα της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Το θέμα της οι εκλογές, οι πολιτικές εξελίξεις και τα κρίσιμα προβλήματα του Πολιτισμού μας και των «εργατών» του.

Και ήταν μια συνάντηση ειλικρινής με πολύ μεγάλη ανταπόκριση που δεν περιορίζεται στον ορίζοντα της σημερινής συγκυρίας. Η αίθουσα του ιστορικού θεάτρου κατακλύστηκε από συγγραφείς και καλλιτέχνες, με παλιούς δεσμούς με το ΚΚΕ, από τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης και τα μετεμφυλιακά. Από καλλιτέχνες, οι οποίοι «δέθηκαν» ή βρίσκονται πλάι του από τη μεταπολίτευση και εντεύθεν. Από πολλούς καλλιτέχνες, οι οποίοι, αν και αποστασιοποιημένοι για ένα διάστημα, «επέστρεψαν», διαπιστώνοντας και εκτιμώντας τη συνέπεια λόγων και έργων του. Την αταλάντευτη, ασυμβίβαστη αντίστασή του σ' όσους και όσα βλάπτουν το λαό και τον τόπο μας. Αλλά και πολλούς καλλιτέχνες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ή και για πρώτη φορά προσεγγίζουν το ΚΚΕ, ακριβώς επειδή διαπίστωσαν και βίωσαν και οι ίδιοι το δικομματικό εμπαιγμό του λαού και τις ολέθριες και για τον Πολιτισμό.

«Οχι» στην πολιτιστική πισωδρόμηση

Στο βήμα της εκδήλωσης η Αλέκα Παπαρήγα μαζί με τον Κώστα Καζάκο, επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΚΚΕ
Στο βήμα της εκδήλωσης η Αλέκα Παπαρήγα μαζί με τον Κώστα Καζάκο, επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΚΚΕ
Παίρνοντας το λόγο η ΓΓ της ΚΕ, του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισήμανε: «Δεν είμαστε ειδικοί στα θέματα του Πολιτισμού και της Τέχνης, αλλά με τον καθημερινό μας λόγο προσπαθούμε να συμβάλουμε στα θέματα του Πολιτισμού. Θέματα, τα οποία, μετεκλογικά, πρέπει να συζητήσουμε».

Η Αλέκα Παπαρήγα, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στα πολιτιστικά προγράμματα της ΝΔ και, ιδιαιτέρως του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ «αμέτρητες φορές υπάρχει ο όρος "πολιτιστική αγορά", ενώ προτάσσεται η "πολιτιστική κληρονομιά", με την έννοια μόνο της αρχαιολογικής κληρονομιάς και με τη "λογική" της τουριστικής εκμετάλλευσής της».

«Το ΚΚΕ διαπιστώνει μια πολιτιστική πισωδρόμηση, σημείωσε στη συνέχεια, εξαιτίας της γενικής πολιτικής στη χώρα μας, στην οικονομία, στον κοινωνικό τομέα, στην εξωτερική πολιτική. Η εμπορευματοποίηση της Τέχνης στερεί από την Τέχνη τον πραγματικό της ρόλο: Να εκφράζει την κοινωνική συνείδηση, να είναι μέσο επικοινωνίας. Η εμπορευματοποίησή της, σημαίνει και συνθήκες ανελευθερίας για τους καλλιτέχνες και το έργο τους. Το καλλιτεχνικό έργο, προκειμένου να "περάσει" στο κοινό ουσιαστικά, αλλά άτυπα, "λογοκρίνεται". Ζητούμενο του συστήματος είναι ο πολίτης "καταναλωτής" και όχι ο πολίτης - δημιουργός, ο σκεπτόμενος, με κριτικό πνεύμα».

Σχετικά με την ΕΕ, η Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε ότι η ΕΕ, μέσω θεσμών και επιχορηγήσεων, «προχωράει στην υλοποίηση του στόχου της για τη διαμόρφωση μιας "ενιαίας πολιτιστικής ταυτότητας", προϋπόθεση για τη λειτουργία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και ότι τα όργανα της ΕΕ γνωρίζουν τη σημασία της Τέχνης και του Πολιτισμού στη διαμόρφωση της ενιαίας ευρωπαϊκής συνείδησης. Επισήμανε ότι η ενίσχυση της Πολιτιστικής Βιομηχανίας, εκτός από μεγαλύτερα κέρδη (από το 2003 συζητήθηκε η άρση των περιορισμών που ισχύουν για την Τέχνη στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου), προσβλέπει και στην «αποϊδεολογικοποίηση ή αλλοτρίωση του έργου Τέχνης και την ενσωμάτωσή του».

Η Αλέκα Παπαρήγα, εξηγώντας γιατί το ΥΠΠΟ προωθεί την ευρωπαϊκή στρατηγική για ενιαία πολιτιστική ταυτότητα, ώστε να υπηρετείται η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, τόνισε μεταξύ άλλων: «Και στην Ελλάδα και στις Βρυξέλλες ανησυχούν για τις αντιθέσεις που εκφράζουν οι λαοί σε επιλογές της ΕΕ, αλλά και για τις ανταγωνιστικές αντιθέσεις μεταξύ κρατών - μελών της. Αντιθέσεις, που θέλουν να τις αντιμετωπίσουν μέσω μιας ενιαίας συνείδησης, συνείδηση, που κατά τη γνώμη μας, συγκρούεται με το ρόλο του πολιτισμού και τις αξίες του. Θέλουν έναν πολιτισμό ταυτισμένο απολύτως με τη βιομηχανία παραγωγής και διακίνησης οπτικοακουστικών ειδών. Εναν πολιτισμό για τη χειραγώγηση, ενσωμάτωση, την πολιτική και κοινωνική αποχαύνωση των λαών».

«Επιδιώκουν, συνέχισε, να πνίξουν τα κύρια στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού κάθε χώρας, τα στοιχεία των αγωνιστικών παραδόσεων των λαών. Να καταπνιγούν αρχές και μηνύματα που δεν υποτάσσονται στην ΕΕ του κεφαλαίου και σε μια ευρωπαϊκή "ταυτότητα" κοσμοπολίτικη και ιμπεριαλιστική. Και για να διαμορφωθεί μια ενιαία πολιτιστική ταυτότητα και μια ενιαία κοινωνική συνείδηση, πρέπει ή να υποταχθούν ή να περιθωριοποιηθούν οι καλλιτέχνες».

Πλήθος ανθρώπων του Πολιτισμού

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι:

Ηθοποιοί

Κώστας ΚΑΖΑΚΟΣ

Αλέκα ΠΑΪΖΗ

Βασίλης ΚΟΛΟΒΟΣ

Βάσια ΤΡΙΦΥΛΛΗ

Νίνα ΓΙΑΝΝΙΔΗ

Κώστας ΧΡΕΛΙΑΣ

Γεωργία ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Τιτίκα ΣΑΡΙΓΚΟΥΛΗ

Σπύρος ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ

Κώστας ΠΟΛΙΤΗΣ

Ντενίζ ΜΠΑΛΤΣΑΒΙΑ

Θανάσης ΝΑΚΟΣ

Ολυμπία ΠΑΠΑΔΟΥΚΑ

Νίκος ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ

Στέλλα ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ

Μανώλης ΔΕΣΤΟΥΝΗΣ

Τρύφων ΠΑΠΑΟΥΤΣΗΣ

Παναγιώτης ΜΕΝΤΗΣ

Γιώργος ΜΑΖΗΣ

Αντώνης ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗΣ

Κάτια ΤΣΑΛΙΝΟΒΑ

Λίνα ΜΑΡΚΑΚΗ

Απόστολος ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Φοίβος ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ

Μύρτα ΠΟΛΥΖΟΥ

Αργύρης ΒΟΛΙΩΤΗΣ

Σάββας ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Κωστής ΜΑΛΚΟΤΣΗΣ

Γιάννης ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τάκης ΛΙΑΤΖΙΒΙΡΗΣ

Θωμάς ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Κωνσταντίνος ΚΩΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Εφη ΚΟΣΜΑ

Αντώνης ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Δημήτρης ΒΕΑΝΟΣ

Θόδωρος ΝΤΟΒΑΣ

Μιχάλης ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Ελένη ΣΙΔΕΡΑΤΟΥ

Κατερίνα ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Μαρίνα ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ

Μαρία ΜΑΪΣΤΡΕΛΟ

Ανθή ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ

Αννα ΦΟΝΣΟΥ

Ανθή ΓΟΥΝΑΡΗ

Κώστας ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Θανάσης ΖΗΚΑΣ

Στέλιος ΓΟΥΤΗΣ

Κατερίνα ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Ηλεάνα ΑΠΕΡΓΗ

Εύα ΜΟΥΣΤΑΚΑ

Λευτέρης ΛΟΥΚΑΔΗΣ

Αντώνης ΜΠΑΜΠΟΥΝΗΣ

Ελένη ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ

Μάνος ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ

Τόλης ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ

Κατερίνα ΤΣΑΒΑΛΟΥ

Τάσος ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Λίλιαν ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ανδριάνα ΤΟΥΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ράνια ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ

Λεωνίδας ΒΑΡΔΑΡΟΣ

Αγνή ΒΛΑΧΟΥ

Σπύρος ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ

Παύλος ΟΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Νίκη ΧΑΤΖΙΔΟΥ

Αντώνης ΞΕΝΟΣ

Βαγγέλης ΤΣΙΓΑΡΑΣ

Ηλέκτρα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Βίλη ΣΙΔΕΡΑΤΟΥ

Μαρία ΚΟΡΝΑΡΟΥ

Δημήτρης ΤΟΚΚΑΣ

Φίλιππος ΙΩΝΑΣ

Ελένη ΤΣΑΚΑΛΟΥ

Πέρρης ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Γιώργος ΜΠΑΡΜΠΑΡΕΣΟΣ

Νίκος ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Δημήτρης ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Παναγιώτης ΡΑΠΤΑΚΗΣ

Δημήτρης ΔΡΟΣΣΟΣ

Λίλα ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ

Βαλεντίνη ΜΟΥΤΑΦΗ

Χρήστος ΝΑΤΣΙΟΣ

Ουρανία ΔΟΥΜΠΑ

Κώστας ΒΙΤΣΕΝΤΖΑΤΟΣ

Μαίρη ΡΑΖΗ

Μίλτος ΔΗΜΟΥΛΗΣ

Νίκη ΤΣΙΓΚΑΛΟΥ

Παναγιώτης ΜΑΝΤΕΛΗΣ

Απόστολος ΣΟΥΓΚΛΑΚΟΣ

Σπύρος ΜΠΙΜΠΙΛΑΣ

Γιάννος ΠΕΡΛΕΓΚΑΣ

Κατερίνα ΣΟΥΒΛΗ

Αχιλλέας ΜΕΡΜΗΝΑΣ

Μαριέττα ΡΙΑΛΔΗ

Κώστας ΖΑΜΠΑΡΑΣ

Κώστας ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ

Σάσα ΚΑΖΕΛΗ

Σάσα ΚΑΣΤΟΥΡΑ

Ρένα ΚΑΖΑΚΟΥ

Εφη ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΥ

Κωνσταντίνος ΡΑΒΝΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Χρίστος ΚΟΚΚΙΝΟΣ

Γιώργος ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ

Δημήτρης ΚΑΤΣΙΜΑΝΗΣ

Ολγα ΣΠΥΡΑΚΗ

Καίτη ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗ

Ανδρέας ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Κασσιανή ΚΟΥΤΣΟΥΒΕΛΗ

Βαγγέλης ΚΑΖΑΝ

Παναγιώτης ΖΑΓΑΝΙΑΡΗΣ

Γιώργος ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Δημ. ΜΕΣΑΚΑΡΗΣ

Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ κ.ά.

Σκηνοθέτες:

Νίκος ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

Μιχάλης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Διονύσης ΓΡΗΓΟΡΑΤΟΣ

Συνθέτες, τραγουδιστές, μουσικοί

Βασίλης ΛΕΚΚΑΣ

Λάκης ΧΑΛΚΙΑΣ

Λάκης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Δημήτρης ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

Γιώργος ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΣ

Γρηγόρης ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΗΣ

Γιάννης ΛΑΡΔΗΣ

Σταμάτης ΣΑΜΟΪΛΗΣ

Στέφανος ΨΑΡΑΔΑΚΟΣ

Στέλιος ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ

Ανθή ΓΟΥΡΟΥΝΤΗ

Δημήτρης ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ

Γιώργος ΡΟΪΛΟΣ

Αλεξ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Κων. ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ

Σμαρ. ΜΕΝΕΜΗ - ΚΑΡΑΤΖΑ

Σούλα ΒΑΖΟΥΡΑ

Τάνια ΚΑΚΛΗ

Μανώλης ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ

Βασίλης ΒΑΣΙΛΑΤΟΣ

Κώστας ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

Βασίλης ΒΑΣΙΛΑΤΟΣ κ.ά.

Εικαστικοί

Ζιζή ΜΑΚΡΗ

Κωνσταντίνος ΓΙΩΤΑΚΗΣ

Ζωγραφία ΜΠΑΡΜΠΟΓΛΟΥ

Αργυρώ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ

Ιωάννα ΔΕΛΦΙΝΟ

Χρήστος ΖΥΓΟΜΑΛΑΣ

Εφη ΜΑΝΟΥ

Φανή ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

Αγγελος ΓΟΝΤΙΚΑΣ

Γιάννης ΚΑΡΟΥΣΟΣ

Νίκος ΔΟΓΟΥΛΗΣ

Νίκος ΣΤΕΦΟΣ

Κυριάκος ΡΟΚΚΟΣ

Κατερίνη ΣΑΜΑΡΑ

Εφη ΚΟΥΛΙΤΣΟΥ

Νίκος ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ

Θωμάς ΜΠΟΥΓΙΕΛΗΣ

Νικήτας ΜΠΑΧΑΡΑΣ

Βασιλική ΦΛΩΡΟΥ

Γιώργος ΓΟΥΛΑΣ

Κώστας ΡΟΘΟΣ

Μιχάλης ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Μαρ. ΕΡΜΙΛΙΝ

Αγγ. ΠΑΠΑΔΟΜΑΝΩΛΑΚΗ

Αμαλία ΜΑΡΓΑΡΙΤΩΦ

Μιχ. ΦΡΑΝΤΖΗΣ

Ντ. ΑΣΠΙΩΤΗ

Ολγα ΤΣΙΑΡΑ

Μάρθα ΤΣΙΑΡΑ

Μάριος ΒΑΤΖΙΑΣ

Νικ. ΒΟΣΚΑΚΗΣ

Βαγγ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Ρένα ΑΝΝΟΥΣΗ

Δ. ΚΕΠΕΡΖΗ

Δ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Παν. ΛΙΟΣΗΣ

Κατ. ΧΑΤΖΗ

Μάρτα ΜΠΙΑΤΖΙΝΙ

Κατ. ΣΑΜΑΡΑ

Γ. ΠΕΤΡΟΥΛΑ

Κατερίνα ΡΩΤΑ

Κώστας ΣΙΑΜΠΑΡΑΣ

Σοφία ΦΟΡΤΩΜΑ

Εύα ΜΕΛΑ κ.ά.

Λογοτέχνες, μεταφραστές

Μιχάλης ΛΙΑΡΟΥΤΣΟΣ

Βαγγέλης ΣΑΚΚΑΤΟΣ

Θεόδωρος ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Παυλίνα ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ευγενία ΖΗΚΟΥ

Κώστας ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗΣ

Χρήστος ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ

Φίλιππος ΜΑΥΡΟΓΙΩΡΓΗΣ

Πετρούλα ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Κων. ΑΥΓΙΤΙΔΗΣ

Χρήστος ΡΑΧΙΩΤΗΣ

Χρήστος ΤΟΥΜΑΝΙΔΗΣ

Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ

Φαίδρα ΖΑΜΠΑΘΑ

Νίκος ΚΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ζωή ΚΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

Τρ. ΓΕΡΟΖΗΣΗΣ

Ζωή ΒΑΛΑΣΗ

Σπ. ΒΑΛΑΣΗΣ

Γεωργ. ΜΑΧΑΙΡΑ κ.ά.

Εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων

Γιώργος ΧΟΥΧΟΥΛΗΣ

Μηνάς ΒΕΚΟΜΗΝΟΤΗΣ

Παναγιώτης ΚΡΕΠΑΠΑΣ

Γιάννης ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

Γιώργος ΜΕΤΑΞΑΣ

Γιώργος ΜΑΤΙΤΣΟΣ

Βίκυ ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΤΩΤΟΥ

Θεοδώρα ΘΕΟΔΟΣΗ

Ηλέκτρα ΣΚΟΥΡΤΟΠΟΥΛΟΥ κ.ά.

Επίσης οι: Παναγιώτης ΜΑΚΡΗΣ (πρώην δήμαρχος Καισαριανής), Τηλέμαχος ΛΟΥΓΓΗΣ (διδάκτωρ Μεσαιωνικής Ιστορίας, διευθυντής Ερευνών στο ΕΙΕ, πρόεδρος του ΚΜΕ, υποψήφιος του ΚΚΕ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας), Σταμάτης ΣΤΕΒΗΣ (θεατρολόγος), Σπύρος ΚΑΡΑΤΖΗΜΑΣ, Αλέξανδρος ΓΑΓΓΑΔΗΣ, Χριστίνα ΓΑΓΓΑΔΗ, Βαρβάρα ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ, Βασιλική ΒΕΤΣΙΚΑ, Ιάκωβος ΒΑΗΣ, Λάζαρος ΖΑΡΟΦΩΝΗΤΗΣ, Φαιδ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Ανδρέας ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, Θάλεια ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ, Νιόβη ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, Βασίλης ΤΖΕΛΑΣ, Σ. ΚΑΛΑΦΑΤΟΥΔΗΣ, Μαρία ΚΑΓΙΟΥΛΗ, Γεώργιος ΒΕΛΛΑΣ, Ν. ΚΟΥΖΕΛΗΣ, Δ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ, Ε. ΚΥΡΙΑΖΙΔΟΥ, Κ. ΤΣΙΦΤΗ, Ντ. ΤΟΡΖΑΝΗ, Α. ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ, Ερρ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ, Σπ. ΚΑΡΑΧΡΗΣΤΟΣ, Γιαν. ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ, Πρ. ΔΑΦΝΟΣ, Σ. ΤΣΙΤΣΙΡΙΔΗΣ κ.ά.

Επίσης, μηνύματα στην εκδήλωση έστειλαν οι Σταμάτης ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ, Διονύσης ΤΣΑΚΝΗΣ και Σεμίνα ΔΙΓΕΝΗ δηλώνοντας τη συστράτευσή τους καθώς λόγοι εργασία δεν τους επέτρεψαν να παραβρεθούν.

Καλλιτέχνες στην υπηρεσία του λαού

Ο Κώστας Καζάκος με τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο
Ο Κώστας Καζάκος με τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο
Κάτω από τα ανεξίτηλα λόγια του κορυφαίου Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Και η τέχνη πρέπει, σ' αυτούς τους καιρούς των αποφάσεων να αποφασίσει! Μπορεί να παραδώσει τον άνθρωπο στις συγχύσεις, στις αυταπάτες και μπορεί να παραδώσει τον κόσμο στον άνθρωπο», ο Κώστας Καζάκος, ανοίγοντας την εκδήλωση επισήμανε ότι «κάτι έχει αρχίζει να γίνεται. Εχει αρχίσει να ζυμώνεται στον κόσμο η ανάγκη απεγκλωβισμού, αντίστασής του στη δικομματική πολιτική που θέλει να μας κάνει "αμερικανάκια". Που θέλει το λαό τρομοκρατημένο και ανυπεράσπιστο».

Απόδειξη, η κατάμεστη αίθουσα. Ολοι όσοι παραβρέθηκαν ανήκουν στην κατηγορία εκείνων των ανθρώπων που αγωνιούν για το πού οδηγεί το λαό και τον πολιτισμό η δικομματικά μονόδρομος πολιτική «σύγκλισης» των κεφαλαιοκρατών και υποταγής των εργαζομένων. Που δεν πέφτουν στις παγίδες της παραπληροφόρησης, που δεν αποκοιμίζονται με πομφόλιγες περί «αλλαγής», «συμμετοχικής δημοκρατίας», «δημοκρατικής επανάστασης». Που συνειδητοποιούν ότι «συμμετοχική δημοκρατία σημαίνει ισχυρό λαϊκό κίνημα, το οποίο θα επιβάλλει τα δίκια του και με την ισχυρή κοινοβουλευτική "φωνή" του ΚΚΕ».


Οι ηθοποιοί Ελένη Γερασιμίδου, Βάσια Τριφύλλη, Βασίλης Κολοβός, όλοι υποψήφιοι βουλευτές με το ΚΚΕ. Δίπλα τους ο ηθοποιός Μ.Δεστούνης
Οι ηθοποιοί Ελένη Γερασιμίδου, Βάσια Τριφύλλη, Βασίλης Κολοβός, όλοι υποψήφιοι βουλευτές με το ΚΚΕ. Δίπλα τους ο ηθοποιός Μ.Δεστούνης


Στο πίσω μέρος διακρίνονται οι: Ν. Αντωνάκος,Λ. Δημητρακοπούλου, Ν.Καραγιώργης, Μ.Δημουλής και πολλοί άλλοι
Στο πίσω μέρος διακρίνονται οι: Ν. Αντωνάκος,Λ. Δημητρακοπούλου, Ν.Καραγιώργης, Μ.Δημουλής και πολλοί άλλοι

Η Ε.Γερασιμίδου με τις επίσης ηθοποιούς Ράνια Ιωαννίδου και Κατερίνα Τσάβαλου
Η Ε.Γερασιμίδου με τις επίσης ηθοποιούς Ράνια Ιωαννίδου και Κατερίνα Τσάβαλου

Ο Βασίλης Λέκκας και η Σοφία Αδαμίδου, (υποψήφιοι βουλευτές στη Β΄Αθήνας με το ΚΚΕ) με την Λίλα Καφαντάρη
Ο Βασίλης Λέκκας και η Σοφία Αδαμίδου, (υποψήφιοι βουλευτές στη Β΄Αθήνας με το ΚΚΕ) με την Λίλα Καφαντάρη

Οι ηθοποιοί Κατερίνα Βακαλοπούλου και Λίνα Μαρκάκη, με τον μουσικό παραγωγό Στρατή Καλαφατούδη
Οι ηθοποιοί Κατερίνα Βακαλοπούλου και Λίνα Μαρκάκη, με τον μουσικό παραγωγό Στρατή Καλαφατούδη

Ο γλύπτης Κυριάκος Ρόκκος
Ο γλύπτης Κυριάκος Ρόκκος

Ο σκηνοθέτης Διονύσης Γρηγοράτος
Ο σκηνοθέτης Διονύσης Γρηγοράτος

Ο τραγουδιστής Λάκης Χαλκιάς, ο ηθοποιός Φοίβος Ταξιάρχης, ο ηθοποιός Αντώνης Ξένος, ο συγγραφέας Παναγιώτης Καραβασίλης
Ο τραγουδιστής Λάκης Χαλκιάς, ο ηθοποιός Φοίβος Ταξιάρχης, ο ηθοποιός Αντώνης Ξένος, ο συγγραφέας Παναγιώτης Καραβασίλης

Η Αλέκα Παπαρήγα με τον συνθέτη Γιώργο Χατζηνάσιο
Η Αλέκα Παπαρήγα με τον συνθέτη Γιώργο Χατζηνάσιο

Αποψη της αίθουσας του θεάτρου «Βεάκη»
Αποψη της αίθουσας του θεάτρου «Βεάκη»
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να μην εφησυχάζουν οι λαοί, να οργανώσουν την πάλη τους

Eurokinissi

Καλωσορίζοντας τον προεδρεύοντα της Κυπριακής Βουλής και τους εκπροσώπους των κυπριακών κομμάτων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, πήρε το λόγο στη χτεσινοβραδινή συζήτηση στη Βουλή, τονίζοντας αμέσως μετά πως είχε την εντύπωση ότι θα διεξαγόταν μια ουσιαστική συζήτηση για τη διεύρυνση της ΕΕ και για το θέμα της Κύπρου, κι όχι μια συζήτηση πανηγυρικού χαρακτήρα που θα αποτελούσε ευκαιρία προσωπικής και κομματικής προβολής. Κι αυτό γιατί, όπως σημείωσε, η διεύρυνση της ΕΕ είναι «μια πολύ σοβαρή και κρίσιμη υπόθεση, που δεν είναι τυλιγμένη σε ροζ σύννεφα, όπως παρουσιάστηκε. Και δεν ενημερώνουμε το λαό με το να βγάζουμε πανηγυρικούς λόγους».

Ηδη, όπως σημείωσε, στην ΕΕ ακονίστηκαν μεγάλα μαχαίρια και εμφανίζονται σοβαρά προβλήματα. Ενώ αρχικά οι ΗΠΑ φαίνονταν να έχουν ένα δισταγμό για τη διεύρυνση, στην πορεία τη στήριξαν και ταυτόχρονα έκαναν και προσπάθειες και πετυχαίνουν να εγκλωβίσουν τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στο ΝΑΤΟ.

«Η εκτίμησή μας είναι - συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα - ότι η ένταξη των 10 νέων χωρών στην ΕΕ πραγματοποιείται κάτω από πολύ χειρότερους όρους από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ ή άλλων χωρών. Κάτω από πολύ χειρότερους όρους. Δεν ξέρω γιατί υπάρχει όλη αυτή η χαρά και δε σημειώνονται τα νέα προβλήματα. Κατά τη γνώμη μας, η διεύρυνση δε σηματοδοτεί το ξεπέρασμα της διαίρεσης της Ευρώπης στην περίοδο του Ψυχρού πολέμου, τυπικά έτσι είναι, εκφράζει τον έντονο επεκτατισμό του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Κι αυτό φαίνεται από τους όρους που γίνεται η ένταξη».

Κεκτημένο πολέμων και αντιλαϊκών μέτρων

Σχολιάζοντας τα περί κοινοτικού κεκτημένου η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

«Πρώτον. Ο θατσερισμός, που τον είχαμε συναντήσει στις αρχές της δεκαετίας του '80, έχει περάσει σε ανώτερα στάδια, τώρα, στην Ευρώπη. Ξέρουμε τι θα πει θατσερισμός. Η αφαίρεση των κοινωνικών κατακτήσεων που επιτεύχτηκαν μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει πραγματοποιηθεί. Προχτές ο κ. Σρέντερ αναγκάστηκε να παραιτηθεί από πρόεδρος του κόμματός του, γιατί και το ίδιο το κόμμα είχε μεγάλη αντίδραση για τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει. Στη Μεγάλη Βρετανία ο πρωθυπουργός μόλις και μετά βίας μπόρεσε να περάσει το αντιλαϊκό μέτρο για την επιβολή και αύξηση διδάκτρων στη δημόσια εκπαίδευση. Βεβαίως, αυτά δεν είναι γερμανικό και βρετανικό προνόμιο.

Δεύτερον. Οι ταξικές ανισότητες αυξήθηκαν.

Τρίτον. Η κρατική καταστολή και βία στην ΕΕ. Τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο είναι εξαιρετικά αντιδημοκρατικό και νομίζω ότι πρέπει να ξέρουν οι λαοί της Ευρώπης ότι δίνεται δικαίωμα στον ευρωπαϊκό στρατό να παρεμβαίνει στο εσωτερικό χωρών όταν απειλούνται τα οικονομικά συμφέροντα των επιχειρηματιών. Παραδείγματος χάριν, τα επόμενα χρόνια αν γίνει μια γενική πολιτική απεργία σε κάποιες χώρες ή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τι θα γίνει; Βέβαια, τα κινήματα θα παρεμποδίσουν την εφαρμογή τέτοιων νόμων, αλλά αυτοί υπάρχουν».

«Δεν άκουσα - συνέχισε η Αλέκα Παπαρήγα - να υπάρχει καμία ευαισθησία για το γεγονός ότι σε ορισμένες χώρες που εντάσσονται υπάρχει απαγόρευση λειτουργίας κομμουνιστικών κομμάτων, συμβόλων. Και, μάλιστα, δεν έχουν δικαίωμα ψήφου οι ρωσικής καταγωγής. Είναι κι αυτό μέσα στο κοινοτικό κεκτημένο. Βεβαίως, στις άλλες χώρες δεν υπάρχουν τέτοιοι νόμοι, αλλά μήπως χρειάζεται να υπάρχουν εκεί κι αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί κι αλλού στο μέλλον... Εμείς, ως Κόμμα, χρησιμοποιήσαμε τους νόμους της ΕΕ για να καταργηθούν αυτές οι απαγορεύσεις, που δεν είναι μόνον αυτές, είναι και ότι στις χώρες της Βαλτικής αποκαθίσταται η γερμανική κατοχή. Αυτά δεν ενοχλούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ας πάρουμε άλλες πλευρές, που έχουν σχέση με το θέμα του πολέμου. Δηλαδή, η ΕΕ ήταν άσχετη γι' αυτά τα θέματα; Στο έδαφος της Ευρώπης, στα Βαλκάνια, έγιναν πόλεμοι που προκλήθηκαν από ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ και που νομιμοποιήθηκαν από την ίδια την ΕΕ. Ο πόλεμος ενάντια στο Ιράκ ήταν άσχετος από το ρόλο της ΕΕ, την ανοχή της, που έφτασε στη νομιμοποίηση της κατοχής του Ιράκ από τις ΗΠΑ; Είναι γνωστά αυτά. Δεν μπορούμε να μιλάμε για την Ευρώπη που κατοχύρωσε την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ελευθερία.

Ας βάλουμε κι ένα ερωτηματικό. Αυτές οι αντιθέσεις που υπάρχουν σήμερα στην ΕΕ. Οι παράλληλες πορείες ΕΕ και ΝΑΤΟ. Η όξυνσή τους πού θα οδηγήσει; Μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο εμπλοκής της ΕΕ σε πόλεμο αλλά και τον πόλεμο στο έδαφός της; Με ευχές; Με διακηρύξεις; Είναι τυχαία η κούρσα των εξοπλισμών που κάνει; Κάτι ξέρουν αυτοί που την υποστηρίζουν».

Τι έκανε η ΕΕ για την Κύπρο, την Παλαιστίνη...

Συνεχίζοντας η ομιλήτρια υπογράμμισε: «Ας δούμε κι ορισμένα ζητήματα που είχαν κατοχυρωθεί και από τον ΟΗΕ. Το Κυπριακό. Ο ΟΗΕ μέχρι πρότινος είχε μια σειρά από αποφάσεις που αναγνώριζαν το πρόβλημα ως πρόβλημα κατοχής και εισβολής. Η ΕΕ τώρα μιλάει για ένα πρόβλημα δύο κοινοτήτων. Δεν είχε τη δύναμη να αξιοποιήσει η ΕΕ το κεκτημένο του ΟΗΕ και να διευκολύνει μια κατάσταση; Σε πολλές περιπτώσεις η στάση χωρών της ΕΕ απέναντι στο Κυπριακό καθοριζόταν από το αν ήθελαν η Τουρκία να πάρει ημερομηνία ή όχι ένταξης κι από τη σχέση με τις ΗΠΑ κι όχι από αρχές απέναντι στο Κυπριακό.

Εμείς δε συμμεριζόμαστε την ευθυμία και τον εφησυχασμό ότι το Κυπριακό θα λυθεί. Μπορεί να λυθεί, αλλά σε ποια κατεύθυνση; Και η ίδια η διαδικασία που αναπτύσσεται έχει έναν έντονο εκβιαστικό χαρακτήρα. Πολύ περισσότερο που το σχέδιο Ανάν έχει προβλήματα, μια χαλαρή συνομοσπονδία με δυσλειτουργία... ας χρησιμοποιήσω αυτούς τους ήπιους όρους.

Τι έκανε η ΕΕ για το Παλαιστινιακό; Εδώ το Ισραήλ χτίζει ολόκληρο τείχος. Δεν μπορούσε να πάρει μια απόφαση η ΕΕ; Η δικαιολογία ότι δεν μπορεί να πάρει ομόφωνες αποφάσεις, μα όταν πρόκειται για το δίκιο και δεν μπορείς να πάρεις ομόφωνα μια απόφαση, για ποιο εφησυχασμό μιλάμε για την ΕΕ ότι θα τα κατοχυρώσει όλα. Μα μιλάμε για ζητήματα δικαιοσύνης, σεβασμού συνόρων. Η ΕΕ έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα των ελληνοτουρκικών συνόρων στο Αιγαίο; Σήμερα διάβασα πως τελικά με παρέμβαση Μπαρνιέ και καθυστέρηση δύο ετών υπογράφτηκε η διασυνοριακή συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία φέρνει μαζί της και 66 εκατομμύρια ευρώ και αναφέρεται σε έργα για διασυνοριακή συνεργασία και ότι ο χάρτης έχει το Αιγαίο γκρίζο σε ορισμένα σημεία, αφού υπάρχουν αμφισβητήσεις από πλευράς Τουρκίας. Δηλαδή, σκεφτείτε, σε ζητήματα τόσο παλιά και η ΕΕ δεν μπορεί να παρέμβει. Τι θα γίνει με τα νέα προβλήματα που ανακύπτουν στην περιοχή και η ΕΕ ανακατεύεται όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Αφρική και η Αφρική είναι το άλλο μεγάλο πρόβλημα που θα προκύψει και η Ελλάδα είναι κοντά...».

Το μέλλον είναι δυσοίωνο για τους λαούς

«Επομένως - συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - προς τι η δημιουργία ενός εφησυχασμού στο λαό; Γιατί σ' αυτόν απολογούμαστε. Γιατί λέμε ότι οι υπό ένταξη χώρες μπαίνουν κάτω από χειρότερες συνθήκες; Γιατί τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν περισσότερα περιθώρια να έχει μια χώρα και ιδιαίτερες πολιτικές σε κάποιους τομείς. Σήμερα, η ΕΕ πρόλαβε να ισοπεδώσει αυτό το δικαίωμα. Ηδη οι χώρες που μπαίνουν έχουν να αντιμετωπίσουν, και έχουν προχωρήσει οι περισσότερες απ' αυτές, ιδιωτικοποιήσεις, ανατροπές κεκτημένων κλπ.

Το συνολικό κόστος διεύρυνσης υπολογίζεται σε 40 δισ. ευρώ, από το οποίο οι υπό ένταξη καλούνται να καταβάλουν τα 15. Θα τους μείνουν τα υπόλοιπα, θα μου πείτε. Δεν είναι έτσι, γιατί ένα μέρος των χρημάτων επιστρέφει στην ΕΕ, ή, αν θέλετε, χρησιμοποιείται για να διαμορφωθούν οι δομές εκείνες που θα επιτρέψουν στο ευρωπαϊκό κεφάλαιο να διεισδύσει βαθύτερα και να εκμεταλλευτεί τους λαούς και τον πλούτο των χωρών αυτών.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Πολωνίας, που είναι και αρκετά δυνατή σε σχέση με τις υπόλοιπες. Στην Πολωνία, που είναι κατ' εξοχήν αγροτική χώρα, τα αγροτικά προϊόντα της ΕΕ σε λίγο καιρό θα είναι πιο φτηνά από τα ντόπια. Και πρέπει να πάρουμε υπόψη τις μειωμένες αγροτικές επιδοτήσεις που προβλέπονται γι' αυτές τις χώρες και θα οδηγήσουν σε ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Η ΕΕ έχει θετικό ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών με τις υποψήφιες χώρες έως τώρα, που υπερκάλυπτε το έλλειμμα που παρουσιάζει η ΕΕ στις συναλλαγές της με τρίτες χώρες, δηλαδή οι εξαθλιωμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που η παραγωγή τους έπεσε πολύ μετά τις ανατροπές, χρηματοδοτούν τελικά την ΕΕ αντί να χρηματοδοτούνται απ' αυτή».

Καταλήγοντας η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε πως όλα τα παραπάνω βεβαίως θα τα εκτιμήσουν και οι λαοί των χωρών αυτών, μάλιστα, όπως τόνισε, δεν είναι τυχαίο ότι όπου έγινε δημοψήφισμα το ποσοστό του «όχι» ήταν υψηλό, παρά την παραπληροφόρηση, τα διλήμματα, το ότι αρκετοί δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν γιατί δεν έχουν εκλογικά δικαιώματα.

«Νομίζω - κατέληξε - ότι δε δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός σε κανένα λαό της Ευρώπης ότι η διεύρυνση θα τους κάνει πιο δυνατούς. Οι αντιθέσεις θα είναι μεγάλες, τα κονδύλια λιγότερα, τα μέτρα τα αντιλαϊκά θα γενικευτούν, το ιμπεριαλιστικό κέντρο θα γίνει πιο ισχυρό, η ομοσπονδιοποίηση θα δημιουργήσει νέα προβλήματα. Αυτή είναι η μία τάση. Πρέπει να αναπτυχθεί και η άλλη, της αντίστασης, της κοινής δράσης των λαών. Τα λαϊκά κινήματα μπορούν να αναπτυχθούν είτε υπάρχουν σύνορα είτε όχι. Το άμεσο μέλλον της ΕΕ δε θα είναι καθόλου ευοίωνο για τους λαούς. Και ενδεχομένως να ζήσουμε καταστάσεις τα επόμενα χρόνια που κι εμείς δεν μπορούμε να τις προβλέψουμε. Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση μένει ανοιχτή, δεν μπορεί να τελειώσει με μια πανηγυρική συνεδρίαση όπου όλοι χειροκροτάμε και πηγαίνουμε ήσυχοι στα σπίτια μας. Ερχονται δύσκολα χρόνια και το ξέρουν καλά αυτό τα κόμματα εξουσίας που συμμετέχουν και στα κέντρα λήψης αποφάσεων».

Πριν αποχωρήσει από το βήμα η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε σε σχέση με τη διεύρυνση και τη στάση του ΚΚΕ: «Είμαστε εναντίον. Εμείς καταψηφίσαμε την ένταξη της Ελλάδας. Πώς να πούμε τώρα για τους άλλους λαούς ότι δε μας ενδιαφέρει;».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Δίδυμο προεκλογικής θριαμβολογίας

Ιδανικές οι συνθήκες για Κυπριακό και Ευρώπη, υποστήριξαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

Ως πολλά υποσχόμενη εξέλιξη των πολιτικών κατευθύνσεων της ΕΕ, αλλά και ως θετικό αποτέλεσμα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να παρουσιάσει τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που περιλαμβάνει και την Κύπρο ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γεώργιος Παπανδρέου. Δεν παρέλειψε φυσικά να συνδέσει την κύρωση της σχετικής συνθήκης με τις επικείμενες εκλογές, λέγοντας ότι για την επίλυση του προβλήματος της κατοχής στην Κύπρο, «απαιτείται κυβέρνηση στην Ελλάδα με γνώση, πείρα και συνέπεια στο Κυπριακό»!

Δίνοντας θριαμβολογικό τόνο στην ομιλία του, ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση «η πολιτική μας έδωσε μια αίσθηση ασφάλειας στον Κυπριακό λαό» και «ανοίξαμε τον Ευρωπαϊκό Δρόμο της Κύπρου», με αποτέλεσμα «η Ευρωπαϊκή Ενωση να έχει γίνει το πλαίσιο επίλυσης των προβλημάτων». Μάλιστα, αναφερόμενος στη διεύρυνση της ΕΕ τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή «δίνει σήμερα ελπίδα και στους υπόλοιπους λαούς των Βαλκανίων για μια θέση στον ήλιο της ΕΕ», προσθέτοντας ότι «σε μια τέτοια περίσταση συγχωρούνται ακόμη και οι άδικες πολεμικές», αφού «όσοι μας πολεμούσαν, τώρα συμφωνούν μαζί μας». Επίσης, κάλεσε το Κοινοβούλιο να αναρωτηθεί «τι θα είχε γίνει αν είχαμε υποχωρήσει σε άδικες επιθέσεις;», λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα είχε οδηγήσει «το Κυπριακό στην ακινησία ή την απομόνωση», πράγμα που αποφεύχθηκε, αφού η κυβέρνηση ακολούθησε την «υπεύθυνη προώθηση των δίκαιών μας στους διεθνείς οργανισμούς». Ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στο μέλλον σημείωσε ότι «η ιστορική μας πρόκληση είναι να μπορέσουμε να μετατρέψουμε το Κυπριακό από το πιο δυσεπίλυτο πρόβλημα σε ένα πρότυπο συμβίωσης και σεβασμού της διαφορετικότητας». Παράλληλα, αναφερόμενος στις τριμερείς επαφές που πραγματοποιούνται στη Νέα Υόρκη σημείωσε ότι «δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε φοβικά τις νέες διαπραγματεύσεις», αφού «οι συζητήσεις στη Νέα Υόρκη δείχνουν τις δυνατότητες που έχουν δημιουργηθεί».

Θριαμβολογικό χαρακτήρα ήταν οι αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και στο θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ συνολικά. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, προωθείται μια «Ευρώπη της ειρήνης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης», όπου «η ανταγωνιστική συμμετοχή πρέπει να τροφοδοτηθεί από την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης» με «πρώτιστη προτεραιότητα την εξάλειψη της φτώχειας και την ενίσχυση των ανθρώπινων δικαιωμάτων». Επίσης, μίλησε για «μια ΕΕ, που θα διεκδικήσει τη θέση που της ανήκει στο διεθνές περιβάλλον» στην οποία «ώθηση θα δώσει η θέσπιση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος». Τέλος, αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι «η επίλυση του Κυπριακού και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διασφαλίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας», τασσόμενος υπέρ της ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Ο Κ. Σημίτης

Στην ίδια λογική κινήθηκε και η χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Σημίτη, ο οποίος υποστήριξε ότι «τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του ελληνισμού υποδεικνύουν και επιβάλλουν ότι εμείς πρέπει να είμαστε εκείνοι που πρέπει να πρωταγωνιστούν, για να μην υπάρχουν εντάσεις στην περιοχή», επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι «η πράσινη γραμμή στη Λευκωσία χωρίζει την Αγκυρα από τις Βρυξέλλες». Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ένταξη της Τουρκίας, λέγοντας ότι «μόνο μια πραγματική συμβολή της Τουρκίας να λύσει το πρόβλημα θα τη βοηθήσει να κατακτήσει μια αναβαθμισμένη θέση στη διεθνή σκηνή». Συνολικά χαρακτήρισε τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης «ιστορική καμπή στην εξέλιξη της Ευρώπης» που «μεγεθύνει θεαματικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» και συνιστά μεταπολεμική επικράτηση στην Ευρώπη του συστήματος των ευρωπαϊκών κρατών, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

Σε ...γιορτή ευρω-συναίνεσης επιχείρησαν να μετατρέψουν χτες τη συζήτηση στη Βουλή, για την κύρωση της Συνθήκης Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με 10 νέα κράτη - ανάμεσά τους και την Κύπρο - το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, συνεπικουρούμενοι από το ΣΥΝ.

«Δε δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός στους λαούς, καθώς με τη διεύρυνση της ΕΕ οι αντιθέσεις θα μεγαλώσουν και τα αντιλαϊκά μέτρα θα γενικευθούν», τόνισε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δηλώνοντας ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει τη συνθήκη διεύρυνσης, όπως, άλλωστε, έχει καταψηφίσει και τη συμμετοχή της Ελλάδας. Παράλληλα, κατήγγειλε την ΕΕ για την αντιμετώπισή της, τόσο στο κυπριακό, όσο και στο παλαιστινιακό πρόβλημα.

Ο κορόνες θριαμβολογίας και υπεραισιοδοξίας για το νέο ρόλο της ΕΕ, αλλά και την επίλυση του Κυπριακού χαρακτήρισαν τις τοποθετήσεις, τόσο του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, όσο και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αμφότερες οι πλευρές, αφήνοντας ...προεκλογικά υπονοούμενα, τόνισαν τη συμβολή τους, τόσο στον «ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας», όσο και στην «ένταξη της Κύπρου», χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα «ιστορικής σημασίας». Θετική ψήφο στη διεύρυνση έδωσε και ο ΣΥΝ, ενώ ο πρόεδρός του, Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι ενισχύει την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, προτάσσοντας την αυταπάτη μιας ΕΕ, που θα ...αντιταχθεί στο νεοφιλελευθερισμό.

ΕΡΓΑ & ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Εγκαταλείποντας το Κυπριακό

Την ώρα που το Κυπριακό εισέρχεται, για μια ακόμη φορά, στην «κρισιμότερη φάση», παρατηρούμε μια προσπάθεια της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας να αφήσουν αυτό το μείζον θέμα εκτός της προεκλογικής συζήτησης. Σ' αυτή την επιχείρηση αποσιώπησης, οι δύο συνεταίροι του δικομματισμού έχουν τη βοήθεια της πλειοψηφίας των μέσων ενημέρωσης, τα οποία έχουν θέσει «εκτός ύλης» το Κυπριακό. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, είχε επικαλεστεί τις εξελίξεις στο Κυπριακό για να δικαιολογήσει την επίσπευση των εκλογών.

Η τακτική των δύο κομμάτων, ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων και την ώρα που αρχίζουν στη Νέα Υόρκη οι συζητήσεις του Κόφι Ανάν με τους κ. κ. Παπαδόπουλο και Ταλάτ, οφείλεται στη συνενοχή τους για την πορεία και τη διαφαινόμενη κατάληξη του Κυπριακού.

Από το 1974 έως το 2002 η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, κατά την εναλλαγή τους στην κυβερνητική εξουσία, εφάρμοσαν μια ενιαία πολιτική. Πολιτική διολίσθησης του Κυπριακού από το πλαίσιο που όριζαν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ένα πλαίσιο που καθόρισαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Σ' αυτή την 28χρονη, κοινή πορεία, πέρα από επιμέρους διαφωνίες, η συναίνεση των δύο κομμάτων ήταν απόλυτη.

Αυτή η ταύτιση εκφράστηκε με τον πιο καθαρό τρόπο το Νοέμβρη του 2002, όταν ήρθε στην επιφάνεια το περιβόητο «Σχέδιο Ανάν», το οποίο οδηγεί στην αναγνώριση δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο και αναγνωρίζει ουσιαστικά τα τετελεσμένα του 1974, της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων και της κατοχής του βόρειου τμήματος.

Δύο μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του «Σχεδίου Ανάν», ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου δήλωσε: «Είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί την αφετηρία της εποικοδομητικής διαπραγμάτευσης».

Η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε εξαρχής στο πλευρό της κυβέρνησης. Η υποστήριξη του «Σχεδίου Ανάν» ήταν δεδομένη. Σ' αυτή τη συναίνεση αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, στις 22 Οκτώβρη του 2003, όταν δήλωσε στη Βουλή: «Το σχέδιο Ανάν είναι βάση διαπραγματεύσεων και μπορεί να οδηγήσει σε λύση σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες».

Γι' αυτό σήμερα οι δύο «συνεταίροι» δε θέλουν κουβέντα για το Κυπριακό. Και γι' αυτό δε θέλουν να έρθει το θέμα για συζήτηση στην προεκλογική περίοδο. Ωστόσο, οι Ελληνες εργαζόμενοι, οι πολίτες, οφείλουν να γνωρίζουν ότι η ψήφος τους στις 7 Μάρτη θα χρησιμοποιηθεί ως εντολή για την ολοκλήρωση αυτής θλιβερής «λύσης».

Για τους ετεροδημότες

Από το υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε η τηλεφωνική ενημέρωση των 7.427 ετεροδημοτών που δε θα ψηφίσουν τελικά στον τόπο διαμονής τους, παρότι κατέθεσαν τη σχετική αίτηση. Οι ετεροδημότες και γενικά οι ψηφοφόροι μπορούν να απευθύνονται στον οικείο δήμο ή στο τηλεφωνικό κέντρο 1564 για να ενημερωθούν σχετικά με τον τόπο που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι εκλογείς του νομού Αττικής από τις 19/2 θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω διαδικτύου για το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

«Οποιος δεν έρθει, δε θα ξανάρθει»!

Το μήνυμα μάς ήρθε από διάφορες πλευρές. Το διασταυρώσαμε και είναι απολύτως ακριβές. Αποκαλύπτει το μεγαλείο της «συμμετοχικής δημοκρατίας».

Ο Α. Πουλιάδης, η εταιρία του οποίου διεξήγαγε την καταμέτρηση των ψήφων για την εκλογή του Γ.Α.Π., έστειλε στους υπαλλήλους του το παρακάτω ηλεκτρονικό μήνυμα:

«Subject: ΠΡΟΣΟΧΗ: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Θα είναι όλοι παρόντες αύριο. Οποιος δεν έρθει δε θα ξανάρθει.

Αθανάσιος Πουλιάδης»

Σχόλιο - ερώτημα δικό μας: Με δεδομένο ότι αυτή ήταν η εντολή για τους υπαλλήλους που θα έκαναν την καταμέτρηση, ποια ήταν η εντολή για όσους έπρεπε να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία. Ποια θα ήταν η ποινή για όσους δεν έπαιρναν μέρος «αυθορμήτως» στην ψηφοφορία;

Είναι φανερό πως δεν περιμένουμε απάντηση. Αλλά, έλεος, τόσο κουτόχορτο δεν αντέχεται...

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ξανά - μανά για το... αντίπαλο δέος στις ΗΠΑ

Προβάλλοντας τη γνωστή θέση μιας ΕΕ που θα αμφισβητήσει το νεοφιλελευθερισμό και τις επιλογές των ΗΠΑ, εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος. Αιτιολογώντας τη θετική ψήφο του κόμματός του στη συνθήκη διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πρόεδρος του Συνασπισμού σημείωσε ότι «η Ευρώπη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε δύναμη αμφισβήτησης του νεοφιλελευθερισμού και της ηγεμονίας των ΗΠΑ», αν και αποδέχτηκε ότι είναι «ένας ενιαίος οικονομικός χώρος με κυρίαρχο το νεοφιλελευθερισμό» επιρρίπτοντας ευθύνη στις «πολιτικές των συντηρητικών και μεταλλαγμένων σοσιαλδημοκρατικών κόμματων».

Οσον αφορά το θέμα της Κύπρου, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι «από την αρχή υποστηρίξαμε την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Ευθέως επισημάναμε ότι η οριστική της ένταξη θα εξασφάλιζε καλύτερους όρους και για την επίλυση του εθνικού προβλήματος». Μάλιστα πρόσθεσε ότι με την ένταξη της Κύπρου «η Ενωμένη Ευρώπη φθάνει πολύ κοντά στην κρίσιμη περιοχή της Μέσης Ανατολής». Παράλληλα μίλησε για αρνητική στάση στο διάλογο από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ζητώντας «κοινή στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Κύπρο» προκειμένου «να συμβάλουμε στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολο της Νήσου προς όφελος των δυο κοινοτήτων» με στόχο τη «δικοινοτική - διζωνική ομοσπονδία στη βάση του σχεδίου Αναν».

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Μερίδιο... συναίνεσης.

Το ρόλο της ΝΔ στον προσανατολισμό της Ελλάδας στις κατευθύνσεις της ΕΕ εξήρε ο πρόεδρός της

Επίδειξη συναίνεσης και προσπάθεια κομματικής προβολής, τα δυο στοιχεία που χαρακτήρισαν χτες την παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή στη συζήτηση για τη Συνθήκη Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σημείωσε ότι «ζούμε μια ιστορική στιγμή» κάνοντας λόγο για «εξέλιξη μείζονος σημασίας στην πολυτάραχη ιστορία της Μεγαλονήσου» και τόνισε ότι «όλοι συμπράξαμε σε αυτή την προσπάθεια». Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε «συνέβαλε η σημερινή κυβέρνηση, συνέβαλε και η αντιπολίτευση» σημειώνοντας ότι «η στρατηγική της ένταξης που αποφάσισαν το 1990 η ελληνική κυβέρνηση (σ.σ. της Ν.Δ) και η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίχτηκε από το σύνολο του ελληνισμού». Επιμένοντας στην προσπάθεια προβολής της συνεισφοράς και συναίνεσης της ΝΔ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «χρέος τιμής επιβάλλει να πούμε ότι ήταν η Νέα Δημοκρατία και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που έκαναν την Ελλάδα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης» μιλώντας για «το μεγαλύτερο επίτευγμα της πατρίδας μας στη μεταπολιτευτική περίοδο».

Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, άσκησε έμμεση κριτική στο ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι πρέπει «να διαμορφώνουμε κοινή στρατηγική» και «να εξυπηρετούμε τους ίδιους εθνικούς στόχους», για να καταλήξει ότι «είναι αρχή και δέσμευσή μας να προχωρήσουμε σε μηχανισμούς που να ισχυροποιούν την εθνική ομοψυχία» δηλώνοντας πως «θα αναβαθμίσουμε εμπράκτως το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής» ενώ μίλησε και για «ενεργοποίηση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Οσον αφορά στις επαφές στη Ν. Υόρκη για το Κυπριακό σημείωσε ότι «υποστηρίζουμε την έναρξη συνομιλιών με βάση το σχέδιο Αναν» ζητώντας «λύση που να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Συνολικά για τη διεύρυνση της ΕΕ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δήλωσε ότι «παράσχουμε τη στήριξή μας στην προσεχή διεύρυνση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας» καθώς και «στήριξη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας». Επίσης επισήμανε ότι «η Ευρώπη πρέπει να ενισχύει την κοινοτική προσέγγιση» και «να κινείται σε ενιαίες πολιτικές που εξασφαλίζουν κοινό χώρο ασφάλειας για όλους τους πολίτες της Ευρώπης». Παράλληλα, είπε ότι «θέλουμε μια Ευρώπη για όλους, την Ευρώπη των ίσων ευκαιριών για όλους» κάνοντας λόγο για «προσπάθειες γεφύρωσης των περιφερειακών ανισοτήτων» καθώς και για «την Ευρώπη του πολιτισμού και των αξιών που θα σέβεται τη γλώσσα και την πίστη των λαών» και θα είναι «περισσότερο δημοκρατική, περισσότερο πολιτική».

Ημερίδα για Εθνική Ανεξαρτησία - Κυριαρχία - Αμυνα

Σήμερα στις 5.30 μ.μ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ο Σύλλογος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων (ΣΦΕΑ) και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) διοργανώνουν, σήμερα στις 5.30 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αίθουσα «ΣΑΚΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΣ», Λεωφ. Συγγρού 136), εκδήλωση για ζητήματα Εθνικής Ανεξαρτησίας - Κυριαρχίας - Αμυνας.

«Η προεκλογική περίοδος και η συγκέντρωση της προσοχής των ΜΜΕ στις ρωμαϊκού τύπου φιέστες των δύο μεγάλων κομμάτων, σημειώνεται στην πρόσκληση που κυκλοφόρησαν οι διοργανωτές, απομακρύνουν τον κόσμο από τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα και τις λύσεις που ετοιμάζονται πίσω από κλειστές πόρτες για το Κυπριακό και το Αιγαίο αλλά και από τα θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνικής Αμυνας».

Ομιλητές θα είναι οι ακόλουθοι:

-- Θεοφάνης Πάκος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος ΔΣ ΣΦΕΑ, «Αμυντικές Δαπάνες και Εθνική Ανεξαρτησία».

-- Θέμος Στοφορόπουλος, Πρέσβης επί τιμή, «Ελληνική Εξωτερική Πολιτική και Εθνικά Συμφέροντα - Κύπρος».

-- Δημήτρης Δήμου, Αντιστράτηγος, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΦ Κύπρου και Στρατιάς, «Εθνική Αμυνα - Νέο Δόγμα και Οργάνωση Ενόπλων Δυνάμεων», και

-- Αντώνης Κακαράς, Αρχιπλοίαρχος ε.α., «Κυριαρχία στο Αιγαίο».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνομιλίες υπό αμερικανική επίβλεψη

Ξεκίνησαν αργά χτες το βράδυ στη Ν. Υόρκη οι συνομιλίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για επίλυση του Κυπριακού, υπό την επίβλεψη του ΓΓ του ΟΗΕ. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται επί του σχεδίου που εκπόνησε ο ίδιος ο Κόφι Ανάν. Ενα σχέδιο που, έχοντας την υποστήριξη ΗΠΑ και ΕΕ, κατοχυρώνει και θεσμικά τη διχοτόμηση της νήσου και τη διαίρεση του κυπριακού λαού.

Συγκεκριμένα, αργά χτες το βράδυ ο Κ. Ανάν είχε χωριστές συναντήσεις, διάρκειας 15 λεπτών, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσο Παπαδόπουλο, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς. Κατόπιν ξεκίνησε η κοινή συνάντηση.

Προηγήθηκαν έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, προεξάρχοντος του αμερικανικού παράγοντα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με Ευρωπαίους ομολόγους του, αλλά και τον Ανάν, στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης της Ουάσιγκτον για «επίλυση» του Κυπριακού. Ο Πάουελ συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιούλ, και τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

Σε ό,τι αφορά στη στάση της κάθε πλευράς, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Τάσου Παπαδόπουλου, Μάριος Καρογιάν, τόνισε χτες ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης για το Κυπριακό με καλή θέληση και ξεκάθαρες θέσεις. Αντίθετα, είπε, η τουρκική πλευρά δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. Ο Καρογιάν είπε ότι οι χειρισμοί του Προέδρου Παπαδόπουλου θα είναι σύμφωνοι με όσα συζητήθηκαν τόσο στο κυπριακό Εθνικό Συμβούλιο όσο και στις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε χτες το μεσημέρι ότι στη χτεσινοβραδινή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, οι δύο πλευρές θα εξηγούσαν τις αλλαγές που θέλουν να γίνουν επί του σχεδίου Ανάν. Οπως έλεγε, τον έχουν καλέσει «σε μία συνάντηση» και θα πήγαινε. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, «ενδεχομένως να αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη αύριο (σ.σ.: σήμερα), μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών». Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», ο Ντενκτάς έχει «παράπονο» με τη διαδικασία, επειδή ο Ανάν δεν επικοινώνησε μαζί του προτού απευθύνει τις προσκλήσεις για τις συνομιλίες. Οτι ο Ανάν τον παραγνώρισε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Την ίδια ώρα - προφανώς σε μια κίνηση τακτικής - ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωνε ότι η αποχώρηση του Ντενκτάς από τις συνομιλίες για το Κυπριακό είναι «εκτός συζήτησης». Συμπλήρωσε ότι η Αγκυρα έδωσε στον Ρ. Ντενκτάς έναν «οδικό χάρτη»: «Του έχουμε δώσει έναν οδικό χάρτη. Θα δούμε πόσο θα τον τηρήσει και πόσο θα παρεκκλίνει από αυτόν». Ο Ερντογάν έκανε λόγο για «απόφαση αρχής» που έλαβε μαζί με τον Ντενκτάς. Ερωτηθείς τι θα συμβεί αν ο Ντενκτάς δεν τηρήσει τον οδικό αυτό χάρτη, ο Τ. Ερντογάν προειδοποίησε ότι το ψευδοκράτος «θα πληρώσει το τίμημα».

Σημειώστε, όμως, ότι πέρα από τις εύηχες δηλώσεις, η τουρκική πλευρά συνεχίζει να επικαλείται - όπως και ο «σκληροπυρηνικός» Ντενκτάς - τη διαμορφωθείσα μετά την εισβολή και την κατοχή «πραγματικότητα» στο νησί και την ύπαρξη δύο οντοτήτων. Εμμέσως πλην σαφώς ζητά την αναγνώριση του ψευδοκράτους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διχοτομημένη Κύπρο και το διαιρεμένο λαό της.

Το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα

Με τις επιστολές-προσκλήσεις που απέστειλε πρόσφατα στους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών, ο Ανάν όρισε το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα:

  • 10 του Φλεβάρη: Επανέναρξη συνομιλιών στη Νέα Υόρκη και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις 26 του Μάρτη

Στο μεσοδιάστημα: Τα δύο μέρη πρέπει αμέσως να διορίσουν τεχνικές επιτροπές και υποεπιτροπές, οι οποίες σε συνεργασία με τον ΟΗΕ από τις 16 του Φλεβάρη μέχρι τις 26 του Μάρτη θα παραδώσουν τις Συνθήκες Συνεργασίας, τους Ομοσπονδιακούς νόμους αλλά και τους νόμους των κρατιδίων. Από τις 28 του Φλεβάρη μέχρι τις 12 του Μάρτη θα διοριστεί επιτροπή που θα επιλέξει τη σημαία και το νέο εθνικό ύμνο. Επίσης, τα μέρη μέχρι τις 12 του Μάρτη θα πρέπει να παραδώσουν στον ΓΓ την πρότασή τους για το Σύνταγμα των συνιστώντων κρατών. Επιπλέον, τα μέρη πριν από τις 19 του Μάρτη θα συμφωνήσουν στο διορισμό Ανωτάτου Μεταβατικού Δικαστηρίου και Μεταβατικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας.

  • 26 του Μάρτη - 31 του Μάρτη θα ολοκληρωθεί το σχέδιο επίλυσης με τη συμπλήρωση των όποιων κενών υπάρχουν (λόγω διαφωνιών των δύο πλευρών) από τον ίδιο τον Ανάν! Αναλαμβάνει δηλαδή χρέη επιδιαιτητή.
  • 31 του Μάρτη: Υπογραφή της συμφωνίας.
  • Μέχρι τις 9 του Απρίλη οι εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία θα παραδώσουν γραπτώς στον ίδιο τον ΓΓ εγγυήσεις ότι θα αποδεχτούν το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων και θα υπογράψουν με την Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία τις συμφωνίες και τα στοιχεία που αποτελούν τη νέα κατάσταση πραγμάτων, η οποία θα καταχωρηθεί ως διεθνής Σύμβαση σύμφωνα με το άρθρο 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
  • 21 του Απρίλη: Διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στις δύο πλευρές επί του σχεδίου επίλυσης. Μεσάνυχτα 21ης του Απρίλη τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία, αν φυσικά εγκριθεί από τα δημοψηφίσματα. Διαφορετικά δεν ισχύει τίποτα. Το ερώτημα των δημοψηφισμάτων; «Αποδέχεστε τη θεμελιώδη συμφωνία με όλα τα παραρτήματά της, όπως επίσης και το Σύνταγμα του ελληνοκυπριακού / τουρκοκυπριακού του συνιστώντος κράτους και τις πρόνοιες της νομοθεσίας ώστε να τεθούν σε εφαρμογή και να τεθεί σε ισχύ μία νέα κατάσταση πραγμάτων, με την οποία η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ ενωμένη; Ναι / Οχι».
Γιατί ψηφίζω ΚΚΕ

Ζούμε σε μία περίοδο, που χαρακτηρίζεται από επιδρομές στις λαϊκές κατακτήσεις, αλλαγές στα σύνορα, σκληρό ανταγωνισμό για τη διανομή και αναδιανομή των αγορών και του πλούτου, που παράγουν με ιδρώτα και αίμα οι εργαζόμενοι.

Οι αξίες της ταξικής πάλης του κοινωνικού αγώνα αμφισβητούνται και λοιδορούνται. Καταπατούνται ωμά τα δικαιώματα και οι στοιχειώδεις ελευθερίες. Συσσωρεύονται κεφάλαια και κέρδη, ενώ οι εργαζόμενοι βιώνουν μια βασανιστική καθημερινότητα.

Η νέα γενιά μεγαλώνει σε πλήρη ανασφάλεια.

Η παιδεία αποτελεί για τις λαϊκές οικογένειες από τα πιο σημαντικά προβλήματα, αφού αυτό που επιτεύχθηκε είναι η σταδιακή και όλο μεγαλύτερη εμπορευματοποίησή της, η δε παραπαιδεία που διογκώθηκε είναι ο μεγάλος κερδισμένος. Το σύστημα υγείας, ο μεγάλος ασθενής που όλο και περισσότερο σπρώχνεται προς την ανταγωνιστικότητα και το κέρδος (π.χ. εισιτήριο για εξέταση απογευματινά ιατρεία με πληρωμή) εις βάρος των εργαζομένων.

Η ΝΔ μιλά για ελευθερία επιλογής γιατρού και επιλογές για όλους.

Τι ελευθερία επιλογής γιατρού μπορούν να έχουν τα 2.000.000 του πληθυσμού που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας, οι 500.000 και πλέον άνεργοι το 1,7 εκατ. που ζουν με 450 ευρώ, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι χιλιάδες ανασφάλιστοι και όσοι εργάζονται με μερική απασχόληση;

Η ανεργία ανέρχεται στο 11%, εάν αφαιρέσουμε τις κυβερνητικές αλχημείες, όπως Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης δηλαδή μοίρασμα μιας θέσης εργασίας σε δύο ή και τέσσερα άτομα, ή τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Εμείς σαν Ενωτική Δημοκρατική Κίνηση του Δήμου Πυθαγορείου, που όλα αυτά τα χρόνια σταθήκαμε μπροστάρηδες στους λαϊκούς αγώνες για τις συγκοινωνίες, το ασφαλιστικό, τα πεδία βολής, για την πραγματική ανάπτυξη του τόπου μας, τη δημιουργία θέσεων πλήρους εργασίας και όχι θέσεων μερικής απασχόλησης ή συμβασιούχων που δημιουργούν ρουσφετολογική σχέση μεταξύ Δημοτικής Αρχής και εργαζομένων προς άγραν ψήφων, που αγωνιζόμαστε για Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για Δημόσιο Σύστημα Υγείας, που πλήρως θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και που θα είναι λαϊκή περιουσία η φαρμακοβιομηχανία, απευθυνόμαστε προς:

Την εργατική τάξη, τους αγρότες, τις γυναίκες, τη νεολαία, τους εμπόρους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους συνταξιούχους, τους ανθρώπους της Τέχνης και των Γραμμάτων, τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας, Πυροσβεστική, Λιμενικό, στα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, στον κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο και ιδιαίτερα σε αυτούς που μας εμπιστεύτηκαν στις δημοτικές εκλογές με την ψήφο τους, όταν βρεθούν μπροστά στην κάλπη να δώσουν ένα δυνατό χαστούκι στο δικομματισμό και να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, διότι απέδειξε ότι είναι το μόνο κόμμα που αντέχει, ξέρει να μάχεται, προσπαθεί για την ενότητα και τη συσπείρωση, σέβεται τις συνεργασίες, η δε πολιτική του απαντά στο σήμερα και το αύριο των λαϊκών συμφερόντων.

Για το λαό δεν υπάρχει άλλη επιλογή, εάν θέλει να ανοίξει στις 8 του Μάρτη ένα παράθυρο αισιόδοξης προοπτικής απ' όπου θα φυσήξει αναγεννητικός αέρας Λαϊκής Δυναμικής.


Δημήτριος ΜΑΥΡΑΤΖΩΤΗΣ
Επικεφαλής της Ενωτικής Δημοκρατικής Κίνησης του Δήμου Πυθαγορείου Σάμου

Σήμερα στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 17.00 στα πλαίσια της εκπομπής «Ματιά ρεπόρτερ» συνδικαλιστές, εργαζόμενοι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ, μιλούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και που είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής (ανεργία, ελλιπή μέτρα προστασίας...). Επιμέλεια - παρουσίαση: Ειρήνη Μπλαντίδη
  • Στις 18.00 στην εκπομπή «ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ», ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συνομιλεί με τους καλεσμένους του για τις πολιτικές εξελίξεις, την Παιδεία και οι θέσεις των κομμάτων.
  • Στις 20.00 στην εκπομπή «ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή συνομιλεί με τους καλεσμένους της, για τις εξελίξεις στον τομέα της άμυνας και οι θέσεις των κομμάτων.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ» ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητάει με τη Διαμάντω Μανωλάκου για τη διεύρυνση της ΕΕ και τη θέση του ΚΚΕ.

Στις 23.10 ένα αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία, με αφορμή τη συμπλήρωση 29 χρόνων από τον θάνατό του. Επιμέλεια - παρουσίαση: Γιώργος Μηλιώνης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
«Ψήφος αντίστασης η ψήφος στο ΚΚΕ»

Περιοδείες του υποψήφιου βουλευτή επικρατείας του ΚΚΕ, σε χώρους δουλιάς στην Πάτρα

«Η ψήφος στο ΚΚΕ και η ισχυροποίησή του είναι ικανή να δημιουργήσει τον κυματοθραύστη που επάνω του θα βρίσκει αντίσταση η αντιλαϊκή πολιτική και παράλληλα θα αναζωογονήσει το λαϊκό κίνημα και την ελπίδα του λαού για ένα καλύτερο αύριο».

Αυτό τόνισε, χτες, σε περιοδεία στην Πάτρα ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, σε συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο με τους εργαζόμενους της πόλης, επισκεπτόμενος μια σειρά από εργασιακούς χώρους.

Στο μηχανουργείο της ΒΙΟΣΕΛ, ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε πως οι επικείμενες εκλογές αποτελούν μια καλή ευκαιρία να στείλουν μηνύματα ανυπακοής στην πολιτική των κομμάτων του δικομματισμού και κάλεσε τους ίδιους τους εργάτες να προωθήσουν την πολιτική του Κόμματος.

Στη συζήτηση, που ακολούθησε, τέθηκε από τους εργαζόμενους το ζήτημα των συνεργασιών. «Γιατί δε συνεργάζεστε, όπως ακούμε τελευταία, και με το ΣΥΝ». Ο Γ. Μαυρίκος, αφού ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ, τους έβαλε τα εξής ερωτήματα: «Πώς μπορούμε, για παράδειγμα, να συνεργαστούμε με το κόμμα εκείνο που έβαλε την υπογραφή του για να αποδιαρθρωθούν οι εργασιακές σχέσεις. Που λειτουργεί ως προθάλαμος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και συνεργάστηκαν μαζί στις πρόσφατες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;. Η αριστερά, αν μη τι άλλο, πάντα διακρινόταν για τη φερεγγυότητα και τη συνέπεια». Για να προσθέσει ο Γιώργος Πετρόπουλος, υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, που συνόδευσε μαζί με αντιπροσωπεία της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ τον Γ. Μαυρίκο, χαρακτηριστικά: Εγώ, όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι ήμουν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Εδώ και λίγα χρόνια συμπορεύομαι με το ΚΚΕ, το οποίο συνάντησα στους δρόμους του αγώνα να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Σας καλώ κι εσάς να κάνετε το βήμα και να στηρίξετε και με την ψήφο σας το ΚΚΕ».

Στείλτε αγωνιστικό μήνυμα

Ακολούθησε περιοδεία στην ΔΕΥΑΠ και στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ, όπου αναπτύχθηκε μια ζωντανή πολιτική συζήτηση. «Ποια είναι η πορεία του ΟΣΕ τα τελευταία 10 - 15 χρόνια; Ποια είναι η μοίρα των υπολοίπων πρώην ΔΕΚΟ που ιδιωτικοποιήθηκαν μερικώς; Αν πιστεύετε πως ήταν προς το συμφέρον του λαού και των εργαζομένων, τότε ψηφίστε τους. Αν όχι έχετε χίλιους και έναν λόγους να τους καταψηφίσετε» ήταν η πρώτη παρατήρηση του Γ. Μαυρίκου.

«Γιατί το ΚΚΕ δεν έχει μεγάλο ποσοστό, αφού αποδεδειγμένα στέκεται στο πλευρό του λαού; Μήπως τελικά είναι χαμένη η ψήφος στο ΚΚΕ. Και αν όχι γιατί να το ψηφίσουμε;», ήταν μόνο μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν στο στέλεχος του Κόμματος. «Κριτήριο ψήφου πρέπει να είναι η στάση και η θέση του ΚΚΕ καθώς και των υπολοίπων κομμάτων στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το λαό και τη νεολαία. Κάποιοι έχουν σοβαρές ευθύνες για τη χειροτέρευση της κατάστασης των λαϊκών στρωμάτων και πρέπει να τιμωρηθούν γι' αυτό», ενώ ο Γ. Πετρόπουλος συμπλήρωσε: «Οσοι πήγαμε στρατό και ξέρουμε από όπλα γνωρίζουμε πως για να διορθώσουμε τη σκόπευση "πειράζαμε" μια βίδα. Σήμερα, χρειάζεται ένα κλικ αριστερά για να βρει η ψήφος το κέντρο που είναι το ΚΚΕ».

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ στα γραφεία της ΝΕ.

Ψήφος στο ΚΚΕ, η ελάχιστη υποχρέωσή μου σήμερα

- Μετά την κατάρρευση των σοσιαλιστικών χωρών και την υποχώρηση της δύναμης των κομμουνιστικών κομμάτων σ' όλες τις χώρες, ο κόσμος έγινε καλύτερος ή χειρότερος;

- Στη χώρα μας, η αρνητική επίδραση της παγκόσμιας κατάστασης και στο ΚΚΕ λειτούργησε θετικά ή αρνητικά για το εργατικό και λαϊκό κίνημα;

- Οι όποιες θετικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν από το 1981 και μετά γιατί αμφισβητούνται και καταργούνται από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ;

- Γιατί οι της «ανανέωσης», αφού απαλλάχτηκαν από τα μαρξιστικά - λενινιστικά πρότυπα δεν κατάφεραν να φτιάξουν το δικό τους ισχυρό κόμμα;

Τα ερωτήματα αυτά (μαζί με χιλιάδες άλλα) με απασχολούν σαν άνθρωπο που βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων - την κρίσιμη εποχή του 13ου Συνεδρίου - και επέλεξε το δρόμο της «ανανέωσης», του «εκσυγχρονισμού» και της αντιπαράθεσης με το ΚΚΕ.

Σήμερα, οι απαντήσεις είναι εύκολες και δεν έχω την πρόθεση να κάνω τον έξυπνο με τα αυτονόητα. Η μαγκιά θα ήταν να κάνεις τις σημερινές εκτιμήσεις τότε, πριν 10-12 χρόνια και εγώ αυτή τη δύναμη και την ικανότητα δεν την είχα. Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη είναι δική μου.

Μπροστά στις εκλογές, θα ήθελα να συνοδεύσω τη θετική ψήφο μου στο ΚΚΕ με μερικές σκέψεις.

Δεξιότερα του Μπλερ το νέο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Γιώργου;

Η παγκόσμια κυριαρχία των Αμερικανών έφερε πολέμους, καταλήψεις χωρών, χτύπημα των κοινωνικών κατακτήσεων, έφερε τον κόσμο 10ετίες πίσω. Εδωσε όμως τη δυνατότητα σε εκατομμύρια ανθρώπους να δουν καθαρά το πραγματικό πρόσωπο του καπιταλισμού. Εδωσε τη δυνατότητα να γίνει ευρέως κατανοητό ότι η νέα τάξη πραγμάτων δεν μπορεί να υπερνικηθεί με έναν απλό κοινοβουλευτικό περίπατο και με ανώδυνες μεταρρυθμίσεις όσο χρήσιμες και αν είναι αυτές για τη ζωή των ανθρώπων.

Στις σημερινές συνθήκες, και στη χώρα μας, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από το σύστημα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις συγκράτησης και αφομοίωσης όλων εκείνων των κοινωνικών δυνάμεων που κατανοούν την ουσία των αρνητικών αλλαγών και έχουν την πρόθεση να αντιδράσουν.

Και εδώ έχουμε το σημαντικό ρόλο που καλείται να παίξει ακόμα ένας Παπανδρέου.

Με τη διάλυση του παλιού ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία ενός ευρύτερου σχήματος προσπαθούν να περάσουν την αντίληψη στο λαό ότι γεννιέται κάτι το καινούριο, το προοδευτικό και σ' αυτή τη λογική μεθόδευσαν και τη «συμμετοχή» των πολιτών στην εκλογή του νέου προέδρου.

Στην πραγματικότητα, έχουμε μια καλοστημένη προσπάθεια να μετατοπιστεί, και επίσημα, το ΠΑΣΟΚ αρκετά δεξιότερα, καταλαμβάνοντας ζωτικό χώρο από τη ΝΔ. Σ' αυτή τη μετατόπιση η συμμετοχή των μη μελών του ΠΑΣΟΚ στην «εκλογή» του Γ.Π. έχει κυρίως την έννοια της δημιουργίας συνενόχων - συνυπευθύνων και δευτερευόντως όλα όσα ισχυρίζονται.

Προσπαθούν να περάσουν την αντίληψη ότι το σημερινό δημιούργημα είναι κάτι ανάλογο με το ΠΑΣΟΚ του 1974. Ομως, το 1974 το ΠΑΣΟΚ είχε τα τότε χαρακτηριστικά, επειδή διαμορφώθηκε με την υποχρέωση να ξεπεράσει την Κομμουνιστική Αριστερά που έβγαινε από την παρανομία και τα ξερονήσια, με το κύρος της δύναμης που σήκωσε το βάρος της αντίστασης στη χούντα και την αμερικανοκρατία. Σήμερα, που το κομμουνιστικό κίνημα είναι αδυνατισμένο, η σοσιαλδημοκρατία δείχνει, και στην Ελλάδα, το πραγματικό της πρόσωπο, αφού μπορεί ευκολότερα στο «νέο», που πάει να φτιάξει, να χωράει άνετα ο κ. Α. Ανδριανόπουλος και να είναι το πρώτο ευρωπαϊκό κόμμα που στήνεται με βάση τα αμερικάνικα πρότυπα.

Σέβομαι όσους προέρχονται από την ευρύτερη αριστερά και τους συγκινούν ή συγκίνησαν οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, ο προοδευτικός εκσυγχρονισμός, η συμμετοχή στη διακυβέρνηση του τόπου. Οι ίδιοι άνθρωποι, με βάση την πείρα τους και τις γνώσεις τους πρέπει, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον, να παραδεχτούν ότι χωρίς ισχυρό Κομμουνιστικό Κίνημα στη χώρα μας προοδευτικές αλλαγές δεν μπορούν να στεριώσουν.

Ενας προοδευτικός πολίτης μπορεί να συμμετέχει στα κοινά, να ενισχύει διάφορες πρωτοβουλίες στο μαζικό κίνημα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων, αλλά, παράλληλα, να βρίσκει τη δύναμη να ψηφίζει και να ενισχύει σταθερά την Κομμουνιστική Αριστερά, για να μπορεί να επιδρά καταλυτικά ρυμουλκώντας - αναγκάζοντας τους κάθε φορά κυβερνώντες να παίρνουν υπόψη τους την εξ αριστερών απειλή.

Το σύστημα δεν αισθάνεται σαν απειλή τη σκόρπια διαφορετική γνώμη του κάθε απλού ανθρώπου, όσο σημαντική και αν είναι αυτή. Οσοι θέλουν, λοιπόν, να απειλήσουν σοβαρά το σύστημα, να στείλουν μηνύματα, να, να..., υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος: Να ψηφίζουν, να ενισχύουν το Κομμουνιστικό Κόμμα, ακόμα και αν έχουν επιφυλάξεις ή είναι αντίθετοι με τη μελλοντική κοινωνία που προτείνει.

Εκλογική ή πολιτική - ουσιαστική συνεργασία ζητάει ο ΣΥΝ;

Σέβομαι τους ανθρώπους του ΣΥΝ που προσπαθούν να εκφράσουν ένα τμήμα της κοινωνίας. Ομως, νιώθω την επιθυμία να ρωτήσω:

  • Γιατί κλαψουρίζουν λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές για συνεργασία με το ΚΚΕ;
  • Γιατί δεν είναι ειλικρινείς με τους εαυτούς τους, αφού γνωρίζουν ότι πριν απ' όλα οι ίδιοι δε θέλουν και δεν μπορούν να κάνουν ούτε αυτό το βήμα σήμερα;

Σκέφτομαι το εξής:

Αν η κ. Παπαρήγα ενημέρωνε και από τα ΜΜΕ ότι το ΚΚΕ καλεί τον ΣΥΝ να φτιάξουν κοινούς εκλογικούς συνδυασμούς, τότε αυτομάτως, η μισή ηγεσία της Κουμουνδούρου και ένα σημαντικό τμήμα της βάσης του θα πήγαιναν κατ' ευθείαν στον Γιώργο. Οι ιδεολογικοί και πολιτικοί δεσμοί τμήματος του ΣΥΝ με το μεγαλύτερο κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας δεν είναι κακό πράγμα, όμως αυτή είναι η πραγματικότητα. Εδώ, στον ΣΥΝ, υπήρξαν ισχυρά τραντάγματα για μια απλή συνεργασία με την ΚΕΔΑ. Ο κ. Χατζησωκράτης με τις δηλώσεις του και ο κ. Κύρκος με την πικρία του έδειξαν αν ο ΣΥΝ αντέχει και επιθυμεί κοινή δράση με το ΚΚΕ. Ασφαλώς και είναι δικαίωμα του ΣΥΝ να πολιτεύεται όπως επιθυμεί. Το ζήτημα είναι γιατί δεν είναι ειλικρινείς. Εκτός και αν η μη ρεαλιστική σήμερα πρόταση (περί συνεργασίας με το ΚΚΕ) ήταν μέσα στη συμφωνία με την ΚΕΔΑ για τους γνωστούς και κατανοητούς λόγους.

Και όμως το ΚΚΕ στάθηκε όρθιο

Πριν και μετά το 13ο Συνέδριο ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά. Εμείς που αντιπαρατεθήκαμε με το Κόμμα θεωρούσαμε ότι όσοι έμειναν σ' αυτό δεν έχουν πλέον δυνατότητες... Υποτιμούσαμε τους απλούς ανθρώπους στις γειτονιές και στις επιχειρήσεις που επέμεναν να κρατάνε τις δικές τους δάδες αναμμένες. Νομίζαμε ότι εμείς είμαστε οι έξυπνοι και οι πονηροί που βλέπαμε το μέλλον.

Η ζωή δικαίωσε τους ανθρώπους που επέλεξαν να παραμείνουν στις θέσεις τους, αποκρούοντας τις τεράστιες πιέσεις που προξένησε η κατάρρευση των σοσιαλιστικών χωρών και η κυριαρχία της νέας τάξης πραγμάτων. Σίγουρα, το μέλλον του κόσμου δεν μπορεί να 'ναι το χτες. Ομως, η κοσμοϊστορική σημασία της Οχτωβριανής Επανάστασης και η επίδραση του επιστημονικού έργου των κλασικών του σοσιαλισμού δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Σέβομαι, στο χώρο που εργάζομαι, στη ΔΕΗ, τους κομμουνιστές που μας προειδοποιούσαν τι θα συμβεί με τα μέτρα του εκσυγχρονισμού, αλλά εμείς.....

Οταν εγώ έλεγα «ναι» στη μετοχοποίηση, αυτοί έλεγαν «όχι». Οταν εγώ συμφωνούσα με την αρχική ρύθμιση για το Ασφαλιστικό, αυτοί φώναζαν τι θα συμβεί και είχαν δίκιο. Οταν εγώ ανεχόμουν την κατάντια του συνδικαλιστικού κινήματος και τη διάλυση - απαξίωση της μεγαλύτερης επιχείρησης αυτοί μάς προειδοποιούσαν γι' αυτό που έγινε και μας τρομάζει.

Σήμερα, εγώ το ελάχιστο που μπορώ να κάνω είναι να ψηφίσω το Κομμουνιστικό Κόμμα.


Παναγιώτης ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Π.Κυριακόπουλος ήταν μέχρι το 1991 μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μες στην ανασφάλεια οι νέοι στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ

Περιοδεία των υποψηφίων βουλευτών του ΚΚΕ στην Α' Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης Ν. Νικοπολιτίδου και Θ. Κυριακίδη

Με τους νέους που βρίσκονται στο κατώφλι της αγοράς εργασίας, τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, συζήτησαν χτες ο Θόδωρος Κυριακίδης και η Νένα Νικοπολιτίδου, υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στην Α΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης, κατά την περιοδεία τους στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ. Προβληματισμοί και σχόλια για το κλίμα της προεκλογικής περιόδου, αλλά προπάντων η ανασφάλεια για το εργασιακό τους μέλλον, μονοπώλησαν την κουβέντα των σπουδαστών με τους υποψήφιους βουλευτές του Κόμματος, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη, η νεανική ψήφος στις εκλογές να είναι κόκκινη και να αποτελέσει δυναμική συνέχεια των αγώνων που η νεολαία έδωσε όλο το προηγούμενο διάστημα για τα δικαιώματά της.

Στα πηγαδάκια των δευτεροετών σπουδαστών η συζήτηση με τους υποψήφιους βουλευτές του Κόμματος επικεντρώθηκε στην εμπειρία από την πρακτική άσκηση. Οι σπουδαστές της Σχολής μαθαίνουν από πρώτο χέρι και αρκετά νωρίς τις συνθήκες εκμετάλλευσης που επικρατούν στον κόσμο της αγοράς, αφού, όπως λένε, «οι περισσότεροι δουλεύουμε πλήρες ωράριο για 10 ευρώ μεροκάματο και μισό ένσημο. Κάποιοι παίρνουν και 15, δουλεύουν όμως δέκα και δώδεκα ώρες».

Στους δύο κύκλους των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη φοιτούν σήμερα περίπου 1.650 σπουδαστές. Το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων καλύπτεται από ωρομίσθιους και αναπληρωτές καθηγητές, οι οποίοι αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία του εκπαιδευτικού προσωπικού. Από τους 220 εκπαιδευτικούς των σχολών, μόλις οι 46 είναι μόνιμοι, με τους υπόλοιπους να βρίσκονται σε καθεστώς διαρκούς ομηρίας από την εκάστοτε κυβέρνηση, βιώνοντας στο πετσί τους την εργασιακή ανασφάλεια.

«Η ψήφος σας στο ΚΚΕ θα συμβάλλει, ώστε ο αγώνας για σταθερή και πλήρη εργασία να συνεχιστεί από τις 8 του Μάρτη από καλύτερες θέσεις. Δυναμώνοντας το ΚΚΕ δυναμώνετε τη δική σας φωνή», επισήμανε στους εκπαιδευτικούς ο Θόδωρος Κυριακίδης. Κλείνοντας τη συζήτηση με τους σπουδαστές, η Νένα Νικοπολιτίδου τόνισε την ανάγκη «η νεολαία, με την ψήφο της στο ΚΚΕ, να καταδικάσει τα κόμματα εκείνα που σχεδιάζουν ένα μέλλον με ανεργία και ανασφάλιστη εργασία για τους νέους».

Μακρύ ταξίδι μέρας μέσα στη νύχτα

Του πονούσαν τα πόδια. Δεν είναι εύκολο στα ογδόντα παρά να στέκεσαι με τις ώρες όρθιος. Δεν ήταν και μόνος. Μαζί με αυτόν, όρθιοι για ώρες, κι άλλοι περήφανοι γέροντες. Μεσήλικες, μανάδες με άνεργους γιους και νέοι χωρίς μπάρμπα στην Κορώνη. Το αδιαχώρητο στο σουβλατζίδικο του Μπαγιάτη, που έγινε εκλογικό κέντρο για τις ανάγκες της «συμμετοχικής δημοκρατίας».

Ο γερο-Αβουλος γυρνούσε το κεφάλι γύρω γύρω, από το ακίνητο σώμα του, σαν περισκόπιο από υποβρύχιο, για να αποτυπώσουν τη φάτσα του, τα τοπικά στελέχια του κόμματος. Το ίδιο κάνανε οι περισσότεροι.

Αχ, θα μπορούσε να τους αφήσει να τον καυτηριάσουν. Οπως κάνουν οι καουμπόηδες στα γελάδια να ξέρουν ποια είναι δικά τους.

Στη ζωή του δεν είχε σηκώσει το κεφάλι από το μικροσυμφέρον, όμως ήξερε ότι τα αφεντικά ψάχνουν για προσχήματα, γιατί έτσι κι αλλιώς σου κάνουν τη ζωή πατίνι. Οχι, δε θα την πατούσε, όπως ο γείτονάς του ο Ακλόνητος, που δεν πήγε να ψηφίσει το 1946. Ούτε ένα παιδί του, έστω κι εγγόνι, δεν έγινε δημόσιος υπάλληλος. Ενώ αυτός..! Ασ' τα να πάνε στο διάλο, σκέφτηκε μεγαλόφωνα. Κανένας δεν τον πρόσεξε, γιατί όλοι ζητούσαν να τους προσέξουν. Οταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, ο Αβουλος έκανε τον απολογισμό της συνεισφοράς του, μέσω της «συμμετοχικής δημοκρατίας». Για τα ποσοστά που πήρε ο αρχηγός, μπαίνουμε ως κόμμα στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες και ίσως βρεθεί ο τάφος του Τσαουσέσκου γιατί θα τρίζουν τα κόκαλά του. Και του χρόνου!


Μ. ΞΥΛΑΚΗΣ

ΛΕΣΒΟΣ
Ξεδιπλώνεται η προεκλογική δραστηριότητα

Σοβαρός προβληματισμός αναπτύσσεται στα λαϊκά στρώματα κατά τις περιοδείες και συζητήσεις που ξεδιπλώνουν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ, απ' άκρου σ' άκρου στο νομό.

Την Κυριακή ο Ηλίας Βουλβούλης επισκέφτηκε τη Λήμνο και μίλησε σε εκδήλωση της ΑΕ Αήμνου του ΚΚΕ για την Παιδεία, όπου τόνισε ότι «η κυβέρνηση και ΝΔ μέσα και από τα προγράμματά τους προχωρούν στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της γνώσης και της εκπαίδευσης, παραδίνοντας τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στο κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις. Αναγκάζουν τον εργαζόμενο γονιό να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών του, για να φτάσουν τελικά να καταλήξουν μισομορφωμένοι, μισοκαταρτισμένοι, μισοάνεργοι, βορά στις κερδοσκοπικές ορέξεις του κεφαλαίου».

«Δεν είναι τυχαίες οι προτάσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ για "μη κρατικά πανεπιστήμια"», επισήμανε ο Ηλίας Βουλβούλης «ούτε είναι τυχαία η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για συγχώνευση του υπουργείου Παιδείας με το υπουργείο Εργασίας. Σκοπεύουν, τόνισε, να προωθούν τους μισοκαταρτισμένους νέους, που θα βγαίνουν από τα κάθε λογής ΙΕΚ και τα ΤΕΙ και Πανεπιστήμια, στις επιχειρήσεις που θα ελέγχουν όλα τα παραπάνω».

Ο Η. Βουλβούλης ανέπτυξε την πρόταση του ΚΚΕ για «ενιαίο υποχρεωτικό δημόσιο και δωρεάν 12χρονο σχολείο που θα μορφώνει τους νέους και θα διαμορφώνει πολίτες υπεύθυνους, με ολοκληρωμένη προσωπικότητα και κρίση, για ενιαία δημόσια και δωρεάν ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, που θα αξιοποιούν την έρευνα προς όφελος της κοινωνίας και όχι των μονοπωλίων, για πτυχία που θα εξασφαλίζουν δουλιά στους κατόχους τους». Κάλεσε, τέλος, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές «να γράψουν τον επίλογο στο ζήτημα "παιδεία" με δυναμικούς αγώνες μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους μικρομεσαίους, με λαϊκό μέτωπο, ενισχύοντας στις 7 του Μάρτη αποφασιστικά το ΚΚΕ».

Στη Λήμνο εξάλλου περιόδευσε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, όπου επισκέφθηκε τους μικρομεσαίους και επαγγελματίες της Μύρινας, τα χωριά Ατσική, Μούδρο, Καμίνια, Αγιο Δημήτριο, Νέα Κούταλη, Πλάκα, Παναγιά και Κοντοπούλι και συνομίλησε με τους κατοίκους, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους ψαράδες, καλώντας τους να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ΚΚΕ και να μαυρίσουν το δικομματισμό που τους επιφυλάσσει νέα χειρότερη πολιτική λιτότητας από τις 8 του Μάρτη.

Την Κυριακή ο Σταύρος Σκοπελίτης επισκέφτηκε τα χωριά Αργενο, Σκαμιά και Λεπέτυμνο όπου συζήτησε με τους κτηνοτρόφους τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία όπως είπε «οφείλονται στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που μας υποχρεώνει να εισάγουμε γαλακτοκρεατοκομικά προϊόντα και ταυτόχρονα μας βάζει πλαφόν στην παραγωγή, παρά το ότι ως χώρα είμαστε ελλειμματική σ' αυτά». Ο Στ. Σκοπελίτης κάλεσε τους αγροτοκτηνοτρόφους να «ενισχύσουν το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που έγκαιρα τους προειδοποίησε για τα αντιλαϊκά μέτρα, όταν οι άλλοι γνώριζαν αλλά έκρυβαν, το κόμμα που παλεύει για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Ο Βαγγέλης Παλαιολόγος τη Δευτέρα περιόδευσε στο Παλαιοχώρι, όπου είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει το μαρασμό και την ερήμωση που δημιούργησε η αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη λεσβιακή ύπαιθρο. Εκεί συνομίλησε με τους λιγοστούς κατοίκους, οι οποίοι του επισήμαναν την ανυπαρξία υποδομών και το κακό χάλι στο οποίο βρίσκονται όσες έγιναν π.χ. δρόμοι, πράγμα που έδωσε την ευκαιρία στον υποψήφιο βουλευτή να επισημάνει ότι «η ανάπτυξη που επαγγέλλονται οι εταίροι του δικομματισμού, είναι ανάπτυξη που υπηρετεί τους λίγους. Τα όποια έργα γίνονται, τόνισε, εξυπηρετούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τις ανάγκες τους και γι' αυτό ο λαός πρέπει να δώσει στα κόμματα της πλουτοκρατίας ένα καλό μάθημα, υπερψηφίζοντας το ΚΚΕ».

Χτες το βράδυ ο Ηλίας Βουλβούλης περιόδευσε στην Κουλμπάρα της Μυτιλήνης, ο Βαγγέλης Παλαιολόγος στα Βασιλικά και το Σταυρό και ο Σταύρος Σκοπελίτης στα χωριά Κάτω Τρίτος Ιππειος, Συκούντα.

Σήμερα Τετάρτη το πρωί ο Σταύρος Σκοπελίτης θα περιοδεύσει στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου και το βράδυ στην Αγία Παρασκευή και τη Νάπη, ενώ ο Ηλίας Βουλβούλης θα περιοδεύσει στη Λαγκάδα.

Αλλάζουν τα «αυτονόητα»...

Πρώτα της μαθαίνουν ότι Παιδεία σημαίνει προνόμιο για λίγους (αφού όταν θα έπρεπε να απορροφήσει γνώση, δούλευε για να πληρώσει τα φροντιστήρια, το φοιτητικό νοίκι, ή και για να συμπληρώσει το οικογενειακό εισόδημα). Μετά της λανσάρουν ως «φυσιολογικό» το να τριγυρνά από τη μια δουλιά, όπου έμεινε για πέντε μήνες, στην επόμενη, όπου θα μείνει για άλλους επτά. Το να υπογράφει στο συμβόλαιό της ότι δε θα κάνει παιδί, ειδάλλως θα μείνει στο δρόμο. Το να φορολογείται, αλλά αυτό να μην την εμποδίζει να ακριβοπληρώνει την απουσία κρατικών βρεφονηπιακών σταθμών. Η ανισοτιμία για τη νέα γυναίκα γίνεται εμφανέστερη όταν εντάσσεται στην παραγωγή, όταν αποκτά οικογένεια...

Το πιο κρίσιμο σημείο που πρέπει να εμπεδώσει είναι το εξής: «Συγκερασμός οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων..., το να γίνεται η εργαζόμενη δύο κομμάτια: Το ένα δουλεύει για να συμπληρώνει το οικογενειακό ξεροκόμματο της λαϊκής οικογένειας και για να μένει η υπεραξία της στην τσέπη του εργοδότη, και το άλλο καλύπτει τα κενά που αφήνει το "κοινωνικό κράτος"...».

Τα «αυτονόητα» της σταθερής δουλιάς, της δωρεάν Υγείας, της Ασφάλισης και της σύνταξης, «μας τελείωσαν». Οι «φρέσκες προσφορές» που φιγουράρουν προεκλογικά στις βιτρίνες του δικομματισμού υποβάλλουν άλλα «αυτονόητα». Από το να φτάνουν νέοι στα 28 τους χρόνια χωρίς ούτε ένα ένσημο, μέχρι το να «παρέχουν» σε εργοδότες ανασφάλιστη εργατική δύναμη άνεργων μανάδων.

Στα εξαντλητικά ωράρια, στην απουσία ελεύθερου χρόνου, στο πλήθος των υποχρεώσεων με τις οποίες χρεώνεται η νέα γυναίκα, που λειτουργούν ανασταλτικά στην αντίστασή της, έρχεται να προστεθεί η μεγάλη απάτη του «εφικτού»: «Εφικτό είναι ό,τι βολεύει την αγορά. Αυτή σε ταΐζει, και μην της πας κόντρα». Η αμφισβήτηση πρέπει να καμφθεί. «Το δίκιο που πνίγει» την εργαζόμενη, να χαλιναγωγηθεί.

Στις 7 του Μάρτη, είναι η ίδια η πείρα της νέας γυναίκας που θα την κάνει να επιλέξει ψηφοδέλτιο. Η πείρα της εργαζόμενης που, με επτά ώρες ορθοστασία και 20 ευρώ τη μέρα, «προωθεί» τη νέα οδοντόκρεμα της «Κολγκέιτ», της εργαζόμενης που δεν της αναγνωρίζεται ούτε λεπτό ξεκούρασης παρά τους εντατικούς ρυθμούς εργασίας, που θέλει να κάνει οικογένεια αλλά δε «βγαίνει οικονομικά». Η πείρα που φωνάζει πως με τη μοιρολατρία και την ανοχή δίνει πάτημα για το χειρότερο. Οι νέες γυναίκες πρέπει να μπουν αποφασιστικά στο εργατικό και στο λαϊκό κίνημα, να μην εκλιπαρούν για το «μικρότερο κακό», να ξεδιαλύνουν στις συνειδήσεις τους πως «εφικτό» είναι ό,τι υπαγορεύουν οι λαϊκές ανάγκες. Για νέες κατακτήσεις, για να δώσει πιο γρήγορα καρπούς ο σπόρος της προοπτικής.

Εγκαίνια εκλογικών κέντρων

-- Το εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ στο Βόλο εγκαινιάζεται αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην οδό Καρτάλη 63 (τηλ. 24210.27966). Στο μεταξύ, σήμερα, στις 7 μ.μ., η Αχτίδα Εργατοϋπαλλήλων Μαγνησίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Ο αγώνας για την καθιέρωση του 35ωρου και οι θέσεις του ΚΚΕ».

-- Την Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο εκλογικό κέντρο της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας, πραγματοποιείται εκδήλωση Καρδιτσιωτών ετεροδημοτών.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Με αισιοδοξία στην εκλογική μάχη!

Εκδήλωση εγκαινίων του Εκλογικού Κέντρου του ΚΚΕ στην Καρδίτσα, χτες το απόγευμα

Πολλά μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έδωσαν το «παρών» τους στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Κόμματος στην Καρδίτσας, (Βάλβη 12), διαμηνύοντας την αποφασιστικότητά τους να δώσουν δυναμικά και ακατάπαυστα τη μάχη των εκλογών για την υπερψήφιση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ και την εκλογή κομμουνιστή βουλευτή στο νομό.

Την εκδήλωση εγκαινίων άνοιξε η Ντίνα Μπαντή, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Καρδίτσας του ΚΚΕ, η οποία κάλεσε τον Καρδιτσιώτικο λαό να στηρίξει το ψηφοδέλτιο του αγώνα και της προοπτικής του ΚΚΕ, που αποτελείται από προσωπικότητες γνωστές για της δράση τους στο μαζικό λαϊκό κίνημα. Αναφερόμενη στην προεκλογική δουλιά των κομμουνιστών τόνισε: «Αποφασίσαμε τις επόμενες μέρες να ανεβάσουμε ακόμα περισσότερο τη μαχητική μας παρουσία σε κάθε στέκι, σε κάθε δρόμο, σε κάθε γραφείο, σε κάθε σπίτι. Με το "Ριζοσπάστη", το εκλογικό μας υλικό και κυρίως με το κόκκινο ψηφοδέλτιο φιλοδοξούμε να κουβεντιάσουμε με όλους και για όλα τα ζητήματα».

Κάλεσμα αποφασιστικής ενίσχυσης του ΚΚΕ στις ερχόμενες εκλογές απηύθυνε στην ομιλία του και ο Αστ. Χαλάτσης, μέλος της Εκλογικής Επιτροπής Καρδίτσας του Κόμματος, ο οποίος τόνισε: «Ο νομός Καρδίτσας έχει πολλούς λόγους να στείλει κομμουνιστή βουλευτή στη Βουλή. Η εμπειρία του παρελθόντος επιβεβαιώνει αυτή μας την άποψη. Απευθυνόμαστε σε κάθε αριστερό, που στο παρελθόν βρεθήκαμε μαζί στους δρόμους του αγώνα και στη συνέχεια έκανε διαφορετικές επιλογές. Απευθυνόμαστε σε κάθε Καρδιτσιώτη και σε κάθε Καρδιτσιώτισσα, ανεξάρτητα από τις ενστάσεις και παρατηρήσεις που μπορεί να έχει για πλευρές της της πολιτικής του Κόμματος. Καλούμε όλους και όλες σε κοινή συστράτευση για την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ».

Και κατέληξε: «Ξέρουμε, πολύ καλά, πως η προσπάθειά μας διεξάγεται σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, σε ένα κλίμα που όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές θα φέρει πιο διακριτά τα στοιχεία της έντασης, της αποσιώπησης, της πόλωσης, της συκοφάντησης, των αποκλεισμών. Ηδη ανοίξαμε μέτωπο μ' αυτές και άλλες πολλές δυσκολίες. Αποφασίζουμε να δώσουμε τη μάχη της κάλπης με αισιοδοξία και αυταπάρνηση μέχρι το βράδυ της Κυριακής 7 Μάρτη, χωρίς καμιά αναβολή, χωρίς καμιά επανάπαυση, χωρίς κανένα εφησυχασμό».

ΤΑΚΗΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Δύναμη για το λαό η ισχυροποίηση του ΚΚΕ

Περιοδεία του υποψήφιου βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ σε εργασιακούς χώρους

Κοντά στους εργαζόμενους του εργοστασίου ετοίμου ενδύματος «ΛΟΥΠΑΣ», που εδώ και μια βδομάδα έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, βρέθηκε χτες ο Τ. Τσιόγκας, υποψήφιος βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ήταν εκεί. Ολοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν, άλλωστε, τον Τ. Τσιόγκα, που ως βουλευτής του ΚΚΕ και ως πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας δίνει τη μάχη για τα συμφέροντα του εργάτη, του άνεργου, του συνταξιούχου, μέσα και έξω από τη Βουλή, πρωτοστατώντας στους λαϊκούς αγώνες. Και συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι του εργοστασίου «ΛΟΥΠΑΣ» τον ξέρουν πολύ καλά, καθώς από την πρώτη στιγμή είναι συνέχεια στο πλευρό τους και μπροστά στον αγώνα που δίνουν, διεκδικώντας το δικαίωμα στη δουλιά. Οι 60 εργαζόμενοι της επιχείρησης προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, όταν ο εργοδότης τους αποφάσισε να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο και να τους πετάξει στο δρόμο της ανεργίας, ενώ, ταυτόχρονα, απαιτούν την καταβολή δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών που τους οφείλει. Η τραγική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου «ΛΟΥΠΑΣ» είναι ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα του αντεργατικού καθεστώτος που επικρατεί στους χώρους δουλιάς της Λάρισας, όπου η εργοδοσία, με τις «πλάτες» της κυβέρνησης, έχει επιδοθεί σ' ένα όργιο ασυδοσίας, αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων.

Γι' αυτό και - όπως τόνισε ο Τ. Τσιόγκας, μιλώντας στους εργαζόμενους - η εργατική τάξη έχει κάθε συμφέρον να καταψηφίσει στις ερχόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ, που μοναδικό του μέλημα είναι η εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κάλεσμα που απηύθυνε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που έλεγαν ότι και οι ίδιοι συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα καταψήφισης του δικομματισμού, που ευθύνεται για όλα τα δεινά τους και ενίσχυσης του ΚΚΕ. Αυτό φαίνεται, άλλωστε, και από την αποδοχή που συναντούν οι θέσεις του ΚΚΕ στις περιοδείες και στις εξορμήσεις που γίνονται.

Συζητώντας με τους εργαζόμενους του εργοστασίου «ΛΟΥΠΑΣ», αλλά και των άλλων επιχειρήσεων που περιόδευσε χτες - «ΣΑΛΕΠΤΣΗΣ», «ΜΕΛΑΝΟΣ», «ΣΥΝ ΕΛΛΑΣ», «Αφοί ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ», «ΕΠΙΠΛΟΣΕΤ», «ΜΑΚΡΗΣ», «ΤΕΛΙΟΣ» «ΒΙΟΦΙΛ» - υπογράμμισε ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ έχουν στο πρόγραμμα να εντείνουν την αντιλαϊκή επίθεση προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Αναφέρθηκε, δε, ιδιαίτερα σε μια σειρά νόμων, όπως για τις εργασιακές σχέσεις, για το ασφαλιστικό που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της αντεργατικής της πολιτικής και στηρίζει η ΝΔ. Και υπογράμμισε ότι η ελπίδα και η απαντοχή των εργαζομένων βρίσκεται στην αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, που θα δώσει δύναμη στους λαϊκούς αγώνες, ενώ ανέλυσε τις προτάσεις διεξόδου του Κόμματος, μεταξύ των οποίων αυτές για την Κοινωνική Ασφάλιση, το 35ωρο, τις εργασιακές σχέσεις, τα μισθολογικά προβλήματα.

Προεκλογικές Εκδηλώσεις

Ενα πλούσιο πρόγραμμα δράσης, που περιλαμβάνει περιοδείες, συσκέψεις και άλλες πολιτικές εκδηλώσεις, υλοποιούν οι ΚΟ της χώρας ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης. Μεταξύ αυτών για σήμερα προγραμματίζονται οι παρακάτω:

Στην Αθήνα

- Στις 9.30 π.μ. περιοδεία στο 6ο Γυμνάσιο και Λύκειο Ιλίου με την Σταυρούλα Τσίτσου.

- Στις 10 π.μ. στο Φάρο Τυφλών στην Καλλιθέα με τον Στέλιο Λάμπρου.

- Στις 10 π.μ. σε σχολεία της Καισαριανής με τον Δημοσθένη Μπαρτζώκα.

- Στις 9 π.μ. στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών με τον Στέλιο Λάμπρου.

- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στην ταβέρνα «Πλάτανος», Διογένους 4 στην Πλάκα με τους Στέλιο Λάμπρου και Γιάννη Κομνηνό.

- Στις 8 π.μ. στο ΙΚΑ Παγκρατίου με τον Γιώργο Σκιαδιώτη.

- Στις 7 π.μ. στην ΕΥΔΑΠ Ηλιούπολης με τον Παναγιώτη Πάλμο.

- Στη 1.45 μ.μ. στην ΕΥΔΑΠ Καλλιθέας με τον Θόδωρο Κούτρα.

- Στις 8 π.μ. περιοδεία στον ΗΣΑΠ στο Σταθμό Αττικής και στις 10 π.μ. στον ΗΣΑΠ στη Γενική Διεύθυνση Αθήνας με τον Αποστόλη Βλασίδη.

- Στις 9 π.μ. στο «Αιγινήτειο» και στις 11 π.μ. στο «Αρεταίειο» με τον Ηλία Σιώρα.

- Στις 9 π.μ. στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Κάνιγγος με τον Δημήτρη Αγκαβανάκη.

- Στις 12 μ. στο ΙΚΑ στην Πλατεία Αμερικής με τον Αλέκο Τομαρά.

- Στις 7 μ.μ. ανοιχτή συγκέντρωση στην Πλατεία Αγ. Σώστη με τους Λιάνα Κανέλλη και Γιώργο Σκιαδιώτη.

- Στις 9.15 π.μ. στο 4ο ΤΕΕ Πατησίων με τον Ευθύμιο Ευθυμίου.

- Στις 10 π.μ. στους Εργάτες Πρασίνου και στις τράπεζες της Ν. Σμύρνης με τον Αντώνη Αντύπα.

- Στις 6 π.μ. στους Εργάτες Καθαριότητας του Δήμου Ταύρου με τον Θόδωρο Κούτρα.

- Στις 10 π.μ. στα ΚΑΠΗ Βριλησσίων με τον Γιώργο Μωραΐτη.

- Στις 10.30 π.μ. στο εργοστάσιο «Μαντούδης», Ειρήνης 58 Ταύρος, με τον Θόδωρο Κούτρα.

- Στις 10 π.μ. στον Παιδικό Σταθμό στο Βύρωνα με τον Βασίλη Κολοβό.

- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στο εκλογικό κέντρο, Εθνικής Αντίστασης 197, με τη Βάσια Τριφύλλη και τον Δημήτρη Αγκαβανάκη.

- Στις 6.30 μ.μ. συγκέντρωση ετεροδημοτών Κυκλάδων στο παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Γαλατσίου, Αρτέμιδος 7-9, με τον Βαγγέλη Βακάλη.

- Στις 8 μ.μ. συγκέντρωση Αρκάδων, Πατησίων 336 και Μητσάκη στο καφενείο Σαρρή, με τον Ηλία Σιώρα.

- Στις 7 π.μ. συγκέντρωση στη ΔΕΗ Φιλοθέης με τον Παναγιώτη Τσουκαλά.

- Στις 9 π.μ. στον ΗΣΑΠ στην Πλατεία Αττικής με τον Σωτήρη Ραυτόπουλο.

- Στις 9 π.μ. στο πρώην Ανατολικό Αεροδρόμιο με τον Κώστα Μυτιληνιού.

- Στις 9 π.μ. σε Φαρμακαποθήκες με τον Βασίλη Κουμπούρα.

- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση Οικοδόμων Καλλιθέας (Παράρτημα Συνδικάτου) με τον Κώστα Μυτιληνιού.

Στη Θεσσαλονίκη

- Στις 7 π.μ. σε μεγάλα εργοτάξια της Εγνατίας με τους Χάρη Κουτσουρά και Βασίλη Ρέβα.

- Στις 8 π.μ. στη Λαϊκή Αδενδρου με τον Γιώργο Ρίσκο.

- Στις 9 π.μ. στο Νοσοκομείο Δερματολογικών και Αφροδίσιων Νοσημάτων με τους Κώστα Αβραμόπουλο και Μιχάλη Σπυριδάκη.

- Στις 10 π.μ. στα ΕΛΠΕ με τον Θόδωρο Κυριακίδη.

- Στις 10.30 π.μ. στο ΚΑΠΗ του Φοίνικα με τον Γιάννη Αλαματίδη.

- Στις 10.45 π.μ. στον Ευκλείδη με τους Στέλιο Βαλανά και Σταύρο Βουλασίκη.

- Στις 11 π.μ. στο Κέντρο Υγείας Θέρμης με την Πόπη Ντάγκα.

- Στις 11 π.μ. στο νοσοκομείο ΙΚΑ «Παναγία» με τους Κώστα Αβραμόπουλο και Μιχάλη Σπυριδάκη.

- Στις 12 μ. στη Λαϊκή αγορά Ροτόντας με την Ηλέκτρα Ραΐζη.

- Στη 1 μ.μ. στη Ναυτική Σχολή Μηχανιώνας με τους Αγγελο Τζέκη, Παναγιώτη Παπαδόπουλο και Παύλο Τριανταφυλλίδη.

- Στις 5.30 μ.μ. στο ΚΑΠΗ Αγίου Παύλου με τους Γιώργο Μπακογιώργο και Γιώργο Χουρμουζιάδη.

- Στις 6.30 μ.μ. στο ΚΑΠΗ Ευαγγελίστριας με τους Γιώργο Μπακογιώργο και Γιώργο Χουρμουζιάδη.

- Στις 6.30 μ.μ. σε καφενεία και καφετερίες της Χαριλάου με τον Νίκο Ζώκα.

- Στις 6.30 μ.μ. σύσκεψη ιδιωτικών υπαλλήλων με τον Βασίλη Ρέβα.

- Στις 6.30 μ.μ. σε Κρύα Νερά - Αυγή με τους Χάρη Κουτσουρά και Γιάννη Περκουλίδη.

- Στις 7 μ.μ. σύσκεψη στα Λαγυνά με τον Φίλιππο Γεωργουδάκη.

- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση αγροτών στο «Θεατράκι» της Μαγνησίας με τον Αγγελο Τζέκη.

- Στις 7 μ.μ. σύσκεψη πολιτικών προσφύγων στο Κορδελιό με τον Νίκο Ζώκα.

- Στις 7 μ.μ. στο Μ. Μοναστήρι με τους Ανέστη Πετρίδη και Γιώργο Ρίσκο.

- Στις 7.30 μ.μ. σύσκεψη στην Ευκαρπία με τον Γιώργο Μπακογιώργο.

- Στις 8 μ.μ. σύσκεψη καπνεργατών Ηλιούπολης με την Γιώτα Σιδηροπούλου.

Στον Πειραιά

- Η Ελπίδα Παντελάκη και ο Γιάννης Νάκης, μέλη της ΚΕ, στις 9 π.μ. στο ΥΕΝ, στο Κεντρικό Λιμεναρχείο και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

- Ο Μιχάλης Νουφαρίτσης και η Αμαλία Αλεξίου - Μπαταγιάννη, στη 1.30 μ.μ. στο εργοστάσιο της ΙΟΝ και το απόγευμα θα περιοδεύσουν στα Καμίνια.

- Ο Κώστας Τζατζάνης στον Κεντρικό Πειραιά.

- Ο Ηλίας Λαμπρόπουλος στον Αγ. Δημήτρη.

- Ο Παντελής Αντωνιάδης στα καταστήματα Καστέλας - Μικρολίμανου, στις 6 μ.μ.

- Ο Θοδωρής Αγαπητός στην Πειραϊκή.

- Ο Μπάμπης Πατεράκης στην περιοχή της Δεξαμενής, στον Ανω Κορυδαλλό.

- Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης στις βιοτεχνίες της Νίκαιας.

- Η Βέρα Νικολαΐδου στα μαγαζιά της Αγ. Τριάδας.

- Ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος στον Αϊ - Γιώργη Νίκαιας.

- Ο Γιάννης Πατσιλινάκος στο Β΄ ΚΑΠΗ Αμφιάλης, στις 9.30 π.μ., ενώ στις 2.30 μ.μ. θα περιοδεύσει στο ΙΚΑ Περάματος.

- Ο Θανάσης Παναγιωτόπουλος και ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, στις 3.30 μ.μ., στο απογευματινό ΤΕΕ Περάματος.

- Ο Αντρέας Ζαζόπουλος, το μεσημέρι, σε βιοτεχνίες Δέρματος στο Ρέντη και το απόγευμα στο Πέραμα.

Στην Αττική

- Σε γυμνάσια και λύκεια της Ραφήνας και στα ΤΕΕ θα περιοδεύσει το πρωί ο Γ. Πρωτούλης.

- Στην ΕΒΟ και στην ΠΥΡΚΑΛ Λαυρίου, επίσης το πρωί, οι Δήμος Κουμπούρης, Συρίγος Βαλσάμος.

Σε Κοζάνη, Σέρρες, Κιλκίς

- Στις 8.30 π.μ. στο Τμήμα Μηχανημάτων του Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ Κοζάνης με τον Ιορδάνη Καλαϊτζόπουλο.

- Στις 6 μ.μ. στο Πεθελινό Σερρών με την Μαριάνθη Μαλιάρη.

- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στην Ορεινή Σερρών με τον Σταύρο Παναγιώτου.

- Στις 7 μ.μ. σύσκεψη γυναικών στο Ροδολίβος Σερρών με την Φιλιώ Σαραντίδου.

- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση γυναικών στο «Λόφο» Κιλκίς με την Σοφία Καλαντίδου.

Στην Αρτα

- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο Αρτας, με τους Β. Ζιώβα και Γ. Ξυθάλη.

Στην Αιτωλοακαρνανία

- Στις 10.30 π.μ. στη βιοτεχνία Ιματισμού του Δάμου ο Π. Καραμπούλιας και ο Γ. Ποσοτίδης.

- Στις 11.30 π.μ. στα Δικαστήρια Αγρινίου ο Π. Καραμπούλιας και ο Γ. Ποσοτίδης.

- Στις 11 π.μ. στις αλυκές Μεσολογγίου ο Αιμ. Τσόμπος.

- Στις 6 μ.μ. στο Δήμο Θέρμης ο Π. Καραμπούλιας.

Στην Κέρκυρα

- Στις 8 π.μ. στο αεροδρόμιο Κέρκυρας και στις 11.30 π.μ. στο ΤΕΕ Νοσηλευτριών οι Χ. Χαραλάμπους, Κ. Ρούσσινος, Α. Λιτσαρδόπουλος.

- Στις 6 μ.μ. στην Κρήνη και στις 7.30 μ.μ. στους Λάκωνες οι Κ. Ρούσσινος και Α. Σούφης.

- Στις 8 μ.μ. στο Ζυγό, στους Σγουράδες και στην Ανω Κορακιάνα οι Χ. Χαραλάμπους και Α. Λιτσαρδόπουλος.

Στα Γιάννενα

- Στις 10 π.μ. στο «ΝΙΤΣΙΑΚΟ» ο Απ. Τασούλας.

- Στις 10 π.μ. στην αγορά Ελεούσας ο Αλ. Σπύρου.

- Στις 10 π.μ. στη ΔΕΗ ο Σ. Δρόσος.

- Στις 7 μ.μ. στην Ανω και Κάτω Λαψίστα ο Β. Βώττης.

- Στις 7.30 μ.μ. στην Καλλιθέα ο Αλ. Σπύρου.

- Στις 7 μ.μ. με συνταξιούχους της ΔΕΗ ο Σ. Δρόσος.

Στη Φθιώτιδα

- Εκδήλωση με αντικείμενο τον πολιτισμό και περιεχόμενο τον διαφορετικό τρόπο προσέγγισής του από τα πολιτικά κόμματα, διοργανώνει η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, στις 6.30 μ.μ., στον βιβλιοχώρο «ΟΙΩΝΟΣ» στη Λαμία.

Στη Μεσσηνία

- Στις 8 π.μ. περιοδεία στη Σχολή Υγείας και Πρόνοιας με τον Ν. Διασάκο.

- Στις 10 π.μ. στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων και στο Κέντρο Υγείας Φιλιατρών με τον Π. Διονυσόπουλο.

- Στις 2 μ.μ. στο βιοτεχνικό πάρκο Καλαμάτας με τον Ν. Χρηστέα.

Στην Αχαΐα

- Στις 6.30 π.μ. στη ΔΕΗ ο Αντρέας Αντωνόπουλος.

- Στις 11 π.μ. στις υπηρεσίες του Νοσοκομείου Ρίου ο Γιώργος Πετρόπουλος.

- Στις 7 μ.μ. στα Βραχνέικα - Τσουκαλέικα η Χριστίνα Κονδάκη και ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

- Στις 7 μ.μ. σε Απιδεώνα - Καγκάδι ο Παναγιώτης Κοσιώνης και ο Αλέκος Θανόπουλος.

- Στις 7 μ.μ. στο Διακοφτό ο Χρήστος Λαϊνάς.

Το εκλογικό κέντρο στην Αθήνα

Το κεντρικό εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ στην Αθήνα άρχισε να λειτουργεί και βρίσκεται Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους 2. Τα τηλέφωνα του κέντρου είναι: 210.3300.573, 210.3300.562 και 210.3300.517. Ο αριθμός του fax είναι 210.3301.043. Το τηλέφωνο για τους ετεροδημότες είναι το 210.3301.138.

Οι ετεροδημότες Αρτας

Η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ καλεί τους ετεροδημότες φίλους και μέλη της στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στις 7.00 μ.μ. στο κεντρικό εκλογικό κέντρο του Κόμματος στην Αθήνα, που βρίσκεται στην οδό Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους 2. Στη σύσκεψη θα μιλήσει ο υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος στο Νομό Αρτας, Νικήτας Γλυνάτσης.

Η ΝΕΑΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Στις 7 Μάρτη ψηφίζω ΚΚΕ. Γιατί είναι το μόνο Κόμμα που με κάλεσε να ψηφίζω με βάση τα προβλήματα και τις ανάγκες μου, γιατί έχει τις απαντήσεις του σήμερα και του αύριο.

Ολοι οι φοιτητές ζουν τη διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης, έζησαν το ξεχαρβάλωμα του σχολείου. Η γνώση φτηναίνει σε ποσότητα και ποιότητα, η ιδιωτικοποίηση προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Το άγχος φουντώνει. Αν θα βρεις δουλιά, αν αυτή θα έχει σχέση μ' αυτό που σπούδασες, αν θα είναι δουλιά με δικαιώματα, αν θα πάρεις σύνταξη όταν και όσο έχεις ανάγκη, αν τελικά εσύ θα μπορέσεις να στήσεις οικογένεια.

Τα χρόνια που πέρασαν, ο δικομματισμός νομοθέτησε και προώθησε την επίθεση, οι ΣΥΝοδοιπόροι του έγιναν πυροσβέστες του κινήματος, έβαλαν πλάτη, γέμισαν τον κόσμο αυταπάτες ότι το σύστημα εξανθρωπίζεται.

Η 8η Μάρτη θα είναι χειρότερη, δεν ντρέπονται, τα λένε ανοιχτά. Γλάστρες με περίεργα «φυτά», ανασφάλιστη εργασία, φαντάροι στο Ιράκ, είναι ειλικρινείς για τις προθέσεις τους να στηρίξουν κι άλλο το κεφάλαιο.

Να πέσει το ποσοστό τους όσο γίνεται περισσότερο!

Να νιώθουν αδύναμοι, όταν θα προσπαθούν να νομοθετήσουν.

Με ισχυρό ΚΚΕ, οι κομμουνιστές πιο δυνατά θα ριχτούν στη μάχη, θα γίνει νέα αρχή και θα συνεχιστεί η προσπάθεια ο λαός να είναι πρωταγωνιστής, να κατανοεί ότι η εξουσία του και η οικονομία που θα στήσει ως ικανοποίηση των αναγκών του είναι πρόταση και ρεαλιστική και εφικτή!


Του
Αντώνη ΚΟΥΡΤΗ
Ο Α. Κούρτης, είναι μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Χημικού Αθήνας

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συγκέντρωση - συναυλία για τη νεολαία

Η Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ διοργανώνει μεγάλη συγκέντρωση για τη νεολαία και συναυλία με τον Διονύση Τσακνή, την Κυριακή 15/2, στις 7 μ.μ., στο κλειστό γυμναστήριο Δραπετσώνας (Πρόνοια). Θα χαιρετίσουν η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια βουλευτής στην Α΄ Πειραιά και ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Πειραιά.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Εφιαλτικό το μέλλον με ενισχυμένο το δικομματισμό

Σε πολιτική συγκέντρωση στη Θήβα μίλησε χτες το βράδυ η βουλευτής του ΚΚΕ

Η έκπληξη των εκλογών θα είναι το ΚΚΕ, θα είναι η έκπληξη γιατί αντιμετώπισε με συνέπεια τους εργαζόμενους και αγωνίστηκε μαζί, τόνισε απ' τη Θήβα, χτες, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, σε ομιλία της σε πολιτική συγκέντρωση στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης.

Η βουλευτής του ΚΚΕ σε μια κατάμεστη αίθουσα υπογράμμισε: «Η μάχη εκλογών θα είναι πολύ σκληρή αλλά το ΚΚΕ είναι συνηθισμένο στις δυσκολίες». Το ζήτημα όμως για το λαό είναι, σημείωσε, πως «αν ενισχύσει το δικομματισμό, το μέλλον θα είναι εφιαλτικό και θα είναι εφιαλτικό όχι επειδή ψηφίσαμε λάθος αλλά επειδή δεν καταλάβαμε το συμφέρον μας». «Οποιοσδήποτε και να δει τα προεκλογικά σποτ των κομμάτων νομίζει πως ζει στον παράδεισο και είναι τυφλός», σχολίασε, ενώ στάθηκε και στη «δημοκρατία τους», λέγοντας: «Στολίζουν τη δημοκρατία χαρακτηρίζοντάς τη συμμετοχική, πλουραλιστική γιατί η δημοκρατία τους δεν έχει ουσία».

«Στήθηκαν - είπε - χιλιάδες υπολογιστές για την εκλογή του Γ. Παπανδρέου. Δεν είδαμε τη συμμετοχική τους δημοκρατία έστω σε ένα δημοψήφισμα απ' το 1974. Δεν είχαμε ούτε καν δημοψήφισμα για το Μάαστριχτ». Αυτό φυσικά έγινε γιατί δεν τους βολεύει, συνέχισε. «Εάν είχαν γίνει ουσιαστικές συζητήσεις για τα μεγάλα ζητήματα, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά». Η πολιτική τους δεν είναι αυτή που μας παρουσιάζουν, τόνισε, «η πραγματική τους πολιτική είναι οι εννέα εργάτες νεκροί και οι επτά φορές που έχουν χτυπήσει τα ΜΑΤ τους εργαζόμενους». Οι προθέσεις τους, πρόσθεσε, φαίνονται απ' το ότι και οι δύο έσπευσαν να συναντηθούν πρώτα πρώτα με τους βιομηχάνους για να τους «συμπαρασταθούν στα αιτήματά τους»... Κανείς δε συζητάει τα σημαντικά προβλήματα και παρουσιάζουν φρικτές ιδέες ως νέα εποχή, συνέχισε η Λιάνα Κανέλλη. Μιλάνε για δήθεν ελκυστικές ιδέες, ενώ στην ουσία «θέλουν να φέρουν το αμερικάνικο πρότυπο με τα δύο κόμματα που εξυπηρετούν το καπιταλιστικό σύστημα, χωρίς πιέσεις, χωρίς λαϊκές κινητοποιήσεις».


Το ΚΚΕ, απ' την άλλη μεριά, δεν περιμένει τις εκλογές για να μιλήσει με τους εργαζόμενους, είναι δίπλα του καθημερινά, επισήμανε. «Μόλις λέμε την αλήθεια μας λένε πως μιλάμε με ξύλινη γλώσσα, διαφωνούμε μαζί τους και μας ονομάζουν απροσάρμοστους στις νέες συνθήκες, μιλάμε για τα προβλήματα του λαού και μας κατηγορούνε για μιζέρια», υπογράμμισε.

«Μόλις το ΚΚΕ μιλάει για τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, για 1.100 ευρώ μισθό, 860 κατώτερη σύνταξη, η ερώτηση που έχουν να κάνουν είναι πού θα τα βρείτε. Κρίνουν απ' τον εαυτό τους βέβαια», τόνισε. «Για να τα βρεις πρέπει να πάρεις πίσω κλεμμένα αποθεματικά του ΙΚΑ, τον ιδιωτικοποιημένο ΟΤΕ. Κρίνουν απ' τον εαυτό τους που με το ξεπούλημα του ΟΤΕ έχουν υπερπολλαπλασιαστεί οι λογαριασμοί και μετά καλούν το λαό να γίνει, λέει, και μέτοχος στον ΟΤΕ»!

Η υποψήφια βουλευτής μίλησε για το νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων δίνοντας παραδείγματα, όπως το αποτέλεσμα της εξυγίανσης της «Ολυμπιακής», που πετάει στο δρόμο εργαζόμενους, θέλει αύξηση των ημερών εργασίας, μείωση των αποδοχών, μείωση της άδειας. Ανέφερε το παράδειγμα των καθαριστριών στον ΟΤΕ, που λίγα χρόνια πριν ήταν 40 και σήμερα είναι 14, εκ των οποίων οι 10 είναι με συμβάσεις και έχουν να καθαρίσουν εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα τη μέρα. Αναφέρθηκε στα γραφεία ευρέσεως εργασίας που «παρέχουν» δουλιά χωρίς ασφάλιση, χωρίς δώρο, χωρίς τίποτα.

Για την Παιδεία η Λιάνα Κανέλλη σημείωσε: «Πρέπει να τρομάξουμε με αυτά που γίνονται για να τους τρομοκρατήσουμε». Μιλάνε χωρίς θράσος για ιδιωτικά πανεπιστήμια, επισήμανε, ενώ και τώρα που δεν τα έχουν ξεπουλήσει ακόμα όλα ο λαός πληρώνει για να μορφωθεί και ήδη χιλιάδες μαθητές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το Λύκειο. «Μιλάνε για σύνδεση εργασίας και Παιδείας, αυτό γι' αυτούς σημαίνει αμόρφωτους νέους που θα υπογράφουν συμβάσεις όπως τις θέλουν».

Κλείνοντας την ομιλία της και πριν ξεκινήσει η συζήτηση με τους παρευρισκόμενους κατέληξε: «Τη στιγμή που αυτοί βαφτίζουν την εργασία ευκαιρία και τη σύνταξη λαχείο ο λόγος του ΚΚΕ και η στήριξη γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ».

Την εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο της Θήβας άνοιξε ο πρώην δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Λοΐζος ενώ παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στο Νομό Βοιωτίας, Βασιλική Γκιόκα, και ο πρώην δήμαρχος Αλέκος Κοφίνης. Η Λιάνα Κανέλλη πριν την ομιλία της και τη συζήτηση με τους εργαζόμενους της Θήβας είχε παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ