Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο Λεκανοπέδιο Αττικής
  • Σήμερα Τρίτη ο Κώστας Καζάκος και ο Δήμος Κουμπούρης θα μιλήσουν σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Ασπροπύργου στις 8.30 μ.μ.
  • Σήμερα ο Αποστόλης Παμφίλης και η Ειρήνη Βασίλαρου θα μιλήσουν σε συγκέντρωση στα Γλυκά Νερά στην ταβέρνα «Το κάτι άλλο» στις 7 μ.μ.
  • Σήμερα η Βέρα Νικολαΐδου θα μιλήσει στις 8 μ.μ. σε συγκέντρωση στη Νεάπολη (οδό Κουταΐση).
Στη ΝΕΤ

Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Πεδίον του Αρεως θα μεταδοθεί από τη ΝΕΤ, αύριο Τετάρτη, 12 Σεπτέμβρη, στις 10.15 μ.μ. αμέσως μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα «Νορβηγία - Ελλάδα».

Να ενημερωθούμε πού ψηφίζουμε

Εγκαιρα θα πρέπει να μάθουμε πού ψηφίζουμε, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων τελευταία στιγμή. Ιδιαίτερα πρέπει να φροντίσουν να πληροφορηθούν πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες. Για την ώρα, οι ψηφοφόροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους εξής τρόπους:

  • Την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.ypes.gr.
  • Το τηλεφωνικό κέντρο 1564.
  • Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
  • Τις οικείες Νομαρχίες.
  • Τους οικείους Δήμους.

Ειδικά οι ψηφοφόροι του Δήμου Αθηναίων μπορούν να ενημερώνονται για το πού ψηφίζουν από:

  • Το 195 και το τηλεφωνικό κέντρο 210.5277001.
  • Την ιστοσελίδα του δήμου στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.cityofathens.gr.
  • Στα τηλέφωνα 210.5277520, 210.5277530, 210.5277540. Ισχύει για τους δημότες και τους δικαστικούς αντιπροσώπους.
Το πρόγραμμα της Αλ. Παπαρήγα

Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, για τις επόμενες μέρες, διαμορφώνεται ως εξής:

Σήμερα Τρίτη
  • 9:00 Συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς του 2ου Γυμνασίου και Λυκείου Γαλατσίου, και του ΙΕΚ Γαλατσίου (σχολικό συγκρότημα Γκράβας, είσοδος από Ταϋγέτου 60).
  • 13:00 Συνάντηση με την Ενωση Εποχικών Δασοπυροσβεστών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.
Αύριο Τετάρτη
  • 20:00 Ομιλία στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Αθήνα (Πεδίον του Αρεως).
Την Πέμπτη 13/9
  • 11:00 Περιοδεία στο «THE MALL» (Ανδρέα Παπανδρέου 35, Μαρούσι) και συζήτηση με τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα.
  • 17:00 Επίσκεψη στο Κέντρο Πρόληψης Εξάρτησης - Αγωγής Υγείας των Δήμων Αγ. Βαρβάρας, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου «ΑΡΗΞΙΣ» (Σμύρνης 28, Χαϊδάρι). Συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων και τους εργαζόμενους στα κέντρα πρόληψης καθώς και με ομάδες που συνεργάζονται με το κέντρο πρόληψης (γονείς, εφήβους, νέους).
Προεκλογικές συγκεντρώσεις του Κόμματος
Σήμερα, Τρίτη
  • Ηράκλειο Κρήτης: Στην πλατεία των Λιονταριών στις 8.30 μ.μ. με ομιλητές τους Γιάννη Πρωτούλη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και Μανώλη Συντυχάκη, υποψήφιο Βουλευτή στο Ν. Ηρακλείου.
  • Χανιά: Εξω από τα γραφεία της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ (Κυδωνίας και Αποκορώνου) στις 8.30 μ.μ., με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Ρέθυμνο: Εξω από το εκλογικό κέντρο του Κόμματος στην οδό Δημακοπούλου 70 (Ελιδάκι) στις 8.00 μ.μ. με ομιλητή τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Λιβαδειά: Στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 8.30 μ.μ. με ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιο βουλευτή Βοιωτίας του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσει ο επίσης υποψήφιος βουλευτής Κώστας Αντωνέλος.
  • Αλεξάνδρεια Ημαθίας: Στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία. Θα μιλήσει ο Χρήστος Αλευράς, υποψήφιος βουλευτής Ημαθίας του ΚΚΕ.
  • Λαμία: Στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Πάρκου. Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ.
  • Κιάτο: Στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Την Πέμπτη 13/9

Καλαμάτα: Στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μάρτη, θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ και θα χαιρετίσουν οι υποψήφιοι βουλευτές Μεσσηνίας Αντώνης Κατσάς και Σαράντος Κουκούμης.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΚΕ
Αύριο Τετάρτη στις 8 μ.μ. στο Πεδίον του Αρεως

Πυρετωδώς μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε Αθήνα, Πειραιά, Αττική δουλεύουν για την προετοιμασία της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του Κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη, στις 8 το βράδυ, στο Πεδίον του Αρεως με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Σε κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου έχουν ήδη αναρτηθεί οι αφίσες που καλούν στη συγκέντρωση, ενώ το κάλεσμα της μαζικής συμμετοχής σ' αυτή ηχεί σε εργασιακούς χώρους, συνοικίες, σχολεία, παντού όπου περιοδεύουν και εξορμούν αυτές τις μέρες τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος, στο πλαίσιο της προεκλογικής δραστηριότητας για την εκλογική ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι του μόχθου από τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα καλούνται να δώσουν το «παρών» στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική του, να δηλώσουν και με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση την απόφαση για συμπόρευση με το ΚΚΕ στην κάλπη και στις μάχες που θα ακολουθήσουν μετά και θα είναι σκληρές.

Οι προσυγκεντρώσεις για την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθούν όλες στις 7 μ.μ., στα παρακάτω σημεία:

  • ΧΑΥΤΕΙΑ: Οι Οργανώσεις της Σπουδάζουσας και ΤΕΙ της ΚΝΕ, καθώς και η Κομματική Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ
  • ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΙΓΓΟΣ: Ολες οι κλαδικές Οργανώσεις της ΚΟΑ
  • ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ: Οι Κομματικές Οργανώσεις της ΚΟΑ των 5ου-6ου Διαμερισμάτων, των Βόρειων, Βορειοδυτικών και Βορειοανατολικών Συνοικιών
  • ΟΜΟΝΟΙΑ: Οι Κομματικές Οργανώσεις της ΚΟΑ των Δυτικών, Νότιων, Νοτιοανατολικών, Νοτιοδυτικών, Ανατολικών Συνοικιών, καθώς και οι Κομματικές Οργανώσεις των 2ου, 3ου-4ου και 1ου-7ου Διαμερισμάτων
  • ΟΜΟΝΟΙΑ (πρώην «Μπακάκος»): Η Κομματική Οργάνωση Πειραιά, καθώς και η Κομματική Οργάνωση Αττικής
Πούλμαν για τη συγκέντρωση

Για τη διευκόλυνση της προσέλευσης και αποχώρησης από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση μια σειρά από ΚΟ δρομολογούν πούλμαν. Συγκεκριμένα:

-- Γαλάτσι: Στις 6.15 μ.μ. από το παλιό τέρμα.

-- Χαλάνδρι: Στις 6 μ.μ. από την πλατεία Χαλανδρίου (Α. Παπανδρέου και Αγ. Γεωργίου).

-- Αργυρούπολη: Στις 6 μ.μ. από το Δημαρχείο.

-- Ελληνικό: Στις 6 μ.μ. από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

-- Ηλιούπολη: Στις 6.15 μ.μ. από τα γραφεία της ΚΟ, Μαρίνου Αντύπα 33.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΔΕΘ

Η εξωτερική πολιτική ήταν ο κεντρικός άξονας της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 72ης ΔΕΘ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη Θεσσαλονίκη, χτες. Οπως υπογράμμισε, η εξωτερική πολιτική όχι μόνο συνδέεται άρρηκτα με την εσωτερική, αλλά την καθορίζει, τονίζοντας ότι μία κυβέρνηση που συμμετέχει σε εκβιασμούς και πιέσεις σε βάρος άλλων λαών, όπως έπραξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκή στο εσωτερικό της χώρας.

Η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι ο λαός δεν μπορεί να περιμένει από το δικομματισμό διασφάλιση των συμφερόντων του, των κυριαρχικών δικαιωμάτων του στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια, καθώς κινούνται με γνώμονα τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των συμφερόντων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Οπως υπογράμμισε, η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος κατά της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων και αυτό μπορεί να αποτελέσει το κριτήριο για ψήφο υπέρ του ακόμα και απ' όσους δε συμφωνούν με ολόκληρη την πολιτική του πρόταση.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε και μια αναφορά στην παροχολογία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στα λαϊκά προβλήματα και στο συμφέρον του λαού, ο οποίος εξάλλου θα πληρώσει και το μάρμαρο αν ποτέ αυτές οι παροχές υλοποιηθούν.

Η συζήτηση με τους εκπροσώπους του Τύπου που ακολούθησε ήταν εφ' όλης της ύλης της πολιτικής επικαιρότητας.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ψήφος κατά της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης η ψήφος στο ΚΚΕ

Η εισηγητική τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στο πλαίσιο της 72ης ΔΕΘ

«Λέμε καθαρά. Ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορούν να διασφαλίσουν υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ούτε στο Αιγαίο, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε μπορούν να διασφαλίσουν ενεργητική συμμετοχή θετική στην επίλυση του Κυπριακού, του Παλαιστινιακού κ.λπ. Και ξεκαθαρίζουμε. Η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι θέμα προδοσίας. Δεν είναι κόμματα προδοτικά. Δεν τους κατηγορούμε γι' αυτό. Τα κόμματα αυτά ενεργούν με βάση τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης της χώρας μας, της αστικής, της οποίας το συμφέρον είναι αναπόσπαστο μέρος του συμφέροντος του ευρωπαϊκού κεφαλαίου».

Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην εισηγητική της ομιλία, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Δεν αφορούν το λαό οι παροχές που υπόσχονται

Αρχίζοντας την ομιλία της, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Πριν τοποθετηθώ στο κύριο θέμα της συνέντευξης που έχουμε επιλέξει, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο πάνω στη συζήτηση που γίνεται για την εκτίμηση των παροχών που υποσχέθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μπροστά στις εκλογές, για το ποιος θα πληρώσει αυτές τις παροχές και για το αν θα εκπληρωθούν.

Ας μας επιτραπεί να πούμε ότι αυτή η συζήτηση είναι μάλλον εκτός θέματος, όσον αφορά τα λαϊκά προβλήματα και το συμφέρον του λαού. Με ποια έννοια. Δεν είναι παροχές που ανακουφίζουν και βελτιώνουν τη θέση του λαού, των εργατοϋπαλλήλων, των μικρομεσαίων, της φτωχής αγροτιάς. Εάν υλοποιηθούν, κατά κύριο λόγο θα ωφεληθούν αυτοί που έχουν μεγάλη ιδιοκτησία. Και τρίτον, εάν υλοποιηθούν θα πληρώσει το μάρμαρο ο λαός.


Να πω ένα παράδειγμα: Λέει θα διευκολύνεται το νέο ζευγάρι να αποκτήσει σπίτι. Και αναρωτιόμαστε εμείς, ένα ζευγάρι νέων ανθρώπων που έχει ένα εισόδημα το μήνα ας πούμε 1.300 - 1.400 ευρώ, τόσο είναι το μήνα το εισόδημα, μπορεί να πάρει δάνειο, μπορεί να πληρώνει το δάνειο κάθε μήνα, που θα είναι 300,00 ευρώ - 400,00 ευρώ και 500,00 ευρώ και θα το κάνει μόνο και μόνο γιατί κάποιος φόρος δε θα υπάρξει ή θα απαλλαγούν από κάποια έξοδα; Ενα ζήτημα αυτό.

Γίνεται συζήτηση για το αν θα πέσει 1% ο ΦΠΑ. Αυτό είναι το θέμα; Εγώ σας λέω πέφτει και 1%, χώρια πάλι που από αλλού θα σου τα πάρουν. Εμείς π.χ. ζητάμε, να καταργηθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στα είδη της πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα σχολικά είδη. Τα προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων είναι τόσα και τέτοια, που δεν προσφέρουν καμία ανακούφιση αυτές οι δήθεν παροχές.

Ας πάρουμε το φόρο κληρονομιάς: Καλά, ρωτάνε αν η σημερινή οικογένεια, η λαϊκή, έχει τόση μεγάλη κληρονομιά να τη διανείμει στα παιδιά της που θα νιώσει πολύ μεγάλη ανακούφιση από το φόρο; Να καταργηθεί. Εμείς δε λέμε να μη γίνει, αλλά ποιος θα ωφεληθεί; Αυτός που έχει πολλά να αφήσει στα παιδιά του.

Αμα έχεις ένα σπίτι και έχεις δυο παιδιά, τι μεγάλο όφελος θα προκύψει; Να καταργηθεί λέμε, δε λέμε να μην καταργηθεί, αλλά τόση συζήτηση γι' αυτό το θέμα;


Να σας θυμίσω κάτι άλλο: Οταν γίνονταν οι αγροτικές κινητοποιήσεις στη δεκαετία του '90, θεωρήθηκε μεγάλο μέτρο να μειωθούν τα καύσιμα. Ποιος ωφελήθηκε απ' αυτά; Αυτοί που είχαν μεγάλες ιδιοκτησίες περισσότερο, διότι το όφελος που ήρθε στο φτωχό αγρότη ήταν ανεπαίσθητο σε σχέση με τη ζημιά που υπέστη από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τις ποσοστώσεις, τις ποινές που έμπαιναν αν υπερέβαινες τις ποσοστώσεις κ.λπ.

Παραδείγματος χάρη, εμείς θεωρούμε παροχή και δεν είναι παροχή, είναι δικαίωμα διεκδίκησης, να έχεις τουλάχιστον κατώτατο μισθό σήμερα, μεικτό μισθό 1.400,00 ευρώ. Το 1.400,00 ευρώ δεν είναι καθαρό. Να έχεις μια σύνταξη 1.160,00 ευρώ κατώτατη. Ετσι μπορείς να αντιμετωπίσεις στο κάτω - κάτω, να πεις θα πάρω ένα δάνειο ή να προγραμματίσω τη ζωή μου μέσα στις συνθήκες που ζούμε, εδώ στον καπιταλισμό με τη λιτότητα, να πεις, ότι μπορώ να προγραμματίσω τη ζωή μου. Σήμερα δεν μπορείς να προγραμματίσεις τίποτα.

Να σας πω για τα μέτρα αυτά που λένε και οι δυο και για τα στεγαστικά, και τα κληρονομικά, θα αυξήσουν την εξαρτώμενη πελατεία των τραπεζών με τα δάνεια, διότι δημιουργούν ένα κίνητρο. Είναι σαν τα κίνητρα που λένε οι τράπεζες: Ελα και για ένα χρόνο δε θα πληρώνεις τόκους ή θα πληρώνεις το δάνειο από τον επόμενο χρόνο. Ενα δόλωμα για να αυξηθεί η πελατεία των τραπεζών.

Τα φοιτητοδάνεια που λένε, ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τα φοιτητοδάνεια - τέτοια υποστηρίζει και το ΠΑΣΟΚ - τι είναι; Εκεί που έπαιρνε δάνειο ο γονιός, να πάρει τώρα και ο φοιτητής, δηλαδή να αυξηθεί η πελατεία των τραπεζών, γιατί οι τράπεζες θέλουν να αυξήσουν την πελατεία τους, έχουν μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ τους.

Αυτές είναι οι λεγόμενες παροχές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Παροχές, δηλαδή δικαιώματα και διεκδίκηση εμείς εννοούμε, σταθερή δουλιά, ένα μισθό ανθρώπινο, να υπάρχει πρόγραμμα λαϊκής στέγης για τα νέα ζευγάρια με ελάχιστο κόστος, δωρεάν Παιδεία και Υγεία, δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες για να πούμε ότι βελτιώνεται η ζωή σου. Αλλιώς όλα τα μέτρα τα οποία παίρνονται θα τα επωφεληθούν κυρίως, εάν εφαρμοστούν, οι μεγαλοϊδιοκτήτες».

Πρέπει να χτυπηθεί η στρατηγική τους

«Είναι μπίσνες για ψήφους αυτά. Και η συζήτηση από πού θα τα πάρουν, είναι γνωστό από πού θα τα πάρουν και αν θα γίνουν», συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα και συμπλήρωσε:

«Δεν υπάρχει κυβέρνηση σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης αντιλαϊκή, ακόμα και φασιστικές κυβερνήσεις, κάποια μέτρα για κάποια τμήματα του πληθυσμού πρέπει να τα πάρουν. Δεν είναι δυνατόν να μην τα πάρουν, για να κλείσουν μάτια, για να εξαγοράσουν, για να κλείσουν στόματα και πάντα αυτό είναι το άγχος, αν θέλετε, όλων των συντηρητικών κυβερνήσεων. Καταλαβαίνουν ότι υπονομεύουν συνεχώς την αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων.

Κάτι πρέπει να κάνουν, για να μην πέσει η αγοραστική ικανότητα κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο και γιατί ξεσηκώνονται οι λαοί, αλλά και κυρίως θα υπάρξει και κρίση, δε θα αγοράζονται τα προϊόντα και βρίσκουν τρόπους. Ρίχνουν την τιμή των αυτοκινήτων. Τι στοιχίζει η συντήρηση, τα καύσιμα, χώρια που τώρα κάθε πέντε χρόνια πρέπει να αλλάζεις αυτοκίνητο;.

Εχουν βρει, δηλαδή, τρόπους να σου προσφέρουν κάτι το οποίο κυρίως ωφελεί αυτούς, σε ένα βαθμό σε νανουρίζει να το πω έτσι και στα παίρνουν με τον καλύτερο τρόπο στην πορεία.

Οι διαφορές μας, το ξαναλέμε για άλλη μια φορά, με τα δύο κόμματα, δεν είναι απλώς ούτε για το ήθος και το ύφος της διακυβέρνησης, ούτε για τα σκάνδαλα, ούτε για τα γαλάζια και πράσινα παιδιά, ούτε γενικώς γιατί τα δίνουν στους πλούσιους και δε δίνουν στους φτωχούς.

Είναι η ταξική πολιτική που τους οδηγεί σ' αυτήν την επιλογή. Και αν δε χτυπήσεις τη στρατηγική τους, τις παρενέργειες και τα συμπτώματα δεν μπορείς να τα αντιμετωπίσεις με αποτελεσματικό τρόπο».

Η εξωτερική πολιτική καθορίζει και την εσωτερική

Αμέσως μετά, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ήρθε στο κυρίως θέμα της συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας ότι «είναι ένα θέμα που δεν έχει περάσει στην προεκλογική περίοδο. Τα κόμματα της εξουσίας είχαν κάθε λόγο να μην ασχοληθούν με αυτό, αλλά πιστεύω και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης επίσης δεν το έθεσαν. Είναι το θέμα εξωτερικής πολιτικής. Η εξωτερική πολιτική δεν είναι μια αυτόνομη πολιτική. Είναι συνέχεια της εσωτερικής και αντίθετα. Η εξωτερική πολιτική σου καθορίζει και την εσωτερική πολιτική».

Οπως υπογράμμισε: «Εμείς έχουμε θέσει εδώ και πολλά χρόνια, ιδιαίτερα μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, μετά το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, μετά απ' αυτήν τη λεγόμενη νέα τάξη πραγμάτων, ένα ζήτημα: Ναι ή όχι στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων;

Και το ξεκαθαρίζουμε, δεν το θέτουμε εθνικιστικά. Σε συνθήκες διεθνοποίησης, σε συνθήκες που η διεθνοποίηση πραγματικά προχωράει αλματωδώς, είμαστε υπέρ της συνεργασίας. Ομως, στην εξής βάση: Κάθε λαός πρέπει να αποφασίζει για τον ποιο δρόμο ανάπτυξης θέλει. Πρέπει να αποφασίζει τι και πώς θα αναπτύσσει.

Πρέπει να αποφασίζει ποιος είναι ο εχθρός του και ο αντίπαλος. Δεν μπορεί να θεωρούμε αντιπάλους, αυτούς που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ή η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρούν αντιπάλους.

Πρέπει να υπάρχει σεβασμός των συνόρων. Η εθνοκρατική οργάνωση δεν έχει ξεπεραστεί. Και δεν πρέπει να εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα, παραδείγματος χάρη, η άμυνα της χώρας είναι εκχωρημένη στο ΝΑΤΟ, καθαρά πράγματα. Το ΝΑΤΟ καθορίζει τι εξοπλιστικά προγράμματα θα έχουμε, για ποιο σκοπό και μια σειρά τέτοια πράγματα.

Θεωρούμε, λοιπόν, ότι είναι σοβαρό ζήτημα και για τις εκλογές η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας είναι σε μια περιοχή με οξύτατους ανταγωνισμούς. Και ανταγωνισμός δυνάμεων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά κυρίως ανταγωνισμός των ηγετικών δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με τη Ρωσία και με άλλα ανερχόμενα κέντρα. Αλλά ιδιαίτερα στην περιοχή μας, οι ανταγωνισμοί Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών είναι οξύτατοι και το είδαμε και με αφορμή τους αγωγούς. Αυτοί οι ανταγωνισμοί εκδηλώνονται και με οικονομική πίεση και με πολιτική πίεση και με εκχωρήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και με αίμα και με πόλεμο. Στα Βαλκάνια, παραδείγματος χάρη, έχει αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ με στρατεύματα και βάσεις σε όλες τις Βαλκανικές χώρες. Από τις μεγαλύτερες αμερικανικές ΝΑΤΟικές βάσεις βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο και στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ενώ νέες Βάσεις διαμορφώθηκαν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία».

Οι πυριτιδαποθήκες των Βαλκανίων

Συνεχίζοντας, επισήμανε: «Πώς συζητάμε, λοιπόν, σήμερα τις σχέσεις μας με την FYROM και το όνομα; Εμείς είχαμε τοποθετηθεί από το 1992 σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα: Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός, οι οποίοι είχαν υπογράψει ένα κείμενο, που ο μεν Συνασπισμός τώρα ξέχασε ότι το υπέγραψε, κάνει πως δεν το υπέγραψε, τα άλλα κόμματα επίσης νομίζω ότι έχουν μετανιώσει που το υπέγραψαν, αλλά δεν το λένε ανοιχτά.

Εμείς παραμένουμε στη θέση, βεβαίως να γίνουν διαπραγματεύσεις και να επιδιώξουμε όσο γίνεται το όνομα να μην περικλείει κινδύνους, αλλά όποιο και αν είναι το όνομα, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι ο όρος Μακεδονία, Μακεδονικός ή δεν ξέρω ως σύνθετος, έχει καθαρά γεωγραφική αξία, δεν μπορεί να δεχτούμε ότι υπάρχει εθνική μειονότητα Μακεδονική, ούτε μπορεί να δεχτούμε έγερση μειονοτικού ζητήματος στην Ελλάδα. Εγώ σας λέω ότι μετά τις διαπραγματεύσεις η FYROM παίρνει ένα όνομα άσχετο, που η λέξη Μακεδονία δεν υπάρχει μέσα. Από τη στιγμή που υποστηρίζεται η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, και υποστηρίζεται και από τα δύο κόμματα εξουσίας, ανοίγονται οι ασκοί του Αιόλου - ανεξαρτήτως από το όνομα της FYROM - στα Βαλκάνια. Η δημιουργία αυτού του κρατιδίου, ένα προτεκτοράτο θα είναι το Κόσσοβο, με όχι καθορισμένα σύνορα ανάμεσα στις γειτονικές χώρες, θα είναι μια πυριτιδαποθήκη. Αρα, μπορούμε να μιλάμε μόνο για το όνομα και να βλέπουμε μόνο στις σχέσεις Ελλάδας - FYROM; Αυτό είναι το ζήτημα; Εγώ σας λέω και "βέτο" να βάλει η ελληνική κυβέρνηση. Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια δεν αποτρέπονται.

Οι αυριανοί πιθανοί πρωθυπουργοί δε λένε κουβέντα γι' αυτό. Δεν πρέπει να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός και με αφορμή τις εκλογές ποιες είναι οι πιθανές εξελίξεις αύριο;

Αν θέλετε, όχι μόνο για την ψήφο του, αλλά για να ξέρει η αυριανή κυβέρνηση τι θα έχει να αντιμετωπίσει και να ελεγχθεί και για το πώς. Κουβέντα δε γίνεται γι' αυτό το ζήτημα».

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ειρήνη, τα κυριαρχικά δικαιώματα, τα συμφέροντα του λαού

«Εδώ υπάρχει και το άλλο θέμα», συνέχισε. «Εχει πολλαπλασιαστεί η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε στρατιωτικές αποστολές και δυνάμεις κατοχής. Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι στα Βαλκάνια, στην Αφρική, δεν είναι και πολύ μακριά μας η Αφρική. Στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και βέβαια και στο Λίβανο.

Εχουν ξεσκεπαστεί τώρα οι ειρηνευτικές αποστολές. Εδώ υπάρχει ένα θέμα. Μπορούν κυβερνήσεις σαν της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠΑΣΟΚ να διασφαλίσουν την ειρήνη στην περιοχή; Εμείς λέμε όχι. Οσον αφορά τη δική τους συμβολή, δε λέω ότι τα προβλήματα προέρχονται από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Οταν συμμετέχεις σε στρατιωτική πίεση και στον πόλεμο σε βάρος άλλων λαών, αυτό δεν προκαλεί κινδύνους και για σένα; Και ένα δεύτερο. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να θεωρείται φιλολαϊκή, όταν συμμετέχει σε εκβιασμούς, σε πιέσεις σε βάρος άλλων λαών. Δεν μπορείς να είσαι αντιλαϊκή στους άλλους λαούς και να είσαι φιλολαϊκή κυβέρνηση στο εσωτερικό σου. Αυτά είναι δεμένα: νύχι - κρέας μαζί.

Και γιατί να ξεχάσουμε ότι ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας έγινε με τη συμμετοχή του ελληνικού εδάφους και όχι μόνο; Οτι δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μιας τέτοιας έκτασης επίθεση στο Ιράκ, αν δεν υπήρχε η βάση της Σούδας; Ο ανεφοδιασμός δεν μπορούσε να γίνει ούτε από το Κατάρ ούτε από αλλού. Επρεπε να γίνει από τη Σούδα.

Επομένως, η Ελλάδα με ευθύνη των κυβερνήσεων συμμετείχε. Και μάλιστα αναγορεύτηκε η Ελλάδα ως η δύναμη εκείνη, η τέταρτη χώρα συμβολής στον πόλεμο κατά του Ιράκ στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρώτη ήταν η Μεγάλη Βρετανία, δεύτερη η Αυστραλία, τρίτη η Πολωνία και τέταρτη η Ελλάδα.

Αυτά ο ελληνικός λαός δε θα τα πάρει υπόψη του στην κάλπη; Είναι θέματα ξένα από εμάς; Εμείς λέμε καθαρά. Ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορούν να διασφαλίσουν υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, ούτε στο Αιγαίο ούτε στα Βαλκάνια, ούτε μπορούν να διασφαλίσουν ενεργητική συμμετοχή θετική στην επίλυση του Κυπριακού, του Παλαιστινιακού κ.λπ. Και ξεκαθαρίζουμε. Η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι θέμα προδοσίας. Δεν είναι κόμματα προδοτικά. Δεν τους κατηγορούμε γι' αυτό. Τα κόμματα αυτά ενεργούν με βάση τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης της χώρας μας, της αστικής, της οποίας το συμφέρον είναι αναπόσπαστο μέρος του συμφέροντος του ευρωπαϊκού κεφαλαίου».

Εκβιάζουν το λαό, καλλιεργώντας το φόβο των «συμμάχων»

Στη συνέχεια, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Η αστική τάξη της χώρας μας αισθάνεται δυνατή απέναντι στο λαϊκό κίνημα όσο έχει τις πολιτικές και οικονομικές πλάτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ξέρετε, η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έγινε απλώς για οικονομικούς λόγους. Το είπαν, άλλωστε, τα πρώτα χρόνια. Ηταν, κυρίως, για να αποκτήσει η εξουσία της αστικής τάξης δύναμη, να έχει πλάτες, να φοβάται ο λαός να διεκδικήσει στην Ελλάδα μήπως οι σύμμαχοι μας τιμωρήσουν.

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος εκβιασμός που συντελείται χρόνια τώρα στην Ελλάδα. Και άλλωστε το λένε: Να μη συμμετέχουμε εκεί; Μα τότε θα εκτεθούμε στα μάτια των συμμάχων.

Αυτός είναι επίσης ένας πολύ μεγάλος εκβιασμός. Εναν εκβιασμό έχουμε, αυτόν που λέμε εργοδοτικό. Εναν άλλο εκβιασμό έχουμε, αυτόν της ακυβερνησίας. Και ο μεγαλύτερος εκβιασμός σήμερα που εμποδίζει τον ελληνικό λαό να κάνει το βήμα είναι αυτός: Θα μας τιμωρήσει το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες!

Πρόκειται για ένα ζήτημα μεγάλο. Εχει εμπειρίες ο ελληνικός λαός από τις επεμβάσεις των Βρετανών το '44 και το '49 των Αμερικανών. Και ο ελληνικός λαός πρέπει να ξεφοβηθεί όχι μόνο από το δίλημμα τώρα, το αστείο δίλημμα της ακυβερνησίας, αλλά να ξεφοβηθεί από το εξής: Οτι δεν μπορεί ένας λαός να διεκδικήσει το δίκιο του και δεν μπορεί να τα βάλει με κάποιον ισχυρό. Παραμένει σημαντικό και το εθνικό πεδίο πάλης. Πολύ περισσότερο που το εθνικό πεδίο πάλης για όλους τους λαούς είναι σημαντικό.

Τελειώνω, λέγοντας το εξής ζήτημα. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που η αγανάκτηση δε μετατρέπεται σε ένα κίνημα ισχυρό και - αν θέλετε - είναι το κυριότερο εμπόδιο, μαζί με το φόβο της ανεργίας και της απόλυσης, που εμποδίζει σήμερα να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης υπέρ του λαού».

Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας τα υπερασπίζεται ο λαός

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή της, η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε την ώρα της κάλπης να στηρίξουν το ΚΚΕ και όσοι δε συμφωνούν μαζί του εφ' όλης της ύλης, αλλά συμφωνούν με τα εξής ζητήματα:

  • «Κατά του ΝΑΤΟ και της νέας δομής του. Να μην τα ξεχνάμε αυτά. Τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με νέα μέλη. Το ΝΑΤΟ διευρύνεται με νέα μέλη. Με το λεγόμενο "συνεταιρισμό για την ειρήνη".

Να καταδικαστεί η πολιτική του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα των τελευταίων χρόνων η δράση εκτός συνόρων. Η δυνατότητα προληπτικού χτυπήματος. Η χρήση μικρών πυρηνικών ακόμα και η απειλή χρήσης βίας. Εμποδίζει και σε εκλογικές διαδικασίες. Θυμάστε στη Γιουγκοσλαβία πώς έπεσε η κυβέρνηση Μιλόσεβιτς. Δεν είμαστε εμείς ιδεολογικά και πολιτικά ταυτισμένοι μαζί του. Επεσε με την απειλή χρήσης βίας, αλλά η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας δεν αποφεύχθηκε.

  • Ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θεσμοθέτησε όλες τις ΝΑΤΟικές συνταγές για επεμβάσεις όπου, λέει, θίγονται τα συμφέροντα της Ενωσης.
  • Ενάντια στη μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας σε μισθοφορικό στρατό για δράση εκτός συνόρων στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων και πολέμων. Καμιά δράση εκτός συνόρων. Να επιστρέψουν στη χώρα τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο, στη Βοσνία, στο Αφγανιστάν.
  • Καμιά εμπλοκή στη Μέση Ανατολή. Εχουμε το σχέδιο εκδημοκρατισμού της Μέσης Ανατολής. Να φύγουν οι αμερικανο - ΝΑΤΟικές βάσεις από την Ελλάδα, Σούδα - Ακτιο και ό,τι υπάρχει. Κέντρο Ναυτικών Αποστολών κ.λπ. Και βεβαίως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και άλλες ζώνες του ελληνικού εναέριου χώρου να μην παραχωρούνται για επιθετικές ενέργειες.
  • Καμιά παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων άμυνας σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση, καμία υποχώρηση στις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Να ανατραπεί η δήλωση της Μαδρίτης Σημίτη - Ντεμιρέλ που αναγνωρίζει στην Τουρκία ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο. Βεβαίως, όλες αυτές οι θέσεις μας συνδυάζονται με την ανάγκη προσέγγισης και συνεργασίας του ελληνικού και του τουρκικού λαού. Ενδιαφερόμαστε για την ειρηνική συμβίωση των δύο χωρών. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να εξασφαλιστούν και τα κυριαρχικά δικαιώματα.
  • Να μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες και οι εξοπλισμοί που υπηρετούν ΝΑΤΟικές ανάγκες. Οχι αυτές, βέβαια, που έχουν σχέση με την άμυνα της χώρας και η άμυνα της χώρας είναι και σύνθετη, έχει και μια δύσκολη μορφολογία η άμυνα.
  • Κατά των τρομονόμων και της τρομοφιλολογίας των λεγόμενων ασύμμετρων απειλών, της συμμετοχής της Ελλάδας στο λεγόμενο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Ολα αυτά τα συστήματα έχουν στόχο να εμποδίσουν ένα λαό να αποφασίζει τι θέλει και τι δε θέλει. Και ιδιαίτερα απευθυνόμαστε στη νεολαία, να στρέψει την πλάτη της στα κελεύσματα για κατάρτιση μισθοφορικού στρατού με όποιον τρόπο.

Βέβαια, δε στρεφόμαστε εναντίον της νεολαίας που γίνονται επαγγελματίες φαντάροι. Δε φταίει η νεολαία. Ο θεσμός είναι εκείνος με τον οποίο είμαστε αντίθετοι. Καταλαβαίνετε ότι νέοι σπρωγμένοι από την ανεργία πηγαίνουν να γίνουν επαγγελματίες στρατιώτες και δυστυχώς και οι γονείς τους τούς στρέφουν προς τα εκεί στις περιοχές, οι οποίες είναι σε μια τέτοια κατάσταση.

Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και το έδαφος της χώρας, αν χρειαστεί - ελπίζουμε να μη χρειαστεί - δεν τα υπερασπίζονται οι επαγγελματίες φαντάροι. Βεβαίως, επαγγελματίες θα είναι όποιες δυνάμεις πρέπει να υπάρχουν. Τα υπερασπίζεται ο λαός χωρίς να παίρνει αμοιβή χωρίς να λυπάται τη ζωή του και χωρίς να ζητάει και αντάλλαγμα μετά.

Πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Πολύ περισσότερο που σήμερα, με βάση το νέο δόγμα, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εναντίον του κινήματος. Οταν θίγονται τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, σε περίπτωση απεργίας κ.λπ.

Τελειώνω, λέγοντας το εξής: Οι Ενοπλες Δυνάμεις π.χ. οι στρατιώτες, θα μπορούσαν κάλλιστα και να έχουν στοιχείο της εκπαίδευσής τους τη βοήθεια στην περίπτωση που έχουμε σεισμό, στην περίπτωση που έχουμε πυρκαγιές.

Βεβαίως, οι στρατιώτες μας εκπαιδευμένοι και όχι γυμνοί στα αγκάθια, πρέπει να βοηθάνε σε φυσικές καταστροφές και άλλα. Βέβαια πρέπει να υπάρχει θωράκιση γι' αυτές.

Οχι να λέγεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που θίγονται τα συμφέροντα των επιχειρηματιών από μια απεργία. Σε καταστροφές πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Δεν τους έβαλαν και δεν τους έχουν εκπαιδεύσει.

Η εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να είναι για την άμυνα της χώρας και για τη στήριξη του λαού σε τέτοιες έκτακτες ανάγκες. Οταν ο λαός υποφέρει και όχι όταν υποφέρει η πλουτοκρατία από τον αγώνα του λαού».

Ζημιά για το λαό η εναλλαγή των δύο κομμάτων

Τα εκβιαστικά διλήμματα και οι επιπτώσεις τους στη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος αποτέλεσαν αφορμή για ερώτηση στη συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους δημοσιογράφους:

-- Κυρία Παπαρήγα, σας ακούμε καθ' όλη την προεκλογική περίοδο να καλείτε τον κόσμο να γυρίσει την πλάτη στα εκβιαστικά και πλασματικά, όπως τα χαρακτηρίζετε, διλήμματα. Τα διλήμματα αυτά αντικειμενικά οδηγούν σε συνθήκες πόλωσης. Φοβάστε ότι μέσα σε συνθήκες πόλωσης θα υπάρξει πίεση προς τα λεγόμενα μικρά κόμματα; Και τελικά, με τη θέση περί μη συνεργασιών, μήπως έστω και άθελα ευνοείτε το δικομματισμό;

-- Αλ. Π.: Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας όταν χαράζει τη στρατηγική του και τα συνθήματα πάνω σε αυτή τη στρατηγική, δεν ξεκινάει από την κάλπη. Δηλαδή τι πουλάει, και τι δεν πουλάει. Ξεκινάμε από το εξής: Οτι πρέπει αυτό που πιστεύουμε ως αλήθεια, ως κίνδυνο για το λαό ή ως κατάκτηση να το πούμε στο λαό, είτε είναι έτοιμος να το δεχτεί είτε όχι. Και έχουμε εμπιστοσύνη στο λαό ότι, αν σήμερα ένα τμήμα του δεν καταλαβαίνει κάτι ή δεν το δέχεται, αύριο θα το βρει μπροστά του και θα μας θυμηθεί.

Επιπλέον, προσπαθούμε στην προεκλογική περίοδο, που οπωσδήποτε υπάρχει ανάγκη να προσαρμόσεις επικοινωνιακά τα συνθήματα και την πολιτική σου, να μη γίνουμε σαν την αγελάδα που ρίχνει την καρδάρα με το γάλα.

Δεν μπορεί δηλαδή στην προπαγάνδα μας να λέμε πράγματα τα οποία μπορεί να προσελκύουν ψήφους, αλλά που θα βρούμε την άλλη μέρα μπροστά μας και, μετά, θα πρέπει να αλλάξουμε την πολιτική μας ή να διαψεύσουμε αυτούς που μας ψήφισαν γι' αυτά τα παραπλανητικά συνθήματα.

Ξεκαθαρίζουμε. Η εναλλαγή των δυο κομμάτων που είναι κόμματα του κεφαλαίου είναι ζημιά για το λαό. Και ο λαός πρέπει να αναδείξει μια άλλη λύση - η οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι έτοιμη - μια λαϊκή πλειοψηφική κυβέρνηση.

Ομως πώς έρχονται οι λύσεις; Πώς τα οράματα γίνονται πραγματικότητα; Δε ζούμε σε μια περίοδο όπου μπορεί να γίνει μια ανατροπή μέσα σε μια μέρα. Σιγά σιγά πρέπει να τα προσεγγίζεις και να τα κατακτάς. Επομένως αυτό που λέει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, «απώλειες και των δυο κομμάτων» είναι η καλύτερη -ας το πω- «συνταγή».

Υπάρχει ο κίνδυνος να μην έχεις κυβέρνηση για μια έδρα; Γιατί είναι κίνδυνος; Υπάρχει ζήτημα μη αυτοδυναμίας. Αυτό ήδη θα είναι μια πρώτη, μερική νίκη. Δηλαδή θα τους έχει κάνει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να λύνουν τα ζητήματα όπως τα έλυναν πριν. Θα πονοκεφαλιάσουν, θα βρούνε τη λύση.

Η Κομισιόν, το Δ' ΚΠΣ, το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να αφήσουν την Ελλάδα ακυβέρνητη. Το ζήτημα είναι να μη συμμετάσχει ο λαός, με την ψήφο του να μην τους λύσει αυτά τα προβλήματα. Ας τα βρούνε μεταξύ τους πώς θα τα λύσουν. Ο λαός να μη φοβάται από μια αδύναμη κυβέρνηση. Μπορεί να μην αρέσει αυτή η θέση μας, αλλά εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε σκόντο σε αυτό που συμφέρει το λαό για να πάρουμε ψήφους.

Μας λένε κάποιοι «βρε παιδιά, αφήστε και μια πορτούλα συνεργασίας εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει. Μπορεί να έρθει κάποιος να σας ψηφίσει, γιατί θέλει να τιμωρήσει το ένα από τα δυο κόμματα, γιατί συμφωνεί ότι πρέπει αυτά τα κόμματα να τιμωρηθούν, έχει όμως μια σιγουριά ότι αύριο θα συμβάλει στη διαμόρφωση μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Και επομένως μπορεί να πάρετε σήμερα μια ροή ψήφων ανθρώπων που έρχονται μόνο για διαμαρτυρία ή επειδή ξέρουν ότι αυτή η ψήφος μπορεί να επιστραφεί»...

Δεν είμαστε καιροσκόποι

Σας το λέω καθαρά. Οχι! δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Η εκλογική μάχη δεν είναι μόνο για την άγρα ψήφων. Δεν είμαστε καιροσκόποι. Αυτή τη δουλιά δεν μπορούμε να την κάνουμε. Και δεν αμφιβάλουμε στη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας ριζοσπαστικής πολιτικής συνείδησης. Λέμε «μπορείτε να μας εμπιστεύεστε». Ενα κόμμα που δε διστάζει να πει μπροστά στην κάλπη την αλήθεια, και ενδεχομένως η αλήθεια να φοβίζει, σημαίνει ότι αυτό το κόμμα την άλλη μέρα έχει το ανάστημα να παλέψει για το συμφέρον του λαού και να βοηθήσει στην αναγέννηση του κινήματος.

Αυτό μας χρειάζεται σήμερα. Να αποκτήσει ο λαός εμπιστοσύνη στη δύναμή του. Σας το λέω καθαρά: Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας μπορεί να λέει πράγματα που να φοβίζουν κάποιους, αλλά δείχνει ακριβώς ότι δε φοβάται τη δικομματική εναλλαγή και γι' αυτό είναι εγγύηση για τα λαϊκά προβλήματα. Εχουμε το κουράγιο και το σθένος να λέμε την αλήθεια και να μη λυγίζουμε για άγρα ψήφων. Αυτό δεν είναι εγγύηση ότι αύριο θα είμαστε στο πλευρό του λαού; Αφού δεν τους φοβόμαστε, αφού λέμε στο λαό «ξεφοβίσου, σου έχουμε εμπιστοσύνη, ξεφοβίσου, μπορείς»!

Κατά τη γνώμη μας αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει το ΚΚΕ, έναντι οποιωνδήποτε άλλων που λένε να μειωθεί ο δικομματισμός. Είναι το μετά. Τι θα κάνεις από τη Δευτέρα. Θα πω άλλη μια φορά. Δεν είμαστε εμείς που θα πούμε «ας πάρουμε την ψήφο του λαού στις 16, στις 17 δεν τον έχουμε ανάγκη. Μπορούμε να κάνουμε τις προσαρμογές μας». Εχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό.

Στους απεργούς πείνας της ΕΥΑΘ

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ ΑΕ ενάντια στις επιπτώσεις από την πορεία ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης και την πολιτική διώξεων που ακολουθεί σε βάρος τους η διοίκηση, εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Επισκέφθηκε τους συνδικαλιστές που από την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιούν απεργία πείνας και έχουν κατασκηνώσει κοντά στην κάτω πύλη της ΔΕΘ.

Οι εργαζόμενοι αναγνώρισαν ότι το ΚΚΕ είναι σταθερός συμπαραστάτης τους. «Πιστεύουμε στο δίκιο σας, γιατί μας εμπνέει και μας καθοδηγεί το δίκιο της εργατιάς. Σας υποστηρίζουμε και στα συγκεκριμένα αιτήματα», είπε η Αλ. Παπαρήγα και το ίδιο έγραψε στο βιβλίο συμπαράστασης των απεργών. Ομως κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα. Να μην υπονομεύσουν με την ψήφο τους τον αγώνα που πραγματοποιούν. Να δώσουν ψήφο πάλης.

Αργά χτες το βράδυ οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη λήξη της απεργίας πείνας.

Πριν απ' όλα να ενισχυθεί το λαϊκό κίνημα

Στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους τέθηκε το θέμα του επίπεδου των ποσοστών στα οποία κινείται το ΚΚΕ.

-- Επαναλαμβάνετε και σήμερα, αλλά και από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, ότι το ΚΚΕ δεν υποτάσσει την πολιτική του στην κάλπη.

-- Α. Π.: Βέβαια. Κάνει το ανάποδο.

-- Βλέπουμε όμως ότι το ΚΚΕ από το '96 κινείται σε επίπεδο ποσοστών αρκετά κοντά. Δείχνει, δηλαδή, μια στασιμότητα 5,5 ή 5,4 ή 5,9. Είπατε ότι πολλές φορές μπορεί ένα κόμμα να έχει καλές ιδέες, αλλά αυτό να μη φαίνεται στην κάλπη. Να έχει σωστές ιδέες. Παρ' όλα αυτά, αν συνεχιστεί αυτή η πορεία και σε αυτές τις εκλογές, δεν μπαίνει ένα ζήτημα στασιμότητας; Δηλαδή, από τη στιγμή που εσείς λέτε έχουμε τις καλύτερες θέσεις κλπ.

-- Α. Π.: Στην πολιτική το τι είναι δίκαιο και άδικο δεν καθορίζεται από τα εκλογικά ποσοστά.

Τι δείχνουν οι εκλογές όταν η εναλλαγή του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας παραμένει κρατερή; Οταν ο λαός, παρά τα βάσανα που έχει και την αγανάκτηση και τη διαμαρτυρία που δείχνει, δεν έχει αποφασίσει να κάνει το βήμα προς τα εμπρός, τι φταίει; Πολλά πράγματα.

Είναι αυτό που σας είπα. Ο δισταγμός. Γιατί το να συγκρουστείς με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είναι η μια πλευρά. Καταλαβαίνει ότι είναι μια δύσκολη υπόθεση. Αυτό έχει να κάνει με τη στάθμη του λαϊκού κινήματος.

Θα έβαζα ερωτήματα για το ΚΚΕ αν ο λαός ήταν ευχαριστημένος με την κυρίαρχη πολιτική και επομένως λέγαμε, αφού είναι ευχαριστημένος, εμείς έχουμε πέσει έξω.

Να σας το πω καθαρά. Οι αλλαγές, οι ανακατατάξεις και η όποια ενίσχυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας θα είναι συνάρτηση της ενεργοποίησης του λαού και της μαζικής του πάλης. Αγώνες είχαμε, αλλά αυτοί οι αγώνες είναι πολύ μακριά όχι μόνο ως ποσότητα, αλλά και ως ποιότητα για να έρθουν ανακατατάξεις.

Παρ' όλα αυτά, σε αυτές τις εκλογές, υπάρχουν διεργασίες και μέσα από τους αγώνες που δεν πρέπει να χαθούν. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα δυναμώνει όσο το λαϊκό κίνημα αποφασίζει να αντεπιτεθεί.

Θα μεγαλώνει το κίνημα, θα δυναμώνει και το ΚΚΕ. Είμαστε νύχι - κρέας. Το λαϊκό κίνημα είναι αρκετά πίσω από τις ανάγκες και εδώ ας βγάλουν μερικοί συμπεράσματα για τη συνεργασία στο συνδικαλιστικό κίνημα, για τις συνεργασίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ολα αυτά εμποδίζουν την πάλη.

Το λαϊκό κίνημα βρίσκεται σε ύφεση και στην Ελλάδα και παγκόσμια. Σε άλλες χώρες τα Κομμουνιστικά Κόμματα εξαφανίστηκαν. Αυτοδιαλύθηκαν. Είναι πολύ σημαντικό ότι στην Ελλάδα έμεινε το Κομμουνιστικό Κόμμα γερό και σταθερό. Και έμεινε, όχι μόνο χάρη σε μας, στους κομμουνιστές. Αποδείχτηκε ότι είμαστε μέσα στο λαό και είχε τέτοιες ρίζες το Κόμμα που αυτές οι ρίζες δεν μπορούσαν να ξεριζωθούν.

Βοηθήσαμε στην ανάπτυξη των αγώνων κι αν θέλετε το γεγονός ότι δεν ηττήθηκε κατά κράτος το λαϊκό κίνημα, είναι γιατί υπήρχε ένας πομπός που του έδινε θάρρος, του έδινε τα σωστά μηνύματα και συνέβαλε βέβαια και στην πράξη.

Είναι μεγαλύτερη η επιρροή του Κόμματος από τα ίδια τα πράγματα κι εμείς μετράμε, πριν απ' όλα, την ανάπτυξη του κινήματος και πώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του Κόμματος και όχι ανάποδα, να ενισχυθεί το Κόμμα πρώτα.

Ενίσχυση του κινήματος, της πίστης του λαού ότι μπορεί να αντιπαλέψει και μέσα από εκεί η ενίσχυση του Κόμματος. Οσο το κίνημα δε μετατρέπεται σε ένα πλειοψηφικό ρεύμα με κάθετη εναντίωση στην πάλη κατά του δικομματισμού, τότε βεβαίως, όταν υπάρχουν υποχωρήσεις, π.χ. να μείνω στο ΠΑΣΟΚ ή στη Νέα Δημοκρατία μην έχω ακυβερνησία, τότε θα υπάρχει ένας εγκλωβισμός. Επομένως, δεν έχουμε υπαρξιακό πρόβλημα. Πριν απ' όλα, να ενισχυθεί το λαϊκό κίνημα και η κάλπη πρέπει να βοηθήσει σ' αυτό.

Μήνυμα για την Ευρώπη το χαστούκι στους δύο και η ενίσχυση του ΚΚΕ

Η εξωτερική πολιτική και το τι μπορεί να κάνει η «μικρή Ελλάδα» απασχόλησε τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους.

-- Κυρία Παπαρήγα, θα μπορούσε να προσυπογράψει κανείς, και ας μην είναι οπαδός σας, την ανάλυση που κάνετε για την εξωτερική πολιτική. Ωστόσο, εκεί που κολλάμε είναι στο δέον γενέσθαι. Θέλω να πω, μήπως ζητάτε πολλά από μια μικρή χώρα 10 εκατομμυρίων να αναδιατάξει το στάτους κβο σε μια καυτή γεωστρατηγική περιοχή; Βλέπουμε τον Καντάφι, έδιωξε με τα όπλα τις βάσεις και επαναπροσεγγίζει τη Δύση και με όρους όχι πλήρους ισονομίας.

-- Α. Π.: Ξέρετε ότι είμαστε ένα κόμμα με μεγάλη εμπειρία. Δεν πετάμε στα σύννεφα. Αλλοι είναι αυτοί που μόλις δουν μια ανάταση του κινήματος νομίζουν ότι λύθηκαν όλα. Ξέρουμε ότι ο αγώνας θα είναι σκληρός. Να ξεκαθαρίσουμε όμως το εξής πράγμα. Ακριβώς δε θέλουμε, ως Κόμμα, να γίνουμε σαν τη Λιβύη του Καντάφι.

Για να δούμε τώρα. «Σχέδιο Ανάν». Τι έλεγαν στην Κύπρο; Αν το καταψηφίσετε, χαθήκατε. Εμείς τι λέμε; Χάθηκε; Δε χάθηκε. Βεβαίως, το κυπριακό πρόβλημα δε λύθηκε. Είναι θέμα πάλης. Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί. Αλλά αυτό το ΟΧΙ είχε πολύ μεγάλη σημασία.

Να πάρουμε άλλες χώρες. Χάθηκε η Βενεζουέλα μέσα στο στόμα του λύκου, των Ηνωμένων Πολιτειών, που μέσα από μια εκλογική διαδικασία, που είναι πιο στερεότυπη, κατάφερε ένα χτύπημα στο καθεστώς που υπήρχε εκεί; Δίνει μια μάχη σήμερα. Δεν είναι καλύτερα που δίνει αυτή τη μάχη; Να σας πάρω και άλλες χώρες, που εν πάση περιπτώσει δε λέω ότι κρίθηκε η νίκη του λαού, είναι δύσκολη, αλλά δίνεις μια μάχη.

Με αυτή τη λογική, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 200 εκατομμύρια κατοίκους και οι Γερμανοί έχουν πολύ πάνω από εμάς, πρέπει να μας κάνει ό,τι θέλει ο γερμανικός και ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός.

Εμείς ποτέ δε μιλάμε στενά εθνικά. Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι όλοι οι λαοί πρέπει να παλεύουν. Και ο γαλλικός, ο ιταλικός κλπ. Είναι κακό να δοθεί σήμερα και μέσα από την εκλογική κάλπη, αλλά κυρίως μετά, με τους αγώνες, ένα μήνυμα ότι στην Ελλάδα κάτι καινούριο γίνεται και αυτό να αποτελέσει μια παρακίνηση, ένα κουράγιο και για τους άλλους λαούς;

Σας το λέω ειλικρινά. Ξέρετε τι σημασία έχει για όλη την Ευρώπη, όπου εναλλάσσονται κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις, και δυστυχώς και κομμουνιστικά κόμματα, τα οποία συνεργάστηκαν με τη σοσιαλδημοκρατία, αδυνατίζουν; Το ανανεωτικό εγχείρημα εκεί έχει αποτύχει. Ξέρετε τι σημασία έχει στην Ελλάδα τα 2 κόμματα εξουσίας, που είναι πολύ πιο ισχυρά από τα κόμματα εξουσίας των άλλων χωρών, να έχουν πάρει ένα μεγάλο χαστούκι και να έχει ενισχυθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας; Είναι ένα μήνυμα για την Ευρώπη, είναι μια ελπίδα.

Εχουν και διεθνή διάσταση οι εκλογές. Αλλιώς θα λέμε, δεν έχουμε άλλη επιλογή, να γίνουμε σαν τη Λιβύη του Καντάφι, να γίνουμε σαν τη Γαλλία του Σαρκοζί, ή σαν τη Γαλλία του Ζοσπέν ή σαν την Ισπανία του Θαπατέρο. Δηλαδή, συνέχεια θα διαλέγουμε ανάμεσα στους δυο; Εμείς λέμε ότι σε κάθε χώρα, είτε το Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα στους αγώνες, είτε στην κάλπη, πρέπει να υπάρχουν κάποιες αλλαγές θετικές, κάποιες ειδικές διεργασίες. Ακριβώς γιατί ο αγώνας είναι και εθνικός, είναι και πανευρωπαϊκός, είναι και παγκόσμιος.

Την ευθύνη, όμως, ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας την έχουμε κατ' αρχήν για τη χώρα μας. Εμείς δε θεωρούμε τον εαυτό μας κέντρο της Γης. Πριν απ' όλα εδώ κρινόμαστε. Και ακριβώς το θεωρούμε και διεθνιστική συνεισφορά αν στην Ελλάδα ο δικομματισμός πάρει ένα γερό χαστούκι, αν έχει απώλειες, αν αρχίσει να δυσκολεύεται και δυσκολέψουμε από τώρα και τα κεντροδεξιά και τα κεντροαριστερά σενάρια. Αν το κίνημα πάνω απ' όλα έχει καταφέρει να χαλάσει κάποια σχέδια: Για την άνοδο του ορίου συνταξιοδότησης, για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια κλπ. Εχουμε ανάγκη και ουσιαστική και ψυχολογική από μία νίκη. Οχι εμείς ως Κόμμα, εμείς είμαστε μαθημένοι σε όλα. Το λαϊκό κίνημα.

Υπάρχουν ζητήματα αξιοπιστίας και φερεγγυότητας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ έγιναν ερωτήσεις στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Τις τελευταίες μέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλαβάνος, διακηρύττει σε υψηλούς τόνους την πρόθεση του κόμματός του να μη συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ. Σας άκουσα χτες στην πλατεία Αριστοτέλους να επαναλαμβάνετε ότι, κατά την άποψη του ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ανοιχτά πόρτες και παράθυρα συνεργασίας. Θέλω να μου πείτε πού εδράζετε αυτή την αντίληψή σας.

Και ένα δεύτερο ερώτημα συναφές: Πάλι στην πλατεία Αριστοτέλους σας άκουσα χτες να κάνετε μια αντιπαράθεση και μια κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ με όρους και διαλεκτική της Αριστεράς. Μήπως αυτό, αναρωτιέμαι, έχει να κάνει με κάποιους φόβους για διαρροές ψηφοφόρων του ΚΚΕ προς το ΣΥΡΙΖΑ;

-- Υπενθυμίζω ότι στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ συμμετέχει η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και συνεργαζόμενοι. Δεν ήρθε ακόμα η ώρα να υπάρξει μια συμμαχία που θα μετέχει και το ΚΚΕ. Θα έρθει η ώρα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δε χαράσσει τη στρατηγική του με βάση την κάλπη. Αυτό τουλάχιστον πιστεύω ότι πρέπει να είναι κατανοητό. Δεν υποτάσσουμε τη στρατηγική μας στην κάλπη. Η κάλπη υποτάσσεται στη στρατηγική μας. Αυτό το λέμε καθαρά. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε. Πάντα το λέγαμε. Τώρα το λέμε ακόμα πιο δυνατά, ύστερα από τις εμπειρίες των Κομμουνιστικών Κομμάτων, ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη και αλλού, που έχουμε μελετήσει.

Σας το λέω καθαρά. Λυπούμαστε γιατί κόμματα με μεγάλη ιστορία στο κίνημα, το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο, κόμματα χάρη στα οποία υπήρχαν κατακτήσεις σημαντικές των λαών τους, είναι σήμερα σε μια κατάσταση κρίσης. Και δεν το λέμε για την εκλογική δύναμη. Γιατί μπορεί να έχεις σωστή πολιτική και η εκλογική σου δύναμη να μην αυγατίζει. Μιλάμε για την κρίση ταυτότητας που έχουν και ψάχνονται και τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Μιλάμε για κόμματα με μεγάλη ιστορία από τις αρχές του αιώνα μας και μετά, για το Γαλλικό, το Ιταλικό και άλλα. Δε μιλάμε για κόμματα που έγιναν την τελευταία 15ετία.

Στην Ελλάδα, από το '68 γίνεται αυτό το πείραμα. Από το '68 μέχρι το 2007. Τριάντα εννέα χρόνια πείραμα. Ψάχνουν την ανανέωση τριάντα εννιά χρόνια. Γιατί αυτό το πείραμα δεν πέτυχε, με τα δικά τους κριτήρια;

Για να ξεκαθαρίσω. Με το Συνασπισμό έχουμε ουσιαστικές προγραμματικές διαφορές, τις οποίες δεν μπορούμε να τις κρύψουμε μπροστά στην κάλπη, γιατί οι προγραμματικές διαφορές έχουν σχέση με την αποτελεσματικότητα της πάλης κατά της δικομματικής εναλλαγής. Δε βάζουμε σήμερα ζητήματα για το πώς βλέπουμε το σοσιαλισμό. `Η θεωρητικά ζητήματα ιδεολογίας. Αν βάζαμε αυτά τα ζητήματα ενδεχομένως θα έλεγε ο κόσμος και τι με νοιάζουν εμένα οι μεταξύ σας ιδεολογικές σας διαφορές;

Βάζουμε θέματα που έχουν σχέση με ποια στρατηγική παλεύεις σήμερα την απελευθέρωση κίνησης κεφαλαίου, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό κλπ. Με ποια στρατηγική;

Εδώ έχουμε διαφορές που, σε τελευταία ανάλυση, πηγάζουν από τη θέση απέναντι στο κεφάλαιο, απέναντι στα μονοπώλια κλπ. Αυτές είναι οι διαφορές μας.

Επιπλέον - και θέλω να το τονίσω - υπάρχουν ζητήματα αξιοπιστίας και φερεγγυότητας. Και στη σχέση απέναντί μας. Τα έχουμε ζήσει αυτά. Συνεργαστήκαμε και σε προηγούμενα χρόνια και μόλις άρχισε η συνεργασία πήγαινε το θέμα στην αναγκαιότητα ή όχι του ΚΚΕ. Γιατί να ξαναπεράσουμε αυτές τις περιπέτειες;

Υπάρχει το πριν και το μετά.

Το πριν. Βοήθησε το λαϊκό κίνημα η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στα συνδικάτα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Δε βοήθησε.

Το μετά. Λένε, π.χ., εμείς δε θα είμαστε μια ζωή αντιπολίτευση. Θα παίξουμε και στο κεντρικό σκηνικό. Γιατί αν είμαστε αντιπολίτευση, τότε ενσωματωνόμαστε. Το αντίθετο. Θα είσαι αντιπολίτευση όσον αφορά κυβερνήσεις με συντηρητική πολιτική. Εκεί θα είσαι μονίμως αντιπολίτευση. Αν ο λαός κατακτήσει την πλειοψηφία τότε θα είσαι κι εσύ μαζί με την πλειοψηφία του λαού και θα είσαι μέσα στην εξουσία που θα γίνει. Αυτά δεν είναι καθαρά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Να σας πω και κάτι άλλο: Εμείς χαιρόμαστε από μια άποψη, γιατί δε μοιράζουμε τα ιμάτιά μας με το Συνασπισμό. Ξέρετε γιατί χαιρόμαστε; Αν δεν ήμασταν εμείς να του λέμε κάθε μέρα κλείνεις το μάτι στο ΠΑΣΟΚ, που το πιστεύουμε, δε θα έκανε τόσες διαβεβαιώσεις. Και επομένως μάλλον τον βοηθάμε, προεκλογικά τουλάχιστον, με αυτόν τον τρόπο. Καλό είναι όταν ασκείς πίεση και ο άλλος αναγκάζεται να κάνει μια υποχώρηση και να σου πει «δε θα συνεργαστώ με το ΠΑΣΟΚ». Καλό είναι και αυτό.

Θα είναι όμως σίγουρο και στις 17 του Σεπτέμβρη; Αυτό μένει να φανεί. Εμείς θα χαρούμε τα κόμματα εξουσίας να μη βρίσκουν άλλα κόμματα για συνεργασία. Θα χαρούμε.

Να ψηφίσουν με βάση το συμφέρον τους

-- Κυρία Παπαρήγα, θέλω να σας ρωτήσω ποιος είναι ο στόχος, εφόσον η κάλπη βγάζει νούμερα και ποσοστά και πώς σχολιάζετε το ενδεχόμενο να ανατραπεί η αναλογία περίπου 2 προς 1 σε σχέση με τον Συνασπισμό.

-- Η μάχη που δίνει το ΚΚΕ είναι η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι που υποφέρουν από τα πολυκαταστήματα και τα μεγαθήρια, η φτωχή αγροτιά, να ψηφίσουν με βάση το συμφέρον τους. Και το συμφέρον τους είναι να μην ψηφίσουν τα δυο κόμματα και να ψηφίσουν εκείνο το κόμμα το οποίο ακριβώς έχει πολιτική θέση και αντίστασης και πρόταση που αφορά τα συμφέροντα τα συγκεκριμένα και το έχουν δοκιμάσει στην πάλη, ανεξάρτητα αν συμφωνούν σε όλα μαζί μας.

Εμείς αυτό θα μετρήσουμε στη μάχη των εκλογών: Τη μείωση του δικομματισμού και την άνοδο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας. Αυτό το κριτήριο. Δεν έχουμε βάλει άλλα κριτήρια. Ούτε αν θα είναι έξι κόμματα στη Βουλή ούτε αν θα είναι δύο ή τρία ή δεκαπέντε. Αυτό είναι το κριτήριο. Να πέσει η δύναμη των δυο κομμάτων και να ανέβει το ΚΚΕ. Δε θα κρίνουμε τις εκλογές από το αν ανέβηκε ο Συνασπισμός ή δεν ανέβηκε, ή αν ανέβηκε ο κ. Παπαθεμελής ή ο κ. Καρατζαφέρης.

Αυτή είναι η συνεπής μας θέση. Αλλοι έγραψαν στις αποφάσεις τους την αλλαγή συσχετισμού ανάμεσα σε μας και στον Συνασπισμό. Στο ΚΚΕ δε θα βρείτε τέτοια θέση. Εμείς λέμε αυτοί οι δύο. Και να σας πω και μια άλλη πλευρά με την ευκαιρία, γιατί δε με ρωτήσατε τίποτα - όχι όλοι - για τα θέματα που θέσαμε. Ξεκαθαρίζω: Δεν είναι οι δύο και οι δύο που δίνουμε τη μάχη. Είμαστε εμείς απέναντι στους δύο και επικρίνουμε κάθε άλλον που δε βοηθάει στο αδυνάτισμα των δύο ισχυρών.

Αλλά να πω με την ευκαιρία: Εμείς δεν πετάμε στα σύννεφα και βλέπετε ότι λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Από το '96 και ιδιαίτερα από το 2000 και μετά το κοινωνικό ακροατήριο του Συνασπισμού δεν ταυτίζεται με το κοινωνικό ακροατήριο του ΚΚΕ. Αυτό να το καταλάβουμε. Αλλα στρώματα είναι προς τα εκεί και άλλα προς τα εδώ, με τα σημερινά δεδομένα.

Επομένως, από ένα σημείο και μετά δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη σύγκριση. Είναι άλλο το κοινωνικό ακροατήριο. Υπάρχουν, π.χ., τμήματα, ανώτερα εισοδηματικά τμήματα εργαζομένων, τα οποία ενδιαφέρονται για ορισμένες αλλαγές στο θέμα του περιβάλλοντος, στο θέμα των δημοκρατικών ελευθεριών, μια καλύτερη ατμόσφαιρα ζωής, που δεν είναι κακό αυτό να τα ονειρεύονται, που όμως δεν ενδιαφέρονται για αλλαγές και ρήξεις στο πεδίο της οικονομίας και απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ενδιαφέρονται ενδεχομένως για μια καλύτερη αναδιανομή. Αυτό που λέμε, εφ' όλης της ύλης αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ κλπ., δεν τους ενδιαφέρει. Τους ενδιαφέρει στο επίπεδο μιας αλληλεγγύης, αλλά για ουσιαστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα δεν ενδιαφέρονται. Αύριο μπορεί να ενδιαφερθούν όταν θα δουν ότι η θέση τους κλονίζεται, γιατί σήμερα υπάρχουν αρκετοί που αντέχουν οικονομικά, αλλά αύριο δε θα αντέχουν πολλοί απ' αυτούς.

Δεν τα βάζουμε μ' αυτούς τους ανθρώπους, με αυτό το ακροατήριο. Αν θέλετε, εμείς πιστεύουμε ότι οι προτάσεις μας τους συμφέρουν μακροπρόθεσμα. Δεν πιέζονται πάρα πολύ οικονομικά κλπ., δεν έχουν την ταξική συνείδηση να θέλουν σε βάθος αλλαγές και να έχουν μια βαθύτερη αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Μας απασχολούν τα εργατικά λαϊκά στρώματα, τα άλλα λαϊκά στρώματα που είναι εγκλωβισμένα στα κόμματα του κεφαλαίου. Μας πονάει όταν εργάτες, άνεργοι, φτωχοί αγρότες ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το πρόβλημα. Από κει θα έρθουν οι ανακατατάξεις και όχι από την εκλογική σχέση εμάς και του Συνασπισμού.

Και κάτι άλλο: Πέστε ότι μεγάλωσε το ΚΚΕ σε βάρος των άλλων μικρότερων κομμάτων, αλλά ο δικομματισμός ανεβαίνει. Θα πανηγυρίσουμε επειδή μεγάλωσε το ΚΚΕ και επειδή πήραμε από τα άλλα κόμματα ή ανακόψαμε τη ροή προς τα άλλα κόμματα, αλλά ο δικομματισμός είναι ψηλά; Οχι. Αυτή είναι η διαφορά μας και με τα άλλα μικρότερα κόμματα. Δε μας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Μας ενδιαφέρει αυτό: Φτωχολογιά και να ψηφίζει Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ;

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σε μια γιορτή λαϊκής αντεπίθεσης μετατράπηκε η προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, το βράδυ της Κυριακής. Μια γιορτή με πρωταγωνιστή τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης, που δήλωσε ξεκάθαρα την απόφαση να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, παίρνοντας τη θέση του πλάι στο ΚΚΕ. Στην κάλπη στις 16 του Σεπτέμβρη, στους αγώνες από την επομένη των εκλογών. Στη συγκέντρωση μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Κάλεσε το λαό να μην υποκύψει στα εκβιαστικά διλήμματα που στόχο έχουν να εγκλωβίσουν την ψήφο του. Να εμπιστευτεί το ΚΚΕ και να συστρατευτεί μαζί του. Για να ανοίξει το παράθυρο στην ελπίδα, για ισχυρό λαϊκό κίνημα, ικανό να αναχαιτίσει την αντιλαϊκή λαίλαπα, αποτελεσματικό.

Η μεγαλειώδης συγκέντρωση αποτέλεσε αδιάψευστο μάρτυρα πως το κάλεσμα του ΚΚΕ βρίσκει απήχηση. Πολλοί πήραν τη θέση τους στο πλάι των κομμουνιστών, των φίλων και οπαδών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που ήρθαν συγκροτημένα με δυναμικές προσυγκεντρώσεις που ξεκίνησαν από τη ΧΑΝΘ, το Αγαλμα Βενιζέλου και το Βαρδάρη. «Δυνατά, πολλή δουλιά και η νεολαία όπως πάντα μπροστά», είπε η Αλέκα Παπαρήγα, ολοκληρώνοντας την ομιλία της. Εδωσε το μήνυμα για ένταση των προσπαθειών ώστε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ να φτάσει παντού, σε κάθε σπίτι εργατικής και λαϊκής οικογένειας. Δίπλα της, στην εξέδρα, υπό τους ήχους της «Διεθνούς», ανέβηκαν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές στην Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης. Οι αγωνιστές που συγκροτούν τα ψηφοδέλτια μάχης, τα ενωτικά ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.

'Η με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες

Στις αυταπάτες που καλλιεργεί ο ΣΥΝ, όταν ενώ παραμένει προσηλωμένος στο μονόδρομο της ΕΕ του κεφαλαίου προσπαθεί να πείσει ότι οι άνθρωποι μπορούν να απολαμβάνουν δικαιώματα με μια καλύτερη διαχείριση, αναφέρθηκε η Αλέκα Παπαρήγα από το βήμα της προεκλογικής συγκέντρωσης του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη.

Και εξήγησε ότι το θέμα δεν είναι στενά ιδεολογικό. «Επηρεάζει τον προσανατολισμό και τους στόχους δράσης τού σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι διαφωνούμε μεταξύ μας και ως προς το ύψος του μισθού και του μεροκάματου, ως προς τη μερική απασχόληση. Λέμε 1.400 ευρώ κατώτερος μισθός. Είναι πολύ; Είναι επαναστατικό μέτρο για σήμερα; Είναι σοσιαλισμός; Οχι! Είναι το λιγότερο που μπορούμε να ζητήσουμε, αν σκεφτούμε πόσα δίνουν οι εργαζόμενοι και πόσα χάνουν».

Και το δίλημμα που τελικά πρέπει να απαντηθεί, τέθηκε ξεκάθαρα από τον ίδιο τον εργαζόμενο λαό: «Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες».

Μπορούμε να τους αποτρέψουμε

Στις 16 του Σεπτέμβρη κρίνεται η αντιπολιτευτική ικανότητα και δυναμική του λαού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Αλέκα Παπαρήγα. Και εξήγησε: «Η ψήφιση του ΚΚΕ δε συνιστά μια απλή διαμαρτυρία και αντιπολίτευση στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Είναι ο δρόμος της οργάνωσης μιας αποτελεσματικής πάλης. Είναι ο δρόμος της σταθερής, ανυποχώρητης, χωρίς ταλαντεύσεις πάλης. Είναι η πάλη που επιδεικνύει αντοχή, που δεν υπερενθουσιάζεται εύκολα, αλλά ούτε και απογοητεύεται εύκολα. Είναι ο δρόμος που βοηθάει σε ανακατατάξεις. Είναι ο δρόμος για να συγκροτήσουμε τη μεγάλη κοινωνικοπολιτική συμμαχία που έχει ανάγκη ο τόπος».

Οπως εξήγησε, «βασικό γνώρισμα αυτής της συμμαχίας που την κάνει αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική, που τη βοηθάει να μην ενσωματώνεται, είναι: Συμμαχία εργατών, μικρομεσαίων της πόλης, αγροτών. Αυτή είναι η γραμμή της συμμαχίας και με κοινωνική δυναμική και με πολιτική έκφραση». Τόνισε ότι «στις 16 Σεπτέμβρη, δεν κρίνεται αν ο λαός θα είναι στην εξουσία. Κρίνεται η αντιπολιτευτική ικανότητα και δυναμική του λαού. Χτύπημα, λοιπόν, στο δικομματικό σύστημα, της εναλλαγής. Οχι με άσφαιρα πυρά. Με πραγματικά πολιτικά πυρά, με πραγματικά κοινωνικά πυρά, με πραγματικά αγωνιστικά πυρά».

Πολιτική ανοιχτών θυρών

Τέλος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανάμεσα σε χειροκροτήματα και συνθήματα, απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα: «Εχουμε πολιτική ανοιχτών θυρών, κρατώντας το πρόγραμμά μας σταθερό και αταλάντευτο. Και σταθερό πρόγραμμα και πολιτική ανοιχτών θυρών στους πάντες. Με έναν όρο: Γραμμή κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Γραμμή κατά της πλουτοκρατίας. Γραμμή κατά των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.

Ελάτε μαζί μας κι εμείς θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί κι εσείς θα γίνετε πιο δυνατοί. Κι εμείς θα αξιοποιήσουμε τη σκέψη και τις ιδέες πολύ περισσότερο και εσείς θα αξιοποιήσετε τη δική μας πείρα. ΚΚΕ ισχυρό, δυνατό πλήγμα στο σύστημα της δικομματικής εναλλαγής. Μακριά από τα εκβιαστικά διλήμματα. Ενα πράγμα πρέπει να φοβόμαστε, τα πράγματα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Και δε φοβόμαστε γιατί μπορούμε να το αποτρέψουμε».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Χτύπημα στη δικομματική εναλλαγή και συναλλαγή

Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε μεγάλη συγκέντρωση, στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη

«Σας καλούμε να ψηφίσετε το ΚΚΕ όλοι όσοι συμφωνείτε μαζί μας, ότι και επί ΝΔ και επί ΠΑΣΟΚ το βιοτικό επίπεδο έπεσε, τα δικαιώματα συρρικνώθηκαν, το αίσθημα ανασφάλειας έγινε ακόμα πιο έντονο. Ολους εσάς που συμφωνείτε ότι ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν απλώς κάποιες συγκλίσεις, κάποιες ομοιότητες, αλλά έχουν την ίδια στρατηγική στην οικονομία, στην κοινωνική πολιτική, στις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες, στην εξωτερική πολιτική, στις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας, στο πώς βλέπουν τη χώρα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στη στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ. Ολους εσάς που αισθάνεστε προδομένοι και εξαπατημένοι, αισθάνεστε αγανάκτηση γιατί οι προσδοκίες και οι ελπίδες που νιώθατε γι' αυτά τα κόμματα δε δικαιώθηκαν».

Σε όλους αυτούς απευθύνθηκε, απ' τη μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ, στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, η Αλέκα Παπαρήγα. Τους κάλεσε να αποφύγουν τα «εκβιαστικά διλήμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο καθένας με τον τρόπο του σας λέει, ή Καραμανλής ή ακυβερνησία, ή Παπανδρέου ή αλλιώς δεξιά τραγωδία. Τέτοια εκβιαστικά διλήμματα σας απευθύνουν εδώ και πολλά χρόνια. Θα τα νιώσετε ακόμα πιο πολύ την άλλη μέρα των εκλογών αν δεν τους γυρίσετε την πλάτη».

Τα εκβιαστικά διλήμματα


Στη συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε για τους εκβιασμούς των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ: «Χρόνια τώρα λένε ή παντελώς άνεργος ή μερική απασχόληση για 4 μήνες, 8 μήνες, άντε και 1 χρόνο. `Η θα χρεοκοπήσει το ασφαλιστικό σύστημα ή θα δεχτείτε να δίνετε περισσότερες εισφορές, να δουλεύετε έως τα 67 και αύριο έως τα 70 και 71. Μήπως εκβιαστικό δεν είναι το δίλημμα, ή θα μείνει το παιδί σου έξω από το πανεπιστήμιο ή θα αδειάσεις την τσέπη σου πληρώνοντας φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα; Μήπως δεν είναι εκβιαστικό το δίλημμα ή θα εγκαταλείψεις το χωράφι και την καλλιέργειά σου ή θα βρεθείς ως και στη φυλακή από τα χρέη σου; `Η θα δουλέψεις μαύρη εργασία ή θα μείνεις στο εργασιακό ράφι;

`Η θα έχεις μια κρατική καπιταλιστική επιχείρηση που θα την πληρώνεις ή θα δεχτείς να γίνει ιδιωτικοποίηση και πάλι να πληρώνεις διπλά και τριπλά το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο. `Η θα δεχτείς τα φοιτητοδάνεια ή δε θα μπορέσεις να σπουδάσεις. Και το χειρότερο είναι ο εργοδοτικός εκβιασμός: `Η θα δεχτείς να παίρνεις μισθό πείνας ή θα απολυθείς αν απεργήσεις. Αν θέλεις να σου δώσει δουλιά ή να μείνεις στη δουλιά, ξέχνα το, δεν μπορεί να κάνεις παιδί, θα σε απολύσω μόλις λήξει η άδεια μητρότητας. Αν και τώρα απολύουν και μωρομάνες δίνοντας ως αντάλλαγμα μια ψευτοαποζημίωση και ένα επίδομα ανεργίας πτωχοκομείου».

Υπάρχει διέξοδος

Με βάση αυτά υπογράμμισε, απευθυνόμενη σε όλους τους εργαζόμενους: «Με καθαρό μυαλό χωρίς το βάρος των εκβιαστικών διλημμάτων μπορεί να σκεφθείτε τι καλό μπορεί να προκύψει από τη μείωση του δικομματισμού και την ενίσχυση του ΚΚΕ αύριο. Μακριά από τα εκβιαστικά διλήμματα μπορείτε να αρχίσετε να σκέφτεστε ότι υπάρχει διέξοδος, υπάρχει πρόταση για λαϊκή εξουσία, για την οποία η πάλη έχει μεν δυσκολίες και εμπόδια αλλά δεν είναι ανυπέρβλητα όταν ο λαός το αποφασίσει».


Οπως είπε, «δε θα επικαλεστούμε κυρίως ή τόσο τη συμβολή μας, μαζί με τους συνεργαζόμενους και συμμάχους στην προετοιμασία, οργάνωση και ανάπτυξη των εργατικών, αγροτικών και νεολαιίστικων λαϊκών αγώνων, σε κάθε σκίρτημα και κίνημα διαμαρτυρίας και διεκδίκησης. Με την ευκαιρία, στα ψηφοδέλτιά μας συμμετέχουν αγωνιστές της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών και άλλοι συνεργαζόμενοι. Ο,τι κάναμε 90 χρόνια τώρα, ό,τι κάναμε τα τελευταία χρόνια ήταν αυτονόητα για μας και πριν απ' όλα υποχρέωσή μας. Το κίνητρο ήταν οι ευθύνες και υποχρεώσεις μας απέναντι στο λαό και όχι η αναζήτηση μεταλλίων και επαίνων.

Δε θα μείνουμε στα αριθμητικά δεδομένα ότι, δηλαδή, η υπερψήφιση του ΚΚΕ δίνει έμπρακτα χτύπημα στο σύστημα της δικομματικής εναλλαγής - συναλλαγής. Είναι χτύπημα και αριθμητικό και πολιτικό - ποιοτικό. Είμαστε στην άλλη όχθη, όχι μόνο γιατί είμαστε κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά επειδή έχουμε ριζικά αντίθετη πολιτική και από τους δύο, πολιτική διαφορετικής κατεύθυνσης».

Ανάσα για το αντιλαϊκό σύστημα η εναλλαγή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Με ρητορικά ερωτήματα αποκάλυψε τις επιφανειακές διαφορές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ: «Υπάρχει τάχα διαφορά ανάμεσα στη γαλάζια και πράσινη ιδιωτικοποίηση, ανάμεσα στη γαλάζια και πράσινη ανεργία, ανάμεσα στη γαλάζια και πράσινη εκτόπιση της φτωχής αγροτιάς από τη γη; Ανάμεσα στα γαλάζια και πράσινα εργατικά ατυχήματα, στα γαλάζια και πράσινα καμένα δάση και αποχαρακτηρισμούς; Υπάρχει διαφορά άραγε ανάμεσα στα γαλάζια και πράσινα μη κρατικά πανεπιστήμια, ανάμεσα στη γαλάζια και πράσινη συμμόρφωση στις επιλογές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ;».


Σημείωσε ακόμη: «Η εναλλαγή από θητεία σε θητεία είναι ανάσα για το αντιλαϊκό σύστημα. Από την εναλλαγή στην εξουσία δε ζημιώνονται οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι. Δε φοβούνται την εναλλαγή η Κομισιόν, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ. Το μόνο που φοβούνται είναι μήπως το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής αρχίζει να έχει διαρροές. Το μόνο που συγκεντρώνει την προσοχή τους είναι να μαγειρέψουν στα παρασκήνια εναλλακτικά σχέδια κυβερνήσεων συνεργασίας, ώστε πάλι τίποτε να μην αλλάξει. Γι' αυτό και δε βλέπει η ολιγαρχία του πλούτου με κακό μάτι ορισμένα κόμματα - αναχώματα, ας είναι στην εφεδρεία μήπως και χρειαστεί να δώσουν ανάσα στη δικομματική εναλλαγή».

Ερχεται καταιγίδα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Υπάρχει, όμως, και ένας άλλος, πολύ επίκαιρος λόγος που επιβάλλει να μη χαθεί μια ακόμα εκλογική μάχη. Ερχεται νέα μπόρα και καταιγίδα. Την περιγράφουν στα προγράμματά τους και οι δύο. Θα ιδιωτικοποιήσουν ό,τι απέμεινε, λιμάνια, αεροδρόμια, το νερό, ορεινούς όγκους, παραλίες και ακτές. Θα επέλθει ακόμα μεγαλύτερη ερημοποίηση της υπαίθρου με την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Κλαίνε για τα καμένα δάση και χωριά, στο βάθος όμως ξέρουν ότι τώρα υπάρχει μεγαλύτερη ευκαιρία για να βγουν από τη μέση μικροϊδιοκτήτες αγρότες. Για να καθίσουν στο σβέρκο των εργαζομένων στις καμένες περιοχές τα επιχειρηματικά μονοπώλια που ήδη έχουν αποκτήσει δικαιώματα για τουριστικά μεγαθήρια. Ερχονται πολλά. Κάτι ξέρει και ο κ. Καραμανλής που λέει "είμαστε στο μέσο των μεταρρυθμίσεων", κάτι ξέρει και ο κ. Παπανδρέου που λέει ότι "δεν μπορεί να μιλάμε για κοινωνική πολιτική κοιτώντας στο παρελθόν"».

Ρεαλιστικό αίτημα η μόνιμη και σταθερή δουλιά

«Το αίτημά μας για νέες μόνιμες, κανονικές θέσεις εργασίας στηρίζεται σε πραγματικές δυνατότητες και όχι σε αφηρημένα σχήματα. Πολύ περισσότερο, είναι έξω από τη λογική περί "γαλάζιων και πράσινων" παιδιών. Νέες θέσεις εργασίας μπορεί να δημιουργηθούν και σήμερα σχεδόν σε όλους τους τομείς της κοινωνικής πολιτικής, του πολιτισμού και του αθλητισμού, της Παιδείας, της πολιτικής προστασίας, της προστασίας των δασών, της Πυροσβεστικής, στον κοινωνικό τουρισμό, στην αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, με την προϋπόθεση βέβαια ότι διεκδικείται και ελεύθερος χρόνος».

Η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε: «Νέες θέσεις εργασίας μπορεί να δημιουργηθούν σε μια σειρά κλάδων της βιομηχανίας, στην αγροτική οικονομία, αλλά δε θέλουν και οι δύο γιατί εφαρμόζουν τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ. Νέες θέσεις εργασίας μπορεί να υπάρξουν με τη μείωση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου και του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Δε μιλάμε για εποχιακές δουλιές, για εργασιακή περιπλάνηση, αλλά για σταθερές δουλιές με εισόδημα που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Παρουσίασε «νέο μοντέλο» προώθησης αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων

Ενα «νέο αναπτυξιακό μοντέλο», που θα συνθλίψει τα ασφαλιστικά, εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, στο όνομα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» και της «επιχειρηματικότητας» του μεγάλου κεφαλαίου, παρουσίασε την Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη ΔΕΘ, δήλωσε έτοιμος να «κυβερνήσει», τονίζοντας ότι «το νέο πρότυπο διακυβέρνησης που προτείνουμε θα στηριχτεί σε μια νέα σχέση κράτους - επιχειρηματία»! Ο Γ. Παπανδρέου τόσο με τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, όσο και με την ομιλία του στους «εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων» ξεκαθάρισε ότι το «νέο μοντέλο» του ΠΑΣΟΚ θα στηριχτεί πάνω σε δυο κεντρικούς άξονες: α) Στην προώθηση τομέων και αλλαγών στην κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία και τις εργασιακές σχέσεις β) Στην παροχή πλήθους κινήτρων στους επιχειρηματίες για να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που έχει δρομολογήσει το ΠΑΣΟΚ για την επομένη των εκλογών, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να τη συγκαλύψει πίσω από αόριστες προεκλογικές εξαγγελίες και εξευτελιστικές «παροχές» πτωχοκομείου προς τα λαϊκά στρώματα. Ο Γ. Παπανδρέου μπορεί να ...υποσχέθηκε «δίκαια αναδιανομή του πλούτου», αλλά την ίδια στιγμή παρουσίασε μια δέσμη προτάσεων και μέτρων που βάλλουν ευθέως εναντίον των λαϊκών στρωμάτων.

Στόχος η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Στην κοινωνική ασφάλιση χρειάζονται «τομές», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει «βασιζόμενο σε ένα γερό θεμέλιο που είναι ο νόμος Ρέππα» και πρόσθεσε: «Αυτός ο νόμος προβλέπει συστηματικές διαδικασίες για την αντιμετώπιση της εξέλιξης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας». Ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει, όπως και η ΝΔ, στην πλήρη εφαρμογή του νόμου που προβλέπει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και τη μείωση των συντάξιμων αποδοχών. Μάλιστα, παρουσιάζοντας συνολικά τις θέσεις του κόμματός του για το ασφαλιστικό, μεταξύ άλλων ανέφερε:

  • «Θα ενισχύσουμε παραπέρα τα κίνητρα και θα ενθαρρύνουμε την οικειοθελή παραμονή στην εργασία». Μια θέση που στοχεύει στην παράταση του εργάσιμου βίου για χιλιάδες εργαζόμενους.
  • «Θα προωθήσουμε τις ενοποιήσεις των ταμείων σε συνεργασία με τους φορείς και τους εργαζόμενους». Μια πρόταση που επιδιώκει να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης και να μειώσει τις συντάξεις.

Την ίδια στιγμή που ο Γ. Παπανδρέου ξεδίπλωνε τις αντιασφαλιστικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, εντελώς υποκριτικά και επιχειρώντας να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό και να υφαρπάξει την ψήφο του, ισχυριζόταν: «Εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας και δε θα μειωθούν οι συντάξεις»...

Οι «ισχυροί όμιλοι» και οι «ευέλικτοι» εργαζόμενοι

Ο Γ. Παπανδρέου από το βήμα της ΔΕΘ πήρε σαφέστατες δεσμεύσεις για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού «παραδείσου» από τη μια άκρη της χώρας μέχρι την άλλη. Θέτοντας ως στρατηγικό στόχο του ΠΑΣΟΚ τη δημιουργία «ισχυρών ελληνικών ομίλων με πολυεθνική παρουσία οι οποίοι αναδιατάσσουν τις δραστηριότητές τους με βάση τα σύγχρονα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και αναδεικνύονται σε περιφερειακούς πρωταθλητές», εξήγγειλε:

-- Ισχυρή υποστήριξη ελληνικών επιχειρήσεων εκτός Ελλάδας και στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο εξωτερικό.

-- Φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων συνδεμένες με την επένδυση.

-- Φοροελάφρυνση των κερδοφόρων επιχειρήσεων με βάση το ρυθμό πραγματοποίησης επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στον αντίποδα στους εργαζομένους, τους άνεργους, τις γυναίκες και τους νέους παρουσίασε μια νέα σχέση ...«εργοδοτών και εργαζομένων» και πρόσφερε τη «θεσμοθέτηση της κοινωνικής εργασίας», την επέκταση του μοντέλου της «μερικής απασχόλησης» και «ημιανασφάλιστη» εργασία σε επιχειρήσεις πληρωμένη από το κράτος για τέσσερα χρόνια. Για τους χιλιάδες συμβασιούχους, πρότεινε - όπως και η κυβέρνηση - την πλήρη εναρμόνιση με τις επιταγές του «ευρωπαϊκού νόμου», στηρίζοντας τη συνέχιση της πολιτικής τους ομηρίας.

Στα πλαίσια των δήθεν φιλολαϊκών παροχών μίλησε για «δίκαιο φορολογικό σύστημα», το οποίο όμως όπως τόνισε θα στηρίζεται στη λογική: «Τα εισοδήματα από εργασία και κεφάλαιο θα φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο»!!

Τάχτηκε για πολλοστή φορά υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά της σύνδεσης των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις και την αγορά.

Στο διαγωνισμό της «παροχολογίας» και της «υποσχεσιολογίας» μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «θα διπλασιάσει το αφορολόγητο όριο για την αγορά πρώτης κατοικίας», ότι δε θα «αυξήσει το ΦΠΑ» - κράτησε όμως μια επιφύλαξη για την κατάσταση της οικονομίας που θα... παραλάβει - και υποσχέθηκε διεύρυνση των ορίων του ΕΚΑΣ.

Ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στο μετεκλογικό σενάριο των συνεργασιών, απέκλεισε συνεργασία με τη ΝΔ, αλλά με νόημα σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει πολλές προγραμματικές συγκλίσεις με τον Συνασπισμό».

Στη Θεσσαλονίκη

Ξεθάβοντας συνθήματα από το παρελθόν και με ένα παρωχημένο υποκριτικό «αντιδεξιό» παραλήρημα, επιχείρησε χτες το βράδυ από τη Θεσσαλονίκη ο Γ. Παπανδρέου να αποκρύψει τα κοινά οράματα του δικομματισμού για την προώθηση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας χτες στην προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη θυμήθηκε τη γενιά του «114» και του Πολυτεχνείου, τις διεκδικήσεις των οποίων χαρακτηρίζει «μετεμφυλιακά κατάλοιπα». Μοίρασε ψευδεπίγραφες «κοινωνικές συμφωνίες» με το λαό και εντελώς υποκριτικά ισχυρίστηκε ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ «θα είναι νίκη όλων των δυνάμεων της εργασίας» και «της Αριστεράς», σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τα λαϊκά στρώματα που εγκαταλείπουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ σαν το κόμμα της «μεγάλης ανατροπής του κατεστημένου και της κοινωνικής αδικίας», όταν μόλις προχτές παρουσίασε ένα μοντέλο ανάπτυξης της χώρας που τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο μέσα σ' αυτό είχε το μεγάλο κεφάλαιο.

Το ΠΑΣΟΚ και τα ... δημόσια έγγραφα

Να παραπλανήσει και να παραπληροφορήσει τον ελληνικό λαό για τους μετεκλογικούς του σχεδιασμούς στην Κοινωνική Ασφάλιση, επιχείρησε την Κυριακή το ΠΑΣΟΚ.

Σε έντυπο που μοίρασε πανελλαδικά, μέσω κυριακάτικων εφημερίδων, στο οποίο παρουσίαζε τις κεντρικές του θέσεις, στην ενότητα για το Ασφαλιστικό με τίτλο «Εγγύηση για ζωή με σιγουριά και αξιοπρέπεια» δεν παρουσίασε την πρότασή του για την «παράταση του ασφαλιστικού βίου»!! Μια θέση που καταγράφεται στο επίσημο πρόγραμμά του, το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε ότι δεν πρέπει να συμπεριληφθεί στο έντυπο που θα κυκλοφορήσει προς ...ενημέρωση του λαού! Οταν ο Γ. Παπανδρέου ρωτήθηκε από το «Ρ» στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη γιατί το ΠΑΣΟΚ έκρυψε από τον ελληνικό λαό τη συγκεκριμένη πρόταση, υποστήριξε ότι και τα «δυο είναι δημόσια έγγραφα»(!).

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για «παράταση του ασφαλιστικού βίου» με κίνητρα «για την οικειοθελή παραμονή στην εργασία», αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνει κυβέρνηση, θα χρησιμοποιηθεί σαν «πολιορκητικός κριός» για να επιτευχθεί η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Ο εργαζόμενος, που προχτές διάβασε το έντυπο του ΠΑΣΟΚ, δε βρήκε πουθενά τη συγκεκριμένη πρόταση, αλλά εάν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές θα παραπέμψει στο επίσημο πρόγραμμά του!

Αντί άλλων σχολίων, σας παρουσιάζουμε την ερώτηση του «Ρ» και την απάντηση του Γ. Παπανδρέου για εξαγωγή συμπερασμάτων:

-- Ερώτηση «Ρ»: Κύριε πρόεδρε στη σελίδα 65 του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ με θέμα το Ασφαλιστικό προτείνετε: «Παράταση του ασφαλιστικού βίου. Η παραμονή στην εργασία και μετά τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα πρέπει να αποτελεί δικαίωμα για κάθε εργαζόμενο». Σήμερα μέσω του Τύπου μοιράσατε 1,5 εκατομμύριο αντίτυπα προς τον ελληνικό λαό που παρουσιάζετε τις βασικότερες θέσεις σας. Σε αυτή την παρουσίαση η συγκεκριμένη παράγραφος που προτείνει επέκταση του ασφαλιστικού βίου έχει απαλειφθεί. Γιατί κρύψατε τη συγκεκριμένη σας θέση από τον ελληνικό λαό, κ. πρόεδρε;

-- Γ. Παπανδρέου: Δεν κρύψαμε τίποτε. Και τα δυο είναι δημόσια έγγραφα. Δε μιλάμε για επιβολή αλλαγής των όρων ηλικίας, μιλάμε για την εθελούσια επιλογή, που έχει ο κάθε άνθρωπος, με κίνητρα, να επιλέξει να δουλέψει για περισσότερο χρόνο. Και βεβαίως και αυτό μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο δε δημιουργεί προβλήματα σε νεότερους που ζητούν εργασία.


Π. Θ.

ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Εκανε το μαύρο - άσπρο

Το μαύρο - άσπρο έκανε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ, στη Λάρισα, στα πλαίσια της κυβερνητικής επιχείρησης εξαπάτησης του αγροτικού κόσμου για την υφαρπαγή της ψήφου του. Με ανούσια συνθηματολογία και «κούφια» υποσχεσιολογία, προσπάθησε να παρουσιάσει ως «φιλοαγροτικό» το έργο της κυβέρνησης της ΝΔ και να δημιουργήσει αυταπάτες για «αγρότες - επιχειρηματίες» που θα προκύψουν στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ. Κουβέντα δεν είπε, όμως, για τις ολέθριες συνέπειες αυτής της πολιτικής σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς, που με τις εξευτελιστικές τιμές, τους περιορισμούς, το υπέρογκο κόστος παραγωγής και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας τους οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Και βεβαίως, σχετικά με το «όραμα» της ΝΔ για «επιχειρηματίες - αγρότες», απέκρυψε ότι αυτό αφορά σε λίγους μεγαλοαγρότες, στα χέρια των οποίων θα περάσει η γη και η παραγωγή, μέσα από το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς που στοχεύει η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, την οποία πιστά εφαρμόζει.

Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, στα τριάμισι χρόνια της θητείας της, εφάρμοσε «εθνική στρατηγική για μια ελληνική γεωργία με μέλλον, με προοπτική», η οποία «καθιστά τον νέο αγρότη σύγχρονο επιχειρηματία στον τόπο του... Με έμφαση σε νέες αγορές, σε νέα ποιοτικά ανταγωνιστικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης. Σε νέες και παράλληλες δραστηριότητες, όπως ο αγροτοτουρισμός, η αγροτοβιοτεχνία, η τυποποίηση και η μεταποίηση». Εξωραΐζοντας την ΚΑΠ, είπε ότι «στη νέα προγραμματική περίοδο, οι αγρότες θα έχουν κοινοτικές επιδοτήσεις που φτάνουν στα 18 δισ. ευρώ...».

Οσον αφορά στα έργα υποδομής, ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε τις γνωστές και χιλιοειπωμένες υποσχέσεις που δίνουν οι κυβερνώντες σε προεκλογικές περιόδους. Υποσχέσεις, που και ο ίδιος είχε δώσει ξανά, στις περασμένες εκλογές, το Μάρτη του 2004 στη συγκέντρωση της ΝΔ, στη Λάρισα, όπως αυτές για την ανασύσταση της λίμνης Κάρλα, τα αρδευτικά έργα και το υδροηλεκτρικό της ΔΕΗ στο φράγμα Σμοκόβου, το φράγμα Συκιάς και τη σήραγγα εκτροπής και τα φράγματα Γυρτώνης, Ληθαίου, Μαυρομάτι, Αγιονερίου κ.ά.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗ ΔΕΘ
«Ισχυρή» κυβέρνηση για αντιλαϊκές ανατροπές
  • «Θα κινηθούμε με εντονότερους ρυθμούς και πιο αποφασιστικά για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων», το ξεκάθαρο μήνυμα του πρωθυπουργού
  • Αμεσες προτεραιότητες οι αντιδραστικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό και στην Παιδεία, η ένταση των φορολογικών επιδρομών, οι «τομές» στο κράτος

Τα χειρότερα που έρχονται για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στην περίπτωση που από τις εκλογές προκύψει ισχυρή κυβέρνηση ΝΔ και δικομματισμός, περιέγραψε με σαφήνεια ο Κ. Καραμανλής από τη ΔΕΘ, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι ο λαός θα εμπιστευτεί αυτή την πολιτική!

Αμεσες και βαθιές ανατροπές στο Ασφαλιστικό, αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία (από την κορυφή μέχρι τη βάση), ένταση των φορολογικών επιδρομών στα λαϊκά στρώματα (έμμεσοι φόροι), βαθιές «τομές» στο κράτος (Καποδίστριας 2), παράδοση των δασών στην τσιμεντοποίηση (αναθεώρηση του άρθρου 24), αποτελούν τις μεγάλες προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ την επόμενη των εκλογών.

Το μήνυμα που έστειλε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ ήταν ξεκάθαρο: «Θα κινηθούμε με πιο εντατικούς ρυθμούς και πιο αποφασιστικά για την προώθηση των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων».

Ταυτόχρονα όμως αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα δε δίστασε να ισχυριστεί ότι οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις «ωφελούν τους οικονομικά ασθενέστερους»(!). Ανατριχίλα προκάλεσε επίσης η δήλωσή του ότι θεωρεί πολύ θετικό γεγονός(!) την επιβολή ελαστικών εργασιακών σχέσεων στις πρώην ΔΕΚΟ, αφήνοντας έτσι να διαφανεί και η βούλησή του για την κατάργηση της «μονιμότητας» των εργαζομένων στο δημόσιο.

Ο Κ. Καραμανλής, που την προηγούμενη μέρα είχε εκτοξεύσει τα πυροτεχνήματα με την κατάργηση του φόρου γονικής παροχής και κληρονομιάς, παρουσίασε μια σχεδόν ειδυλλιακή πραγματικότητα, όπου χάρη στην ενίσχυση που προσφέρει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις, γίνονται επενδύσεις, αντιμετωπίζεται η ανεργία και όλα βαδίζουν στο σωστό δρόμο, όπου αναπόφευκτα υπάρχουν και «κάποια λάθη και παραλείψεις».

Αντιλαϊκές προτεραιότητες...

Από τις απαντήσεις του Κ. Καραμανλή κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ προκύπτουν τα παρακάτω:

- Ασφαλιστικό: Θα είναι το πρώτο θέμα που θα προωθήσει αμέσως μετά τις εκλογές κατεδαφίζοντας νέα ασφαλιστικά δικαιώματα. «Εχουμε την πολιτική βούληση να πάρουμε τις αποφάσεις που επιβάλλεται», είπε, αφήνοντας στην άκρη τα προσχήματα περί κοινωνικού διαλόγου. Επιχειρώντας να αποφύγει το πολιτικό κόστος στις κάλπες, διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος για να αυξηθούν τα όρια ηλικίας ούτε να μειωθούν οι συντάξεις», αλλά την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει η ενοποίηση των ταμείων και θ' αλλάξει ο κατάλογος με τα βαρέα και ανθυγιεινά.

- Παιδεία: Συνέχιση των αντιδραστικών αλλαγών. Καμία αναφορά σε δημόσια και δωρεάν Παιδεία - αντίθετα βασικό στοιχείο θα είναι, όπως είπε, η ανταγωνιστικότητα. Ειδική αναφορά έκανε στην αλλαγή του εξεταστικού συστήματος για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, ενώ επισήμανε ότι «οι αντιρρήσεις για το άρθρο 16 δεν είναι επίκαιρες το 2007».

- Εμμεσοι φόροι: Η αύξηση των έμμεσων φόρων - των πιο αντιλαϊκών φόρων - είναι το μόνο σίγουρο για την επόμενη τετραετία, ενώ δεδομένη είναι η παραπέρα μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των ακινήτων της πλουτοκρατίας. Ο Κ. Καραμανλής άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ - πιθανότατα στο 21% από 19% - λέγοντας ότι «δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει σε 2-3 χρόνια». Η ειρωνεία είναι ότι δήλωσε υπέρμαχος της μείωσης της φορολογίας, εννοώντας προφανώς της φορολογίας των επιχειρήσεων και της πλουτοκρατίας.

- «Μεταρρύθμιση» στο κράτος. Η «διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας είναι πρώτη προτεραιότητα», είπε και δίνοντας το στίγμα της, συμπλήρωσε ότι «χρειαζόμαστε λιγότερες, ισχυρότερες και άρα αποτελεσματικότερες μονάδες Αυτοδιοίκησης». Ολα αυτά θα γίνουν σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ...

- Τσεκούρι στις κοινωνικές δαπάνες. Ο Κ. Καραμανλής άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι οι πόροι για την κοινωνική πολιτική μάλλον περισσεύουν και το πρόβλημα είναι «η αποτελεσματική διαχείριση και στόχευση». Γι' αυτό «η μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους είναι μία από τις πέντε βασικές μας προτεραιότητες».

- Αναθεώρηση του άρθρου 24. Υπερασπίστηκε την αναθεώρηση του άρθρου 24 λέγοντας ότι προστατεύει «το πραγματικό δάσος»(!), αλλά για να αποφύγει το «μαύρο» στις κάλπες, άφησε να διαφανεί ότι «προβληματίζεται» παραπέμποντας για οριστικές αποφάσεις στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

... και εκβιαστικά διλήμματα

Μαζί με τις «παροχές» - κοροϊδία και τις «παχιές» υποσχέσεις, στο προεκλογικό οπλοστάσιο της ΝΔ είναι η εντεινόμενη χρήση των εκβιαστικών διλημμάτων με αιχμή του δόρατος το «ισχυρή αυτοδυναμία ή αστάθεια και νέες εκλογές». Ο ίδιος όμως ο Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε βέβαιος για άνετη νίκη. «Δική σας εκτίμηση ότι είναι ντέρμπι, δεν είναι δική μου», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο Κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι οι πολίτες θα εμπιστευτούν και πάλι τη ΝΔ με καθαρή πλειοψηφία, αλλά και στην περίπτωση που υπάρξει «ισχνή πλειοψηφία», είπε ότι δεν είναι θέμα αριθμών αλλά πολιτικής βούλησης «να προχωρήσουν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις». Μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του θεωρείται η απάντηση που έδωσε στην ερώτηση «τι θα κάνει αν ηττηθεί στις εκλογές». Ανέφερε ότι είναι 51 ετών και συμπλήρωσε: «σαν νωρίς δε μου λέτε να βγω στη σύνταξη; Εχουμε δύσκολο έργο, σημαντικά βήματα να κάνουμε και βρισκόμαστε στη μέση ενός ανηφορικού δρόμου».

Ισχυρή λαϊκή εντολή και ισχυρή κυβέρνηση ζήτησε ο Κ. Καραμανλής στις προεκλογικές συγκεντρώσεις προχτές το βράδυ στη Λάρισα και χτες το βράδυ στο Ηράκλειο Κρήτης. «Ο τόπος χρειάζεται μια κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει γρήγορες αποφάσεις. Να κάνει τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Μια κυβέρνηση που να προσφέρει σταθερότητα και σιγουριά», είναι το «άσφαιρο» σλόγκαν του πρωθυπουργού.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΣΕΑ ΕΒΕ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ
Οι δυνάμεις της αντίστασης έβαλαν τη σφραγίδα τους

Μαζική η συγκέντρωση και η πορεία στους δρόμους της πόλης το απόγευμα του Σαββάτου

Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους
Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους
Αγώνας ταξικός, ανυποχώρητος, στην αναμέτρηση με το κεφάλαιο και τα κόμματά του. Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσαν χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, φτωχοί αγρότες, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, που το απόγευμα του Σαββάτου συμμετείχαν στο πανεργατικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της ΣΕΑ ΕΒΕ, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Ηταν απάντηση άμεση και ξεκάθαρη. Την ώρα που ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ δήλωνε προσηλωμένος στην εξυπηρέτηση των νέων αξιώσεων της πλουτοκρατίας και υποσχόταν ψίχουλα στις εργατικές λαϊκές οικογένειες, ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης, διαδήλωνε έξω από την είσοδο της ΔΕΘ, και διεκδικούσε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, προβάλλοντας το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ.

Από νωρίς η πλατεία Αριστοτέλους γέμισε με τους απολυμένους των κλειστών εργοστασίων της Θεσσαλονίκης και τους άνεργους της Νάουσας. Με τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους αγρότες, τους μικρεμπόρους, που με τα πανό και τις σημαίες των συνδικάτων, των συλλόγων, των συσπειρώσεων πρόβαλλαν τις διεκδικήσεις τους.

Σε κοινό μέτωπο

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Κώστας Αρτεμίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΠΟΕΕΠ, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, επισήμανε πως «μόνο η αντίσταση και οι οργανωμένες αντιδράσεις των ταξικών συνδικάτων, αποτρέπουν την υλοποίηση αυτών των αντεργατικών σχεδίων».

Η πορεία στη Λεωφόρο Νίκης
Η πορεία στη Λεωφόρο Νίκης
Ο Βασίλης Μητσιάκος, από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ, έθεσε τις διεκδικήσεις των αυτοαπασχολούμενων και τόνισε πως τα προβλήματα των ΕΒΕ «είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζουν τα τελευταία 20 χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

«Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε: Αμεση και πλήρης αποζημίωση των πυρόπληκτων συναδέλφων μας, που είναι υποχρέωση του κράτους - που τους άφησε αβοήθητους - και όχι φιλανθρωπία», σημείωσε ο Γιώργος Ρίσκος, εκ μέρους της Γραμματείας της ΠΑΣΥ.

«Κρίνουμε την πολιτική των κυβερνήσεων και των κομμάτων από τη θέση που παίρνουν στην αντίθεση ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Σάκης Βαρδαλής, εκ μέρους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. «Τους κρίνουμε στην πράξη», πρόσθεσε, «με το κριτήριο της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Με βάση αυτά τα κριτήρια η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εκφράζει και υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου».

Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία

Αμέσως μετά, οι συγκεντρωμένοι βγήκαν στη Λεωφόρο Νίκης. «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» το σύνθημα, και χιλιάδες διαδηλωτές έστειλαν μήνυμα ότι δεν πρόκειται να κάνουν καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Μπροστά μπήκαν τα τρακτέρ με τους νέους σκαρφαλωμένους πάνω τους να κρατούν τις σημαίες του ΠΑΜΕ, ενώ ακολουθούσαν τα μπλοκ των διαδηλωτών από όλους τους κλάδους.

Η διαδήλωση πορεύεται προς τη ΧΑΝΘ. Η Τσιμισκή πάλλεται από τις φωνές της νεολαίας. «Το μέλλον μας δεν είναι ελαστικό, 7ωρο - 5ήμερο για όλους σταθερό» φωνάζουν. Διασχίζουν την Τσιμισκή και φτάνουν έξω από την είσοδο του «Βελλίδειου» Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ, που περιφρουρούνταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Η διαδήλωση συνεχίστηκε στη Λεωφόρο Νίκης, στην οδό Τσιμισκή έως την πλατεία Αριστοτέλους, περνώντας έξω από το αμερικανικό προξενείο.

Βιάστηκαν να πάνε στο «Βελλίδειο»...

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα άφησε για μια ακόμη φορά τη σφραγίδα του στις διαδηλώσεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ, προβάλλοντας μαζικά το σύνολο των διεκδικήσεων των εργαζομένων, όπως αυτές παρουσιάστηκαν πριν από λίγες μέρες από το ΠΑΜΕ. Την ίδια ακριβώς ώρα, οι πλειοψηφίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έπαιρναν την απόφαση να αναχωρήσουν νωρίς για το «Βελλίδειο» όπου μιλούσε ο Κ. Καραμανλής. Αμέσως μετά την πασαρέλα στο βήμα της συγκέντρωσης ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στο άγαλμα Βενιζέλου, ανέβαλαν την πορεία, με το πρόσχημα ότι αυτή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από «κάποιους» για την πρόκληση επεισοδίων...

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Υπόθεση του λαϊκού κινήματος η περιφρούρηση του ασύλου

Για την επέμβαση της αστυνομίας μέσα στο χώρο του Αριστοτελείου το ξημέρωμα της Κυριακής, οπότε και συνελήφθη μια 19χρονη ύστερα από περιορισμένης έκτασης επεισόδια στο χώρο περιμετρικά του πανεπιστημίου, ρωτήθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η 19χρονη οδηγήθηκε χτες στην εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, η οποία άσκησε σε βάρος της διώξεις για δύο κακουργήματα και για σειρά από πλημμελήματα.

Ο δημοσιογράφος ζήτησε ένα σχόλιο «σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, όπως φαίνεται από τα πλάνα, τις εικόνες που μεταδόθηκαν, αστυνομικός φαίνεται να φοράει κουκούλα ή να έχει καλυμμένο το πρόσωπό του».

Απαντώντας, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Εκανα μια δήλωση κατεβαίνοντας απ' το αεροπλάνο και βασικά αυτή ήθελα να επαναλάβω. Υπάρχει σχέδιο παραβίασης του ασύλου. Και αυτό είναι και πολιτικό σχέδιο και μέσα εκεί εντάσσονται και οι δυνάμεις καταστολής και η αξιοποίηση ομάδων που ρίχνουν μολότοφ και τα λοιπά ή και η δημιουργία προβοκάτσιας. Πώς θα απαντήσουμε σε αυτό; Εμείς λέμε το εξής πράγμα: Το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, το λαϊκό κίνημα γενικότερα, οφείλει να αναλάβει να περιφρουρήσει το άσυλο. Μπορούμε να περιφρουρήσουμε, να γίνουν μεγάλες διαδηλώσεις και καταλήψεις - όταν επιλέγουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές να κάνουν καταλήψεις - και να μην πέσει ούτε το καρφί απ' το κάδρο.

Ομως θα το πω καθαρά, και αυτό το έχουμε πει και στη διάρκεια των κινητοποιήσεων: Δε γίνεται αυτό. Η λύση δεν είναι αυτό που έκανε η ΓΣΕΕ. Δεν κάνουν, λέει, πορεία για να μη δώσουν ευκαιρία σε προβοκάτσιες. Σοβαρά; Ετσι πάμε τώρα, μην κάνεις πορεία γιατί θα έχεις προβοκάτσιες, μην κάνεις το άλλο. Βρήκαμε τον άλλο δρόμο για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. Και πορείες θα κάνουμε και καταλήψεις όταν χρειάζονται, όταν αποφασίζει η πλειοψηφία, όχι όταν αποφασίζει μια μειοψηφία.

Μπορούμε να περιφρουρούμε και να είναι τα πανεπιστήμια κουκλιά και μετά την κατάληψη. Και να το ξεκαθαρίσω: Ο ριζοσπαστισμός στην πάλη και η επαναστατικότητα δεν έχει καμία σχέση ούτε με το σπάσιμο της βιτρίνας, ούτε με το σπάσιμο των τραπεζών και λοιπά. Αυτά είναι αστεία πράγματα. Πριν απ' όλα, ο ριζοσπαστισμός που έχεις συνδέεται με τους στόχους πάλης που έχεις, την πολιτική γραμμή που έχεις, την οργάνωση που έχεις, την αυτοπεριφρούρηση που έχεις, το σχέδιο πάλης που έχεις. Τα άλλα είναι φιγούρες».

Στη μάχη των εκλογών οι ετεροδημότες

Στη μάχη των εκλογών έχουν μπει και οι ετεροδημότες, με την οργάνωση συσκέψεων και συγκεντρώσεων.

-- Στην Αθήνα: Οι ετεροδημότες μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (Κανδυλιώτης Χρήστος: 697.6555.485, 210.5282.573), καθώς και στο Εκλογικό Κέντρο (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου, 210.3301.106).

-- Στη Θεσσαλονίκη, στα γραφεία της ΚΟΘ (Εγνατία 89, Ζήσης Λυμπερίδης: 2310.286.546).

Πώς ψηφίζουν

Οσοι ετεροδημότες έχουν ήδη εγγραφεί από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών και δεν έχουν υποβάλει αίτηση διαγραφής από αυτούς, στις 16 Σεπτέμβρη θα ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους. Υπενθυμίζουμε ότι ψηφίζουν τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι. Οι εκλογείς αυτοί περιλαμβάνονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και προ του ονόματός τους φέρουν την ένδειξη «Ε».

Επίσης, όσοι ετεροδημότες υπέβαλαν αίτηση εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών μέχρι τις 30 Ιούνη του 2007, σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουν και αυτοί στον τόπο κατοικίας τους.

Θυμίζουμε ότι οι ετεροδημότες ψηφίζουν σε ειδικά, αμιγή (κατά εκλογική περιφέρεια) ή μεικτά (με ψηφοφόρους από περισσότερες της μίας εκλογικής περιφέρειας), εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας, που συνιστώνται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών, με εξαίρεση τους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.

ΚΕΡΚΥΡΑ
«Ψήφο στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια του ΚΚΕ»

«Καλώ κάθε δημοκράτη νεολαίο της Κέρκυρας και την ΠΑΣΠ του Ιονίου Πανεπιστημίου να γυρίσει την πλάτη στη δεξιά κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και στους μηχανισμούς διαπλοκής που έχουν στηθεί στην παράταξή μας. Ηρθε η ώρα να στηρίξουμε πραγματικούς αγωνιστές, να στηρίξουμε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ».

Το κάλεσμα αυτό απευθύνει «στο λαό και τη νεολαία της Κέρκυρας» ο Γρηγόρης Κουλούρης, γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας, αφού διαπιστώνει πως: «Είναι πλέον προφανές σε όλους μας ότι και τα δυο κόμματα (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) δεν μπορούν να εγγυηθούν και να απαντήσουν στα ερωτήματα, τις αγωνίες τις επιφυλάξεις και τα προβλήματά μας (της νεολαίας)». Και προσθέτει, ανάμεσα στα άλλα:

«Τη στιγμή αυτής της κορύφωσης του αγώνα στηρίζουμε τις επιλογές του ΚΚΕ στην Κέρκυρα γιατί θεωρούμε ότι είναι η ισχυρότερη απάντηση στην κυβέρνηση της Δεξιάς "κόβοντάς" της το δεύτερο δεξιό βουλευτή από το νησί μας. Στηρίζουμε ειδικά αυτούς που απέδειξαν τα προηγούμενα χρόνια με την αντιπολιτευτική τους παρουσία, με το συνεχή τους αγώνα ότι μπορούν να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα του τόπου μας, μπορούν να κατανοήσουν με αυθεντικό τρόπο τις προσδοκίες των νέων ανθρώπων και να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε αυτές».

Στο απυρόβλητο η συνολική στρατηγική του δικομματισμού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνέντευξη Τύπου του Α. Αλαβάνου

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει σχετικά με τη συνέντευξη του Αλ. Αλαβάνου:

«Η σημερινή (σ.σ. το περασμένο Σάββατο) συνέντευξη του Αλ. Αλαβάνου στη Θεσσαλονίκη επιβεβαίωσε ότι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι αντιδικομματική επί της ουσίας και στη συνολική στρατηγική τους. Και να σκεφθεί κανείς ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο, όπου πιο εύκολα μπορούν να κρύβουν τη φράση από την πράξη.

Πρώτο: Οι προτάσεις του για το περιβάλλον είναι πανομοιότυπες με εκείνες που προωθεί η ΕΕ και οι επιχειρηματικοί όμιλοι αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν, κερδοσκοπώντας και στο πρόβλημα που δημιουργεί η καπιταλιστική ανάπτυξη.

Καμιά κουβέντα δεν ακούστηκε από τον Αλ. Αλαβάνο για τα κέρδη και για το πώς αυτά θα κτυπηθούν.

Δεύτερο: Για μία ακόμη φορά ο Αλ. Αλαβάνος δεν κράτησε ίσες αποστάσεις και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ. Οι αναφορές του αφορούσαν κυρίως τη ΝΔ, τη στιγμή που την κυβερνητική εξουσία διεκδικεί και το ΠΑΣΟΚ. Δεν είπε ότι και οι δύο έχουν την ίδια πολιτική.

Τρίτο: Περιόρισε την κριτική του προς το ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά επιμέρους διαφορών που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει με το ΠΑΣΟΚ και όχι στη συνολική γενική πολιτική κατεύθυνση και στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, με την οποία συμφωνεί.

Τέταρτο: Αφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση συνεργασίας με αστικά πολιτικά τμήματα, μιλώντας για ανακατατάξεις που θα επέλθουν σε αυτά, ενώ το θέμα είναι οι ανακατατάξεις να γίνουν στο λαό, σε βάρος κάθε αστικού πολιτικού κόμματος.

Με άλλα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε ότι είναι κατά του "χωροφύλακα" και ότι έχει αυταπάτες για τον "αστυφύλακα"».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ετοιμος να τολμήσει...

Συνέντευξη του Αλ. Αλαβάνου στη ΔΕΘ

Τα κιτάπια της ΕΕ που αφορούν στο περιβάλλον φαίνεται πως «ξεσκόνισε» ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, προκειμένου να διατυπώσει πρόταση δέκα σημείων για «αειφόρο ανάπτυξη», χωρίς ούτε ένα απ' αυτά να θίγει το μεγάλο κεφάλαιο, που ασύδοτο στο κυνήγι των κερδών πληγώνει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. Τις σχετικές προτάσεις ο Αλ. Αλαβάνος παρουσίασε το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υιοθέτησε πλήρως τις επιλογές που προωθεί η ΕΕ προβάλλοντας ως μονόδρομο την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εγκατάλειψη των παραδοσιακών (λιγνίτη, πετρέλαιο κλπ). Στο πλαίσιο αυτό και εναρμονισμένος με κατευθύνσεις της ΚΑΠ, την οποία ο ΣΥΝ δεν απορρίπτει, αλλά αιτείται μεταρρύθμισής της, πρότεινε, στήριξη μεθόδων καλλιέργειας που «καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια ή στηρίζονται σε ήπιες μορφές».

Απέδωσε τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σε «ακυβερνησία σε σχέση με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής».

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΝ, εμφανίστηκε να διαφοροποιείται από το ΠΑΣΟΚ σε επιμέρους θέσεις και όχι στο σύνολο της πολιτικής του, προβάλλοντας, πχ το άρθρο 16, τη στάση του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη βάση της Σούδας.

Κάλεσε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να πιστέψουν στην Αριστερά και να στηρίξουν το ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «όπως κάποτε πίστεψαν σε ένα μεγάλο εγχείρημα αλλαγής που θα φέρει τομές» και σήμερα να συμβάλλουν ώστε μέσα από αυτές τις εκλογές να βγει ένα «μήνυμα αλλαγής που θα επηρεάσει τις εξελίξεις στις διάφορες πολιτικές πράξεις στη χώρα μας».

Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. «Υπάρχει ένα ερώτημα σήμερα και ένα ενδεχόμενο. Να μην υπάρξει αυτοδυναμία κανενός κόμματος από τα δυο μεγάλα. Από εκεί και πέρα, όταν έχεις αυτό το ενδεχόμενο, διαμορφώνονται δυο αν θέλετε ανακλαστικές κινήσεις της Αριστεράς. Η μια, μέσα της, να πει "το θέλω αυτό", απλώς να τους κοντύνουμε. Θα βρεθεί κυβέρνηση. Εγώ αρκούμαι να έχω την επιρροή μου μέσα στο σύστημα. Δεν αμφισβητώ το σύστημα. Εχει κάποιο πλεονέκτημα αυτή η τοποθέτηση γιατί δε σου βάζει δύσκολα προβλήματα. Αλλά, αν όντως η Αριστερά θέλει μια μεγάλη αλλαγή, θέλει να προχωρήσει ο τόπος, δεν μπορεί να υποκύπτει στο εκβιαστικό δίλημμα της αυτοδυναμίας. Μετέφερα εδώ το πρόγραμμά μας το οικολογικό. Σημαίνει ότι εμείς θέλουμε να γίνει πράξη αυτό το πρόγραμμα το οικολογικό ή το κοινωνικό μας πρόγραμμα. Τότε πρέπει να τολμήσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Με όσα προβλήματα αν θέλετε δύσκολα κι αν βάζει.

Και θέλω να πω ότι ναι, είμαστε έτοιμοι για μια Ελλάδα στην οποία θα υπάρχει κυβέρνηση κάποιου από τα δυο κόμματα (...) αλλά είμαστε έτοιμοι και θέλουμε μια Ελλάδα χωρίς αυτοδυναμίες (...). Είναι δύσκολο το εγχείρημα, εμείς όμως το αναλαμβάνουμε διότι θέλουμε να είμαστε συνεπείς, όχι να κρατήσουμε απλώς σε μια επιρροή ενός κόσμου που θα μας κάνει στην πραγματικότητα μέρος του συστήματος».

ΦΛΩΡΙΝΑ
Βάλτε εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική

Μια μαζική και μαχητική συγκέντρωση από εργατοϋπάλληλους, φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, με έντονη και δυναμική την παρουσία της νεολαίας πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα το Σάββατο το απόγευμα.

Από το βήμα της συγκέντρωσης χαιρέτισε η Μιμίκα Ναλπαντίδου, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στο νομό της Φλώρινας, ενώ την ομιλία έκανε ο Τάκης Τσιόγκας, βουλευτής του Κόμματος. Ο ομιλητής άσκησε σφοδρή κριτική στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην αντιλαϊκή πολιτική που έχουν εφαρμόσει και τα δύο κόμματα όλα αυτά τα χρόνια στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά, στην παιδεία, στην υγεία, στην αγροτική οικονομία, με τη στήριξη του ΣΥΝ.

Τόνισε ότι ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία δεν πρέπει να χαθούν σε ψεύτικα διλήμματα καθώς και τα δύο αυτά κόμματα έχουν δείξει αρκετά δείγματα «γραφής». Ο Τ. Τσιόγκας κάλεσε τους εργαζόμενους να αποδυναμώσουν το δικομματισμό υπερψηφίζοντας το ΚΚΕ για να βάλουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ριζικές ανατροπές σε πολιτικό επίπεδο.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Συγκέντρωση - μήνυμα!

Το μήνυμα εστάλη: Σ' αυτές τις εκλογές το ΚΚΕ θα βγει δυναμωμένο και ισχυρό, στα Τρίκαλα. Το έστειλαν οι Τρικαλινοί με τη μαζική συμμετοχή τους στην προχτεσινοβραδινή προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στον πεζόδρομο της Ασκληπιού.

Εργαζόμενοι της πόλης και των χωριών φώναξαν, δυνατά, «παρών» στο προσκλητήριο των μαχών που έρχονται. Νέοι και νέες, ανεμίζοντας τις κόκκινες σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, δημιούργησαν κλίμα αγωνιστικού ενθουσιασμού. Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, με τα σημάδια του επικού αγώνα αποτυπωμένα καθαρά στα πρόσωπά τους, διαμήνυσαν πως «τούτο το Κόμμα έρχεται από πολύ μακριά και τραβάει πολύ μακριά».

Ηταν μια συγκέντρωση αντάξια των κομμουνιστικών, αριστερών και προοδευτικών αγωνιστικών παραδόσεων της περιοχής, που επιβεβαίωσε τους κομμουνιστές, αλλά και άλλους πολλούς, που πιστεύουν πως το ΚΚΕ θα ενισχύσει σημαντικά τις δυνάμεις του στα Τρίκαλα και σ' όλη τη χώρα.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Β. Τσίκαρη, υποψήφιου βουλευτή, που, απευθυνόμενος σε όσους αποφάσισαν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στην πολιτική του δικομματισμού, τους κάλεσε να μην ξοδέψουν την ψήφο τους «όπου λάχει», αλλά να βρουν το θάρρος να τη δώσουν στο ΚΚΕ. Ιδιαίτερη έκκληση για συστράτευση έκανε προς πρώην συντρόφους και συναγωνιστές, που παλιότερα διαφώνησαν με το Κόμμα.

Και μετά την απαγγελία του ποιήματος του Μπρεχτ «Εγκώμιο της Διαλεκτικής», από τον ηθοποιό Θ. Μπιλιάλη, στο βήμα της συγκέντρωσης ανέβηκε ο Αχ. Κανταρτζής, υποψήφιος βουλευτής στα Τρίκαλα, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος.

Απευθυνόμαστε - είπε - σε όλους εκείνους που ψήφιζαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και νιώθουν προδομένοι και τους ζητάμε να δώσουν την ψήφο τους στο ΚΚΕ. Δεν τους ζητάμε να συμφωνήσουν εφ' όλης της ύλης μαζί μας, ούτε να μας δώσουν εν λευκώ εξουσιοδότηση. Τη στήριξή τους την εκλαμβάνουμε σαν εντολή για νέες, αυξημένες υποχρεώσεις, να γίνουμε πιο ικανοί, πιο αποτελεσματικοί στη δράση. Εδώ είστε και θα μας κρίνετε. Αλλωστε, εμείς μόνο στο λαό απολογούμαστε και όχι στην πλουτοκρατία και στους εκπροσώπους της.

Στην ομιλία του ο Κώστας Καζάκος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ, υπογράμμισε πως ο ελληνικός λαός δεν έχει άλλο στήριγμα παρά μόνο το ΚΚΕ. Και υπενθύμισε πως ό,τι άλλαξε προς το καλύτερο στη ζωή των φτωχών ανθρώπων, έγινε με τους αγώνες και τις θυσίες των κομμουνιστών. Είναι ανάγκη - επισήμανε - η συσσωρευμένη λαϊκή αγανάκτηση για την αντιλαϊκή πολιτική του δικομματισμού και, γενικότερα, για τα προβλήματα που δημιουργεί και οξύνει το καπιταλιστικό σύστημα, να εκφραστεί με ροή ψηφοφόρων προς το ΚΚΕ, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως αυτό θα γίνει. Και τόνισε: Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα δυναμώσει το λαϊκό κίνημα, για να γίνει «ποτάμι αντίστασης και αντεπίθεσης», που θα «πνίξει» το απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Οι εργαζόμενοι με το ΚΚΕ ανοίγουν μια νέα σελίδα

Μαζική και μαχητική η προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στη Χαλκίδα

Αποτέλεσμα των θετικών μηνυμάτων που έρχονται απ' όλο το νομό και της προσέγγισης νέων λαϊκών στρωμάτων με την πολιτική και τις προτάσεις του ΚΚΕ, ήταν και η μαζική, μαχητική κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στην Εύβοια, που έγινε το Σάββατο το βράδυ στην παραλία της Χαλκίδας, με κεντρικό ομιλητή τον υποψήφιο βουλευτή Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της, η ενθουσιώδης, δυναμική και γεμάτη παλμό παρουσία της νέας γενιάς, που με τα συνθήματα έδωσε τον τόνο της συγκέντρωσης και γέμισε αισιοδοξία τους παρευρισκόμενους και έστειλαν το μήνυμα ότι με ισχυρό ΚΚΕ στην αντιπολίτευση θα «υποφέρει» ο δικομματισμός. Με «κομμουνιστή βουλευτή στο νομό», που θα χάσει η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, θα πολλαπλασιαστεί η αντίσταση, η δυναμική του εργατικού και λαϊκού κινήματος στην Εύβοια.

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε για χαιρετισμό ο νεολαίος υποψήφιος βουλευτής, Αντώνης Κούκουρας, καλώντας τους νέους «πηγαίνοντας προς την κάλπη να σκεφτούν, να θέσουν σαν κριτήριο ψήφου την ίδια τους τη ζωή. Να σκεφτούν αυτά που έχουν ανάγκη οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, αν έχουν δικαίωμα και ανάγκη στη σταθερή δουλιά με δικαιώματα, στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στις διακοπές, στο να κάνουν σήμερα οικογένεια».


«Εχουμε θετικά μηνύματα, θετικές τοποθετήσεις εργαζομένων, λαϊκών οικογενειών που ψήφιζαν μέχρι τώρα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ. Πήραν, παίρνουν σημαντικές, ελπιδοφόρες αποφάσεις», τόνισε ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης Γιώργος Μαρίνος.

«Λένε τώρα με το ΚΚΕ. Αυτός είναι ο δρόμος που επιβάλλει η αντίθεση με την πλουτοκρατία και την αντιλαϊκή πολιτική του δικομματισμού, αυτός είναι ο δρόμος που επιβάλλει η κοινωνική μας θέση, το ταξικό μας συμφέρον». Και συνέχισε: «Αφήνουν πίσω το παλιό, ανοίγουν μια νέα σελίδα. Δεν ανέχονται άλλο την κοροϊδία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Συναντάμε αυτή την ελπιδοφόρα εξέλιξη στους τόπους δουλιάς, στη Χαλκίδα, στις κωμοπόλεις, στα χωριά, στις γειτονιές και συνοικίες. Είναι πολύ σημαντικό στοιχείο. Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Επιμένουμε ακόμα περισσότερο και απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους που είναι ακόμα μπλεγμένοι στα πλοκάμια του δικομματισμού. Τους ΛΕΜΕ: Δεν είναι εκεί η θέση σας. Είναι κόμματα της πλουτοκρατίας, η πολιτική τους υπηρετεί τα συμφέροντα και τα κέρδη των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων και των άλλων αρπακτικών που πλουτίζουν σε βάρος της εργατικής τάξης, των λαϊκών δυνάμεων. Η θέση σας είναι στο ΚΚΕ που συγκρούεται με το καθεστώς της εκμετάλλευσης και την αντιλαϊκή πολιτική, που εμποδίζει αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα και παλεύει για τα δικαιώματα των εργαζομένων, έχει πρόταση διεξόδου και αγωνίζεται για ανάπτυξη που έχει κριτήριο τα συμφέροντα των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων».

Ο Γιώργος Μαρίνος κάλεσε τους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα να εγκαταλείψουν μαζικά το δικομματισμό, αλλά και να μη σκορπίσουν την ψήφο τους, γενικά, στα «μικρά κόμματα», ώστε ισχυρή αντιπολιτευτική δύναμη να αναδειχτεί το ΚΚΕ.

ΑΘΗΝΑ
Λειτουργεί το Εκλογικό Κέντρο

Το Εκλογικό Κέντρο του ΚΚΕ στην Αθήνα λειτουργεί στην οδό Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου.

-- Τηλέφωνα Εκλογικού Κέντρου: 210.3301.106, 210.3301.464, 210. 3303.406, 210.3323.281, 210.3302.411

-- Τηλέφωνα Ετεροδημοτών: 210.3303.415, 210.3303.515

-- FAX Εκλογικού Κέντρου: 210.3301.474.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
«Διεκδικήστε τον πλούτο που παράγετε»

Στην προεκλογική συγκέντρωση μίλησε ο Γιώργος Τούσσας

«Σας στέλνουμε ένα μήνυμα που κανείς άλλος δεν το κάνει. Διεκδικήστε τον πλούτο που παράγετε. Ανοίξτε το δρόμο για να αλλάξουμε την κοινωνία. Δεν αλλάζει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αλλάξτε επιλογή εσείς, ψηφίστε ΚΚΕ».

Αυτό τόνισε χτες το βράδυ στη γεμάτη από κόσμο πλατεία Αγίου Μάρκου στη Ζάκυνθο ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ κι ευρωβουλευτής, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος.

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν δεσμευτεί στα πλαίσια της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, τη στρατηγική της Λισαβόνας, μέσα από το εθνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα να επιφέρουν ισχυρό πλήγμα στο εισόδημα, στην κοινωνική ασφάλιση, στην υγεία, την πρόνοια, την παιδεία. Να επιταχύνουν τις διαδικασίες ξεπουλήματος των δημοσίων υπηρεσιών στους επιχειρηματικούς ομίλους», υπογράμμισε ο Γιώργος Τούσσας και καταλήγοντας τόνισε: «Το ΚΚΕ έχει συνολική εναλλακτική πολιτική πρόταση εξουσίας που μπορεί να ενώσει το λαό, όλους εκείνους που θέλουν να φύγουν από τη μέγκενη του δικομματισμού της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που θέλουν άλλου είδους εξουσία, λαϊκή, ανεξάρτητα αν συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ. Ομως το ΚΚΕ δεν περιμένει τη λαϊκή εξουσία, αλλά έχει στόχους πάλης και προτάσεις αντεπίθεσης και διεκδίκησης προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε στη συγκέντρωση η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ Γιώτα Βαρβαρίγου.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Ελπίδα η μαζική ενίσχυση του ΚΚΕ

Περιοδείες του Μπάμπη Χαραλάμπους, υποψήφιου βουλευτή Κερκύρας του ΚΚΕ

Καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής του δικομματισμού και ενίσχυσης του ΚΚΕ, ώστε την επομένη των εκλογών το λαϊκό κίνημα πιο δυνατό και ισχυρό να αντιπαλέψει τα αντεργατικά σχέδια που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι σύμφωνοι να προωθήσουν, ήταν η προτροπή που απηύθυνε ο υποψήφιος βουλευτής Κέρκυρας Μπάμπης Χαραλάμπους κατά την περιοδεία του στην Αγροτική Τράπεζα, στον ΟΑΕΔ, στην Επιθεώρηση Εργασίας και σε εμπορικά καταστήματα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο υποψήφιος βουλευτής ανέδειξε τη δυνατότητα μαζικής ενίσχυσης και στήριξης του αγωνιστικού ριζοσπαστικού ψηφοδελτίου του ΚΚΕ, το οποίο απαρτίζεται από αγωνιστές, μπροστάρηδες στους κοινωνικούς αγώνες για την υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων του κερκυραϊκού λαού. Επισήμανε την κατάφωρη κοινωνική αδικία που συντελείται καθώς από τη μια αυξάνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τα κέρδη των τραπεζών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών και από την άλλη επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο η οικονομική κατάσταση και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και του λαού. Απέναντι σε αυτό το κομβικό σημείο, για το ποιος ωφελείται και κερδίζει τελικά από την κοινή αντιλαϊκή πολιτική που έχουν εφαρμόσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ την οποία οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν βιώσει στις πλάτες τους, ο Μπάμπης Χαραλάμπους υπογράμμισε την αναγκαιότητα καταδίκης της στις 16 Σεπτέμβρη. Κοντύνοντας το δικομματισμό και ψηφίζοντας το ΚΚΕ τη συνεπή και σταθερή δύναμη η ενίσχυση του οποίου και μετά τις εκλογές θα αποτελεί εγγύηση και παρακαταθήκη για την από καλύτερη θέση υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Αθήνα

-- Ο Γ. Φραγκογιάννης στις 11 π.μ. στη Νομική Σχολή και στις 6 μ.μ. στη σχολή ΦΕΠΑ.

-- Η Ε. Μελά στις 11 π.μ. στα ΤΕΙ Αθήνας στη Σχολή Γραφιστικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών.

-- Ο Π. Παπαγεωργόπουλος στις 8.30 π.μ. στο ΚΕΚ του ΟΣΕ και στη συνέχεια στα σχολεία του Κολωνού.

-- Ο Μ. Πέτσας στις 10 π.μ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

-- Ο Κ. Μπορμπότης στις 10 π.μ. στην ΑΣΟΕ.

-- Ο Γ. Τριμπέρης στις 10 π.μ. στη Φιλοσοφική Σχολή.

-- Ο Λ. Παπακωνσταντόπουλος στις 12 μ. στο Υπ. Γεωργίας Δ/νση Αλιείας.

-- Η Α. Τσάμη στις 6.30 μ.μ. στα καταστήματα στα Μελίσσια.

-- Ο Σπ. Χαλβατζής στις 12.15 μ.μ. στον Οργανισμό Σχεδιασμού Αντισεισμικής Προστασίας και στις 7.30 μ.μ. στο Ηλιακό Χωριό στην Πεύκη.

-- Η Γ. Φλούδα και ο Χρ. Κατσώτης στις 12 μ. στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης.

-- Ο Ορ. Κολοζώφ στις 12 μ. στο Δημαρχείο Χολαργού.

-- Ο Β. Βακάλης στις 8 π.μ. στα σχολεία στο Μαρούσι.

-- Ο Κ. Καζάκος και ο Δ. Αγκαβανάκης στις 8.30 π.μ. στο 73ο ΔημοτικόΣχολείο (Τρώων) στα Πετράλωνα.

-- Ο Στ. Λάμπρου στις 8.30 π.μ. στα σχολεία στο Θησείο.

-- Η Η. Πατσουράκη στις 8.30 μ.μ. στα σχολεία στα Κ. Πετράλωνα.

-- Η Λ. Καρατζά στις 6 π.μ. στους εργαζόμενους του Δήμου Χαλανδρίου, στις 8.30 π.μ. στο 7ο και 10ο Δημοτικά Σχολεία Κ. Χαλανδρίου και στη 1 μ.μ. στις υπηρεσίες του Δήμου Χαλανδρίου.

-- Η Λ. Κανέλλη στις 8.30 π.μ. στo 91o και 126ο Δημοτικό Σχολείο στην οδό Φιλολάου 163 στο Παγκράτι.

-- Ο Γ. Σκιαδιώτης στις 10 π.μ. στη ΔΕΠΑ Μεσογείων.

Πειραιάς

-- Η Ελπ. Παντελάκη στις 9 π.μ. στην Ιωνίδειο σχολή, στις 11 π.μ. στο εργοστάσιο ΜΕΤΡΟΝ και στη 1 μ.μ. μιλάει σε σύσκεψη με εργαζόμενους σε παιδικούς σταθμούς.

-- Ο Σ. Τσιμπόγλου στις 7 π.μ. στα καράβια ακτοπλοΐας και στις 10 π.μ. στα Δικαστήρια Πειραιά.

-- H Β. Νικολαΐδου στις 9 π.μ. σε δημοτικά σχολεία της Νίκαιας.

-- Η Χ. Παναγιωτακοπούλου σε δημοτικά σχολεία του Κορυδαλλού.

-- Ο Η. Πατίδης σε Γυμνάσια & Λύκεια της Δραπετσώνας.

-- Η Σ. Θωμάρεη στις 8.30 π.μ. σε Δημοτικά του Κερατσινίου, στις 9.30 π.μ. στο 2ο ΚΑΠΗ Κερατσινίου και στις 5.40 μ.μ. στο Κολυμβητήριο Κερατσινίου.

Ηράκλειο

-- Στην πλατεία Σινάνη στις 6 μ.μ. οι Μ. Χουστουλάκης και Γ. Γωνιανάκης.

-- Σε σχολεία του Ηρακλείου στις 9 π.μ. οι Μ. Κοκοσάλη, Μ. Συντυχάκης, Γ. Σκεπάρνης, Στ. Ορφανός και Ρ. Σκυβαλάκη.

-- Στο «Κνωσός Παλλάς» στις 9.30 π.μ. ο Μ. Συντυχάκης.

-- Στα ξενοδοχεία στο κέντρο του Ηρακλείου στις 11 π.μ. ο Μ. Χουστουλάκης.

-- Στις αποθήκες του «Καρφούρ» στις 12 μ. οι Μ. Συντυχάκης, Γ. Γωνιανάκης, Μ. Χουστουλάκης και Γ. Πρωτούλης.

-- Στο ΤΕΙ Ηρακλείου στις 2.30 μ.μ. από υποψηφίους βουλευτές και τον Γ. Πρωτούλη.

Χανιά

-- Στις 9 π.μ. στα γραφεία του Λιμενικού Σώματος και στις 10 π.μ. στην Πυροσβεστική ο Γ. Νταγκουνάκης.

ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
«Να τρομάξουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ»

Ομιλία στους εργαζόμενους της ΔΕΗ από την υποψήφια βουλευτή του ΚΚΕ στην Α΄ Πειραιά

Οι εργαζόμενοι, αυτές τις λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, να αποκρούσουν τα ψευτοδιλήμματα του δικομματισμού και να ψηφίσουν με ένα και μοναδικό κριτήριο: Ποια πολιτική πρόταση απαντάει, δίνει λύσεις και προοπτική στις δικές τους ανάγκες, στις ανάγκες των εργαζομένων. Με αυτά τα λόγια, η Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια βουλευτής στην Α΄ Πειραιά, κάλεσε τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ - όπου και περιόδευσε στο εργοστάσιο της Πειραιώς χτες - να «τρομάξουμε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το βράδυ των εκλογών, με το μόνο τρόπο που φοβούνται. Ενισχύοντας το ΚΚΕ». Η ψήφος στο ΚΚΕ - τόνισε - δεν μπορεί να παρερμηνευτεί.

Απαντώντας στο ψευτοδίλημμα των ημερών «ισχυρή κυβέρνηση» ή «ακυβερνησία» και «νέες εκλογές», η Ελπ. Παντελάκη τόνισε: «Οι ισχυρές και σταθερές κυβερνήσεις είναι αυτές που έφτασαν σε αυτό το σημείο». Και επεξηγώντας σημείωσε: «Ακόμη κι έτσι να μείνουν τα πράγματα, ακόμη κι αν δεν παρθεί ούτε ένα πρόσθετο αντιλαϊκό μέτρο σε αυτά που ήδη υπάρχουν, τα υπάρχοντα μέτρα είναι αρκετά για να κάνουν τη ζωή των εργαζομένων πολύ χειρότερη τα επόμενα χρόνια».

Η βουλευτής του ΚΚΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των «μικρών κομμάτων». Το ζήτημα, τόνισε, δεν είναι αν είναι μικρό ή μεγάλο ένα κόμμα, αλλά «τι ρόλο παίζει». Στη συνέχεια, μίλησε για το «συμψηφισμό» - όπως τον χαρακτήρισε - ιδιωτικής και δημόσιας Υγείας, που πάντα λειτουργεί προς το συμφέρον της πρώτης. Μίλησε για τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, αλλά και για την ουσία των παροχών πτωχοκομείου που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ. «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση, στην ίδια γραμμή πλεύσης, που ακούει στο όνομα "ανταγωνιστικότητα", δηλαδή ιδιωτικοποίηση των πάντων», επισήμανε η Ελπ. Παντελάκη.

Μαζική συγκέντρωση στην Κομοτηνή

Μαζική και μαχητική ήταν η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση, που πραγματοποίησε στην Κομοτηνή η ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ το Σάββατο το απόγευμα, όπου μίλησε ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας.

Η κεντρική πλατεία της Κομοτηνής ζωντάνεψε από τη μαζική παρουσία των εργατοϋπαλλήλων, της νεολαίας, των γυναικών, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών. Στο χώρο της συγκέντρωσης η νεολαία έφτασε με δυναμική πορεία.

Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Ορέστης Κολοζώφ τόνισε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν την ίδια γραμμή πλεύσης και θα συνεχίσουν στην ίδια αντιλαϊκή ρότα στη βάση της στρατηγικής της Λισαβόνας. Ο εργαζόμενος λαός, τόνισε, οφείλει να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή λαίλαπα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό. Ο Ορ. Κολοζώφ ανέπτυξε την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και αναφέρθηκε ειδικότερα την πρόταση του Κόμματος για τη μειονότητα και κάλεσε σε ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΚΕ.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
«Φρένο» στα χειρότερα που ετοιμάζουν

Σε συγκέντρωση μίλησε ο υποψήφιος βουλευτής Νίκος Μωραΐτης

Μήνυμα ανυπακοής και απειθαρχίας στην αντιλαϊκή πολιτική της «νέας διακυβέρνησης» που επικαλείται η ΝΔ και της «νέας αλλαγής» που διαμηνύει το ΠΑΣΟΚ ενισχύοντας και με την ψήφο στις 16 Σεπτέμβρη το ΚΚΕ, για να μπει «φρένο» στα χειρότερα που ετοιμάζουν, να ανοίξει ο δρόμος για ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα στην προοπτική διεκδίκησης μιας φιλολαϊκής πολιτικής έστειλε από το Μεσολόγγι ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης στην προχτεσινή συγκέντρωση του κόμματος.

Η ανεργία που μαστίζει κυρίως τη νεολαία και τις γυναίκες, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης που υλοποιούνται και σε επίπεδο ΤΑ, η μετατροπή της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο, η αντιαγροτική - αντιαλιευτική πολιτική (περιορισμό της ιπποδύναμης των μικρών αλιευτικών σκαφών, απαγόρευση ανανέωσης των εργαλείων τους κ.ά.) που οδηγούν τους ψαράδες σε αφανισμό όπως και τους βαμβακοπαραγωγούς που εγκαταλείπουν τις καλλιέργειές τους λόγω της χαμηλής τιμής, οι ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, σε στέγαση και σίτιση στο ΤΕΙ αποτελούν ορισμένα ενδεικτικά δείγματα της αντιλαϊκής πολιτικής που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν συνδιαμορφώσει και στο Μεσολόγγι.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, ο Νίκος Μωραΐτης προέτρεψε τους εργαζόμενους και το λαό να μη διστάσουν, να κάνουν το βήμα και να ορθώσουν το ανάστημά τους. Αδυνατίζοντας κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση και ενισχύοντας το ΚΚΕ, ώστε την επομένη των εκλογών το λαϊκό κίνημα από καλύτερη θέση να δώσει τη μάχη κόντρα στα αντιλαϊκά σχέδια που ετοιμάζουν.

ΔΗΜΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να υποκύψουν στους εκβιασμούς

Στο τσιμεντάδικο ΧΑΛΥΨ και στο λιμάνι της Ελευσίνας περιόδευσε ο υποψήφιος του ΚΚΕ στην Αττική. Συγκέντρωση στην Ανω Ελευσίνα

Με τους εργαζόμενους του τσιμεντάδικου ΧΑΛΥΨ και του λιμανιού της Ελευσίνας βρέθηκε χτες το πρωί ο Δήμος Κουμπούρης, υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στην περιφέρεια Αττικής, απευθύνοντας το κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ. Κάλεσμα που έχει απλωθεί σε δεκάδες χώρους εργασίας, αλλά και εργατογειτονιές της περιοχής και που τις μέρες που απομένουν θα ενταθεί ακόμα περισσότερο.

Γι' αυτό και ο Δήμος Κουμπούρης κάλεσε τους εργαζόμενους και των δύο χώρων να μην υποκύψουν στα διλήμματα και τους εκβιασμούς του δικομματισμού τις τελευταίες μέρες περί ακυβερνησίας. «Οι εργαζόμενοι, πρέπει να ρίξουν χαμηλά το δικομματισμό. Να ενισχύσουν ταυτόχρονα το ΚΚΕ, ώστε πιο δυνατό να παλέψει από καλύτερες θέσεις. Γιατί τα πράγματα για την εργατική τάξη μπορεί να είναι καλύτερα αν την ερχόμενη Δευτέρα κοντύνει ο δικομματισμός και ενισχυθεί σημαντικά το ΚΚΕ. Γι' αυτό πρέπει οι δυσαρεστημένοι και απογοητευμένοι από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν το ΚΚΕ χωρίς φόβο. Γιατί ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει ενίσχυση του λαϊκού κινήματος, ώστε να μπορέσει να αντισταθεί στη μεγάλη επίθεση που συνεχίζεται στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμος Κουμπούρης.

Σε μια ενθουσιώδη, μαχητική και αισιόδοξη προεκλογική συγκέντρωση χτες το βράδυ στην πλατεία της Ανω Ελευσίνας, οι υποψήφιοι του κόμματος στην περιφέρεια Αττικής Δήμος Κουμπούρης, Χρήστος Κολοβός και Μανώλης Βαρδαβάκης κάλεσαν μην πάει λεπτό χαμένο μέχρι την Κυριακή των εκλογών. Οπως τόνισαν οι ομιλητές πρέπει ο εργατόκοσμος της περιοχής να δώσει ισχυρό πλήγμα στο δικομματισμό και ταυτόχρονα να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ για να υπάρξουν σοβαρά εμπόδια αντιλαϊκά - αντεργατικά σχέδια που έχουν στο συρτάρι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΥΦΛΩΝ
Η πολιτική του δικομματισμού το οδηγεί σε απαξίωση

Περιοδεία των υποψήφιων βουλευτών του ΚΚΕ στη Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας Ελένης Μηλιαρονικολάκη και Χάρη Χουρδάκη

Με τα γνωστά σε όλους τους γονείς και τους μαθητές προβλήματα αρχίζει σήμερα η νέα σχολική χρονιά αλλά εκεί που η κατάσταση αγγίζει τα όρια της απανθρωπιάς είναι στα λεγόμενα ειδικά σχολεία, όπου φοιτούν μαθητές που έχουν διάφορα προβλήματα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Καλλιθέα, το οποίο λόγω της εγκατάλειψής του από τις εκάστοτε κυβερνήσεις φιλοξενεί μόλις 100 τυφλούς μαθητές, τη στιγμή που στη χώρα μας υπάρχουν πάνω από 2.000 τυφλοί μαθητές ενώ άλλα 6.000 παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα με την όρασή τους.

Στο ΚΕΑΤ περιόδευσαν χτες το πρωί οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στη Β΄ Αθήνας Ελένη Μηλιαρονικολάκη και Χάρης Χουρδάκης και συζήτησαν με τους εργαζόμενους τα προβλήματα του Κέντρου, τα οποία άλλωστε οι δύο υποψήφιοι γνωρίζουν καλά, αφού όλα αυτά τα χρόνια από κοινού με το προσωπικό έδωσαν σοβαρούς αγώνες ενάντια στην υποβάθμιση του ΚΕΑΤ.

Με βάση αυτήν την εμπειρία ζήτησαν από τους εργαζόμενους να ενισχύσουν σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση το ΚΚΕ μια και γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι οι κομμουνιστές είναι πάντα παρόντες στους αγώνες και θα είναι μαζί τους και την επομένη των εκλογών. Υπογράμμισαν δε ότι όσο πιο ενισχυμένο βγει από τις κάλπες το ΚΚΕ τόσο πιο δυνατό θα είναι και το λαϊκό κίνημα.


Χαρακτηριστικά η Ε. Μηλιαρονικολάκη τόνισε ότι πρέπει να καταδικαστεί η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι κυβερνήσεις των οποίων με μια σειρά μέτρων οδηγούν στην απαξίωση το ΚΕΑΤ προκειμένου να το οδηγήσουν στην αγκαλιά των διάφορων «φιλάνθρωπων χορηγών» που δραστηριοποιούνται στο χώρο, με το αζημίωτο βέβαια. Ο δε Χ. Χουρδάκης κάλεσε τους εργαζόμενους του ΚΕΑΤ, που έχουν εμπειρία από την αγωνιστική δράση, να ενισχύσουν το ΚΚΕ προκειμένου μεταξύ άλλων να σταλεί ένα μήνυμα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που προωθούν τη γενικευμένη ιδιωτικοποίηση και στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας.

ΡΑΦΗΝΑ
Ψήφος στο ΚΚΕ - καρφί στο δικομματισμό

Σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης μίλησαν ο Γ. Γκιόκας και ο Ν. Στεφανίδης, υποψήφιοι του Κόμματος στην περιφέρεια Αττικής

Το μήνυμα αισιοδοξίας για αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ από τις δεκάδες περιοδείες που κάνουν καθημερινά οι υποψήφιοι και τα στελέχη του Κόμματος και στην περιφέρεια της Αττικής, μεταφέρθηκε από τη συγκέντρωση του Κόμματος στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας, την Κυριακή το βράδυ.

Ομιλητές στη συγκέντρωση ήταν οι υποψήφιοι του Κόμματος Νίκος Στεφανίδης και Γιάννης Γκιόκας οι οποίοι κάλεσαν τις ημέρες που απέμειναν να φτάσει χωρίς ταλαντεύσεις το ψηφοδέλτιο σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε εργαζόμενο και λαϊκό σπίτι, και κάθε προοδευτικός άνθρωπος να στηρίξει με την ψήφο του το ΚΚΕ. «Να εκφραστεί η αγανάκτηση στο δικομματισμό στηρίζοντας το ΚΚΕ. Να αποτελέσει κάθε ψήφος προς το ΚΚΕ καρφί στο δικομματισμό. Οι εργαζόμενοι να μη φοβηθούν τα περί ακυβερνησίας, γιατί θέλουν ισχυρές κυβερνήσεις, ώστε να προωθούν πιο άνετα και πιο γρήγορα τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Γι' αυτό απαιτείται ισχυρό ΚΚΕ για το σήμερα και για την προοπτική», όπως σημείωσαν μεταξύ άλλων οι δύο υποψήφιοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ