Παρασκευή 26 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ερώτηση:

Μπορεί η ΤΑ να συμβάλει στην ανάδειξη και διεκδίκηση φιλολαϊκών λύσεων στα προβλήματα;

Απάντηση:

Η ΤΑ είναι βεβαίως θεσμός του αστικού κράτους και ως τέτοιος βρίσκεται στην υπηρεσία του και επιδιώκεται από την εκάστοτε κυβέρνηση να προωθεί όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Είναι όμως θεσμός άμεσα εκλεγμένος από το λαό, βρίσκεται αντικειμενικά πιο κοντά στα δικά του προβλήματα. Αυτή η ιδιαιτερότητά του ως θεσμού, μπορεί να αξιοποιείται, ανάλογα με το συσχετισμό στις διοικήσεις για την απαρέγκλιτη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, ή για την ανάδειξη και τη διεκδίκηση μαζί με το εργατικό και γενικότερα το λαϊκό κίνημα λύσεων στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους απλούς ανθρώπους του μόχθου.

Παρά τις γενικότερες δυσκολίες που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική και αυτή της ΕΕ, με την οποία η ΤΑ μπορεί να συνδιαλέγεται άμεσα και να προωθεί δικά της προγράμματα, η ΤΑ μπορεί να συμβάλει στη συσπείρωση και πάλη πλατιών λαϊκών στρωμάτων για τη διεκδίκηση φιλολαϊκών λύσεων σε προβλήματά τους, αλλά γι' αυτό χρειάζονται ορισμένες προϋποθέσεις.

Η βασική, για μια τέτοια κατεύθυνση και προσανατολισμό της λειτουργίας και δράσης της ΤΑ, προϋπόθεση είναι η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στην ΤΑ, αλλά και συνολικότερα.

Στα πλαίσια της γενικότερης πάλης για τα δικαιώματα του λαού, στις τοπικές εκλογές, οι λαϊκές δυνάμεις, προκειμένου να έχουν την ΤΑ ένα ακόμη μετερίζι της δικής τους πάλης, πρέπει να αναδείξουν τοπικές αρχές, που να αγωνίζονται για:

  • Θεσμικά μέτρα που θα κατοχυρώνουν τη διαφάνεια, τη λαϊκή συμμετοχή και έλεγχο σ' όλα τα επίπεδα της ΤΑ.
  • Ανατροπή και κατάργηση όλων των διατάξεων, που στη βάση των οδηγιών και κατευθύνσεων της ΕΕ μετατρέπουν την ΤΑ σε απλό διοικητικό μηχανισμό, μέσο διοχέτευσης και εφαρμογής επιλογών σε βάρος του λαού.
  • Ολοκλήρωση του θεσμού σε όλες του τις βαθμίδες, σε συνδυασμό με την αλλαγή του ρόλου του, με την επίδραση της λαϊκής πάλης.
  • Εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των οργάνων της.
  • Κατάργηση μιας σειράς αναχρονιστικών και αντιδημοκρατικών νόμων που αφορούν στην εκλογή, τη δομή και λειτουργία των συλλογικών οργάνων της όπως ΤΕΔΚ - ΚΕΔΚΕ - ΕΝΑΕ.
  • Ουσιαστική επίλυση του οικονομικού προβλήματος της ΤΑ.

Η οικονομική επάρκεια της ΤΑ, έτσι που να δρα φιλολαϊκά, εξασφαλίζεται μόνο όταν αυτή θα έχει στη δικαιοδοσία της ποσά, που θα εκφράζονται σαν σημαντικό ποσοστό του συνόλου του Κρατικού Προϋπολογισμού, και θα αντιστοιχούν στη λειτουργία, στην υλοποίηση των αρμοδιοτήτων και των αναπτυξιακών στόχων, κάθε επιπέδου της, προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Απόψεις που υποστηρίζουν ότι η ΤΑ αποκτά οικονομική αυτοτέλεια με την ανάληψη φορολογικής εξουσίας, προωθούν την αντιλαϊκή πολιτική της πρόσθετης φορολογίας, που αντικειμενικά αναπτύσσεται με αντιλαϊκά κριτήρια. Συγκαλύπτουν τις αντιλαϊκές πολιτικές και μεταφέρουν τις ευθύνες των κυβερνήσεων στην ΤΑ, προωθούν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σ' αυτήν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ