Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Βήμα στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης

Συνέντευξη Τύπου του Γ. Παπαντωνίου

Βήμα στην κατεύθυνση στρατιωτικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσδοκά η Ελληνική Προεδρία να αποτελέσει η άτυπη Σύνοδος των Υπουργών Αμυνας της ΕΕ, που θα γίνει μεθαύριο Παρασκευή και το Σάββατο στη Βουλιαγμένη. Ο υπουργός Αμυνας Γ. Παπαντωνίου σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χτες, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί επί Ελληνικής Προεδρίας σε θέματα άμυνας που απασχολούν την ΕΕ.

Στην επίσημη ατζέντα της συνόδου είναι το θέμα της ενεργοποίησης και της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας ανάπτυξης, του λεγόμενου ευρωστρατού, αλλά και το θέμα του Ιράκ.

Αναφορικά με το θέμα του ευρωστρατού, ο Γ. Παπαντωνίου διαβεβαίωσε ότι στα τέλη Μάρτη μέχρι τις αρχές Απρίλη η δύναμη θα έχει αναπτυχθεί στην ΠΓΔΜ. Οσον αφορά την υπόθεση για την κάλυψη των ελλειμμάτων του σε εξοπλισμό και υποδομές, έκανε γνωστό ότι στην ειδική υπουργική σύνοδο το Μάη οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ θα αναλάβουν τις πολιτικές δεσμεύσεις για την κάλυψή τους. Επίσης ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει τις ελληνικές πρωτοβουλίες για ενίσχυση της δαπάνης για έρευνα και τεχνολογία και για τη θέσπιση ευρωπαϊκής πολιτικής εξοπλισμών. Μάλιστα, προτείνεται ως πρώτο βήμα η χρηματοδότηση διακρατικών δράσεων αμυντικής έρευνας από το έκτο κοινοτικό πρόγραμμα έρευνας και τεχνολογίας, με αρχικό ποσό τα 70 εκατ. ευρώ. Επίσης έκανε γνωστό ότι η Ελλάδα μελετά πρόγραμμα ελληνικού στρατιωτικού δορυφόρου πληροφοριών, πρόγραμμα που θα ενταχθεί στο επόμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Ο υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε και στο μέλλον της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, για να επισημάνει ότι αυτό συνδέεται με το μέλλον της αντίστοιχης ευρωπαϊκής και κατά συνέπεια με τις συνεργασίες και τις συγχωνεύσεις των εγχώριων με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Να σημειωθεί ότι χτες στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έγινε συνάντηση του Γ. Παπαντωνίου με τον Ν. Χριστοδουλάκη και τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλο όπου συζήτησαν τα θέματα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Ο Ν. Χριστοδουλάκης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι αποφασίστηκε η επιτάχυνση της συγχώνευσης της ΕΒΟ με την ΠΥΡΚΑΛ.

Οσον αφορά στο θέμα του Ιράκ, ο Γ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται να στείλουμε στρατεύματα σε εμπόλεμη περιοχή», ενώ όσον αφορά τη φρεγάτα που βρίσκεται στην περιοχή «θα παραμείνει στο μέτρο που ο χώρος στον οποίο κινείται δεν είναι εμπόλεμη περιοχή. Αν είναι εμπόλεμη περιοχή, ασφαλώς θα επαναξιολογήσουμε τη θέση της φρεγάτας». Και διαβεβαίωσε ότι «εμείς συμμετέχουμε στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, γι' αυτό στείλαμε τη φρεγάτα εκεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ