Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ
Αμερικανικά αιτήματα απέλασης Ιρακινών διπλωματών

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η ρουμανική κυβέρνηση απέλασε πέντε Ιρακινούς διπλωμάτες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για ενέργειες «ασυμβίβαστες με τα καθήκοντα τους», ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Την είδηση επιβεβαίωσε χτες και ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, Αντριαν Ναστάζε, ο οποίος πρόλαβε να αρνηθεί ότι η συγκεκριμένη ενέργεια έγινε μετά από παράκληση της αμερικανικής κυβέρνησης. Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών, Γιοάν Ρους, διαμήνυσε ότι θα ακολουθήσουν απελάσεις και Ιρακινών πολιτών τις επόμενες ημέρες για «λόγους ασφαλείας».

Πάντως οι ΗΠΑ επιδιώκουν την απέλαση ακόμη 300 Ιρακινών διπλωματών σε 60 διαφορετικές χώρες, τους οποίους έχουν ήδη «εντοπίσει», με την κατηγορία ότι μπορεί να «επιτεθούν σε αμερικανικούς στόχους».

Υπενθυμίζεται ότι η Ρουμανία έχει ήδη κλείσει την πρεσβεία της στη Βαγδάτη, ενώ επίσης «φιλοξενεί» περίπου 4.000 Αμερικανούς στρατιώτες στο λιμάνι της Κοστάντζας στη Μαύρη Θάλασσα.

Την ίδια στιγμή η βελγική κυβέρνηση αρνήθηκε να απελάσει Ιρακινό διπλωμάτη, έπειτα από ανάλογο αίτημα των ΗΠΑ, δήλωσε χτες εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν μέλος της ιρακινής πρεσβείας για κατασκοπία, αλλά σύμφωνα με τις βελγικές Αρχές «δεν υπήρχαν στοιχεία που να δικαιολογούν μια τέτοια απόφαση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ