Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο κατά του πολέμου

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις από ηθοποιούς στο Μπρόντγουεϊ

Associated Press

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις από ηθοποιούς στο Μπρόντγουεϊ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΑΝΤΙΑΓΟ - ΡΩΜΗ - ΛΕΓΚΧΟΡΝ - ΣΑΡΑΦΟΒΟ.- -

«Κώδικας ροζ». Ετσι ονόμασαν οι γυναίκες την «αντιπολεμική επιχείρηση περικύκλωσης» του Λευκού Οίκου την ημέρα της Γυναίκας, 8 Μάρτη.

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της Εθνικής Οργάνωσης Γυναικών των ΗΠΑ και άλλων οργανώσεων, ξεχύθηκαν στους δρόμους της αμερικανικής πρωτεύουσας και διαδήλωσαν κατά του επικείμενου πολέμου που θέλει να εξαπολύσει η ίδια τους η χώρα κατά του Ιράκ. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι γυναίκες, έστω και θεωρούμενες ως αδύνατο φύλλο, συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί περιφερειακά του Λευκού Οίκου προκειμένου να αποτρέψουν τη διαδήλωση κατά του πολέμου να περικυκλώσει την έδρα της αμερικανικής κυβέρνησης. Τελικά, οι γυναίκες κατόρθωσαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, με απώλειες, βέβαια, μερικές δεκάδες συλλήψεις.

Αντίστοιχο θέμα είχαν και τα συλλαλητήρια που έγιναν στο Μπουένος Αϊρες, στην πρωτεύουσα της Αργεντινής και το Σαντιάγο της Χιλής, όπου οι γυναίκες δήλωσαν όχι μόνο την αντίθεσή τους στον πόλεμο, αλλά και να πιέσουν την κυβέρνησή τους, να ψηφίσει «όχι» στην επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς η Χιλή είναι μία χώρα εκ των μη μονίμων κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που δε θεωρείται αναποφάσιστη.

Πολύμορφες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις

Ιταλοί διαδηλωτές έξω από τη βάση «Καμπ Ντάρμπι»

Associated Press

Ιταλοί διαδηλωτές έξω από τη βάση «Καμπ Ντάρμπι»
Σε ευρωπαϊκό έδαφος, παρά την καταρρακτώδη βροχή χιλιάδες Βρετανοί πήραν μέρος στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που έγινε στην εργατούπολη του Μάντσεστερ.

Χτες το πρωί διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν τη μεταφορά αμερικανικού πολεμικού υλικού σε πλοία στο λιμάνι Λέγκχορν στα δυτικά της Ιταλίας. Οι διαδηλωτές ξάπλωσαν στο δρόμο προκειμένου να αποτρέψουν την άφιξη του υλικού από τη βάση «Καμπ Ντάρμπι». Τελικά η αστυνομία απομάκρυνε τους διαδηλωτές και η μεταφορά ολοκληρώθηκε.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση έξω από την αμερικανική βάση «Καμπ Ντάρμπι», με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 60.00 διαδηλωτών. Παρών έδωσαν τα εργατικά συνδικάτα και άλλοι μαζικοί φορείς, ενώ μετείχε και αντιπροσωπεία από τις «Μητέρες της πλατείας Μαΐου» της Αργεντινής. Μάλιστα, εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο εσωτερικό της βάσης, οπότε και ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία.

Στη Βουλγαρία το Σάββατο γυναίκες από την περιοχή του Σαράφοβο πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ομώνυμη αεροπορική βάση, στην οποία βρίσκονται ήδη αμερικανικά αεροπλάνα ενόψει της επικείμενης επίθεσης στο Ιράκ, ενώ στην ισπανική πρωτεύουσα, τη Μαδρίτη, πραγματοποιήθηκε συναυλία κατά του πολέμου.

«Οι λαοί κυβερνούν, όχι το Συμβούλιο Ασφαλείας», ήταν ένα εκ των δεκάδων συνθημάτων που ακούστηκαν από τους χιλιάδες Τούρκους που πήραν μέρος στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγκυρα κ.ά.

Μαζική η αντιπολεμική διαδήλωση στην Ουάσιγκτον

Associated Press

Μαζική η αντιπολεμική διαδήλωση στην Ουάσιγκτον
Τέλος, μία ακόμη νίκη του αντιπολεμικού κινήματος. Οι 3 από τις 4 υπεύθυνες εταιρίες για τη μεταφορά αμερικανικού στρατιωτικού υλικού που χρησιμοποιούσαν το αεροδρόμιο Σάνον της Ιρλανδίας, αποφάσισαν να σταματήσουν τη χρήση του για «λόγους ασφαλείας». Αιτία; Οι πολύμηνες κινητοποιήσεις των Ιρλανδών, άλλοτε με μαζικές διαδηλώσεις και πρόσφατα και με πρόκληση δολιοφθορών στα «σταθμευμένα» πολεμικά αεροπλάνα των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται, ότι το αεροδρόμιο Σάνον ένα πολυσύχναστο πολιτικό αεροδρόμιο στη δυτική Ιρλανδία, χρησιμοποιούνταν από τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ σαν ενδιάμεσος σταθμός για τα πολεμικά αεροπλάνα που κατευθύνονται στη Μέση Ανατολή και αλλού, κάτι που απαγορεύεται από το Σύνταγμα της Ιρλανδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ