Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Στα «άκρα» το Συμβούλιο Ασφαλείας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Στο κατακόρυφο, πλέον, έχει φτάσει η ένταση στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας με τα δύο «αντιμαχόμενα» στρατόπεδα να εντείνουν στο έπακρο τις προσπάθειές τους για διασφάλιση υποστήριξης στις θέσεις τους. Σε μια ύστατη προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος, τα 6 μη μόνιμα και αναποφάσιστα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κατέθεσαν τη δική τους πρόταση, που ζητά παράταση των επιθεωρήσεων μέχρι τις 17 Απρίλη. Ενώ χτες άρχισε μια δεύτερη διήμερη ανοιχτή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το θέμα, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την άποψή τους όσες χώρες το επιθυμούν, δεν είχε ακόμη καταστεί σαφές μέχρι πότε θα διαρκέσουν οι διαβουλεύσεις και πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία μια νέα απόφαση.

Να δοθεί μια 45ήμερη διορία στο Ιράκ προκειμένου να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι αφοπλίζεται, ζητούν με την κοινή τους πρόταση οι Αγκόλα, Χιλή, Γουινέα, Καμερούν, Πακιστάν και Μεξικό. Οι 6 χώρες, μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν γίνει αποδέκτες ασφυκτικών πιέσεων και από τα δύο «αντιμαχόμενα στρατόπεδα». Ενδεικτικό, ίσως, είναι ότι μετά από τον ειδικό Αμερικανό απεσταλμένο και από τον Γάλλο ΥΠΕΞ, στις Αγκόλα, Χιλή και Γουινέα σπεύδει και Βρετανίδα διπλωμάτης.

Ενώ οι υπόλοιπες «αναποφάσιστες» χώρες αποφεύγουν να τοποθετηθούν σαφώς, το Πακιστάν, διά στόματος του πρωθυπουργού του Ζαφαρουλάχ Τζαμάλι, άφησε να εννοηθεί ότι θα απέχει σε περίπτωση που δεν υιοθετηθεί η πρόταση των «6» και τεθεί προς ψήφιση το αμερικανο-βρετανικο-ισπανικό σχέδιο ψηφίσματος. Οπως, άλλωστε, έλεγαν και πολλοί αξιωματούχοι, το Πακιστάν «νιώθει εντόνως» ότι πιθανώς θα είναι ανάμεσα στους στρατιωτικούς στόχους που θα ακολουθήσουν το Ιράκ.

Πιέσεις εκατέρωθεν

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζέρεμι Γκρίνστοουκ, δήλωνε «έτοιμος για τροποποιήσεις τέτοιου είδους που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας». Οπως τόνισε ο Γκρίνστοουκ, το Λονδίνο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αποδεχτεί να συμπληρωθεί το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος με ορισμένες «συγκεκριμένες προτάσεις που θα δίνουν την ευκαιρία στο Ιράκ να αποδείξει ότι συμμορφώνεται με σαφή αιτήματα». Παρ' όλα αυτά, απέκλεισε το ενδεχόμενο η οποιαδήποτε χρονική διορία δοθεί στο Ιράκ να ξεπερνά τα τέλη Μάρτη.

Πολύ πιεστικότερος εμφανίζεται ο Λευκός Οίκος. Ο εκπρόσωπός του, Αρι Φλάισερ, ξεκαθάριζε ότι «δεν μπορεί να είναι βάση διαλόγου η παράταση κατά 45 ημέρες» και υποστήριζε ότι η ψηφοφορία για τη λήψη τελικής απόφασης για το θέμα του Ιράκ θα διεξαχθεί μέχρι τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας. Η δήλωσή του αυτή διέψευσε, ουσιαστικά, διαρροές προερχόμενες από τους Βρετανούς συμμάχους, οι οποίες υποστήριζαν ότι η ψηφοφορία θα μπορούσε να γίνει και την επόμενη εβδομάδα.

Από την άλλη πλευρά, Γαλλία και Ρωσία επανέλαβαν το δικαίωμα προσφυγής τους στο βέτο και καθιστούσαν σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν καμία απόφαση που θα δρομολογεί την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, στην παρούσα φάση. Ουδεμία αναγκαιότητα λήψης νέας απόφασης δε βλέπει ούτε το Πεκίνο, όπως έγινε γνωστό. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, η Μόσχα εξετάζει σοβαρά τη γαλλική πρόταση να πραγματοποιηθεί το επόμενο Συμβούλιο Ασφαλείας για το Ιράκ σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Εντείνουν οι επιθεωρητές, προειδοποιεί ο Ανάν

«Οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση χωρίς προηγούμενη απόφαση του ΟΗΕ, δε θα είναι νόμιμη και είναι εκτός της Χάρτας του ΟΗΕ» προειδοποίησε ο ΓΓ του Οργανισμού. Επίσης, ο Κόφι Ανάν, αν και επανέλαβε την ανάγκη ενότητας, τόνισε ότι το ενδεχόμενο άσκησης βέτο από κάποιο μόνιμο μέλος του Συμβουλίου δε θέτει σε κίνδυνο την υπόσταση του ΟΗΕ, ούτε θα σημάνει το τέλος του.

Παράλληλα, ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, ανακοίνωνε ότι θα προχωρήσει σε νέα ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, την επόμενη εβδομάδα, και όχι στις 27 Μάρτη, όπως είχε προγραμματιστεί. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας καλούσε το Ιράκ να «κάνει περισσότερα» και εκτιμούσε ότι ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος.

Στη Βαγδάτη, οι επιθεωρήσεις συνεχίστηκαν, και όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο των επιθεωρητών, Χίρο Ουέκι, θα συνεχιστούν και οι επιθεωρήσεις με τα αεροσκάφη τύπου «U2», παρά το χτεσινό επεισόδιο που δημιουργήθηκε, όταν ιρακινά αεροσκάφη απογειώθηκαν για να «εμποδίσουν παράλληλη επιθεώρηση από δύο "U2"». Ο Ουέκι επιβεβαίωσε ότι ανακαλύφθηκαν, επίσης, και 3 ιρακινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για βιολογικά και χημικά όπλα και τόνισε ότι αναμένονται οι ιρακινές εξηγήσεις, όπως άλλωστε αναμένονται επιπλέον στοιχεία και για το βιοπαραλυτικό αέριο, όπως και για το βάκιλο του άνθρακα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ