Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Διπλωματικός «πόλεμος»

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΤΟΚΙΟ.-

Οξύνονται οι λεκτικές «επιθέσεις» ανάμεσα στα δύο «στρατόπεδα», που έχουν σχηματιστεί στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ όλοι, γενικώς, μοιάζουν να έχουν αποδυθεί σε ένα μαραθώνιο διπλωματικών πιέσεων.

«Τουλάχιστον περίεργη», χαρακτήρισε τη στάση του Γάλλου Προέδρου ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος, αν και τόνισε ότι «είναι δικαίωμά του να διαλέγει όποιες λέξεις επιθυμεί και όποια πολιτική επιθυμεί για τη χώρα του», αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να απειλεί με βέτο ενάντια σε μια στρατιωτική επίθεση, όταν παραδέχεται ότι ο Σαντάμ δε συνεργάζεται επαρκώς». Ο Τόνι Μπλερ, για άλλη μια φορά, εκτίμησε ως «εξαιρετικά επικίνδυνη την προοπτική διαχωρισμού της στενής ιστορικής συμμαχίας Ευρώπης - ΗΠΑ, με αφορμή την αρνητική στάση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών» και κάλεσε τις χώρες που έχουν απειλήσει με βέτο να μην το ασκήσουν, γιατί θα «δώσουν στον Σαντάμ το μήνυμα ότι μπορεί να τη γλιτώσει».

Επίθεση εναντίον των Γαλλίας - Ρωσίας - Κίνας εξαπέλυσε και ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην αμερικανο-βρετανική πρόταση, τόνισε ότι οι χώρες που τάσσονται κατά του πολέμου, το πράττουν «επειδή έχουν υλικά συμφέροντα στο Ιράκ, κάτι που δε συμβαίνει με όσους θέλουν απλώς να τελειώνουν με την ιρακινή απειλή». Στο πλευρό των ΗΠΑ, έσπευσαν να τοποθετηθούν και οι Δανία - Πορτογαλία, ενώ ο Καναδός πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του, φάνηκε να «τείνει» προς την αμερικανική θέση, αν και τόνισε την αναγκαιότητα απόφασης του ΟΗΕ.

Για το αμερικανο-βρετανικό σχέδιο απόφασης «εργάζεται», όμως, και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, ο οποίος είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους ομολόγους του, των 6 μη μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που εμφανίζονται «αναποφάσιστοι». Ο Κοϊζούμι πίεσε τους ομολόγους του από Μεξικό, Γουινέα, Καμερούν, Χιλή, Πακιστάν, Αγκόλα, να υποστηρίξουν την αμερικανική πρόταση.

Στην αντίπερα όχθη, ο Γάλλος Πρόεδρος, σε συνέντευξή του, κατέστησε σαφές ότι η Γαλλία θα ασκήσει βέτο σε μια πρόταση απόφασης που θα λειτουργεί ως στρατιωτικό τελεσίγραφο. Ο Σιράκ ξεκαθάρισε ότι αν οι ΗΠΑ «προχωρήσουν στο επικίνδυνο προηγούμενο της μονομερούς ανάληψης δράσης», η Γαλλία δε θα συμμετάσχει «με στρατιωτικά μέσα», και εκτίμησε ότι αυτός ο πόλεμος «θα διαλύσει τη συμμαχία κατά της τρομοκρατίας και θα ευνοήσει όποιον μιλά για σύγκρουση πολιτισμών και θρησκειών».

Στην προοπτική του βέτο αναφέρθηκε, εκ νέου, και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ. Στη μη αναγκαιότητα μιας νέας απόφασης και στη χρησιμότητα της παράτασης των επιθεωρήσεων, αναφέρθηκε και ο Κινέζος Πρόεδρος, ο οποίος συνομίλησε τηλεφωνικώς, τόσο με τον Γάλλο, όσο και με τον Κινέζο ομόλογό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ