Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δηλώσεις και αντιδράσεις για τα αποτελέσματα της Χάγης

Λύπη και απογοήτευση για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στη Χάγη εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος. Λίγο μετά με τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε:

«Ο Γενικός Γραμματέας υπήρξε πολύ σαφής σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη. Η απάντησή μας ήταν "ναι" στο να τεθεί το σχέδιο Ανάν σε δημοψήφισμα, αρκεί να γίνονταν κάποιες αλλαγές». Ο Πρόεδρος της Κύπρου τόνισε ότι, παρά το πισωγύρισμα που συνεπάγεται η σημερινή αποτυχία, σε καμία περίπτωση δε θα σταματήσουμε τις προσπάθειές μας. «Θέλω να εκφράσω προς τον τουρκοκυπριακό λαό, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, την ευχή πολύ σύντομα να επικρατήσουν εποικοδομητικές σκέψεις για την προοπτική του Κυπριακού».

Ο Ρ. Ντενκτάς

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς τόνισε, μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων, πως το ειρηνευτικό σχέδιο για την Κύπρο που υπέβαλαν τα Ηνωμένα Εθνη ήταν «απαράδεκτο» για τους Τουρκοκύπριους και πως η ειρηνευτική διαδικασία «έχει φθάσει στο τέρμα της πορείας της». «Θα είναι πολύ δύσκολο για την ΕΕ διότι πρόκειται να κληρονομήσει το μισό μίας χώρας, ενώ μπορούσαν να έχουν μία ολόκληρη χώρα», σημείωσε ο Ντενκτάς.

Ο Τ. Ερντογάν

«Προβλέπουμε την αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ως ιδρυτικού κράτους που θα έχει κυρίαρχο και ισότιμο πολιτικό καθεστώς», δήλωσε χτες ο ηγέτης του κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης κ. Ταγίπ Ερντογάν. Απαντώντας στο ερώτημα για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ η κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι «οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας θα πρέπει να ρυθμιστούν έτσι ώστε να μη χαλάσουν προς όφελος μιας πλευράς».

Ο Δ. Χριστόφιας

Μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Ακόμα μια προσπάθεια του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού δεν έχει ευτυχή κατάληξη. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην επιμονή του κ. Ντενκτάς για επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν, ώστε να επιφέρει ριζικές αλλαγές προς υλοποίηση του λεγόμενου οράματός του για δύο ξεχωριστά κυρίαρχα κράτη χωρίς καμιά ανάμειξη πληθυσμών. Δυστυχώς ο κ. Ντενκτάς στηρίζεται για μια ακόμα φορά πλήρως από την Αγκυρα, η οποία φαίνεται δεν έχει εγκαταλείψει την επεκτατική της πολιτική σε σχέση με την Κύπρο.

Αντίθετα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, έχοντας την πλήρη στήριξη του Εθνικού Συμβουλίου στο σύνολό του, επέδειξε όλη την καλή θέληση για σύντομη λύση χωρίς αλλαγές στη φιλοσοφία του σχεδίου του ΓΓ. Θέλουμε να εξάρουμε τη συλλογικότητα, τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και το συναινετικό τρόπο με τον οποίο το Εθνικό Συμβούλιο, έχοντας πλήρη ενημέρωση από τον Πρόεδρο, χειρίστηκε τις εξελίξεις στη Χάγη.

Εκφράζουμε τη λύπη μας γιατί η αδιαλλαξία του κ. Ντενκτάς, με τη στήριξη της Αγκυρας, οδηγεί ακόμα μια φορά το Κυπριακό σε αδιέξοδο, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Διαβεβαιώνουμε τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά με πνεύμα καλής θέλησης για λύση λειτουργική και βιώσιμη στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινή συνάντηση σήμερα Παπαδόπουλου - Γκαμπάρι - Ταλάτ (2006-07-08 00:00:00.0)
Είναι δυνατή η ανάληψη νέας προσπάθειας (2005-03-10 00:00:00.0)
Προσπάθειες παραγκωνισμού του Κύπριου Προέδρου; (2005-03-01 00:00:00.0)
Για «επίδειξη ελαστικότητας» πιέζουν οι Αμερικανοί (2003-08-19 00:00:00.0)
Εν αναμονή της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα (2003-05-07 00:00:00.0)
Για προσάρτηση της Βόρειας Κύπρου μιλά Τούρκος στρατηγός (2003-03-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ