Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Από παραιτήσεις, ανταρσίες κλυδωνίζεται το Εργατικό Κόμμα

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι αντάρτες εντός του Εργατικού Κόμματος δείχνουν τα δόντια τους και ελπίζουν ότι η απειλή που διατύπωσε η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Κλερ Σορτ, διακεκριμένο στέλεχος της αριστερής πτέρυγας του Υπουργικού Συμβουλίου, να παραιτηθεί εάν η χώρα της προχωρήσει σε πολεμικές ενέργειες κατά του Ιράκ χωρίς τη ρητή υποστήριξη του ΟΗΕ, θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις εντός του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι δηλώσεις της Σορτ έρχονται να συμπληρώσουν το «χαοτικό σκηνικό» που επικρατείς στους κόλπους του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, που συνίσταται από την παραίτηση του Αντι Ριντ, του πρώτου μέλους της κυβέρνησης Μπλερ, που παραιτήθηκε εξαιτίας της πολιτικής υποστήριξης του πολέμου κατά του Ιράκ, αλλά και την ανοιχτή αμφισβήτηση της ηγεσίας, που εκδηλώνεται ευρύτατα πια στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα με το BBC, απλοί βουλευτές μέλη του Εργατικού Κόμματος και συνδικαλιστές, σκοπεύουν να ζητήσουν τη σύγκληση έκτακτης συνδιάσκεψης των Εργατικών, αμφισβητώντας τους χειρισμούς του Βρετανού πρωθυπουργού στην ιρακινή κρίση.

Η εν δυνάμει αυτή πρωτοβουλία εκδηλώνεται μετά τη δημοσιοποίηση σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης, η οποία δείχνει ότι οι Βρετανοί ψηφοφόροι θα ήταν διατεθειμένοι να υποστηρίξουν ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ μόνον εάν αυτή είχε την έγκριση του ΟΗΕ.

Παράλληλα, άλλη μία δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου «Channel 4», καταδεικνύει ότι οι Βρετανοί θεωρούν τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, μεγαλύτερη απειλή (45%) για τη διεθνή ειρήνη από τον Σαντάμ Χουσεΐν (38%). Από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει ακόμη ότι για όσο διάστημα οι επιθεωρητές των Ηνωμένων ΕΘνών μπορούν να προσφέρουν χρήσιμο έργο στο Ιράκ θα ήταν λάθος για τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να επιτεθούν. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι θα ήταν λάθος να γίνει επίθεση κατά του Ιράκ, ενώ οι επιθεωρητές πιστεύεται ότι έχουν ακόμη να προσφέρουν χρήσιμο έργο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ