Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΟΧΙ στους υπουργούς πολέμου της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Στις 14 και 15 του μηνός θα συνεδριάσουν στην Αθήνα οι ΥΠΕΘΑ της ΕΕ. Πρόκειται για μια άτυπη, όπως την ονομάζουν, σύνοδο που όμως θα εξετάσει πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως η πορεία συγκρότησης της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (Ευρωστρατός), αλλά και για το σχεδιαζόμενο ή κηρυγμένο πόλεμο από ΗΠΑ - Βρετανία ενάντια στο ΙΡΑΚ.

Από ορισμένους προβάλλεται το επιχείρημα ότι η συγκρότηση του Ευρωστρατού είναι θετικό στοιχείο, γιατί θα είναι αντίβαρο στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Τελευταία μάλιστα με αφορμή τη διαφοροποίηση Γαλλίας - Γερμανίας από τις ΗΠΑ, σε σχέση με την ταχτική και τα μέσα που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την άλωση και κατοχή του ΙΡΑΚ, η προπαγάνδιση του Ευρωστρατού μπορεί να δημιουργήσει συγχύσεις στη νεολαία και γενικότερα στο λαό μας.

Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ ήταν αντίθετο με την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ και παραμένει σταθερά στην ίδια πολιτική κατεύθυνση. Οι διαβεβαιώσεις των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των ηγεσιών αυτών των κομμάτων και του ΣΥΝ, ανάμεσα στις άλλες, ότι διασφαλίζεται η άμυνα της χώρας, γιατί «τα σύνορα της Ελλάδας θα είναι σύνορα της ΕΕ», εξαφανίστηκαν από τις εξελίξεις και τα γεγονότα, π.χ. με το γνωστό κείμενο της Αγκυρας, που συμφωνήθηκε τελικά από ΕΕ και ΝΑΤΟ τον περασμένο Νοέμβρη στην Πράγα, ανάμεσα στα άλλα που αναφέρονται, σημειώνουμε ότι:

  • Δίνεται η δυνατότητα στην Τουρκία - η οποία με δηλώσεις και τελευταία του Ερντογκάν, αμφισβητεί όχι μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο, αλλά διεκδικεί και βραχονησίδες - να θέτει ουσιαστικά ΒΕΤΟ ακόμη και για στρατιωτικές ασκήσεις στο χώρο του Αιγαίου.
  • Ταυτόχρονα στο σημείο 2 του κειμένου αναφέρεται: «Σε καμιά περίπτωση, ούτε σε περίπτωση κρίσης, η ΕΠ.ΠΑ (Ευρωστρατός) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον συμμάχου χώρας».

Ωστόσο, ακόμη πιο καθαρά μπορεί να γίνουν τα πράγματα μέσα από μια προσέγγιση όχι γενική και αφηρημένη, αλλά της σχέσης κράτους - Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ). Σε όλες τις χώρες, τις χρονικές περιόδους και τα κοινωνικο-πολιτικά συστήματα, οι ΕΔ υπηρετούν και προωθούν την πολιτική και τις επιδιώξεις της κυρίαρχης τάξης. Ανάλογα με το κοινωνικό σύστημα είναι και το στρατιωτικό δόγμα της κάθε χώρας ή ομάδας χωρών. Ετσι:

-- Στη Χιτλερική Γερμανία ο στρατός υπηρετούσε τις επιδιώξεις της μεγαλοαστικής τάξης για νέες αγορές και πρώτες ύλες και το στρατιωτικό δόγμα ήταν επιθετικό.

-- Στη σοσιαλιστική Σοβιετική Ενωση ο Κόκκινος Στρατός ήταν στην υπηρεσία του σοσιαλισμού, υπεράσπιζε τις κατακτήσεις και την εξουσία της εργατικής τάξης (ΕΤ), τη σοσιαλιστική τους πατρίδα και το στρατιωτικό δόγμα ήταν αμυντικό.

Μέσα από αυτή τη λογική μπορούμε να δούμε το χαρακτήρα, την αποστολή και τους στόχους του Ευρωστρατού:

Η ΕΕ μαζί με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία αποτελούν τα τρία ιμπεριαλιστικά κέντρα, στη σημερινή πραγματικότητα παγκοσμίως. Κατά συνέπεια οι Ευρωπαϊκές Δυνάμεις Ταχείας Αντίδρασης (Ευρωστρατός) φτιάχνονται για να υπηρετήσουν την πολιτική της κυρίαρχης τάξης της ΕΕ, όλων των τμημάτων του μεγάλου κεφαλαίου. Εχει επιθετικό χαρακτήρα ενάντια σε κράτη αλλά και τους λαούς των χωρών της ΕΕ.

Θα δρα ανταγωνιστικά στο ΝΑΤΟ(;). Θα κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την ίδια λογική και επιδιώξεις και ταυτόχρονα ανταγωνιστικά στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Ορισμένες αλήθειες

Σταθμός τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για τον Ευρωστρατό αποτελεί η Διάσκεψη Κορυφής των ηγετών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον στις 23 και 24 Απρίλη του 1999.

Εκεί με τη σύμφωνη γνώμη όλων και του Ελληνα πρωθυπουργού Κ. Σημίτη αποφασίστηκαν σημαντικά ζητήματα για τις παγκόσμιες εξελίξεις, σαν αυτά που είδαμε στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, που παρακολουθούμε τώρα για το ΙΡΑΚ.

Ανάμεσα στα άλλα, τα πιο σημαντικά είναι:

α) Η δυνατότητα δράσης του ΝΑΤΟ και εκτός συνόρων της συμμαχίας, δηλαδή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «όπου απειλούνται τα συμφέροντα της συμμαχίας».

β) Νέα δομή, δυνάμεις ταχείας αντίδρασης, σταδιακή μετατροπή των ΕΔ σε μισθοφορικούς στρατούς και βέβαια αντίστοιχα εξοπλιστικά προγράμματα.

γ) Η συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης.

Εχει σημασία να σημειωθεί ότι από τις χώρες του ΝΑΤΟ, εκτός Ευρώπης, είναι μόνο οι ΗΠΑ και Καναδάς. Ενώ μέλη της ΕΕ είναι δώδεκα (12) χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και έξι (6) χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ είναι εκτός ΕΕ.

Στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντιούνται στο Ελσίνκι στις 10 και 11 Δεκέμβρη του 1999. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συγκεκριμενοποιώντας τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ αποφασίζει τη διαμόρφωση του Ευρωστρατού και ταυτόχρονα καθορίζει το πλαίσιο δράσης του.

  • Θα δρα όπου θίγονται τα συμφέροντα της Ενωσης.
  • Θα δρα όπου δεν είναι το ΝΑΤΟ, για να αποφεύγονται επικαλύψεις.

Αποφασίζει:

  • Να πραγματοποιηθούν διευθετήσεις που να επιτρέπουν στα μέλη του ΝΑΤΟ, που δε συμμετέχουν στην ΕΕ, να συμβάλλουν στη στρατιωτική διαχείριση κρίσεων από την ΕΕ.
  • Εως το 2003 να διαμορφωθεί στρατιωτική δύναμη 60 χιλιάδων ανδρών, που να μπορεί να δρα άμεσα.

Αυτές τις αποφάσεις και άλλες, που στη συνέχεια πάρθηκαν, θα εκτιμήσουν οι ΥΠΕΘΑ της ΕΕ σ' αυτή τους τη σύνοδο.

Παρά το γεγονός ότι αρκετά στοιχεία έχουν, κατά διαστήματα, δημοσιευτεί, έχει σημασία να αναφερθεί ότι η χώρα μας προσφέρει για τη συγκρότηση του Ευρωστρατού:

  • Ενστολους του Στρατού Ξηράς 6.500, από 3.750 που είχε αρχικά καθοριστεί.
  • Ενα Στρατηγείο επιπέδου Σώματος Στρατού.
  • Δυνατότητα πρόσβασης στις υποδομές της πολιτικής τηλεφωνίας.
  • Δεκατρείς (13) ναυτικές μονάδες.
  • Σαράντα (40) αεροπλάνα «F16», «MIRAGE» και μεταφορικά.
  • Πυραύλους και διάφορα άλλα μικρότερης σημασίας.

Τι θα εισπράξει η χώρα μας;

  • Νέα εξοπλιστικά προγράμματα, αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, αυτό μάλιστα εισηγείται ο Ελληνας ΥΠΕΘΑ, ώστε να μπορεί, όπως λένε, η ΕΕ και ο Ευρωστρατός να πλησιάσει τις δυνατότητες της στρατιωτικής μηχανής των ΗΠΑ.
  • Τις συνέπειες, από τη μετατροπή των ΕΔ κατά 50% σε μισθοφόρους, από την αλλαγή της αποστολής των που ήταν η υπεράσπιση των συνόρων και της Εθνικής Ανεξαρτησίας, σε δράση εκτός συνόρων και την παραμονή τους σε ξένες χώρες, με χαρακτηριστικά στρατού κατοχής, στα πλαίσια τόσο του ΝΑΤΟ, όσο και του Ευρωστρατού, όπως σχεδιάζεται να συμβεί άμεσα στη γειτονική μας ΠΓΔΜ.
  • Συνολικά και σ' αυτή τη σύνοδο οι ΥΠΕΘΑ της ΕΕ σίγουρα θα σχεδιάσουν νέες στρατιωτικές παρεμβάσεις, ισχυροποίηση του Ευρωστρατού, αύξηση στρατιωτικών δαπανών, ενώ υποκριτικά θα μιλάνε για ειρήνη.
  • Βέβαια, κάθε άνθρωπος, πολιτικά σκεπτόμενος, μπορεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα. Μόνο όσοι εθελοτυφλούν ή απολιτικά άτομα μπορεί να θεωρούν ότι επιδιώκουν την Ειρήνη αυτοί (ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ) που καθημερινά απειλούν κράτη και λαούς, που διατηρούν για τον εαυτό τους το δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε κάθε γωνιά της Γης, που με τα διάφορα εμπάργκο αλλά και με τα όπλα δολοφονούν ολόκληρους λαούς.
  • Κανένας δεν πρέπει στη χώρα μας να ξεγελαστεί από υποκριτικές δηλώσεις και χαμόγελα κυβερνητικών στελεχών. Η πραγματικότητα λέει ότι η πολιτική της κυβέρνησης του κ. Σημίτη και του ΠΑΣΟΚ είναι ταυτισμένη με τις πιο ακραίες ιμπεριαλιστικές θέσεις, είναι πολιτική υποχωρήσεων και παραχωρήσεων.

Εχει ιδιαίτερη σημασία να κατανοηθεί από τους εργαζόμενους και τη νεολαία ότι η πάλη ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών είναι ταυτόχρονα αγώνας πατριωτικός και βαθύτατα ταξικός.

Σ' αυτές τις δύσκολες μέρες για τους λαούς, για την ειρήνη στην περιοχή μας, αλλά και αλλού, χρέος του καθενός, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές τοποθετήσεις είναι να σκεφτεί ότι ο πόλεμος θα έχει σοβαρές συνέπειες για όλους μας. Οφείλουμε να βγούμε στους δρόμους και να βροντοφωνάξουμε.

  • ΟΧΙ στον πόλεμο ενάντια στο Ιράκ!
  • ΟΧΙ στους στρατούς των ιμπεριαλιστών, ΝΑΤΟικούς και ευρωπαϊκούς!
  • Οι υπουργοί του πολέμου είναι ανεπιθύμητοι στη χώρα μας!

του
Βασίλη ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνη για τους λαούς η εξαγγελία μετατροπής του Ευρωστρατού σε μόνιμο Σώμα (2015-03-11 00:00:00.0)
Δε λειτούργησε το πεδίο βολής (2003-11-14 00:00:00.0)
Διεθνής κατασταλτική δύναμη με ευρωπαϊκή ταυτότητα (2003-07-13 00:00:00.0)
Επιθετικός ο χαρακτήρας του ευρωστρατού (2003-03-16 00:00:00.0)
Επιθετικός ο χαρακτήρας του ευρωστρατού (2003-03-16 00:00:00.0)
Χέρι - χέρι με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ η ελληνική κυβέρνηση (2002-09-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ