Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΗΠΑ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Δεύτερος γύρος παραιτήσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΙΔΝΕΫ.--

Ενα ακόμη εσωτερικό «πλήγμα» στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξαιτίας της πολεμικής φρενίτιδας της αμερικανικής κυβέρνησης. Σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα από την παραίτηση του Τζον Μπ. Κίσλινγκ, ένας ακόμη Αμερικανός διπλωμάτης παραιτήθηκε από τα κυβερνητικά του καθήκοντα, διαμαρτυρόμενος για την πολιτική του Τζορτζ Ουόκερ Μπους.

Πρόκειται για τον Τζον Μπράουν, ο οποίος εντάχθηκε στο διπλωματικό σώμα το 1981, και είχε υπηρετήσει στο Λονδίνο, στην Πράγα, στην Κρακοβία, στο Κίεβο, στο Βελιγράδι, και στη Μόσχα, που με την επιστολή του προς τον προϊστάμενό του, υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, δηλώνει πως δεν «μπορεί έχοντας καθαρή τη συνείδησή του να υπηρετεί τα σχέδια του Προέδρου Μπους κατά του Ιράκ» και συνεχίζει ότι «σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της υδρογείου οι ΗΠΑ αρχίζουν να συσχετίζονται με την άδικη χρήση της βίας. Η αδιαφορία του Προέδρου για τις απόψεις των άλλων κρατών, που πηγάζει από την αμέλειά του για τη δημόσια διπλωματία, γεννά έναν αντιαμερικανικό αιώνα».

Αντιστοίχως και στην Αυστραλία παραιτήθηκε χτες ανώτατος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή του στην πολιτική της κυβέρνησης Χάουαρντ στο Ιράκ. Πρόκειται για τον Αντριου Γουίλκι, αναλυτή της Υπηρεσίας Εθνικής Αξιολόγησης (ONA), που ήταν αρμόδιος σύμβουλος του πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ για τις διεθνείς υποθέσεις, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο «Nine». Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, ο Γουίλκι χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης της Αυστραλίας «ηλίθια», προσθέτοντας ότι «δεν εκτιμά τους κινδύνους ενός πολέμου».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αυστραλός πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ της ανάληψης δράσης κατά της Βαγδάτης και έχει στείλει στην περιοχή του Περσικού Κόλπου περίπου 2.000 στρατιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ