Σάββατο 21 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΥΡΩ-ΣΤΥΛΟΒΑΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ

ΜΑΖΙ ΜΕ ΗΠΑ: «Την πλήρη συμμόρφωση και ταύτιση της ΕΕ με την αμερικανική πολιτική σε όλους τους στόχους της Ουάσιγκτον θα επιχειρήσει να παρουσιάσει η ελληνική προεδρία κατά τη σύνοδο ΕΕ - ΗΠΑ, στις 25 Ιουνίου. Τα βασικά σημεία της συμφωνίας επαναπροσέγγισης και, για την ακρίβεια, πλήρους συμμόρφωσης της ΕΕ, στην αμερικανική πολιτική, μετά την πρόσφατη "ευρωπαϊκή ανυπακοή" στο θέμα του Ιράκ, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα (σ.σ. χθες) στους Ευρωπαίους ηγέτες ο Γ. Παπανδρέου... Τη σκυτάλη στη συνέχεια θα παραλάβει ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος θα παρουσιάσει το πρώτο κείμενο του "ευρωπαϊκού δόγματος", ή προς χάρη της αλήθειας, την πλήρη και άνευ όρων αποδοχή και υποταγή στο αμερικανικό δόγμα της κυβέρνησης Μπους».(Κύρα Αδάμ -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ: «Τόσο οι θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει η ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής με τις ΗΠΑ, αλλά κυρίως οι προτάσεις Σολάνα για το νέο στρατηγικό δόγμα της ΕΕ, αποκαλύπτουν όμως και τη συμπόρευση πλέον της Ενωμένης Ευρώπης με τις ΗΠΑ στο διεθνές σύστημα (καθώς υιοθετούνται οι αμερικανικές προσεγγίσεις για τις απειλές και τους τρόπους αντιμετώπισής τους), μετά την οδυνηρή, κυρίως για την Ευρώπη, εμπειρία του Ιράκ». (Ν. Μελέτης - ΕΘΝΟΣ)

«ΕΝΤΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟΥ»: «Η κρίση στις σχέσεις Ευρώπης - ΗΠΑ, στην οποία ορισμένοι έσπευσαν πρόωρα να επενδύσουν πολιτικά, μοιάζει ήδη παρελθόν. Η Σύνοδος Κορυφής της Χαλκιδικής θα επιβεβαιώσει ότι η ΕΕ δε σκοπεύει να επαναλάβει στην περίπτωση του Ιράν τη στάση που κράτησε στο Ιράκ. Η πολιτική της Ενωμένης Ευρώπης έναντι της Τεχεράνης θα κινηθεί απολύτως εντός του πλαισίου που θέτει η Ουάσιγκτον. Η ΕΕ υιοθετεί το αμερικανικής εμπνεύσεως δόγμα, την προληπτική διαχείριση της κρίσης στο Ιράν. Δεύτερον, τάσσεται υπέρ της εμπλοκής του ξένου παράγοντα για την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Τρίτον, προσυπογράφει το αμερικανικό αίτημα για αναθεώρηση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, χωρίς να ζητεί γι' αυτό τη συνδρομή επιθεωρητών». (Γ. Κουβαράς - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ)

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟ: «Λίγοι το έχουν αντιληφθεί, αλλά σύντομα η Ελλάς και τα άλλα 24 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως δε θα διαθέτουν κυβερνήσεις και εθνικά κοινοβούλια με δυνατότητα λήψης αποφάσεων. Το προτεινόμενο σχέδιο Συντάγματος της Ευρώπης, που παρουσιάζει σήμερα (σ.σ. χθες) στη Σύνοδο της Χαλκιδικής ο Βαλερύ Ζισκάρ ντ' Εσταίν, μεταφέρει πάμπολλες εξουσίες στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών». (ΕΣΤΙΑ)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ