Σάββατο 21 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Το «πώμα» του «μπουκαλιού»

Το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι τίποτε περισσότερο από το «πώμα» που κρατά τα πετρέλαια στο «μπουκάλι» της Κασπίας, όπως είχε γράψει προ δεκαετίας ο Ζ. Μπρεζίνσκι στη «Μεγάλη Σκακιέρα».

Για να κρατήσουν στα χέρια τους αυτό το «πώμα» και να το ανοιγοκλείνουν όποτε θέλουν, ώστε να μπορούν να ελέγχουν τη διακίνηση του μαύρου χρυσού, οι Αμερικανοί στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα. Οπως μετέδωσε το ρωσικό site «ros busines consulting» (rbc), το Αμερικανικό Πεντάγωνο έχει αποφασίσει να μεταφέρει 15.000 άνδρες από τις βάσεις των ΗΠΑ στη Γερμανία στο Αζερμπαϊτζάν, όπου ετοιμάζονται ήδη τεράστιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Αυτό που δε γράφτηκε, αλλά αρκεί μια ματιά στο χάρτη της περιοχής για να το αντιληφθεί κανείς, είναι ένας ακόμη λόγος για την εκδήλωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για τη «διασφάλιση της σταθερότητας» του Αζερμπαϊτζάν: Η χώρα βρίσκεται στα βόρεια του Ιράν... Από πολλές απόψεις, λοιπόν, τα κοινά σύνορα Αζερμπαϊτζάν - Ιράν αποτελούν ένα στοιχείο που δεν περνούσε απαρατήρητο από όποιον θα ήθελε ένα ιδανικό ορμητήριο για κάθε είδους επιχειρήσεις κατά της Τεχεράνης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ