Σάββατο 21 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Ζητήθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Ελληνα πρωθυπουργού

Ο Γ. Μαγγίνας κατέθεσε ότι οι άνδρες της ΕΥΠ πήραν εντολή να υποδεχτούν στις 29 Γενάρη δύο πράκτορες της τουρκικής ΜΙΤ

Από διαμαρτυρία Κούρδων στη Βουλή λίγο πριν την παράδοση του Οτσαλάν
Από διαμαρτυρία Κούρδων στη Βουλή λίγο πριν την παράδοση του Οτσαλάν
Βόμβα μεγατόνων... έπεσε χτες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο στη δίκη των 13 κατηγορουμένων για την υπόθεση της παράνομης εισόδου του Κούρδου ηγέτη Αμπ. Οτσαλάν το Γενάρη του 1999. Η κατάθεση του Γ. Μαγγίνα, που υπηρετούσε στην ΕΥΠ, ανατρέπει όλα τα μέχρι τώρα δεδομέένα και λίγο πριν «κλείσει» αυτή η δίκη που η κυβέρνηση δε θα ήθελε να τη θυμάται με τίποτα, η υπόθεση εισέρχεται σε μια κρίσιμη φάση.

Ο Γ. Μαγγίνας που είναι κατηγορούμενος κατέθεσε χτες στο δικαστήριο ότι είχε πάρει εντολή από τον προϊστάμενό του, υποδιοικητή της ΕΥΠ κ. Λουκόπουλο «να υποδεχτούν διακριτικά» δύο πράκτορες της ΜΙΤ, οι οποίοι θα έρχονταν στην Αθήνα από το Βουκουρέστι της Ρουμανίας στις 29 Γενάρη! Μάλιστα, ο Γ. Μαγγίνας κατέθεσε στο δικαστήριο και τα ονόματα των δύο Τούρκων πρακτόρων.

Η μαρτυρία αυτή, σε συνδυασμό με όσα κατέθεσαν προχτές οι Α. Ναξάκης και Καγιά Αϊφερ (Ροζερίν), καθώς και τις χτεσινές καταθέσεις των κατηγορουμένων Ζ. Πεχλιβανούδη, πιλότου του αεροσκάφους που μετέφερε τον «Απο» στις 29 Γενάρη από την Πετρούπολη στην Αθήνα και του Α. Σιμιγδαλά, γενικού διευθυντή της εταιρίας Aegean αποδεικνύει ότι ο διοικητής της ΕΥΠ Χ. Σταυρακάκης σε συνεργασία με άλλες μυστικές υπηρεσίες (αμερικανικές και τουρκικές) και σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης, πραγματοποιούσαν «ελεγχόμενη μεταφορά» του Κούρδου ηγέτη στην Ελλάδα, για να τον παραδώσουν στη συνέχεια, μέσω Κένιας, στις Αρχές της Τουρκίας.

Το ζοφερό και ύποπτο παρασκήνιο εκείνων των ημερών αποδεικνύει πλέον τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη στο καθεστώς της Τουρκίας.

Από τις χτεσινές απολογίες των Ζ. Πεχλιβανούδη και Α. Σιμιγδαλά προκύπτει ότι η ηγεσία της ΕΥΠ γνώριζε αρκετές ώρες πριν έρθει ο Α. Οτσαλάν για την επικείμενη άφιξή του και αν ήθελαν, θα μπορούσαν να πάρουν μέτρα, προκειμένου να αποτρέψουν την είσοδό του.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Δ. Τσοβόλας, συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων Καγιά Αϊφερ (Ροζερίν) και Γιακάρ Τσενγκίζ ζήτησε από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών να αποσταλούν αποσπάσματα από τα πρακτικά της δίκης στον αρμόδιο εισαγγελέα και να ασκηθεί δίωξη για κακουργηματικές και πλημμεληματικές πράξεις κατά του πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, του τότε υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου, του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Φ. Πετσάλνικου, του τότε αρχηγού της ΕΥΠ Χ. Σταυρακάκη και κατά παντός άλλου υπευθύνου, καθώς από τις καταθέσεις μαρτύρων του κατηγορητηρίου και τις απολογίες κατηγορουμένων προέκυψε ότι οι ανωτέρω μεθόδευσαν την έλευση στην Ελλάδα του Κούρδου ηγέτη, βλάπτοντας έτσι τα εθνικά συμφέροντα.

Παράλληλα, ο Θ. Θεοδωρόπουλος, συνήγορος του Α. Οτσαλάν μάς δήλωσε ότι η χτεσινή εξέλιξη «επιβεβαιώνει πλήρως την ύπαρξη σχεδίου παράδοσης του Οτσαλάν, στο οποίο συνέπραξαν διάφορες μυστικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και η ΜΙΤ». Ο συνήγορος του «Από» μας είπε επίσης ότι μετά την κατάθεση του Γ. Μαγγίνα φαίνεται να επιβεβαιώνεται η δήλωση του γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου Αλί Μπιράντ σε δημοσίευμα του Αλ. Παπαχελά στο «Βήμα» της 30/1/2002, όπου «αναφέρεται πως ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι ένα κομμάτι των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών συνεργάστηκε με τις τουρκικές και έδωσαν πληροφορίες για τις κινήσεις του Οτσαλάν»!

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Χ. Σταυρακάκης έχει ήδη καταθέσει στο δικαστήριο πως στις 8.00 η ώρα το πρωί της 29 Γενάρη 1999 έδωσε εντολή στον υποδιοικητή της ΕΥΠ κ. Λουκόπουλο και τον κ. Οργανόπουλο επίσης ανώτατο στέλεχος της ΕΥΠ να λάβουν αμέσως δρακόντεια μέτρα για την αποτροπή της εισόδου του Α. Οτσαλάν στην Ελλάδα.

Επίσης, οι Λουκόπουλος και Οργανόπουλος έχουν καταθέσει ότι διαβίβασαν αμέσως την εντολή στον πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ Ι. Γεωργακόπουλο για να παρθούν μέτρα αποτροπής εισόδου του «Απο» στη χώρα μας. Ωστόσο, οι αστυνομικοί μάρτυρες που κατέθεσαν στο δικαστήριο, ανέφεραν ότι τους δόθηκε εντολή για τη λήψη μέτρων κατά της εισόδου Οτσαλάν, τα οποία όμως θα εφαρμόζονταν στις 30 και 31 Γενάρη! Δηλαδή, η ηγεσία της αστυνομίας έδωσε εντολή να εφαρμοστούν τα δρακόντεια μέτρα μία μέρα μετά την άφιξη του «Απο» στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ