Σάββατο 21 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χ. ΣΟΛΑΝΑ
Στα όπλα, για τον ευρωατλαντισμό!

Μια μεγάλη και, από κάθε άποψη, εντυπωσιακή αποκάλυψη είναι το κείμενο του Χαβιέ Σολάνα για «Μια ασφαλή Ευρώπη σ' έναν καλύτερο κόσμο», το οποίο χαιρετίστηκε ως «πολύ σημαντικό» από τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και υιοθετήθηκε, ουσιαστικά, από τους ηγέτες της ΕΕ. Το κείμενο του Υπατου Εκπροσώπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ είναι ένας ύμνος στον ακατάλυτο δεσμό του «ευρωατλαντισμού» και διακήρυξη μιας αχαλίνωτης ιμπεριαλιστικής επέμβασης.

Ο Χαβιέ Σολάνα είχε λάβει εντολή από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να καταρτίσει μια έκθεση σχετικά με την «ευρωπαϊκή στρατηγική ασφάλειας και τη δημιουργία μιας στρατηγικής αντίληψης για την Ευρωπαϊκή Ενωση». Πίσω από τις λέξεις κρύβονταν δύο σκοποί: Η γεφύρωση της διαφοράς μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, με αφορμή την επιδρομή στο Ιράκ, και η ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας σχέσης των δύο πλευρών στον τομέα της ασφάλειας και των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, πρωταγωνιστής στη σφαγή των λαών της Γιουγκοσλαβίας, με το κείμενό του προτείνει την πλήρη «αμερικανοποίηση» της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ. Υιοθετεί πλήρως την αμερικανική στρατηγική ανάλυση και χαρακτηρίζει ως τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ΕΕ την τρομοκρατία, τα όπλα μαζικής καταστροφής και το οργανωμένο έγκλημα και συμπληρώνει τον κατάλογο των περιπτώσεων όπου απαιτείται η επέμβαση με τις χώρες που «έχουν αυτοτοποθετηθεί εκτός των ορίων της διεθνούς κοινωνίας» και οι οποίες «είναι επιθυμητό να επανέλθουν στη διεθνή κοινότητα»!

Ομως ο Χαβιέ Σολάνα δεν προτείνει μόνο την υιοθέτηση των στόχων της αμερικανικής πολιτικής, προτείνει και την υιοθέτηση των ίδιων μέσων, δηλαδή της στρατιωτικής βίας και των επιδρομών. Στο κείμενό του προσδιορίζει ότι «η παραδοσιακή μας αντίληψη της αυτοάμυνας - μέχρι το τέλος του πολέμου του Κόλπου - βασιζόταν στο φόβο της εισβολής. Με τις νέες απειλές που εμφανίζονται, η πρώτη γραμμή άμυνας είναι συχνά στο εξωτερικό».

Φυσικά, μια τέτοια αντίληψη προϋποθέτει την υιοθέτηση των προληπτικών χτυπημάτων. Ο Σολάνα το λέει ευθέως: «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε προτού ξεσπάσει η κρίση. Οσο νωρίτερα αρχίζει η πρόληψη των συγκρούσεων και των απειλών, τόσο καλύτερα»!

Περισσότερα όπλα, περισσότερες επεμβάσεις, είναι η συνταγή του Χ. Σολάνα, την οποία όπως φαίνεται θα ακολουθήσουν οι «είκοσι πέντε». «Ως ένωση 25 κρατών που δαπανούν συνολικά 160 εκατομμύρια ευρώ για την άμυνα, θα έπρεπε, αν χρειαστεί, να μπορούμε να εκτελούμε δύο ή περισσότερες επιχειρήσεις ταυτόχρονα», τονίζει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ. Και, μάλιστα, διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι όσο περισσότερες επεμβάσεις κάνει ή συμμετέχει η ΕΕ, τόσο θα αυξάνεται το ειδικό της βάρος στη διεθνή σκηνή. «Αν η ΕΕ, γράφει, γίνει πιο δραστήρια, θα έχει και μεγαλύτερο βάρος σε όλες τις περιστάσεις, ακόμη και αν δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής ή μη επέμβασης». Ενώ, σχετικά με τους εξοπλισμούς, ο Χ. Σολάνα είναι κατηγορηματικός: «Περισσότερους πόρους για την άμυνα. Αν παίρνουμε στα σοβαρά τις νέες απειλές και το στόχο της δημιουργίας πιο ευέλικτων κινητών μονάδων, θα πρέπει ν' αυξήσουμε τους πόρους που αφιερώνουμε στην άμυνα».

Και κάτι «αφιερωμένο» σε εκείνους που προσπαθούσαν να πείσουν τον ελληνικό λαό, κατά τη διάρκεια της επιδρομής στο Ιράκ, ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει η δύναμη αποτροπής των πολέμων και των επεμβάσεων: «Αναντικατάστατη θέση κατέχει η ευρωατλαντική σχέση. Ενεργώντας από κοινού, η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ μπορούν να αποτελέσουν μια κολοσσιαία δύναμη αγαθού για τον κόσμο μας. Αν δυναμώσουμε τις δυνατότητες και βελτιώσουμε τη συνοχή μας, θα είμαστε πιο αξιόπιστοι ως παράγοντας και θα έχουμε περισσότερη επιρροή ως εταίρος» αναφέρει ο Χαβιέ Σολάνα και με αυτή τη θέση θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις 25 Ιουνίου ο προεδρεύων της ΕΕ Κ. Σημίτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ