Σάββατο 21 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τα «Αουσβιτς»... ξανάρχονται!

Τι είναι αυτό που γεννά την προσφυγιά; Τι είναι αυτό που αναγκάζει καραβάνια ανθρώπων να φεύγουν από τον τόπο τους, αναζητώντας καλύτερο αύριο σε νέες πατρίδες; Ο λαός μας έχει ζήσει στο πετσί του την προσφυγιά και ξέρει. Στον τόπο μας δεν υπάρχει ίσως οικογένεια που να μην έχει ζήσει στα σπλάχνα της την προσφυγιά. Ολοι ξέρουμε κάποιον, είτε πατέρας, είτε αδερφός, είτε φίλος, είτε γνωστός είναι αυτός, που πήρε τα μάτια του και έφυγε από αυτό τον τόπο.

Ο λαός μας λοιπόν ξέρει ότι η φτώχεια, η ανέχεια, η πείνα σε οδηγεί στον ξεριζωμό. Ο λαός μας ξέρει ότι ο πόλεμος αναγκάζει ανθρώπους να φεύγουν μακριά, για να σωθούν και να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Ο λαός μας έχει ζήσει, επίσης, τι σημαίνει να παίρνεις το δρόμο της προσφυγιάς λόγω των πολιτικών σου φρονημάτων. Η Ελλάδα για δεκαετίες γνώρισε την προσφυγιά που ήταν συνέπεια του ανελεύθερου και ανώμαλου εσωτερικού πολιτικού καθεστώτος.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Τα λέμε γιατί το τελευταίο διάστημα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει ξεκινήσει ένας συντονισμένος σχεδιασμός κατά των μεταναστών, κατά των «λαθρομεταναστών», όπως τους λένε. Οι κυβερνήσεις του Μπλερ, του Σρέντερ, του Σημίτη, αλλά και της ακροδεξιάς πολιτικής εκπροσώπησης στους κόλπους της ΕΕ προσπαθούν να φτιάξουν το ομοίωμα ενός ακόμα εχθρού για τις «καθαρές» και «αμόλυντες» κοινωνίες τους.

Το ομοίωμα του «εχθρού» πρέπει να είναι κάπως πιο σκούρο από τη φυλή των Αρίων Ευρωπαίων, τα ρούχα του δε μυρίζουν την καταναλωτική αφθονία των φημισμένων οίκων μόδας, το ομοίωμα αυτό πρέπει να δαιμονοποιείται ότι κλέβει τις δουλιές από τους άλλους εργάτες της Ευρώπης, αλλά και να αντιμετωπίζεται ως χρήσιμη εργατική δύναμη, που θα είναι αμίλητη, δουλική, μισοαμειβόμενη και διπλοεκμεταλλευόμενη από τα αφεντικά της Αρίας φυλής.

Η ΕΕ στη Χαλκιδική, αποφάσισε να παρθούν μέτρα κατά των μεταναστών. Τι σημαίνει, όμως, μέτρα; Μήπως οι Ευρωπαίοι θα σταματήσουν να βομβαρδίζουν (όπως στο Ιράκ), ώστε να πάψει αυτό το μαζικό κύμα μετανάστευσης ως συνέπεια των πολέμων; Μήπως ο κ. Μπλερ και οι άλλοι «αντιτρομοκράτες» θα πάψουν να βομβαρδίζουν το Αφγανιστάν για να σταματήσει κι από κει το κύμα των προσφύγων; Μήπως ο κ.Σημίτης έθεσε ποτέ - ουσιαστικά - το θέμα των δημοκρατικών και πολιτικών ελευθεριών στην Τουρκία ώστε να σταματήσει το μαζικό κύμα φυγής των Κούρδων και των άλλων καταπιεσμένων λαών προς τα δυτικά; Ή μήπως ακούσατε ποτέ τους πλανητάρχες του G-8 να λαμβάνουν κάποια μέτρα κατά της φτώχειας στις ζώνες της μετανάστευσης, στην Αφρική, στην Ασία και αλλού ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να βρουν ένα κομμάτι ψωμί στον τόπο τους;

Τίποτα από αυτά δεν έγινε ποτέ και ούτε πρόκειται να γίνει από τους κ. Μπλερ. Αντίθετα τι έχουμε; Εχουμε μια πολιτική λήψης αστυνομικών μέτρων από εκείνους που προκαλούν τις αιτίες της μετανάστευσης. Φτάσαμε στο σημείο, ο Μπλερ να ζητά συγκρότηση «στρατοπέδων συγκέντρωσης» των μεταναστών! Φτάσαμε στο σημείο, την εποχή των Γκουαντανάμο, να «προτείνουν» τη συγκρότηση μεταναστευτικών «Αουσβιτς» σε ευρωπαϊκό έδαφος! Οι «25» μιλούσαν στη Χαλκιδική περί της «πρότασης» για ίδρυση «γκέτο» για μετανάστες και τα ΜΜΕ ασχολούνταν με το πόσα κιλά ψάρια θα φάνε στο δείπνο οι ηγέτες... Αίσχος!

Αυτοί που βομβαρδίζουν, που κλέβουν τους παραγωγικούς πόρους των φτωχών χωρών, αυτοί που στηρίζουν ανελεύθερα καθεστώτα, εμφανίζονται τώρα ως τιμωροί και διώκτες εκείνων των ξεριζωμένων που οι ίδιοι με την πολιτική τους, τους ξεριζώνουν.

Το αποτέλεσμα είναι η ένταση της εκμετάλλευσης των μεταναστών, είναι η αυταρχικοποίηση στο εσωτερικό των ίδιων των δυτικών κοινωνιών, αφού η αστυνομοκρατία δεν αφορά μόνο τους πιο μελαμψούς, αφορά τους πάντες, το αποτέλεσμα είναι αυτό το γκέτο που χτίζεται από τα έξω προς τα μέσα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες να λειτουργεί ως θερμοκήπιο για το αυγό του φιδιού, για το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Νομίζουμε ότι όλα αυτά δεν πρέπει να τα παρακάμπτει, ούτε να τα ανεχτεί ο ελληνικός λαός. Πολύ περισσότερο που τέτοιου είδους αποφάσεις παίρνονται στην Ελλάδα και βαφτίζονται (κι αυτές!) «επίτευγμα» της Ελληνικής Προεδρίας!


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ