Σάββατο 21 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΑΡΜΑΡΑ
Μια κόκκινη θάλασσα έστειλε δυνατό μήνυμα αντίστασης και προοπτικής

Είναι λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι. Η πόλη του Νέου Μαρμαρά κοκκινίζει. Ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο όπου οι ηγέτες της ΕΕ σχεδιάζουν τα νέα δεινά των λαών της Ευρώπης, χιλιάδες διαδηλωτές από όλες τις γωνιές της χώρας αλλά και αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο, στέλνουν το δικό τους μήνυμα. «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός», «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός».

Είναι η στιγμή που τα πρώτα μπλοκ των διαδηλωτών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» φτάνουν στο Μαρμαρά. Τους ακολουθούν χιλιάδες, ένα πολύχρωμο νεανικό ποτάμι που ξεχύνεται στην παραλία του Μαρμαρά, απέναντι από το «φρούριο» του «Πόρτο Καρράς», όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούσαν νέες παραχωρήσεις στο κεφάλαιο, νέα επίθεση στα δικαιώματα του λαού.

Οι διαδηλωτές που έφτασαν εκεί από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, τα νησιά και όλα τα άλλα μέρη της Ελλάδας και συμμετείχαν συγκροτημένα με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΚΝΕ, πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων, στη διαδήλωση της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», δήλωσαν ότι αυτοί που υπονομεύουν τα δικαιώματά τους δεν είναι ανίκητοι. Διαδήλωσαν την απόφασή τους να δυναμώσουν την πάλη και να καταργήσουν τις όποιες νέες αντιλαϊκές αποφάσεις ληφθούν λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα. Κατάφεραν για μια ακόμα φορά να σπάσουν τον εφησυχασμό. Να στείλουν μήνυμα λαϊκής, νεανικής αντεπίθεσης στη μιζέρια που σχεδιάζουν γι' αυτούς. Να βάψουν με το χρώμα της ανυπακοής και του αγώνα την παραλία απέναντι από το «Πόρτο Καρράς» όπου συνεδρίαζαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.


Η πόλη του Νέου Μαρμαρά είχε από νωρίς ντυθεί στα χρώματα της «Δράσης» για να υποδεχτεί τους διαδηλωτές. Η παραλία, ο λιμενοβραχίονας, σημαίες και πανό φιλοξενούσαν τα μηνύματα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. «Η ανάπτυξη της Ελλάδας και της Χαλκιδικής θα γίνει κόντρα στην πολιτική κυβέρνησης, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ», «Τα μεταλλεία πηγή ανάπτυξης και ευημερίας», ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πανό που δέσποζαν στο λιμάνι. Στο μεταξύ, από το πρωί ο ήχος από τις δοκιμές της μικροφωνικής στην εξέδρα που είχε στηθεί στην παραλία σκέπαζε ήδη αυτόν των ελικοπτέρων που πετούσαν συνεχώς πάνω από την πόλη συμπληρώνοντας τη «διακριτική παρουσία» της αστυνομίας.

Το ψιλόβροχο που έπεφτε το πρωί στο Νέο Μαρμαρά υποχώρησε το μεσημέρι για να υποδεχτεί τους νέους, εργαζόμενους, αγρότες, που για άλλη μια φορά βρέθηκαν μαζί στο δρόμο της ανυπακοής, της αντίστασης και της ρήξης. Ηταν οι ίδιοι που όλο το προηγούμενο διάστημα συναντήθηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, που υψώνουν τις φωνές τους ενάντια στα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού. Και που με τη συμμετοχή τους στη χτεσινή κινητοποίηση έκαναν ένα ακόμα βήμα στην πορεία της αντιπαράθεσης με τους Οργανισμούς των ιμπεριαλιστών και των μονοπωλίων, με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.


Τα πολύχρωμα πανό, τα συνθήματα ακόμα και τα ρούχα των διαδηλωτών ήταν ένα μήνυμα. Η φράση «Αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα» τυπωμένη σε εκατοντάδες κόκκινες μπλούζες έδινε απάντηση στις προκλήσεις που δέχεται το νησί της επανάστασης από τους ιμπεριαλιστές. «Με ΚΚΕ ισχυρό, μέτωπο λαϊκό μπορούμε», «Σπουδαστές - εργαζόμενοι μαζί στο δρόμο του λαϊκού μετώπου», ήταν τα μηνύματα της αντίστασης και της ελπίδας που αποτύπωσαν στα πανό τους οι οργανώσεις της ΚΝΕ από διάφορες περιοχές της χώρας, «ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Συνασπισμός στηρίζουν την Ενωση - πληρώνει ο λαός», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», ήταν μερικά από τα συνθήματα. Ανάμεσα στα δεκάδες πανό φοιτητών, σπουδαστών, εργαζομένων, διακριτή ήταν και η παρουσία των αντιπροσωπειών της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και του ΔΗΚΚΙ που συμμετείχαν στη χτεσινή κινητοποίηση.

Η χτεσινή μέρα ήταν μία διαρκής κινητοποίηση με πολύμορφες εκδηλώσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στο Μαρμαρά, ενώ το ραντεβού είχε ήδη δοθεί για τη σημερινή μεγάλη διαδήλωση στις 5 το απόγευμα από το λιμάνι και την πλατεία Αριστοτέλους ως το Λευκό Πύργο κι από κει στο αμερικάνικο προξενείο και ξανά στο λιμάνι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ