Σάββατο 21 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η οδύσσεια των συγγενών των θυμάτων του Διστόμου συνεχίζεται

Για μια ακόμη φορά και με τα ίδια πάντα επιχειρήματα η γερμανική κυβέρνηση αρνείται να δώσει αποζημίωση στους οικείους των θυμάτων του Διστόμου.

Αυτό επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη, 12 Ιούνη, κατά την εκδίκαση της αγωγής του Αργύρη Σφουντούρη και των αδελφών του μπροστά στο ανώτατο αναθεωρητικό δικαστήριο (Bundesgerichtshof) της Καρλσρούης. Οι γονείς τους δολοφονήθηκαν πριν 59 χρόνια στο άγριο μακελειό του Διστόμου από τα Ες-Ες.

Τα αδέλφια Σφουντούρη είχαν χάσει προηγούμενα την αγωγή αποζημίωσης στο Πρωτοδικείο της Βόννης και στο Εφετείο της Κολωνίας. Τα ίδια επιχειρήματα για την απόρριψη της προσφυγής στα δύο αυτά δικαστήρια χρησιμοποιήθηκαν τώρα από το συνήγορο της γερμανικής κυβέρνησης και στο δικαστήριο της Καρλσρούης. Στην κυβερνητική θέση, που ανάγνωσε στο δικαστήριο ο δικηγόρος Αχιμ Κρέμερ, αναφέρεται ότι στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου διαπράχθηκε «πολυμερής αδικία» και υπό τη μορφή «υπέρμετρων και έτσι αντίθετων στο διεθνές δίκαιο αντιποίνων για τις επιδρομές ανταρτών».

Αλλά η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας από την ίδρυσή της προσπάθησε για συμφιλίωση και αποζημίωση και σαν απόδειξη - αναφέρεται στην κυβερνητική θέση - η καταβολή 115 εκατομμυρίων μάρκων στην Ελλάδα, με βάση τη συμφωνία του 1960.

Σε όλη την Ευρώπη εκκρεμούν πολλές χιλιάδες αγωγές αποζημίωσης - είπε ο κυβερνητικός συνήγορος - και αν το ανώτατο αναθεωρητικό δικαστήριο της Καρλσρούης κάνει δεκτές τις αγωγές των τεσσάρων Ελλήνων, τότε θα εγείρονταν απαιτήσεις αποζημίωσης από τη Γερμανία «συνολικού ύψους τριψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων». Από το συνήγορο δεν παραλείφθηκε να επαναληφθεί το επιχείρημα για την «ασυλία» που απολαμβάνουν τα ξένα κράτη απέναντι σε απαιτήσεις ιδιωτών.

Η απόφαση του δικαστηρίου της Καρλσρούης αναμένεται να εκδοθεί στις 26 Ιούνη.


Θ. Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ