Σάββατο 21 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ
Να ενισχύσουμε την πάλη των εργαζομένων

«Η παγκοσμιοποίηση του "G8", του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης έχει ένα σαφές καπιταλιστικό περιεχόμενο. Το αποτέλεσμά της είναι κέρδη για τις πολυεθνικές και τα μονοπώλια και χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων». Αυτή η θέση στην εισήγηση του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), που παρουσιάστηκε από τον Γιώργο Μαυρίκο, διαπέρασε σαν κόκκινη κλωστή τις παρεμβάσεις που έγιναν στη Διεθνή Συνδικαλιστική Συνάντηση που συνδιοργάνωσαν χτες βράδυ στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΜΕ και η ΠΣΟ, με θέμα «Καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και ο ρόλος του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Στην αίθουσα «Αβραάμ Μπεναρόγια» του ΕΚΘ καλωσόρισε τις 16 συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες, τους 50 αντιπροσώπους από 15 χώρες της Ευρώπης, ο Σπύρος Ράλλης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέας της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών.

Απαντώντας σε όλη αυτή την ψευτο-φιλολογία περί «κοινωνικής Ευρώπης» και στο πολυδιαφημισμένο «Σύνταγμα» της Ευρώπης, το οποίο υιοθετείται στη Σύνοδο Κορυφής, ο Γιώργος Μαυρίκος θα υπογραμμίσει: «Με το "Σύνταγμα" αυτό, στην ουσία θεσμοθετείται σαν κοινωνικό σύστημα ο καπιταλισμός, κατοχυρώνονται και συνταγματικά οι ανελεύθερες και αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ, ενισχύονται τα ιμπεριαλιστικά της χαρακτηριστικά σε βάρος των μικρότερων λαών και σε όφελος των καπιταλιστών. Χτυπάνε τις δημοκρατικές κατακτήσεις και τις ελευθερίες που έχουν κατακτήσει με τον αγώνα τους οι λαοί της Ευρώπης, βαθαίνει επικίνδυνα η στρατιωτικοποίηση στα πλαίσια της κοινής αμυντικής πολιτικής με πρόσχημα την τρομοκρατία ανοίγονται και νέοι δρόμοι για στρατιωτικές επεμβάσεις σε βάρος λαών χωρών, κινημάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων». Απέναντι σ' αυτή την πραγματικότητα «το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα χρειάζεται να ενισχύσει την πάλη των εργαζομένων, ο καθένας μέσα στη χώρα του, δυναμώνοντας και τη διεθνή δράση και ειδικότερα ενισχύοντας το συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα θα καταγγείλει από το βήμα της Συνάντησης ο Βαλεντίν Πάκο (Valentin Pacho) εκ μέρους της Γραμματείας της ΠΣΟ και των εκατοντάδων εκατομμυρίων εργαζομένων που εκπροσωπεί. «Η Κούβα δε θα γίνει ένα άλλο Ιράκ», θα προειδοποιήσει ο Λατινοαμερικανός συνδικαλιστής, προκαλώντας τα θερμά χειροκροτήματα των εκατοντάδων παρευρισκομένων. Το στέλεχος της ΠΣΟ θα καταγγείλει την πρόσφατη αντικουβανική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την πολιτική της γενοκτονίας σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, την κατοχή του Ιράκ αλλά και τις απειλές του ιμπεριαλισμού ενάντια σε μια σειρά χώρες. «Τα εγκλήματα στο Ιράκ και στη Γιουγκοσλαβία δεν ξεχνιούνται δε συγχωρούνται» θα πει χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα θα σημειώσει την απαίτηση των καιρών, μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, να ξαναβρούν τα συνδικάτα σε όλο τον κόσμο, την ταξική τους συνείδηση..! Απαντώντας στο καίριο ζητούμενο της εποχής για το ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος θα πει: «Ρόλος των συνδικάτων δεν είναι μόνο να καταθέτουν αιτήματα. Αλλά να αγωνίζονται για να αλλάξει η δομή της κοινωνίας». Οσο για τις αυταπάτες που καλλιεργούν ορισμένες δυνάμεις, με την προβολή στόχων και συνθημάτων για «καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο», θα σχολιάσει πως «είναι σα να ζητάμε από το λιοντάρι να το ρίξει στη χορτοφαγία...».

Στους σκληρούς απεργιακούς αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο των εμφιαλωμένων ποτών αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Αρτεμίου. Ιδιαίτερα έκανε αναφορά στην πάλη τους για την καθιέρωση του 35ωρου, αλλά και στην επίθεση της εργοδοσίας με διώξεις και την ποινικοποίηση των αγώνων.

Για τη Λευκή Βίβλο και το πραγματικό της περιεχόμενο μίλησε στην παρέμβασή του ο Χρήστος Αλέκου, οργανωτικός γραμματέας της ΠΕΟ Κύπρου, για να τονίσει ότι η ευελιξία, η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου, συνολικά οι αντεργατικές πολιτικές της ΕΕ, είναι απόρροια της νέας τάξης πραγμάτων. Οι αποφάσεις του «G8» επιβάλλουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εργαζομένων στους λαούς του αναπτυσσόμενου κόσμου ζήτησε από το βήμα της συνάντησης ο Γκαζί Ντοβιέρ (Ghazi Dowier), οργανωτικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Συρίας. Ο συνδικαλιστής θα υπογραμμίσει την ανάγκη για ενίσχυση της πάλης ενάντια στις υπαγορεύσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ κατήγγειλε τις προκλήσεις των ΗΠΑ που ψάχνουν να βρουν πρόσχημα για να επιτεθούν και στη Συρία.

Στους παρευρισκόμενους απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος σημείωσε ότι το Σχέδιο του Ευρωπαϊκού «Συντάγματος» δε συμβάλλει στη λύση των κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων, αντίθετα ενισχύει την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ. Στο χαρακτήρα του κινήματος ενάντια στην «παγκοσμιοποίηση» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος, που καλωσόρισε τις αντιπροσωπείες.

Στις εργασίες της Συνάντησης που συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ, μίλησαν επίσης η Ιταλίδα Εμίλια Πάπι (Emilia Papi) από την RdB CUB, ο Τούρκος Σαμπρί Τοπκού (Sabri Topcu) από την TUM TIS, o Γάλλος Ρότζερ Ναντό (Roger Nadaud) από την «Contineur la CGT», ο Πορτογάλος Ζοζέ Ντινίς (Jose Dinis) από την CGTP-IN, Βέλγος σιδηροδρομικός, o Θόδωρος Κυριακίδης και ο Πολύβιος Τσίρκας από το ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ