Κυριακή 20 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2004
ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Το πώς και το γιατί της κάλπης

Eurokinissi

Οι αριθμοί δεν επιδέχονται αμφισβητήσεις. Ο λόγος γίνεται για το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στις 13 Ιούνη 2004. Η ερμηνεία του όμως απαιτεί αντικειμενική προσέγγιση και μελέτη των κριτηρίων και των παραγόντων που συνέβαλαν στη διαμόρφωσή του, αφ' ενός για να εξαχθούν σωστά συμπεράσματα, αφ' ετέρου για να προσεγγίσουμε όσο γίνεται δυνατόν την επίδραση που μπορούν να ασκήσουν στις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, στην ταξική πάλη που επίσης επιδρά σ' αυτές.

Ετσι κι αλλιώς κάθε κόμμα αξιοποιεί το εκλογικό αποτέλεσμα στην προπαγάνδα του, από τη σκοπιά της δικής του πολιτικής, των σκοπών και των επιδιώξεών του, προκειμένου να επιδράσει στις λαϊκές συνειδήσεις.

Βεβαίως, έχει σημασία το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε και η προεκλογική περίοδος, το περιεχόμενο της αντιπαράθεσης, ο ρόλος των αστικών προπαγανδιστικών επιτελείων που έχουν το δικό τους μερίδιο συμβολής στο εκλογικό αποτέλεσμα, στα κριτήρια που το διαμόρφωσαν και στη σχέση τους με το περιεχόμενο των ίδιων των εκλογών. Δεν μπορούμε να αποσπαστούμε από το γεγονός ότι οι εθνικές εκλογές ήταν αρκετά κοντά με τις ευρωεκλογές. Γιατί είχε ήδη εκφραστεί ο λαός με την ψήφο του για την ανάδειξη κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και μάλιστα με εναλλαγή των κομμάτων της πλουτοκρατίας στην κυβέρνηση και την ανάδειξη της ΝΔ σ' αυτήν. Είχε διαμορφώσει τον εκλογικό συσχετισμό στο εθνικό επίπεδο. Τα κόμματα της πλουτοκρατίας στην προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές δεν πρόβαλαν καθόλου σχεδόν τα μεγάλα κρίσιμα για το λαό ζητήματα σε σχέση με την πορεία της ΕΕ (Ευρωσύνταγμα, ευρωστρατός, προληπτικοί πόλεμοι, ένταση των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων, χτύπημα της φτωχομεσαίας αγροτιάς μέσω της νέας ΚΑΠ, ευρωτρομονόμοι κλπ.), τον ολοένα και πιο αντιδραστικό χαρακτήρα της και την επίδρασή που έχει στην πορεία της Ελλάδας και το μέλλον του λαού μας. Που προδιαγράφεται δυσοίωνο και γι' αυτό απέφυγαν να ανοίξουν αυτά τα ζητήματα.


Eurokinissi

Γιατί η πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα ταυτίζεται στην ουσία της με την πολιτική που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και επομένως η πολιτική κάθε κόμματος στο εσωτερικό μέτωπο είναι η ίδια και για την ΕΕ. Εχουν σημασία αυτές οι επισημάνσεις για δυο κυρίως λόγους: Για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών, η επιλογή του λαού με την ψήφο παίρνει υπόψη το κόμμα που ανήκουν και την πολιτική που εκφράζουν, όπως επίσης και το ότι η εμπειρία των ψηφοφόρων για το ποια είναι η ΕΕ, προέρχεται βασικά από την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Με ποιο κριτήριο;

Επομένως, το κριτήριο των ψηφοφόρων δεν μπορεί να διαχωριστεί με σινικά τείχη σε επιλογή για το εσωτερικό μέτωπο και επιλογή για την ΕΕ, άρα και ευρωβουλευτών.

Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που έδωσε τη μάχη με κριτήριο τη σχέση Ελλάδας - ΕΕ και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Προβάλλοντας στόχους και διεκδικήσεις για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας και αναδείχνοντας το δρόμο του αγώνα για τη φιλολαϊκή πολιτική διέξοδο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ικανοποίηση αυτών των αναγκών.

«Κριτήριο ψήφου στις φετινές εκλογές δεν ήταν μόνο η συνεπής στάση του ΚΚΕ στο ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, αλλά και οι θέσεις και η πρακτική του σε μια σειρά κοινωνικά, δημοκρατικά και γενικότερα πολιτικά ζητήματα, όσον αφορά στην πορεία της ΕΕ και στις συνέπειες της στρατηγικής της στη ζωή του ελληνικού λαού, γενικότερα των λαών της Ευρώπης. Είναι η στάση του στο κυπριακό πρόβλημα και στο "σχέδιο Ανάν", οι θέσεις του για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας γενικά και στο Αιγαίο. Είναι η δράση και η προσπάθειά του να βρίσκεται κοντά στο λαό, να οργανώνει την πάλη για τα καθημερινά προβλήματά του. Πολλοί περισσότεροι από πριν κατανοούν ότι η αντίθεση του ΚΚΕ προς την ΕΕ, τα συνθήματα της ανυπακοής και απειθαρχίας, της αποδέσμευσης, που εξέφρασε το ΚΚΕ, ισοδυναμούν με θέσεις και αιτήματα πάλης για τη δημιουργία προϋποθέσεων υπέρ μιας Ευρώπης των λαϊκών δικαιωμάτων, της ειρήνης, υπέρ της Ευρώπης του σοσιαλισμού. Οτι οι θέσεις του ΚΚΕ ανταποκρίνονται στον γνήσιο πατριωτισμό και το διεθνισμό»(Από την ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ με τις «Πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου 2004»).


Εχουν επίσης σημασία όλες αυτές οι επισημάνσεις ως προς τη σύγκριση των εκλογικών αποτελεσμάτων με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, με τις ευρωεκλογές του 1999, αλλά κυρίως με τα αποτελέσματα των πρόσφατων εθνικών εκλογών του Μάρτη του 2004.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ