Κυριακή 20 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ενάντια σ' όσα φέρνει μαζί της η Ολυμπιάδα...

Στις 10 και 11 Ιούλη, με επίκεντρο την Αθήνα και κατασκήνωση στους Αγίους Θεοδώρους, οι δραστηριότητες του φετινού Διημέρου

«Εξω το ΝΑΤΟ κι οι πολυεθνικές απ' την Ολυμπιάδα», είναι το σύνθημα του 13ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο 10-11 Ιούλη με επίκεντρο την Αθήνα. Η νεανική κατασκήνωση του διημέρου θα στηθεί στο δημοτικό κάμπινγκ στους Αγίους Θεοδώρους.

Το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο είναι ένας θεσμός που έχει καθιερώσει η ΚΝΕ και εδώ και δεκατρία χρόνια, στις αρχές του καλοκαιριού, φέρνει χιλιάδες νέους αγωνιστές σε σημεία όπου επικεντρώνεται - συμβολικά ή και έμπρακτα - η αντιπαράθεση των νέων κομμουνιστών με τον ιμπεριαλισμό, σημεία όπως αμερικανο-ΝΑΤΟικές βάσεις και στρατηγεία, σημεία διέλευσης ξένων στρατευμάτων, κλπ.

Παράλληλα, το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο είναι κάθε χρόνο ο πρώτος μεγάλος σταθμός της καλοκαιρινής δραστηριότητας του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το οποίο φέτος συμπληρώνει τα 30 του χρόνια και ξεκινάει τις επόμενες μέρες με προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στις γειτονιές των πόλεων και στα χωριά της επαρχίας. Μάλιστα, την επόμενη βδομάδα, θα κυκλοφορήσουν τα εισιτήρια για τα Φεστιβάλ του Σεπτέμβρη στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις.

Σε ανακοίνωσή του, σχετικά με το φετινό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξηγεί ότι η απόφαση να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα έχει να κάνει με το ότι, στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων, προωθούνται μια σειρά μέτρα, που αφορούν στο σύνολο της ζωής του λαού και της νεολαίας και πλήττουν καίρια δικαιώματα και κατακτήσεις. Συγκεκριμένα αναφέρει:

  • «Το ΝΑΤΟ με την "πυραυλική ομπρέλα" του χρίζεται "χορηγός προστασίας" και νομιμοποιείται η στρατιωτική του παρουσία. Εκατοντάδες πράκτορες ιμπεριαλιστικών κρατών (ΗΠΑ, Βρετανία, Ισραήλ), που δολοφονούν εδώ και δεκαετίες λαούς σ' όλο τον κόσμο, θα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα μας "για την ασφάλειά μας". Τοποθετούνται παντού κάμερες, κοριοί και οπλοφόροι στο "εύφορο" έδαφος, το οποίο ανοίγουν οι τρομονόμοι που προετοίμασαν οι ΗΠΑ, εισήγαγε η ΕΕ και επικύρωσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, "χωρίς να τους αναγκάσει κανείς", όπως ξεκαθάρισε προχτές ο Κ. Καραμανλής. Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υπογράψει για νέες "συμβατικές υποχρεώσεις" στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενώ κρατάει πάνω - πάνω στα συρτάρια της το αμερικάνικο αίτημα για αποστολή στρατού στο Ιράκ, αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
  • Στο όνομα του "εθνικού στόχου", βιομήχανοι, έμποροι, εργολάβοι και μιζαδόροι πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους, καταπατώντας και ψαλιδίζοντας εργασιακά δικαιώματα, καταστρέφοντας το περιβάλλον, ακόμα και στοιχειώνοντας με τα κορμιά δεκάδων εργατών τα θεμέλια των Ολυμπιακών Εργων.
  • Ο αθλητισμός και η τέχνη πλαστικοποιούνται, φοράνε barcode και μπαίνουν ολοκληρωτικά στα γρανάζια της βιομηχανικής κερδοφορίας, αλλά και της ιδεολογικής χειραγώγησης λαού και νεολαίας.
  • Πάνω απ' όλα, μπροστά στους Ολυμπιακούς, έχει στηθεί μια τεράστια προπαγανδιστική μηχανή παραπληροφόρησης, αναπτύσσεται μια ολομέτωπη ιδεολογική επίθεση, ώστε ο λαός και η νεολαία να εκλάβει όλα τα παραπάνω ως αναγκαία, να τα ανεχτεί, να τα ακριβοπληρώσει ως θεατής, να τα φορέσει σε μπλουζάκι, να πει και "ευχαριστώ" και, γιατί όχι, να τα στηρίξει και εθελοντικά».

Απέναντι σε όλα αυτά, οι νέοι της ΚΝΕ δηλώνουν ότι μέσα από τις δραστηριότητες του Διημέρου «θα βροντοφωνάξουμε τα αντιπολεμικά μας συνθήματα, θα ακυρώσουμε την "προστασία" και τους χαφιέδες τους με την ικανότητά μας να περιφρουρούμε εμείς οι ίδιοι τους Αγώνες μας. Θα διαδηλώσουμε ότι τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οι τρομονόμοι τους δε θα περάσουν έτσι απλά, ότι δε θα βγουν Ελληνες φαντάροι έξω από τα σύνορά μας. Στον πλαστικό πολιτισμό, στον ατομικισμό και στον εμπορικό αθλητισμό του καναπέ και του χουλιγκανισμού, που μας πουλάνε, θα αντιπαρατάξουμε την έμπρακτη απάντησή μας: Τις συναυλίες και το γλέντι μας, την παρέα της κιθάρας στην παραλία, τα αθλητικά τουρνουά, τις συζητήσεις και την έκθεση βιβλίου, τη φιλία και την αλληλεγγύη μας, τη νεανική και συλλογική δημιουργικότητα. Θα αντιπαρατάξουμε την εθελοντική μας στράτευση στην υπόθεση που υπηρετεί το συμφέρον της πλειοψηφίας, αντί για τον "εθελοντισμό" που υπονομεύει το μέλλον μας και γεμίζει ξένα ταμεία.

Θα αντιπαρατάξουμε, τελικά, την απόφασή μας: Με την πολιτική του ΚΚΕ, στο πλάι της εργατικής τάξης, μαζί με όλο το λαό να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε τον κόσμο που μας αξίζει και μας "χωράει", τον κόσμο της Λαϊκής Εξουσίας και Λαϊκής Οικονομίας, το Σοσιαλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ