Κυριακή 20 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ
Στο γύψο τα λαϊκά δικαιώματα

Λίγες μόλις μέρες μετά τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή τον «ευρωτρομονόμο» και το «ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης» σε ένα ενιαίο τρομονομοθέτημα. Η κίνηση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είχε προηγηθεί η ψήφιση του πρώτου «τρομονόμου» (Ν. 2928/2001) από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τις ψήφους και της ΝΔ, και πόσα άλλα ακόμα.

Οι εταίροι του δικομματισμού γνωρίζουν πώς να μεταφράζουν στα ελληνικά και να υπερψηφίζουν μαζί τις σχετικές αποφάσεις της ΕΕ. Πρόσχημά τους η καταπολέμηση της «τρομοκρατίας». Κύριος στόχος τους η θωράκιση της πλουτοκρατίας ενάντια στη λαϊκή αγανάκτηση.

Αποφάσεις που ξεκινούν κλιμακωτά από τη Σύνοδο Κορυφής του Τάμπερε ακόμα (16 του Οκτώβρη 1999). Συνεχίζονται στην έκτακτη Σύνοδο στις 21 του Σεπτέμβρη 2001 στις Βρυξέλλες, με το βούτυρο να έχει απλωθεί στο ψωμί τους μετά το χτύπημα στους «δίδυμους πύργους». Περνούν από το Λάακεν στη Σύνοδο της 14ης του Δεκέμβρη 2001.

Στην απόφαση της Συνόδου αυτής αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Η ΕΕ επιβεβαιώνει την απόλυτη αλληλεγγύη της προς τον αμερικανικό λαό και τη διεθνή κοινότητα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας (...) Η συμφωνία για το ευρωπαϊκό ένταλμα συλλήψεως αποτελεί αποφασιστική πρόοδο. Ο κοινός ορισμός των τρομοκρατικών πράξεων, η κατάρτιση καταλόγων τρομοκρατών και τρομοκρατικών οργανώσεων, ομάδων και οντοτήτων, η συνεργασία μεταξύ ειδικευμένων υπηρεσιών» κ.ά. Ο,τι δηλαδή μεθοδεύεται να γίνει τώρα νόμος και του δικού μας κράτους.

Φυσικά ακολούθησαν και άλλες αποφάσεις σε επόμενες Συνόδους της ΕΕ, όπως στο πρόσφατο Εαρινό Συμβούλιο (Μάρτης 2004), με αφορμή τις βόμβες στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μαδρίτης.

Σε όλη αυτή την πορεία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε υπέρ όλων των «ευρωτρομονόμων» που εισηγούνταν οι Βρυξέλλες. Μάλιστα, πρωταγωνίστησε στη διαμόρφωση και υπογραφή των «τρομοσυμφωνιών» μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ τον Ιούνη 2003. Απολάμβανε δε της πλήρους υποστήριξης της ΝΔ. Τώρα που οι ρόλοι κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλαξαν, η ΝΔ παρουσίασε τον ευρωτρομονόμο, και το ΠΑΣΟΚ δήλωσε στις συζητήσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή (ολοκληρώνονται αυτή τη βδομάδα) κατ' αρχήν σύμφωνο...

Δηλαδή, συμφωνούν ώστε συμβολικές καταλήψεις κτιρίων, οδών, απεργίες στην κοινή ωφέλεια και άλλες δραστηριότητες να χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές». Να τιμωρούνται με εξοντωτικές ποινές. Να οδηγούν ακόμη και στη διάλυση των συνδικαλιστικών ή και πολιτικών φορέων που θα θεωρηθούν «υπεύθυνοι» για τις πράξεις αυτές.

Συμφωνούν με το ευρωένταλμα, δηλαδή να ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση κατηγορούμενων ακόμη και για πλημμελήματα, αλλά και απλών υπόπτων, Ελλήνων ή αλλοδαπών. Να συλλαμβάνονται πολίτες εναντίον των οποίων δεν έχει ασκηθεί δίωξη και να παραδίδονται σε ευρωπαϊκές δικαστικές αρχές, γεγονός που ανατρέπει όλα όσα ισχύουν σήμερα στην ελληνική έννομη τάξη.

Βέβαια, τα παραπάνω δεν περνούν αναπάντητα. Από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ αντέδρασε στην κατάργηση δημοκρατικών εγγυήσεων και πολιτικών προϋποθέσεων. Αρνείται την ισχυροποίηση της συνεργασίας των κατασταλτικών μηχανισμών σε επίπεδο ΕΕ με πραγματικό στόχο όσους αμφισβητούν την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

Αντίσταση τώρα!

Ηδη οργανώνονται κινητοποιήσεις ενάντια στο έκτρωμα, στην πολιτική που το υλοποιεί και στους φορείς της. Στο δρόμο καλούν το λαό, συνδικάτα, το ΠΑΜΕ, μαζί με άλλους κοινωνικούς και μαζικούς φορείς.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» διοργανώνει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, μεθαύριο Τρίτη, στις 7.30 μ.μ., στην Ομόνοια. Αύριο, Δευτέρα, διοργανώνει σύσκεψη-συνέντευξη Τύπου, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (Ακαδημίας 60). Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει και στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 24 του Ιούνη (μαζί με τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ) στις 7.30 μ.μ. στο χώρο πίσω από το άγαλμα του Βενιζέλου. Κινητοποιήσεις προγραμματίζονται γι' αυτή τη βδομάδα και σε άλλες πόλεις, όπως στο Βόλο, στην Πάτρα και στη Χαλκίδα.

Συμμετέχουν, συνδιοργανώνουν και στηρίζουν: Οι κατά τόπους Γραμματείες του ΠΑΜΕ, οι τοπικές επιτροπές της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας -Ιματισμού-Δέρματος των Νομών Αττικής, Πειραιά και Νησιών, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΤΕΒΕ-ΤΣΑ-ΝΑΤ-ΕΛΤΑ-ΤΑΕ-ΟΤΑ-ΔΗΜΟΣΙΟΥ, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση» του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας. Στην Πάτρα η Επιτροπή Ειρήνης της πόλης, τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Μετάλλου, Ιματισμού, «Κόκα-Κόλα», ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών και ο Παμμικρασιατικός Σύλλογος. Στη Χαλκίδα η Επιτροπή Ειρήνης, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη και εργατικά σωματεία. Και ο κατάλογος διαρκώς συμπληρώνεται.

Για τον «τρομονόμο», το περιεχόμενό του και τη δραστική περιστολή των λαϊκών ελευθεριών που παρουσιάζουμε σήμερα, μιλούν στο «Ρ» οι: Γιάννης Πανούσης, καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αγάπιος Παπανεοφύτου, καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Πάντειο και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, Χάρης Παπαμάργαρης, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης. Επίσης, οι Παναγιώτης Κρητικός και Διονύσης Γκούσκος, πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ