Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιμένει στη μη αναγνώριση της Κύπρου η Τουρκία

Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, στο αεροδρόμιο της Αγκυρας.

Επιστρέφοντας από την περιοδεία του στην Ευρώπη ο Τούρκος υπουργός είπε: «Η Κύπρος δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ έκαναν αυτό που τους αναλογούσε. Ο ελληνοκυπριακός τομέας, που επί χρόνια έδινε λάθος εικόνα προς τον κόσμο, υπό την καθοδήγηση της ηγεσίας του, έχασε μια μεγάλη ευκαιρία συμβιβασμού».

Ο Α. Γκιουλ είπε ακόμα ότι η ΕΕ έχει κάνει διάφορες προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού. Το Κυπριακό μεταφέρθηκε μέσα στην ΕΕ, είπε ο Τούρκος υπουργός. «Αναμένουμε να προωθηθούν το συντομότερο δυνατό οι δύο κανονισμοί που αφορούν την Κύπρο. Πρέπει και η ΕΕ να κάνει αυτό που της αναλογεί», κατέληξε ο Α. Γκιουλ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το Κυπριακό αποτελεί ένα από τα ακανθώδη και ίσως το πιο καυτό πρόβλημα για τις αποφάσεις που θα ληφθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 του Δεκέμβρη σε σχέση με την παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία. Αυτό, είπε, είναι εμφανές στον ευρωπαϊκό Τύπο και από δηλώσεις ξένων πολιτικών, βουλευτών, προέδρων Κοινοβουλίων και υπουργών.

Ο Κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι γίνεται μεγάλη και ευρεία συζήτηση στο χώρο της Ευρώπης, που αναφέρεται και στο Κυπριακό σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

«Υπάρχουν κάποιες παραδοξότητες, που είναι εμφανείς και τις διαπιστώνουν όλοι οι ξένοι συνομιλητές της κυβέρνησης: Οτι δεν είναι δυνατό να αναμένει κανείς από την Κύπρο να δώσει έγκυρη ψήφο στην Τουρκία, ενώ η χώρα αυτή δεν αναγνωρίζει την εγκυρότητα της κυπριακής ψήφου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Κ. Χρυσοστομίδης παρατήρησε ότι εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις και φαίνεται ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη ο κοινός παρονομαστής, που ζητά η ολλανδική προεδρία για τα συμπεράσματα του Δεκέμβρη.

Παραιτήθηκε η υπουργός Υγείας στην Κύπρο

Η υπουργός Υγείας, Ντίνα Ακκελίδου, υπέβαλε χτες την παραίτησή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, μετά την απόφαση δικαστηρίου που τη βρήκε ένοχη σε κατηγορίες για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.

Η Ντ. Ακκελίδου ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο άτομό της καθώς και τους συναδέλφους της υπουργούς για τη συνεργασία τους. Θερμές ευχαριστίες εξέφρασε και στο ΑΚΕΛ, το κόμμα το οποίο της έκανε την τιμή να την προτείνει.

Ο Πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, αποδέχτηκε την παραίτηση της Ντ. Ακκελίδου. Σε γραπτή του δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντησή του με την Ντ. Ακκελίδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε εκτιμήσεις που ο κάθε ένας δικαιούται να έχει, σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη κοινωνία και σε ένα κράτος δικαίου οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι πάντοτε σεβαστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ