Σάββατο 27 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόταση για υποχρεωτική στράτευση στα 18

Η υπουργός Αμυνας «σέρβιρε» στις πολιτικές νεολαίες την υποχρεωτική στράτευση όλων των νέων στα 18 και την κατάργηση των αναβολών με το «περιτύλιγμα» της μείωσης της θητείας στους 6 μήνες έως το 2008

Με το «περιτύλιγμα» της μείωσης της στρατιωτικής θητείας, το ίδιο «περιτύλιγμα» που χρησιμοποιήθηκε και από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την καθιέρωση του θεσμού των επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ), επιχειρεί να σερβίρει στις πολιτικές νεολαίες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλος, την υποχρεωτική στράτευση όλων των νέων στα 18 και τη γενική κατάργηση των αναβολών για σπουδές. Ο υπουργός Αμυνας είχε χθες στο γραφείο του συνάντηση με εκπροσώπους των πολιτικών νεολαιών εκτός από τη νεολαία ΠΑΣΟΚ. Από την ΚΝΕ συμμετείχε ο γραμματέας του ΚΣ Θ. Γκιώνης.

Ως πρώτη δόση ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος ανακοίνωσε τη μείωση της στρατιωτικής θητείας κατά ένα μήνα, δηλαδή στους 11 μήνες από την 1η Γενάρη του 2006 και είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η υποχρεωτική θητεία να φτάσει τους έξι μήνες έως το τέλος της τετραετίας (2008) με την παράλληλη υποχρεωτική στράτευση των νέων στα 18. Η πρόταση του υπουργού ήταν προφορική και ζήτησε από τους εκπροσώπους των πολιτικών νεολαιών να στείλουν τις εισηγήσεις τους επί των προτάσεων του, προκειμένου στη συνέχεια να ολοκληρωθεί η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου.

Στη συνάντηση, όπου συμμετείχαν και οι δύο υφυπουργοί Αμυνας Γ. Λαμπρόπουλος και Β. Μιχαλολιάκος συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη στρατιωτική θητεία, τις συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα καθώς και γενικότερα ζητήματα που άπτονται των σχέσεων των νέων με τις Ενοπλες Δυνάμεις.

«Εξετάσαμε, είπε ο υπουργός, και το θέμα της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 και θα έχουμε απαντήσεις των κομμάτων στην υπόθεση αυτή και γενικότερα έγινε μια κουβέντα για το πώς οι νέοι μας βλέπουν τη στράτευσή τους και τη θητεία τους. Ηταν πραγματικά μια πάρα πολύ χρήσιμη για όλους μας ανταλλαγή απόψεων και οπωσδήποτε τα αποτελέσματα θα είναι θετικά».

Εκ μέρους της ΚΝΕ εκφράστηκε έντονη ανησυχία για τον προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ και τον ευρωστρατό. Εκφράστηκε η αντίθεση της ΚΝΕ στην ύπαρξη μισθοφορικού στρατού και στην παρουσία του ελληνικού στρατού στο εξωτερικό. Οσον αφορά στην πρόταση για την υποχρεωτική στράτευση στα 18, η ΚΝΕ δηλώνει αντίθετη και επισημαίνει την ανάγκη να υπάρχουν αναβολές για την ολοκλήρωση των σπουδών. Επίσης σημειώνεται ότι οι αλλαγές αυτές συνδέονται με τα νέα δόγματα του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ